פענוח מסמך שירות בצבא צרפת

שלום לכולם,

מצ"ב מסמך המפרט אודות שירותו הצבאי של ז'ולס סימון שייד (Jules Simon Scheid - בנו של אליהו שייד, המפקח על המושבות בארץ ישראל מטעם הברון רוטשילד). אשמח לסיוע בפענוח המסמך בנוגע לשאלה האם ז'ולס מת במהלך שירותו הצבאי (ואם כן - מתי ובאילו נסיבות?)

תודה!

קבצים מצורפים

• Scheid Jules.jpg
    Scheid Jules.jpg
    1.8 MB · צפיות: 9

שרי סילבר

Active member
לא נראה לי שז'ול (צרפתית קשה שפה: לא מבטאים את ה-s, למרות שהיא נכתבת) סימון שייד מת במהלך-שירותו הצבאי. הדף מפרט את פרטיו האישיים (פרטים ביוגרפיים לצד תיאור תכונות חיצוניות שלו) ואת השירות הצבאי שלו. בשלב מסוים עבר לשירות מילואים.

בתחתית-הדף בצד שמאל נרשם שהוא נפטר בפריס, ברובע התשיעי, ב-18 ביולי 1903. בצד ימין של הדף מופיעות כתובות-המגורים שלו. הכתובת האחרונה שמצוינת, נכון ל-9 באפריל 1902, היא 29 rue béranger בפריס. הרחוב הזה נמצא ברובע השלישי.

כדי לנסות לדלות עוד פרטים, אני יכולה להציע לך:

1. רישומי-הפטירה בפריס בד"כ לא מציינים את סיבת-הפטירה, אבל, וכאן האבל הגדול: במקרה אחד ראיתי תעודה של מישהו שנפצע בעת שירותו הצבאי מספר פעמים (זה לא המקרה כאן, אין פירוט של פציעה במהלך-השירות), והוא נפטר מאוחר יותר בעקבות ההשלכות של הפציעה. לצד תעודת-הפטירה שלו היו הערות, וכך למדתי שלפטירה היה קשר לפציעות הקשות שלו בעבר.

מציעה לך לנסות לאתר את רישום-הפטירה של ז'ול סימון שייד. אולי בכול זאת יהיה שם עוד מידע. יתכן שנפטר בבית-חולים כלשהו ברובע התשיעי, ואז בד"כ מועבר העתק לרובע בו התגורר (אם לא תמצא ברובע השלישי, נסה גם בתשיעי). קח בחשבון שההעתקים של תעודות-הפטירה מופיעים פעמים רבות מאוחר יותר, לא ממש בסמוך לתאריך-הפטירה, ולכן כדאי לחפש מתאריך-הפטירה ואילך. את החיפוש צריך לבצע כפי שהסברתי בשעתו ביחס לאתר של הארכיון בפריס. אם יש בעיה, אני כאן.

ארכיון פריס

2. אפשר לנסות לחפש בעיתונות ההסטורית. אם המוות שלו לא היה מוות טבעי, יתכן בהחלט שיופיע על כך משהו בעיתונות. אתרים לחיפוש:

עיתונות הסטורית1

עיתונות הסטורית2

3. תמיד כדאי לחפש באתר הגנאלוגי הצרפתי, שמתגלה לי יותר ויותר כאתר מופלא. גם אם איש מבני-המשפחה המורחבת לא העלה דבר לאתר, הרי שהפרויקטים ההתנדבותיים באתר הזה מפיקים גם הם לא מעט (צירפתי קישור לאתר בגרסה אנגלית. רק עכשיו שמתי לב שיש גרסאות בשפות שונות. אני עובדת עם הצרפתית.).

Geneanet

|בהצלחה|
שרי

לא נראה לי שז'ול (צרפתית קשה שפה: לא מבטאים את ה-s, למרות שהיא נכתבת) סימון שייד מת במהלך-שירותו הצבאי. הדף מפרט את פרטיו האישיים (פרטים ביוגרפיים לצד תיאור תכונות חיצוניות שלו) ואת השירות הצבאי שלו. בשלב מסוים עבר לשירות מילואים.

בתחתית-הדף בצד שמאל נרשם שהוא נפטר בפריס, ברובע התשיעי, ב-18 ביולי 1903. בצד ימין של הדף מופיעות כתובות-המגורים שלו. הכתובת האחרונה שמצוינת, נכון ל-9 באפריל 1902, היא 29 rue béranger בפריס. הרחוב הזה נמצא ברובע השלישי.

כדי לנסות לדלות עוד פרטים, אני יכולה להציע לך:

1. רישומי-הפטירה בפריס בד"כ לא מציינים את סיבת-הפטירה, אבל, וכאן האבל הגדול: במקרה אחד ראיתי תעודה של מישהו שנפצע בעת שירותו הצבאי מספר פעמים (זה לא המקרה כאן, אין פירוט של פציעה במהלך-השירות), והוא נפטר מאוחר יותר בעקבות ההשלכות של הפציעה. לצד תעודת-הפטירה שלו היו הערות, וכך למדתי שלפטירה היה קשר לפציעות הקשות שלו בעבר.

מציעה לך לנסות לאתר את רישום-הפטירה של ז'ול סימון שייד. אולי בכול זאת יהיה שם עוד מידע. יתכן שנפטר בבית-חולים כלשהו ברובע התשיעי, ואז בד"כ מועבר העתק לרובע בו התגורר (אם לא תמצא ברובע השלישי, נסה גם בתשיעי). קח בחשבון שההעתקים של תעודות-הפטירה מופיעים פעמים רבות מאוחר יותר, לא ממש בסמוך לתאריך-הפטירה, ולכן כדאי לחפש מתאריך-הפטירה ואילך. את החיפוש צריך לבצע כפי שהסברתי בשעתו ביחס לאתר של הארכיון בפריס. אם יש בעיה, אני כאן.

ארכיון פריס

2. אפשר לנסות לחפש בעיתונות ההסטורית. אם המוות שלו לא היה מוות טבעי, יתכן בהחלט שיופיע על כך משהו בעיתונות. אתרים לחיפוש:

עיתונות הסטורית1

עיתונות הסטורית2

3. תמיד כדאי לחפש באתר הגנאלוגי הצרפתי, שמתגלה לי יותר ויותר כאתר מופלא. גם אם איש מבני-המשפחה המורחבת לא העלה דבר לאתר, הרי שהפרויקטים ההתנדבותיים באתר הזה מפיקים גם הם לא מעט (צירפתי קישור לאתר בגרסה אנגלית. רק עכשיו שמתי לב שיש גרסאות בשפות שונות. אני עובדת עם הצרפתית.).

Geneanet

|בהצלחה|
שרי
בנוגע ל -Geneanet, הוא מפנה לאחד המאגרים המעניינים של צרפת - Central file of the National Security אבל זהו רק אינדקס שמות של אנשים שחלקם הגדול יהודים. בשביל לגשת לתיקים האישיים יש להירשם עם תעודה מזהה. השאלה היא האם התיקים נגישים באינטרנט או שחובה להגיע פיסית לספריה ?

שרי סילבר

Active member
בנוגע ל -Geneanet, הוא מפנה לאחד המאגרים המעניינים של צרפת - Central file of the National Security אבל זהו רק אינדקס שמות של אנשים שחלקם הגדול יהודים. בשביל לגשת לתיקים האישיים יש להירשם עם תעודה מזהה. השאלה היא האם התיקים נגישים באינטרנט או שחובה להגיע פיסית לספריה ?
האם תוכל לפרט קצת יותר היכן נתקלת בפרטים אודות המאגר? אם אדע במה המדובר, אולי אוכל לנסות לסייע.

האם תוכל לפרט קצת יותר היכן נתקלת בפרטים אודות המאגר? אם אדע במה המדובר, אולי אוכל לנסות לסייע.
מדובר במאגר הזה. אינדקס השמות זמין ברשת. לא ברור לי אם התיקים הפרסנוליים של האנשים קיימים/זמינים בצורה כלשהי.
האתר של הארכיון הלאומי הצרפתי מאד לא ברור.

שרי סילבר

Active member
מדובר במאגר הזה. אינדקס השמות זמין ברשת. לא ברור לי אם התיקים הפרסנוליים של האנשים קיימים/זמינים בצורה כלשהי.
האתר של הארכיון הלאומי הצרפתי מאד לא ברור.
אני לא מצליחה לראות כרגע את אינדקס-השמות, ואין לי זמן לחפש כרגע. תוכל בבקשה לקשר ישירות לאינדקס?

באופן כללי התיקים עצמם (גם בעניינים אחרים) ע"פ רוב אינם ברשת. האינדקסים שלהם נועדו ע"מ להקל על האיתור של המידע המבוקש בטרם ביקור בארכיון. למרבה הצער איני בטוחה כלל שהם מגיבים לפניות אליהם (ניסיון עבר שלי ושל אחרים עם הארכיונים בצרפת לא ממש חיובי, בלשון המעטה).

אשתדל מחר לבדוק אם יש מידע כלשהו ביחס לפנייה אליהם בקשר לתיקים ספציפיים.

אני לא מצליחה לראות כרגע את אינדקס-השמות, ואין לי זמן לחפש כרגע. תוכל בבקשה לקשר ישירות לאינדקס?

באופן כללי התיקים עצמם (גם בעניינים אחרים) ע"פ רוב אינם ברשת. האינדקסים שלהם נועדו ע"מ להקל על האיתור של המידע המבוקש בטרם ביקור בארכיון. למרבה הצער איני בטוחה כלל שהם מגיבים לפניות אליהם (ניסיון עבר שלי ושל אחרים עם הארכיונים בצרפת לא ממש חיובי, בלשון המעטה).

אשתדל מחר לבדוק אם יש מידע כלשהו ביחס לפנייה אליהם בקשר לתיקים ספציפיים.

חיפוש שמות ב- Geneanet נותן דפים במאגר, למשל זה.

שרי סילבר

Active member
חיפוש שמות ב- Geneanet נותן דפים במאגר, למשל זה.
כעת הבנתי. באתר הגנאלוגי לא קיים דף עם אינדקס שמות. האתר מבוסס, בין השאר, על עבודה של מתנדבים. חיפשת שם מסוים, והוא מופיע במאגר הזה, שעליו עבדו המתנדבים. לכן צצה התוצאה באתר הגנאלוגי.

מהדף שאתה מקבל ניתן ללמוד שאין מגבלה על גישה אל התיק עצמו, והגישה היא ע"פ החוקים של הביקור בארכיון, קרי: הדברים לא ברשת, ומחייבים ביקור בארכיון (נכון לעכשיו).

שרי סילבר

Active member
כעת הבנתי. באתר הגנאלוגי לא קיים דף עם אינדקס שמות. האתר מבוסס, בין השאר, על עבודה של מתנדבים. חיפשת שם מסוים, והוא מופיע במאגר הזה, שעליו עבדו המתנדבים. לכן צצה התוצאה באתר הגנאלוגי.

מהדף שאתה מקבל ניתן ללמוד שאין מגבלה על גישה אל התיק עצמו, והגישה היא ע"פ החוקים של הביקור בארכיון, קרי: הדברים לא ברשת, ומחייבים ביקור בארכיון (נכון לעכשיו).
מציעה לך, אם טרם עשית זאת, לחפש ישירות את השם המבוקש באתר של הארכיון הלאומי במסגרת המאגר שהועלה אל הרשת. יתכן שתוכל לאתר חומרים נוספים אודות האנשים בהם אתה מתעניין. למשל: איתרתי פרטים אודות התאזרחות (התיקים המלאים אינם ברשת, אולם תמצית של פרטים קיימת, ודרכה איתרתי פרטים שהיו לי חדשים). בנוסף איתרתי פרטים אודות כאלה שקיבלו את אות לגיון הכבוד, ומשם המשכתי ואיתרתי ברשת את המסמכים אודות האנשים הללו.

|בהצלחה|

הארכיון הלאומי הצרפתי - מאגר וירטואלי

המון תודה, שרי! את עץ המשפחה באתר הצרפתי Geneanet מצאתי לפני כמה ימים. שימי לב שז'ול נפטר בגיל צעיר (37).

כמו כן, את התעודה הזו מצאתי באתר Grand Memorial - האם הוא לא מתעד רק את מי שנפל בעת שירותו הצבאי?

שרי סילבר

Active member
תודה על התזכורת. שכחתי מהאתר הזה. כעיקרון האתר עוסק בשירות הצבאי. אנסה לנבור בו בהמשך ולבדוק מה יש בו. זה מעניין, כי האיש נפטר בשנת 1903, כך שלא ברור לי כרגע באילו נסיבות "צבאיות" יכול היה למות.

חשבתי שהורדת את המסמך מהאתר של ארכיון פריס. שם, במסגרת המקורות הגנאלוגיים, מופיעים גם מסמכים הקשורים לשירות הצבאי. בחלק לא מבוטל של המקרים באתר של ארכיון פריס הופיעו יותר מדף אחד ביחס לכול אחד מאלה שחיפשתי. שווה לנסות לחפש, אולי יצוצו עוד מסמכים הקשורים אליו, ואז יהיה אפשר לקבל תמונה מלאה יותר.

שירות צבאי

זה מעניין, כי באתר שלהלן לא איתרתי את פרטיו:

Memoire des hommes

יש סיכוי שמאתר Grand Memorial הופניתי לאתר הזה של ארכיון פריז ושם מצאתי את המסמך. התייחסתי לכך שהשם של ז'ול הופיע באתר GM, ואני חשבתי שמוזכרים שם רק מי שנפלו בעת שירותם הצבאי.

שרי סילבר

Active member
יש סיכוי שמאתר Grand Memorial הופניתי לאתר הזה של ארכיון פריז ושם מצאתי את המסמך. התייחסתי לכך שהשם של ז'ול הופיע באתר GM, ואני חשבתי שמוזכרים שם רק מי שנפלו בעת שירותם הצבאי.

הי ארנון,

הצצתי שוב בקישור בו איתרת את הפרטים. בשלב ראשון ניסיתי לחפש פרטים אודות בן-משפחה, ואכן מצאתי אותו. הוא בוודאות לא מצא את מותו במהלך שירותו הצבאי. יתרה מכך, כפי שכתבת, האתר מפנה אל האתר של ארכיון פריז. שם, במסגרת המקורות הגנאלוגיים, הועלו מסמכים הקשורים בחיול (בשלב זה רק עד שנת 1921 ועד בכלל). המדובר בפרטים של אנשים שהתגייסו לצבא, רובם ככולם לא נפלו בעת שירותם הצבאי.

במסמך ששלחת יש בצד השמאלי 2 שורות שכתב-היד בהן לא ברור. לא נראה לי ממה שפענחתי שיש שם איזו התייחסות למותו של ז'ול סימון שייד (בשאר הפרטים במסמך בוודאות אין התייחסות לכך). ליתר ביטחון וכדי לא לפספס פניתי לדובר צרפתית, וגם הוא לא מפענח שם שום דבר שקשור למותו של החייל.

שרי

שרי סילבר

Active member
אגב, האם מי שהעלה את העץ, ז'אק ליבמן, מוכר לך (קשור, מן הסתם, לליבמנים שלך?)? האם היית בקשר עימו?

אגב, האם מי שהעלה את העץ, ז'אק ליבמן, מוכר לך (קשור, מן הסתם, לליבמנים שלך?)? האם היית בקשר עימו?
לא, הוא לא קשור לליבמנים שלי. משפחת שייד אינה קשורה למשפחתי - אני חוקר אותה תוך כדי כתיבת ערך על אליהו שייד לוויקיפדיה (בעקבות קריאת ספר הזכרונות שלו).

למעלה