צודקת, אבל
יש גם משהו במה שגרייס אמרה. גם אם נסתכל רק על 3 הדתות הגדולות- כל אחת מהן גורמת למאמינים באותה דת להרגיש עליונים, נבחרים, וטובים יותר משאר האנשים שלא משתייכים לאותה דת. כמו-כן אפילו תסתכלי רק על מה שקורה פה, במדינה הקטנה שלנו- אנחנו גרים בחור, אין פה נפט, אין כמעט מים, אחוז נכבד מהשטח שלנו הוא מדבר ועדיין יש פה מלחמות תמידיות על חלקות אדמה, שלרוב הסכסוך הוא סביב המקומות הקדושים (או בגלל שתושבי המקום התחלפו, ואנחנו חוזרים עוד לימי התנ"ך, כשבתכלס ארכיאולוגים אפילו שללו את האפשרות שהייתה נדידה של 40 שנה במדבר...). תחשבי אפילו על זה שללא הזיקה הדתית של העם היהודי לא"י, היהודים פשוט היו מקבלים את הצעת אוגנדה ולא הייתה שואה! ולא, אני חס וחלילה לא מאשימה אותנו ואת הדת היהודית בהתחוללות השואה, אבל אני כן אומרות שחוסר אמונה היה יכול למנוע אותה- משני הצדדים. וגם אולי זה בגלל שככה אני מאמינה, אבל אני גם הבנתי מהדברים של גרייס, שזה לא שכל המאמינים הם אנשים רעים, קנאים, שיעשו הכל וירצחו בלי בעיה למען שימור הדת שלהם, אלא שהדת עצמה, והכנסייה בראשה (כשמדברים על הנצרות) היא שגורמת למלחמות ממש כמעט תמיד- ולדעתי טענה זו נכונה. מה לעשות שכן, הרבה פעמים זה לא בגלל המאמינים עצמם, אלא בגלל השליטים הדתיים של אותו אזור. ולמה? אני תלמידת תקשורת, ובין היתר למדנו על המצאת הדפוס, ולדוגמה בלט מאוד העניין שהכנסייה ניסתה לדכות את המצאת הדפוס ותרגום התנ"ך כדי שאנשים לא יבינו מה הם קוראים! כדי שהמאמינים יאמינו מבלי לשאול שאלות, מבלי לפקפק בשום דבר בגלל שלא הייתה להם את היכולת! הם היו המון של בורים שנשלט בידי הכנסייה! ואכן, אותם אנשים ראו כערך עליון את שימור הדת, ואז אם האינטרסים האישיים שלהם. ואני יכולה לדבר על זה עוד שעות, כמו שכבר אפשר להבין, אבל מה שאני מנסה להגיד זה שהיה לא מעט צדק במה שגרייס אמרה, לגבי השואה את צודקת שהנאצים לא רצו להשמיד את היהודים בגלל הדת אבל המצב הגיע לידי כך בגלל כל מיני איסורים שהתחילו בגלל הדת בעיקר, וגם ייתכן מאוד שלולא הבדל המין ארצות אחרות בעולם היו שמחות לקבל אותנו. אני לא מסכימה לגבי זה שכל המאמינים רעים, והם אלה שרוצים בכל המלחמות, וגרייס כן הקטינה ראש בעניין הזה, למרות שאני לא זוכרת שהיא אמרה את זה, אלא התייחסה גם למנהיגים הרוחניים, אבל אני ממש לא בדקתי וראיתי את הפרק אתמול מאוחר אז אני לא סגורה על זה.