פרוייקט אגירה שאובה - גלבוע

CivilEng

New member
פרוייקט אגירה שאובה - גלבוע

מתוך אתר שיכון ובינוי:

פרויקט BOT לתכנון מימון והקמה של תחנת כח המאפשרת אגירת אנרגיה (חשמל) ע"י שאיבת מים וזמינה לשימוש בעת הצורך על ידי שאיבת מים ממאגר במפלס נמוך למאגר מים במפלס גבוה.

התחנה תהיה בהספק כולל של יותר מ- 300 מגה ואט חשמל, תוך כדי מכירת זמינות למנהל המערכת למשך 20 שנה ולאחריהם המתקן יוותר בידי היזם (BOO). הקמת תחנת כוח ידידותית לסביבה תוך שימוש בשיטת ביצוע אשר משמרת את ערכי הסביבה בדגש על שמורת טבע סמוכה לשטח הפרויקט. התחייבות לשיקום נופי של המדרונות של המאגרים ושל שטחי ההתארגנות.

סקירת פרוייקט אגירה שאובה

Rubim88

New member

אמצעי הכרחי בהחלט, חבל שהוא נכנס לשימוש במשק החשמל כל כך מאוחר יחסית לעולם.

תודה, מעניין מאד

בסקירה נאמר שהמתקן (לא מבין למה קוראים לזה "תחנה") יכול לספק 300 מגהווט במשך 10 שעות. זה משהו שיקרה יום כדי לאזן בין הביקוש ביום לביקוש בלילה או שזה מתקן שישתמשו בו רק במקרה של תקלות או שיאי ביקוש לא צפויים?

בלילה הוא אמור לנצל את התעריף לטעינה..

מחשמל זול שיימכר לתחנה כדי להפעיל את המשאבות ואת האנרגיה לשחרר בשעות היום כשתעריפי החשמל והביקוש גבוהים יותר. אם יתייחסו אליו כחלק מסדר העדיפויות הכללי להפחתת זיהום ממקורות ייצור החשמל אז יצטרכו להשתמש ב"תחנה" עוד לפני שיקבלו החלטה להפעיל יחידות ייצור נוספות בתחנות הכוח מדלקים מזהמים יותר (כשמזוט קרוסין ופחם אחרונים והגז יקדם להם). מצד שני אני מניח שהתחנה תהיה בבעלות פרטית ולא של חברת החשמל ולא יודע מה מערכת היחסים בינה לבין גופים פרטיים המייצרים חשמל (מהחוות הסולאריות וחוות הטורבינות רוח שבתכנון ועד לתחנת הכוח של דוראד). אם לא טועה חברת החשמל שריינה לעצמה אחוזים מסויימים של ייצור חשמל שרק מעבר להם היא "קונה" את החשמל בייצור הפרטי ולכן גם היצרניות הפרטיות חותמות מראש על חוזים ללקוחות פרטיים כי חברת החשמל דווקא לא ממהרת לקנות חשמל. מצד שני פה מדובר על תחנה שתממן פעילות לילית של תחנות הכוח כי היא צריכה חשמל להפעלת המשאבות וזה ההבדל בינה לטכנולוגיות ירוקות אחרות אז אולי יהיו שם יחסים סימביוטים טובים יותר עם חברת החשמל ש"תמכור" ו"תקנה" חשמל תלוי בשעות היממה.

ואם כבר מזכיר טורבינות רוח..

קראתי בימים האחרונים על הנסיונות להקים עוד חוות רוח בישראל למרות שבישראל לא נושבת ברוב בארץ רוח חזקה מספיק (מינימום 7 קילומטר לשניה) ושם אוזכר כי החוות הסולאריות יכולות לספק חשמל רק בשעות היום וכן נטען כי השיפורים הטכנולוגים מגדילים את יכולת ייצור החשמל הממוצעת בטורבינות הרוח מ30% משעות היממה לאורך השנה ל35 עד 40% בגלל שהטכניקות השונות מאפשרות פעילות גם עם רוחות חלשות יותר. עם זאת צריך לזכור שחוות הרוח בגולן היא מטורבינות מיושנות יותר.

dctgdctg

Member
לא ברור לי מדוע מתייחסים לזה כידידותי לסביבה

אלא אם כן לא הבנתי נכון.
הרי לא מדובר ביצור אנרגיה ממקורות מתחדשים ואפילו לא ממקורות "ירוקים" יחסית, בהכרח.
מדובר בשיטה ל"יישור הקו" ולחיסכון תעריפי.
מעבר לזה - אני מאמין כי בשיטה קיימים הפסדי אנרגיה כך שיוצא שעבור אותה כמות הספקXזמן נדרש דווקא יותר חומר דלק, כלומר יותר זיהום.
מה פיספסתי?

tapuzo2

New member
ידידותי רק לכיסים של הטייקונים שבונים אותן

הטייקונים בעלי חברות התשתיות (כולל תחנות כח) מצאו עוד פטנט לחלוב את המדינה,
הפעם במחסור בחשמל. הם יבנו תחנות שיעבדו בלילה בתעריף מוזל ויספקו עוד חשמל ביום
כי למדינה היו חסרים רזרבות חשמל.
עוד ניצול ציני לפרויקט שהוא לא ירוק אלא אם כן ירוק זה צבע הכסף שהמדינה תעביר לכיסיהם

Rubim88

New member
ההגיון הוא לאגור את האנרגיה שבכל מקרה מיוצרת

ולשחרר אותה(כמובן בהפסד אנרגיה מסויים - יעילות של סביבות 80%) בשיאי הביקוש במקום לבנות תחנות כוח מזהמות נוספות(כבר + לסביבה) או להפעיל תחנות כוח נוספות לזמנים קצרים. במקומות אחרים שבהם היקף מקורות האנרגיה המתחדשים גדול יותר מבארץ האפקט הסביבתי אפילו גדול יותר(לדוגמא טורבינות רוח שמפיקות חשמל בלילה שאין לו כלל דורש).

dctgdctg

Member

זה בהחלט עושה שכל במקומות בהם מקורות מתחדשים מפיקים אנרגיה שאינה דווקא בשעות הביקוש.
החכמתי

Rubim88

New member
סביר שגם וגם

כשבונים מתקנים כאלו בעולם יש להם 2 מטרות, לאגור חשמל שבכל מקרה מיוצר בלילה ולהזינו חזרה למערכת כדי לענות על הצריכה הגבוהה ביום ביום וגם לעזור במקרה של תקלות ברשת או ייצוב תדר הרשת על 50 הרץ במקרה של שינוי עומס מהיר.

ש מים

New member
גדול! מעניין!

שמעתי על הפרוייקט לפני למעלה משנתיים. מאז אני מנסה לעקוב ולהתעניין. תודה על העדכון!

tapuzo2

New member
מאתר שיכון ובינוי: זאת שרי אני חולבת אתכם שוב

היי כאן שרי אריסון.
וכבעלת חברות בנייה ותשתיות הגדולות במדינה כי מותר אצלנו להיות גם בעלי הבנק הגדול במדינה
וגם בעלי החברה הגדולה לתשתיות וגם בעלי החברה הגדולה למגורים..
אז שוב אני חולבת אתכן והפעם אני מתכננת משהו ירוק ירוק, סביבתי סביבתי כמו שאני מדמיינת שאני עושה
ומנסה בעשרות מליונים על פרסום לשכנע אתכם שגם שיכון ובינוי עושה.

הפעם אני חולבת אתכם על תחנת כח "300 מגה ואט" שלמעשה לא תייצר אפילו ואט אחד יותר ממה שהיא צורכת.
פטנט פטנט או לא? כן כן. אנחנו נשב מים בלילה בתעריף מוזל, נמכור לכם (כן כן לכם אזרחים יקרים) את החשמל
בתעריף יקר במשך היום. ואל דאגה כמו במנהרות הכרמל אני לא מתכוונת להפסיד אפילו שקל. כי המדינה כבר
פרסה לי שוב רשת בטחון שמחייבת אותה לקנות ממני את החשמל העודף, גם אם היא לא צריכה אותו.
נכון שזה נהדר?

darkshadow1

New member
תפוזו- אתה כבר הופך לבדיחה.

כל דביל יכול להבין את התועלת שבמתקן אגירת אנרגיה כזה. יכולת ייצור החשמל של מדינת ישראל צריכה להספיק לשיא הביקוש לחשמל (ועדיף עם רזרבה של 10% למקרה של תקלות)- אעפ"י שב-95% מהזמן הביקוש לחשמל נמוך בעשרות אחוזים מהשיא.
הרעיון במתקן האגירה הזה הוא לאגור אנרגיה במהלך הלילה (כשגם ככה הביקוש לחשמל נמוך) ולשחרר אותה במהלך היום.
לכן, האפקט של המתקן זהה כמעט לחלוטין לתחנת בהספק של 300 מגוואט, רק שהוא ירוק בהרבה- כי הוא לא יוצר מוקד זיהום חדש.

tapuzo2

New member
שרי וטייקונים מבינים היטב תועלת מחליבת המדינה

איך לעשות מליארדים בלי חשבון באופן קרטליסטי ולהחזיק בו זמנית גם בבנק הגדול במדינה,
גם בחברת התשתיות הגדולה במדינה, גם בבנק משכנתאות, גם בחברת הבנייה לדיור הגדולה במדינה,
גם בבנק קרקעות אדיר, גם בכבישי אגרה ועכשיו גם בתחנות כח...
והכל עם רשת בטחון כלכלי של המדינה (כלומר אנחנו) כדי שחלילה שרי'לה והחברים לא יפסידו (ע"ע מנהרות הכרמל).

אגב שרי'לה גם הקימה חברת מים, מיה, ורצתה להשתלט על תאגידי המים כשהטייקונים ישחדו את נערי
האוצר שעובדים עבורם להפריט את התאגידים שהקימו בכח. באסה, על המים שרי'לה עוד לא הצליחה להשתלט.

ובלי שום קשר חוץ מהמילה מים
..

למי שעקב היה פה בפורום דיון האם כדאי לאגור מי גשמים שיורדים בעיר לצורך שימוש מקומי או להסתפק לפי טענתי בטיהור המים ומחזורם שנעשה במכוני התפלה. בכל אופן קראתי לאחרונה שישראל מתגאה בהיקף מחזור המים שלה שכל השפכים התעשייתים וכן 75 אחוז ממי הביוב בארץ עוברים טיהור ומשמשים לחקלאות כמי קולחין ושהמדינה הבאה בתור ברשימת הטיהור והשימוש החוזר היא ספרד שממחזרת רק 17 אחוז ממי הביוב. להזכירכם יש עוד פרוייקטים של מכוני התפלה נוספים שנמצאים בתכנון ולפחות חלקם מיועדים להיות פרוייקטים משותפים ליישובים פלסטינים וישראליים מה שיעלה עוד יותר את הישגי הטיהור וכן יש פרוייקטים נקודתיים לייעול מערכות המאוימות בהצפות עונתיות בחורף והזרמת ביוב לים ישירות מערי החוף או דרך נחלים.

עם זאת הכתבה ביקרה את היקף השפכים המוזרמים להתפלה שמזוהמים מידיי ( לא רק מתעשיות המשתמשות בכימיליקים אלא גם מחומרי ניקוי במשחטות, מלונות ואזורי אוכל בקניונים שכנראה מזרימים שמנים) מה שיכול לפגוע באיכות ההתפלה (ומדובר בנושא רגיש כי המים משקים תוצרים חקלאיים ולא רצוי שיזוהמו מכימיכלים ושאר זיהומים). אישית גם לא ברור לי לחלוטין מה עושים עם התוצרים שסוננו במכוני ההתפלה. ובכל זאת שאפו על היקף הטיהור.

Rubim88

New member
צריך להבדיל בין שימוש חוזר בחקלאות

לבין החזרת מים מטוהרים לנחלים/לנהרות. מכיוון שיש מדינות שמטהרות אחוז גדול יותר ממי הביוב שלהן(לדוגמא גרמניה 96 אחוז, הולנד 95) - הן פשוט לא משתמשות במים האלו לחקלאות מכיוון שאין צורך בכך, אלא מזרימות את המים המטוהרים הללו לנחלים ולנהרות במקום את הביוב הגולמי.

לא ברור איך חיברת התפלת מים וטיהור שפכים?

אופס.. התכוונתי מכוני טיהור נוספים שמתוכננים

הקפדתי לציין שבישראל ממה שמטוהר ומושב כמי קולחין לחקלאות (לא יודע כמה אחוזים נוספים הוזרמו בנחלים, אבל ייתכן ובנחלים הוזרמו מים טבעיים לאחר שהמעיינות שלהם שוחררו משאיבה לחקלאות ועוד) שזה 75% ושבספרד רק 17% מהמים המטוהרים משמשים לחקלאות (לא קשור לטיהור הכללי במדינות המפותחות). בכל אופן מכיוון שמכוני הטיהור משמשים לשפכים של מפעלי תעשייה לצד שפכים ביתיים, מסתבר שהשפכים התעשייתים מהווים איום מסוים על יכולת מערכות הטיהור לתפקד בהצלחה מספיק כדי להשיבם לחקלאות.

ואגב לא הובהר בכתבה מה יהיה מקור המים בתחנת האנרגיה השאובה. מעריך אבל שמדובר במי תהום שיוזרמו בצינורות סגורים מעלה בלילות ומטה בשעות פעילות התחנה ביום ולא באיזה מפל פתוח והזרמת מים בין שתי מפלסי נחלים.

מקור המים

יבנו שני מאגרי מים - האחד ב"ראש ההר" והשני למרגלותיו.
את המאגר התחתון ימלאו בגרויטציה ( לדעתי - אולי אני טועה כאן ? ), במים שוליים הקיימים בסביבה. המים ישאבו במשך הלילה למאגר העליון ו"יופלו" בתקופות שיא הצריכה אל המאגר התחתון. איבודי המים, יהיו כתוצאה מהתאדות מהמאגרים הפתוחים. אבודים אלו "יוחזרו" ממים הקיימים בסביבה.

Rubim88

New member
המים יגיעו מהמעיין הסמוך שנקרא

עין מודע אל המאגר התחתון, כיום הוא מזין כבר את ארבעת המאגרים הקיימים.

למעלה