אין שום חומר בעברית אבל
אם אתה יכול לחכות בערך שנה, אז אני עבודת גמר של 5 יחידות על סיד בארט. לצערי כל המקורות הם באנגלית וישראלים עילגים שכמוני צריכים לשבור את השיניים בשביל דברים כאלה. ציפציף כתבה פה לפני איזה שבועיים רשימה של ספרים על סיד בארט שאני יביא פה במלואה: יש הרבה ספרים על הפלויד, אך לא כולם טובים או מומלצים. יש מעט ביוגרפיות, מכיוון שהלהקה התרחקה מהתקשורת כמו מאש, במשך שנים רבות, והנעשה בה לא היה ידוע לציבור הרחב. הביוגרפיה הטובה והמקיפה ביותר שפורסמה עליהם עד היום היא הספר "A Saucerful of Secrets" מאת ניקולס שאפנר (Nicholas Schaffner). שאפנר היה עתונאי וסופר שכתב מספר ביוגרפיות (ביניהן ספר מוצלח על הביטלס, כך אומרים לי). הוא כתב את הביוגרפיה הנ"ל בסוף שנות השמונים, תוך שיתוף פעולה חלקי מצד שלושת הפלוידים (גילמור, רייט ומייסון), והעדר שת"פ מצד ווטרס, שהיה אז עסוק בלריב עם האחרים. הספר נחשב עד היום בקרב אוהדי הלהקה כ"תנ"ך" של ההסטוריה של הלהקה, ואני ממליצה עליו ביותר (יש לי עותק). אך הספר מעודכן רק עד לשנת 1990 לערך ולצערנו לא יעודכן עוד, מאחר והסופר מת בחטף זמן קצר לאחר יציאתו, בשנת 1991. חשוב לזכור, שעד פרסום הספר של שאפנר, למעשה כמעט ולא היו ספרים או מאמרים רציניים עליהם. באמצע שנות השבעים יצאה "ביוגרפיה" קצרצרה בדמות ספר-כיס, מאת אחד ריק סאנדרס, אך הספר רק מיחזר ככל הנראה מידע שהנהלת הלהקה ניפקה במסגרת יחסי הציבור עליהם, ואין שם שום דבר בעל ערך (וגם לא ניתן להשיג את הספר היום, ממילא. מצד שני, יש ערך היסטורי לספר, מסיבות אחרות). היו מעט מאוד ראיונות עתונאיים אתם, כי הם פשוט סרבו לדבר עם התקשורת, והמבקרים היותר נחשבים ממילא לא התייחסו לפלויד בכבוד רב. בסוף שנות השמונים יצא ספר נוסף עליהם, Bricks in the Wall, שנכתב ע"י עתונאי מוסיקה בריטי ותיק בשם קארל דאלאס. הספר נכתב תוך שיתוף פעולה של ווטרס ולכן נקט בקו פרו-ווטרס, אך יש בו - על פי הדיווחים - טעויות עובדתיות רבות, והוא לא נחשב לספר רציני. כנ"ל ספר שיצא מאוחר יותר בשנות התשעים, (Pink Floyd - an illustrated history) ושנכתב ע"י פטריק האמפריז, גם הוא עתונאי מוסיקה בריטי ותיק. אני זוכרת שקראתי ביקורות מאוד שליליות על הספר הזה, כאשר יצא לאור. כך, שמבחינת ביוגרפיות, הספר של שאפנר הוא ההימור הבטוח. לאחר פרסום הביוגרפיה של שאפנר, התפרסמו מאמרים מלומדים וארוכים רבים על הפלויד - בעיקר בעתונות הבריטית, ששינתה בינתיים את יחסה אל הלהקה. מאמרים אלו נגישים, ברובם, דרך האינטרנט, והם מומלצים ביותר שכן הם מעבים את התמונה שנתן שאפנר בספרו, ומוסיפים עליה. אך הביוגרפיה המעניינת ביותר על הפלויד מעולם לא פורסמה: זוהי הביוגרפיה הגנוזה של ניק מייסון, שהיתה אמורה להתפרסם באמצע שנות התשעים, ושיציאתה לאור נקטעה באיבה ע"י דייויד גילמור - פרשיה עלומה בפני עצמה. ספרים נוספים: The Complete Guide to the Music of Pink Floyd מאת Andy Mabbett נחשב לדיסקוגרפיה טובה. Another Brick in the Wall: the Story Behind Every Pink Floyd Song מאת קליף ג'ונס (בבריטניה הספר נקרא Echoes). זהו ספר שיצא בסוף שנות התשעים, והתיימר להסביר את כל שירי הלהקה. הספר קשה כיום להשגה, משום שדייויד גילמור השיג צו מבית המשפט האוסר על הפצתו בבריטניה, בטענה שיש בו טעויות עובדתיות איומות ונוראות (מה שכנראה נכון) ובגלל שיש בו לכאורה הוצאת דיבה כלפיו (זה לא ברור). הסיבות האמיתיות להתנגדותו של גילמור לספר, הן אחרות. בכל מקרה, המחבר אינו אדם אמין, ולמרות שבספר כזה צריך להיות עניין רב, הייתי מציעה להזהר. Embryo - A Pink Floyd Chronology שנכתב ע"י איאן פריסטון וניק הודג'ס, עוקב אחר כל ההקלטות וההופעות של הלהקה, עד DSOTM. הספר נחשב למצוין בסוגו. יצא בשנת 1999 וניתן להשגה. Mind over Matter: The Images of Pink Floyd - ספר של סטורם תורגרסון, על העיצובים שלו לאלבומים ולקליפים של הפלויד. עפ"י הדיווחים, ספר מעניין מאוד, גם למי שלא מתעניינים בעיצוב בכלל, בגלל התובנות שבו לגבי הלהקה (תורגרסון הוא, כזכור, חבר ילדות שלהם). Pink Floyd: A Visual Documentary מאת Miles נחשב לספר הצילומים הטוב ביותר עליהם. יצא בשנת 1995. Pink Floyd: In the Flesh מאת גלן פוביי ואיאן ראסל, סוקר את ההופעות של הלהקה. יצא בשנת 1998 Which One's Pink? מאת פיל רוז (1998) מתיימר לנתח את הקונצפטים של רוג'ר ווטרס. אומרים שזה ספר לא רע. יש עוד ספרים נוספים (תווים וכו'), אך הם פחות חשובים. בעברית, כמדומני, אין כלום. ואולי בפורום הזה נצליח לאגד גוף-ידע בעברית עליהם? אולי. לגבי השגת הספרים בארץ - כשחיפשתי בזמנו מצאתי כמה ספרים עליהם בארץ, אך לא הספרים החשובים-יותר. את הביוגרפיה של שאפנר הזמנתי מחנות ספרים בלונדון, דרך האינטרנט.