פראנקיזם, מצוות שבאות בעבירה, והווי

סרגון

New member
פראנקיזם, מצוות שבאות בעבירה, והווי

יש מקורות מידע זמינים על הפראנקיזם? היו עוד ענפים לשבתאות מעבר לפרנקיזם,ולדונמה המקוריים?

סרגון

New member
פרענקיסטים

מהענף המקולקל של השבתאות, צמחו עוד כל מיני ייחורים מוזרים. אחד מאותם ייחורים הייתה הכת של יעקב פראנק, דווקא פולני אסלי מפודוליה, שנקראה הפראנקיסטים. הם היו ידועים לשמצה בהפקרות המוסרית שלהם (כן, הם השתובבו בלי הכרה, בין השאר) והיו בעלי השקפת עולם כאוטית משהו. עד כאן מה שאני יודע. יש למישהו מושג על משנה סדורה שלהם, ספרות מחקרית בנושא?

אלי ו.

New member
אין הרבה מה לומר

הם התבססו על כך שאין הגאולה באה בדור שכולו זכאי או כולו חייב, והחליטו שהאופציה השניה אטרקטיבית יותר. רוב אנשי הכת התנצרו, וכמו מומרים רבים לא ממש אהדו את היהודים לאחר ההמרה. מה שמזכיר לי בדיחה ישנה: שני יהודים עניים עוברים ליד כנסיה ורואים שלט: מי שיתנצר יקבל 50$ יענקל: אני בחיים לא הייתי עושה את זה שמולקה: אני נכנס, אני זקוק לכסף אחרי 20 דקות שמולקה יוצא, יענקל: נו קיבלת את הכסף? שמולקה: אתם היהודים, רק על כסף אתם חושבים...

loquado

New member
תגובה

גם הפרענקיסטים וגם השבתאים היו כתות משיחיות שהתקיימו בתקופה שבה החושך והעלטה היו סמיכות במיוחד. בתקופה שחיו התייחסות לגוף האנושי ולערום בכלל היתה שונה מאוד מהיום. הרבה האמינו באמונות טפלות והאיסור החשש והפחד שלטו בכל. מייחסים להם מעשים "לא מוסרים" ולא ברור אם הייחוס נובע מעמדתם של שאר חברי הקהילה הרגילה שסביבם שחששו מהם, מפורשים מזועזעים, או אמת לאמיתה. אחד הדברים שליוו את הלימוד של הקהילה הסודית הזאת היתה ההנחה שרק מ"באר תחתיות" ניתן להבחין באור. יכול להיות שמישהו שם ניסה להדגים בבמעשים את באר התחתיות או שפשוט הם הסתפקו בפרעות, בבורות,במגיפות,ובעוני שבו התקיימו שסיפקו שפע של חושך. לא נראה לי שאפשר להפיק מהלימוד עליהם דברים שיקדמו.

סרגון

New member
הממ,פארדון?

"לא נראה לי שאפשר להפקיד מהלימוד עליהם דברים שיקדמו" הלימוד לא נועד לקדם שום סדר יום, נסתר או גלוי. הוא נעשה מתוך עניין טהור. אילו מטרות הלימוד אמור לקדם, לדעתך?

loquado

New member
הסבר

זה יכול לשפר את רוחב ידיעותך אם לזה התכוונת ב"פארדון". זה לא יוכל לקדם אותך באופן שהייתי מכנה אותו "יישותי"...כי אפשר לדעת המון עובדות על המון דברים ,אבל זה לא ישנה אותך במהומה כאדם. -ואני לא עומד לפתוח את הנושא הכביר הזה על רגל אחת ,מצטער.

סרגון

New member
קידום אישי

גם אני אמנע מההתנצחות, מבטיחה ככל שתהא. אם כי כל הכתות האזוטריות האלה יכולות לתת מספר תובנות, בקונטקסטים ההיסטוריים הרלוונטים - השבתאות הייתה טריגר לקנאות והלמדנות הליטאיים. גם מבחינת ההיסטוריה של הדתות, נראה לי שהמאניה-דפרסיה של שבתאי צבי (לפי גרשום שלום, טרם קראתי את הספר החדש שבטח מצייר אותו כשובב לא קטן) יכולה לשרטט איזשהם קווי אופי באשר למייסדי דתות. ואלה חמש דקות של סיעור מוחין, קרוב לודאי שהמומחים יוכלו למלא עוד כמה כרכים בהשלכות התנועה השבתאית וספיחה על היהדות והאופן בו אנו חיים (ההשפעות המצטברות של הדברים הקטנים וכו'). מעבר לכך, יש מעט מאוד מידע שבאמת משנה את האדם מהקצה אל הקצה, אז למה לא להתמקד בסתם עובדות מענינות? (טוב, אז לא עמדתי בהצהרה מראשית פוסט קלוקל זה.)

loquado

New member
בטח מאניה דיפרסיה

-כל הזמן הוא רק ישב ולמד

אלי ו.

New member
הפראנקיסטים היו איזוטריים

אבל הייתי נזהר שלא יבינו מדבריך שתנועת השבתאות היתה כזו. (לא, אני לא חושב שלכך התכונת, אבל מי שלא מכיר את הנושא עלול לחשוב כך מדבריך) מדובר בתנועה המשיחית הגדולה ביותר אי פעם, ובתנועת החזרה בתשובה הגדולה ביותר ביהדות. תנועה שסחפה את כל יהדות העולם ורק בודדים יצאו נגדה, בשיאה. אני לא בטוח בהשפעה על הלמדנות, אבל בודאי שהיתה השפעה על החסידות שבאה אחריה ויותר מכך על יחס המתנגדים והחשש שלהם מהחסידות. נושא השבתאות השאיר צלקת עמוקה ביהדות. מה שמענין זה דוקא ההשפעה המועטה יחסית על הקבליסטים. אגב, על באיזה ספר חדש מדובר? קראתי לפני שנים את הספר של גרשום שלום, יש משהו חדש?

סרגון

New member
לא זכור לי שם המחבר

"משיח של גילוי עריות" המחבר היה תלמיד של ג.שלום, והספר כנראה מציג זווית קצת יותר סנסציונית של התנועה. הוא נתלה בפסוק בודד וסתום מכתבי השבתאים, על כוויה כלשהי שנעשתה באברו של שבתאי, ומשם מסיק שההפקרות המינית היא תוצר של התעללות שש"ץ עבר בגיל צעיר. זה הזכור לי במעורפל, מקריאת הכריכה האחורית ועלעול קצרצר בחנות.

berlinale

New member
פראנקיזם

לצערי מה שאגיד פה ישמע יותר כמו חידת הגיון מאשר כמו תשובה, כי גם הגיל כנראה שבורח הזיכרון. היה איזה כתב לשעבר של עיתון חדשות - שהתגורר באיזה קיבו ליד באר שבע, שהתחיל לכתוב ספר על הנושא, אבל חלה במחלה ניוונית. מעבר לכך מצאתי בגוגל.

eshir31

New member
שבתאות ופרנקיזם

מי שמעוניין יכול לקרוא על השבתאות ועל הפרנקיזם במחקרים של גרשום שלום שעסק רבות בנושא.

eshir31

New member
שבתאי צבי

גרשום שלום נפטר די מזמן ולכן אין לו ספר חדש בנושא... את הספר 'משיח של גילוי עריות' כתב אלי שי.

למעלה