פצלי השמן בעמק האלה: הסערה נמשכת

בסופו של דבר, מציאת נפט במאגרים בים התיכון היו מקפיאים זאת

רק בגלל שלא הוכחו קיומם של מאגרי נפט לצד מאגרי הגז בים התיכון, מתפתים להנפיק אותם ביבשה.

ואגב אני לא יודע מה ההבדל מבחינת זיהום בין הנפקת נפט מ"חולות זפת" (כמו המאגרים שנמצאו בקנדה וארה"ב שמאפשרים בשנים האחרונות את "העצמאות האנרגטית" של ארה"ב לבין תחליף נפט מ"פצלי השמן" ועד לנפט נוזלי. לא מזמן קראתי בכלכליסט כתבה במסגרת "המדור הירוק" שהם מפרסמים בימי רביעי, על סכסוך עיסקי בין אירופה לארה"ב לפיו אירופה מעוניינת לרכוש נפט מארה"ב וקנדה אבל ארה"ב מעוניינת לשווק לה נפט שהופק מ"חולות זפת" ולא נפט נוזלי למרות שבדיקות מראות שהן הליך ההפקה יותר מזהם והן בעירתו יותר מזהמת (עד 23% יותר גזי חממה) בזמן שאירופה שמנסה לצמצם פליטת גזי חממה מנסה להתמקד במיוחד בזיהומים של בעירת דלק במכוניות שנמצא בעלייה (פליטה מתחנות כוח ומפעלים דוווקא ירדה באירופה). כלומר יש סיכוי שתחליף נפט מפצלי שמן הוא גם מזהם לשעצמו (בלי לדבר על הליך ההפקה).

http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3638241,00.html
 
ואם כבר מדברים על מקורות אנרגיה מזהמים..

משרד האוצר מעוניין להכפיל את המס על רכישת פחם יותר מפי 4 (מ46 ש"ח לטונה ל192 ש"ח) מה שכמובן יתגלגל לצרכן (בעלייה בתעריף החשמל). מה שמעניין זה האינטרסים המנוגדים כשחברת החשמל מצביעה על התקנת מסננים בארובות תחנות הכוח להפחתת הפיח וזיהום האוויר (מה שכביכול הופך את הפחם למקור פחות מזהם ולכן פחות דורש מיסוי) ומנגד מצניעה את העובדה שתפעול תחנה פחמית דורש הרבה יותר עובדים ביחס לגז ודלקים "נוזליים" אחרים. ומצד שני פחם זול מעודד את חברת החשמל לתעדף את הפחם יותר מדלקים אחרים וגם לתעדף הקמת תחנות פחם חדשות (כמו זאת שמתוכננת באשקלון בניגוד לרצון התושבים וארגוני הסביבה) ועליית תעריף הפחם אמור לעודד שימוש בגז ודלקים אחרים אך יש לזכור שכרגע אין לישראל גמישות רבה בנושא (למשל כשהגז לא הגיע ממצריים חזרנו לדלקים מזהמים ויקרים).
http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3638594,00.html
 

ש מים

New member
אני לא מכיר את הנתונים

אבל העלית סוגיה מעניינת, שהועלתה כבר בעת תחילת העבודות על כביש 6: העדפת המדינה למיזם "לא נכון" מבחינות רבות (תכנוניות, כלכליות), בשל השיקול של "אספקת מקורות תעסוקה".
 
ועוד משהו שקראתי בשבת, והפעם על הגז של חברת החשמל

מתברר שחברת החשמל במסגרת החוזים שלה מול מאגר "תמר" וייבוא מחו"ל רוכשת גז יותר מצרכיה (וראוי שכך, כדי לשמור מאגרים לצריכת שיא ושעות חירום) ולכן מוכרת עודפים ללקוחות פרטיים. לאחרונה קיבלה פריבילגיה לשווק גז גם ללקוחות עסקיים (כמו למשל תחנות הכוח הפרטיות) מה שהופך אותה ליבואנית גז בזעיר אנפין ואת הקשר שלה עם תחנות הכוח הפרטיות לסימביוטי יותר (גם מוכרת להן חומר גלם, גז שנקנה על פי חוזי ענק בתעריף שאולי מוזל ואולי לא (לפחות המכירה היא ספורדית ולא סדירה), וגם במקרים מסויימים משווקת ללקוחות את תוצרת החשמל הפרטי. בצורה כזאת יהיה קשה לבצע רפורמות בתחום החשמל.
&nbsp
ואגב לפי הרפורמות בתחום החשמל, ייאסר על בעלי רשתות תחנות כוח פרטיות להחזיק בבעלות של יותר מ20% מהיכולת לייצור החשמל בארץ. מגבלות גם יוטלו על חברות שיחזיקו בפריסת תחנות סולאריות.
&nbsp
ועיתון מקור ראשון הביא במדור המשפטי שלו כי יש המאמינים שאת חברת החשמל המזרח ירושלמית (חברת החשמל הפלסטינית בגדה) צריך לפרק על פי המודל של רשות השידור (עם ועדה קרואה זמנית והקמה רשות חדשה מקוצצת ויעילה) בשל ההתנהלות שלה של אי גבייה מלקוחות ויצירת חוב ענק לחברת החשמל הישראלית (כמיליארד וחצי דולר) בו הציעו לבצע תספורת של 50% ואת המחצית השנייה לשלם בתשלומים 20 שנה. מתוך חשש שלאחר מבצע צוק איתן כחלק מהחיבוק הישראלי לשלטון הפתח בגדה לא יילחצו עליהם לפרוע את החוב או יחרימו מהם כספים מהמיסים שישראל גובה עבורם ושאין בכוונת הנהלת החברה להתייעל (למשל לבצע ניתוקים ללקוחות שחייבים ולא משלמים, קוראים לבצע רפורמה בחברה לניהול חדש ותקין.
 
ורשות החשמל מעוניינת להתוות מדיניות בענייני התחנות הפרטיות

כמו הוזלה בחוזי רכישת הגז (כרגע מונופול של מאגר תמר) בהתאם לצרכים ולא לפי תעריף קבוע מראש (מסתבר שיעילות תחנות הכוח פוחתת עם השנים ולכן גם צריכת האנרגיה בהם יורדת בהדרגה לטובת תפעול תחנות עם טורבינות חדשות יותר), חיוב השתתפות במימון מערכות הצינורות להעברת הגז שפורסת חברת החשמל (סעיף כלכלי כבד לחברות תחנות הכוח הפרטיות) וחוזי הפעלה של תחנות הכוח הפרטיות לפיו יצטרכו לבחור בין פריסה עצמית של מערכת הולכת חשמל ומציאת לקוחות פרטיים לבין מכירת 73% מיכולת ייצור החשמל לחברת החשמל כדי להתשמשת במערכת הולכת החשמל שלה (ובלי זכות להשבית את התחנות הפרטיות גם בתקופות בהם ביקוש החשמל יורד כי זה יחייב את חברת החשמל לייצר יותר).
 
חברת החשמל מודה, שמס הפחם יביא להפחתה רצינית בשימוש בו..

מיליון טונות פחות בשנה. אגב ממוצע השימוש בפחם בשנים האחרונות היה כ11.6 מיליון טונות לשנה (כ60% מהדלקים ששימשו להנעת תחנות הכוח כשמתוך 53 מיליון קווט"ש, 30 מיליון הגיעו משריפת הפחם). למרות המסננים החדישים להפחתת הזיהום מהפיח, תחנות הגז עדיין נחשבות למזהמות פחות וועדת יוגב לבחינת רפורמה בחשמל מצדדת העדפה לגז ולא לתחנות פחם משודרגות (כשעצם השדרוג כופה כביכול שימוש בפחם עוד שנים רבות כדי להצדיק את השדרוג).
 
סיכויי אותה חברה למצוא נפט בגולן מוסיפים סיכון גיאופוליטי..

לפיו מציאת נפט, פצלי שמן או מאגר מים ענק (החברה לא מוכנה להתחייב מה באמת יימצא בקרקע) עלולים להעלות שוב לסדר היום את סוגיית הבעלות הסורית על רמת הגולן ולכל הפחות את זכותה לשאוב מעבר לגבול מהמאגר התיאורטי ואפילו לדרוש אחוז מההכנסות של ישראל.
 
בין החששות להנפקת השמן מהפצלים..

בשונה מנפט נוזלי עם מיקום קבוע לבארות, הליך ההנפקה צפוי להעתיק את תחנות ההנפקה מדי זמן לשטח אחר מה שיזהם את פני הקרקע ביחידות שטח זאת אחר זאת. מלבד זאת חימום האדמה עשוי לגרום לזיהום מי התהום או להשפיע על גידולים חקלאיים או צמחי הבר.
 
רק שלב הפיילוט כולל הרתחה של אדמה 3 שנים..

באמצעות "כבשן" שיחמם מוטות מתכת הנעוצים בקרקע למאות מעלות למשל 3 שנים עד ש"יזיע" השמן מהפצלים ויסמיך למשהו דמוי נפט. כלומר לא רק חשש זיהום קרקע ומי תהום ונזקים לפני הקרקע אלא גם זיהום אוויר מכבשן שמונע מדלקים או גז.
 
ועוד שערוריה בקשר להעברת גז מישראל לירדן דרך ים המלח..

מסתבר שהוצע תוואי להעברת צינור הגז מישראל לירדן סמוך לבריכות האידוי של ים המלח. אבל מבחינה בשטח התגלה בדיעבד ששטחי בריכות האידו שהוגדל עם השנים מכסה את תוואי הצינור שתוכנן במים ובמלחים מה שיחייב למצוא תוואי אחר ואם זה לא מספיק התוואי החלופי שהוצע עשוי לעבור בשמורת הטבע שהוקמה בדרום ים המלח. גם ככה ים המלח מצוי תחת איומים (מזיהום באצות בשל הזרמת מים מים סוף דרך מפעלים, מכרות, ירידת מפלס מי התהום שיצר בולענים ועוד וצינור גז לא ישפר את מראה האזור).
 

ש מים

New member
וואלה?
תוכל להביא בבקשה הפניה למקורות? תודה!


 
בכל אופן הסיבוך הוא רק מול מפעלי ים המלח בירדן..

כי על פי הפרסום להספקת הגז לממשלת ירדן למשך 15 שנה צפויים להקים צינור גז נוסף בצפון עד למעבר הגבול ליד בית שאן.
 
למעלה