אני אשמח לפרט ../images/Emo13.gif
אני אנסה קצת לפרט את התשובה הקודמת, כדי שתבין מדוע גם כאשר תעודת סל עוקבת במדויק אחרי המדד שלה, אין שום סיבה בעולם ששניהם יעלו באותו אחוז, ובהחלט יתכן (וקורה המון) שאחד יעלה והשני ירד וזה לא סותר את העובדה שהתעודה מחקה את המדד! הסיבה, כפי שהוסבר בסקירה שהפניתי אותך אליה, היא שהמדד והתעודה נסחרים בשעות שונות. נמחיש זאת באמצעות דוגמה. נניח שתעודה ישראלית מסויימת עוקבת אחרי המדד של מדינת צ'ימיצ'נגה אי שם על הגלובוס. נניח גם שהתעודה הישראלית "קסם צ'ימיצ'נגה" מסיימת כל יום להיסחר בשעה 5 אחה"צ בישראל, ואילו המסחר במדד צ'ימיצ'נגה עצמו מסתיים בשעה 8 בערב (שעון ישראל). למחרת בבוקר, אתה רואה לפתע שהתעודה עולה באחוז נכבד, ואילו המדד צ'ימיצ'נגה יורד באחוז גדול. איך זה יתכן? כאן חשוב לעצור רגע ולהבין מה זה בכלל המושג "נייר ערך עולה" או "נייר ערך יורד"; כשאומרים על נייר מסוים שהוא "עולה", הכוונה שהוא עולה ביחס לשער הסגירה שלו מאתמול (או מיום העסקים האחרון אם אתמול לא היה מסחר), כנ"ל לגבי המושג "יורד". תמיד ביחס לשער הסגירה של יום האתמול. נחזור לדוגמה שלנו. נניח שהתעודה הישראלית סיימה אתמול בשעה 5 אחה"צ בשער 450 . נניח גם שהמדד צ'ימיצ'נגה, שלהזכירך מסתיים בשעה 8 בערב, נסגר אתמול בשער 500 , תרחיש בהחלט אפשרי (כלומר שבין השעות 5 ל 8 המדד הזה עלה). למחרת אנו פותחים את מסך המחשב ומתבוננים בשניהם, בתעודה ובמדד (נניח לצורך הפשטות ששניהם נסחרים כרגע במקביל). אנו רואים שהשער שלהם הוא 475 (גם של התעודה וגם של המדד, כי הרי הם עכשו נסחרים במקביל). יוצא שעל המסך יהיה כתוב שערך התעודה עלה ( משער סגירה 450 לשער 475), ואילו ערך המדד ירד (משער סגירה 500 לשער 475 ). הפלא ופלא! הכל מסתדר! למרות שהם זהים ונמצאים במעקב מדויק, אחד עלה והשני ירד! כל זאת, מכיוון שנקודות הייחוס שאליהן מתייחסות העליות/ירידות היו בזמנים שונים. בפועל המצב עוד יותר מורכב, כי השערים גם מושפעים משינויים בשערי חחליפין בין השקל הישראלי למטבע הזר, וכן מביקושים/היצעים שונים בכל אפיק, ראה פירוט בסקירה מההודעה הקודמת. ולפעמים אפילו אין שעות משותפות לשני הניירות. כך שאני מקווה שעכשו הכל מסתדר לך. וכמו שציינתי- לאורך זמן אין לזה שום משמעות, מה שחשוב הוא שהמספרים עצמם מקבילים (במונחים שקליים). אם בהקשר הזה אין הקבלה- אז ורק אז אפשר להתלונן שהתעודה איננה עוקבת, ובכל מקרה לאחוזי העליה/ירידה מיום האתמול אין שום נגיעה לנושא המעקב.