פריפריה

ש מים

New member
פריפריה

מצורפת כתבה מצויינת בעיני, המביעה ומראה בצורה מצויינת (גם אם מקוצרת ומצומצמת) מה פירוש "פריפריה" במדינת ישראל ומה המטרות שעל קובעי המדיניות (והמתכננים - של תכניות אב ומתאר ישוביות!) להציב בפניהם, חוץ מאשר להכריז על "באר-שבע בירת הסייבר של ישראל".

אבישי ק

New member
ואני בקרוב עוד אחד מאלה שעוזבים

את הצפון למרכז
למרות שכבר יש מחשבות על מעבר לחו"ל
בינתיים חייבים עבודה כדי לשרוד
אז המעבר למרכז הוא הכרחי

ש מים

New member
בהחלט. אבל יש פן שלא סוקר...

כיליד (ועדיין חי) ב-"פריפריה" (שלצערי כבר לא כ"כ פריפריה כמו שיתה בילדותי), יש פן חשוב מאוד שלא סוקר: השידוכים. מאוד קשה למצוא זוגיות/שידוך במסגרת קטנה וצפופה. ואני לא מדבר רק על "האנשים עימם גדלת", אלא גם על המגוון ו-"השוק".
ולא, זו לא בדיחה. זה נכון ואמיתי ואני לא מכיר מחקר שסקר את הנושא.

אבישי ק

New member
בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה יש מידע

והנתונים לא מעודדים
יש בעיה והיא בעיה דמוגרפית עתידית.
וזה לא מוגבל רק לאוכלוסיה היהודית.
אבל כמו שאומרים זה הבעיה של מחר לא של היום.

ש מים

New member
"בעיה של המחר"??

אני מבין שאתה נשוי.

לרווקים/ות זו "בעיה של עכשיו"!

אבישי ק

New member
התכוונתי מבחינת קובעי המדיניות

הבעיה כבר קיימת
אחוז גבוה מאד של רווקים
אוכלוסיה שמזדקנת מהר
אבל מי שמתווה את המדיניות לא חושב על משפחות
הוא מעדיף דיור יקר שמרפד את הכיסים של המשקיעים
הוא מעדיף הגירה לעיר אחת גדולה למרות שסטטיסטית שככל שהעיר גדולה יותר כך אחוז הרווקים גבוה יותר
ומקומות מרוחקים נשארים עם קצת רווקים ובלי דור המשך.
הוא מעדיף שייקנו דירות קטנות כדי שלא יחשבו על משפחה
הוא מעודד עבודה בשעות לא הגיוניות ובתנאים לא הגיוניים כדי שחס וחלילה אנשים ייפגשו וינהלו חיי חברה
יש מטרות יותר חשובות כנראה.
וכן אני נשוי.

ש מים

New member
כפרה, נראה לי שיש קצת סתירות בדברים

אבל בכל מקרה, אחת הסוגיות המעניינות שהעלית (ושאין לי תשובה או ידע בנושא) הינה האחוז הגבוהה של רווקים בערים הגדולות. אמנם אין לי בקיאות בנושא, אבל יכול להעלות מספר השערות (ותודה לקורסי "מבוא לגיאוגרפיה אנושית"):
1. אחוז גבוה של צעירים - המגיעים מהפריפריה, לחפש את מזלם בעיר (ונוטשים לאחר שהתבססו/מצאו זוגיות).
2. יוקר המחייה (כולל דיור) בערים הגדולות שמבריח בעלי משפחות וזוגות נשואים (שבניגוד לרווקים - אינם נוטים לשכור דירות עם שותפים).

ולא הייתי מחפש האשמות ואשמות במקום שאין צורך. אני לא מאמין שמישהו ב-"ממלכת האח הגדול" מעדיף "שלא יחשבו על משפחה", ולכן "מעודד דירות קטנות". יותר סביר והגיוני (וגם עובדתי, אבל מותר לך לפקפק בי ובדברי) ש-"ייצור" דירות קטנות נועד דווקא להקל על משפחות בראשית דרכן (תחשוב על עלויות = מחיר למ"ר דירה).

אבישי ק

New member
הסיבה לכמות גבוהה של רווקים

זה נובע מכמה סיבות
- האינדיבידואליזם בערים הגדולות: האנשים בערים הגדולות לא תלויים אחד בשני בניגוד למקומות קטנים יותר ולכן נוצרים פחות קשרים.
הרי אין תלות כלכלית או חברתית בערים גדולות.
- חוסר רצון להתפשר: בגלל ה"שפע" של בני זוג פוטנציאלים אנשים לא רוצים "להתפשר" וזה משמש כחסם.
- תחושת החיי נצח: אנשים בעיר מרגישים ש"יש עוד מספיק זמן" ולא ממהרים לזוגיות קבועה. הסיבה היא העובדה שהחיים בעיר לא תלויים באיתני הטבע שיש חושך אז הכל מואר כשקר אז יש חימום בכל מקום כשחם יש קירור בכל מקום, ובקניונים הטמפרטורה לא משתנה, יש אנשים שיוצאים מעט מאד מאזורים בנויים, זה משבש קצת את התפיסה.
- אכן גם היוקר מחייה משפיע: החיים בעיר יקרים יותר ולכן יש גם את השיקול הכלכלי.

את המידע אני רושם ממאמרים שקראתי בנושא ואם קיים מאמר שמציג אחרת אני אשמח לדעת.

גודל הדירה קובע את גודל המשפחה במדינות מפותחות.
האמריקאים הם האלו שעשו את המחקר ופעלו לפיו
ואכן הבתים בפרברים בארה"ב הם גדולים גם מסיבה זו.

זוגות לא קונים דירות קטנות ואז עוברים לגדולות מכיוון שכיום בניגוד לתקופה של ההורים שלי.
זוג חי בשנותיו הראשונות בשכירות, לאחר שמתחתנים או מביאים ילד ראשון קונים דירה ומעדיפים דירה גדולה כי המחשבה היא על הילד הבא.
מי שמתווה את המדיניות לא בודק דברים כאלו
הוא פועל על סמך תחושות בטן

דירות קטנות יעודדו זוגות צעירים להישאר עם ילד אחד או לוותר על ילד בכלל.
זה לא "האח הגדול", אין פה מעקב אחר האנשים.
ממשלות הן המכוונות של האוכלוסייה
מדיניות הממשלה יכולה להשפיע על ילודה גבוהה יותר או נמוכה יותר
וגם יכולה להשפיע על התפרוסת של מקומות תעסוקה ואוכלוסייה.

ש מים

New member
לגבי הנתונים וההנחות

לגבי הסיבות לאחוזי הרווקות/ים - בהחלט נושא מורכב ומעניין. אין לי תשובה.
לגבי גודל הדירות: "במקרה" אני עוסק בזה, מהצד של "ספק הדיור". ההנחות שלך אולי נכונות לחו"ל. לא לארץ. את העיקר כבר כתבתי ואין טעם לחזור, אבל ארחיב מאוחר יותר.

אבישי ק

New member
רווקות מאוחרת היא בעיה של העולם המערבי

הסיבות הן רבות
קצת עצוב שזה קורה
זה לא שלא יודעים למה
פשוט לא יודעים איך לטפל בזה

ש מים

New member
אנסה לענות לגבי גודלי הדירות

כרקע: אני מעורב, מזה הרבה שנים, בנושא התכנון. גם למגורים וגם במגזרים ואוכלוסיות מעוטות יכולת ובעלות מאפיינים דמוגרפיים "מיוחדים".

ובכן, כאשר ניגשים לתכנן שכונת מגורים לאוכלוסיה כזו, צצות השאלות, ואחד הגדולות הינה: מה גודל יחה"ד?
"בסטנדרט" המתכנן/פרוגרמטור מחפש את נתוני הלמ"ס (לגודל תא-משפחתי ממוצע לאותה אוכלוסיה) ומכפיל בפרמטרים המופיעים בפרוגרמות למגורים של משב"ש.
העניין שברגע זה נוצרת בעיה: לרוב מדובר ביח"ד גדולה יחסית (120-135 מ"ר נטו עיקרי). וגם אם תפחית לרצפה את עלויות הפיתוח וסטנדרטי הבניה (דבר אי-אפשר כמעט לשלוט בו המסגרת התב"ע, ונתון לשיקולי הקבלן/יזם), תגיע לתחשיב של מ"ר כפול עלות בניה. כלומר: ככל שהדירה גדולה יותר, הצרכן ישלם יותר. עכשיו... קח זוג צעיר, בראשית דרכו (גם הכלכלית!): האם אתה רוצה מייד להשית עליו עול כזה? מאיפה הוא יביא כסף? מי יתן לו משכנתא?? (חביבי, יש מגזרים ששום בנק לא נותן להם משכנתא). איך הוא יכול לקנות דירה גדולה??
לכן מבקשים ראשי-רשויות חכמים (וגם משרד הפנים/משב"ש ועוד) ליצור מגוון של פתרונות/של יח"ד. מגוון שיאפשר גם לחסרי אמצעים לרכוש דירה.
אני לא יודע איפה אתה חי ועל מה אתה מתבסס, אבל אנשים בהחלט "משפרים דיור" (לפחות - בשאיפה כזו) במהלך החיים - אם ע"י הרחבת דירות קיימות - במקרה וזה אפשרי - או ע"י מעבר לדירות מרווחות יותר. "מצוקות הדיור" נוצרות כאשר אנשים לא מצליחים לשפר דיור/להגדיל את רווחת הדיור בהתאם לגודל המשפחה (שהתרחבה עם השנים). מעטים מאוד יכולים "לקפוץ למים הקרים" ולרכוש דירה גדולה, כבר בראשית חייהם הבוגרים (כן, זו השאיפה, אבל במציאות הכלכלית של חיינו זה מאוד מאוד קשה. ולא רק בארץ!).

אבישי ק

New member
שיעזרו לזוגות הצעירים!!!

שיעזרו למשפחות צעירות לרכוש את הדירות הגדולות
לדחוף אותם לדירות קטנות מקמצנות זה פשוט מרתיח

הזוגות הצעירים במדינה לא פשעו
הם גרים פה למרות שהאזור לא יציב
רובם שירתו בצבא ובגלל זה הם יגיעו לסכומים שאתה מדבר בעיקוב של לפחות עשור
מה שאתה בעצם אומר
או שתהגרו מפה או אל תלכו לצבא
כי אנחנו לא נדאג לכם
אנחנו נכריח אתכם לגור בדירות קטנות כי הכיס שלנו בוער
לא מעניין אותנו שאתם שרפתם 3 שנים יצאתם בלי שום ידע ועם בעיות נפשיות.
לוקח 3 שנים לפחות אחרי הצבא כדי להתאפס חזרה
אני מכיר 4 אנשים שלא הלכו לצבא או שהיו ביחידה שבה רכשו ידע
כולם היום עם דירות גדולות.
בקיצור הבנתי אותך.

אבישי ק

New member
הגבלת מחיר הדירה לX משכורות חציוניות

לזוגות צעירים
גם אם יהיה צורך לספסד חלק מהסכום ע"י המדינה
זה רעיון לא רע
בנייה יזומה של שכונות ע"י המדינה ללא קשר לשוק כמו ביהודה ושומרון
לפי צפי קנייה של זוגות צעירים
כמובן שזה גם תלוי ביצירת מקורות תעסוקה(מה שלא יקרה אבל מותר לדמיין)
ויש עוד... להמשיך?

ד"א שים לב שרשמתי משכורת חציונית.
לא ניתן להשתמש במשכורת ממוצעת מכיוון שסטיית התקן, הפיזור, של המשכורות הוא גדול מדי.
משכורת ממוצעת היא כמו לתת לך להחזיק גחל ביד אחת וקרח יבש ביד שנייה ולהגיד לך שאתה לא תקבל כוויה כי הממוצע שלהם הוא בסדר.

ש מים

New member
רעיונות מצויינים

האם חשבת על ישימות?
1. סיבסוד - המדינה כרגע בקריסה כלכלית (ראה מצב הפשע ברחובות. ראה משכורות במגזר הציבורי/ברשויות המקומיות).
2. "בנייה יזומה". יש לזה שם: "בנייה ציבורית". אני בעד, אבל לא רואה איך זה יוזיל מחירים. בנייה ממשלתית לא בהכרח מוזילה/תוזיל מחירים. ראה עלויות פיתוח במקומות בהם משב"ש מפתח.

אמשיך א"כ.

ש מים

New member
המשך

3. אני לא מבין למה אתה מתכוון ב- "צפי קניה": האם ל-"כח הקניה", או ל"צפי גידול אוכלוסיה"?
4. ב-"פיתוח מקורות תעסוקה" אתה קולע לדעתי: אני (ואחרים) סבור שאחת הסיבות העיקריות למחירי הדיור הגבוהים קשורה בקשר ישיר לנושא התעסוקה - הן מבחינת כח הקניה של הצרכנים/דורשי הדיור והן מבחינת הביקושים לדיור. ולכן פיזור מרחבי של מוקדי תעסוקה (במודל "הפיזור המרוכז", כפי שהציעה ואמרה ישראל 2020 ותמ"א 35) יתרום ליתר איזור מרחבי במחירי הדיור (ובמילים פשוטות יותר: הקטנת פערי גלעין-שוליים כלכליים, גם מבחינת מחירי דיור. ואגב, דבר זה אומר גם בהכרח עליית מחירי הדיור בפריפריה!).
5. מה הקשר של "משכורת חציונית"?

אתה יכול להמשיך בכיף. הנושא חשוב ביותר.

אבישי ק

New member
צריך לגרום לחברות לבזר את המרכזים שלהם

די המצאתי מושג צפי קנייה שזה שילוב של השניים
עכשיו לא בפנטזיה
נרד חזרה לכדור הארץ

צריך לעודד חברות לבזר קצת את המרכזים שלהם
זה יבוא על חשבון אזור המרכז ואולי אפילו יפגע קצת
אבל צריך ללכת נגד הזרם ולתת הטבות ותשתיות כדי שלחברות יהיה כדי
לפתוח משרדים ברחבי הארץ
אולי אפילו לאלץ אותם כי מה שלא הולך במוח...

ואני הייתי רציני בנוגע לשיווק של המדינה לאזרחים שלה
אנשים לא מכירים את המדינה של עצמם
רוב המהגרים מהצפון והדרום לא ראו את הפיתוח של השנים האחרונות
ובכלל הצמרת הכלכלית בארץ לא מכירה כלום במדינה.(תראה את כמות הקניונים המיותרים שהם בונים עכשיו.)

כשעבדתי במרכז דיברו יום אחד על הפקקים שהיו בדרך לעבודה
ואז באופן די ספונטני פנו אלי ואמרו לי שכיף לי בחיפה כי "אתם לא יודעים מה זה פקקים... נכון?"
כל העיניים היו נשואות אלי כדי שאני אאשר את זה
התחלתי לספר להם שאזור חיפה זה כמעט מליון תושבים
ויש פקקי ענק בדרך לחיפה(זה לפני הפיתוח של השנים האחרונות)
הם היו בהלם, אח"כ הייתה שתיקה די ארוכה.
אתה מבין, לא היה להם מושג.
מישהו שם סיפר לי שפעם הוא נסע לחיפה והיה בהלם מהלכלוך והבניינים הישנים
לפני שהסכמתי איתו רציתי לברר אם הוא יודע איפה הוא היה
לבסוף התברר שהוא לא התקרב לחיפה
הוא דיבר על הכפרים שפרעם ואעבלין
הבן אדם לא ידע איפה נמצאת חיפה והוא נולד כאן!!!

למעלה