פרסום הכפשות והשמצות באופן כפייתי באינטרנט

פרסום הכפשות והשמצות באופן כפייתי באינטרנט

(לא נותן פרטים מלאים, רק את תמצית הדברים) ב- 10 חודשים האחרונים ישנו אדם הזוי ותמהוני ששם לעצמו כמטרה להכפיש את שמו של יבואן כלי רכב גדול בעקבות סכסוך שלו עם היבואן. אני משמש כמנהל פורום בתפוז בתחום המוטורי (אני כותב בניק שונה מהרגיל שלי). האיש התחיל להציף את הפורום בינואר 2009 בעניין הסכסוך שלו עם היבואן. לאחר רגיעה מסויימת, המשיך בפברואר, וכל שרשור שכזה גרר אחריו מאות (ואני לא מגזים) של תגובות. אם בהתחלה היה נראה כאילו הוא צודק ושבאמת עשקו אותו, הרי שבעקבות עשרות הודעות שהאיש העלה לפורום שלנו וכן לטוקבקים ואתרים אחרים באינטרנט, הובהר לכל הקוראים שמדובר באדם תמהוני, הזוי, כפייתי ונאורוטי, או כך לפחות זה נדמה מהודעותיו. לאחר הזהרות חוזרות ונשנות (גם מהנהלת תפוז), ולאחר שלא חדל ממעשיו, האיש נחסם לכתיבה. הוא פתח ניקים נוספים, ובכולם נחסם בזה אחר זה (עם גיבוי מלא של הנהלת תפוז). האיש החליט שאני הוא העומד בפני זכותו לקבל פיצוי מהיבואן עקב המקרה שלו, ולמרות שהעניין שלו נמצא בדיונים משפטיים מול היבואן, הוא שם אותי כמטרה, ומעתה, בכל הודעה שלו ובכל טוקבק שהוא מעלה באתרים באינטרנט וגם באתר הפרטי שלו - הוא מזכיר אותי בשמי המלא והאמיתי כאדם שמהווה סכנה לצרכנים כיוון שאני, לדבריו, משמש כמשת"פ של היבואן, מקבל ממנו כספים, מקבל ממנו הוראות ופועל בשמו בכל מה שאני עושה. זה הגיע לכדי כך שכעת, כשמחפשים את השם שלי באינטרנט, לצד קישורים רלוונטיים, מגיעים גם לאתר ההכפשה שלו שכל כולו נועד להכפיש את היבואן, ולכרוח אותי בשמי המלא והאמיתי בהכפשות האלה. הוא לוקח חלקי הודעות שלי, רסיסי מידע, מרכיב אותם יחד בצורה שונה, מעלה תגובות לכאורה של "קוראים" שלו, ומציג אותי בתור פושע גם אם הוא לא קורא לי כזה. האדם כפייתי, טרחן, ומדי יום מעלה עשרות הודעות בכל אתר אפשרי, כולל בטוקבקים שקשור אפילו בעקיפין לנושא, וכמובן בכולם הוא גם מכניס את שמי. מיותר לומר שאין בכך אמת ושמדובר בדברי שקר. מה אני עושה? איך אני גורם לו להפסיק? היה ניסיון של גישור מולו בליווי עו"ד, אבל האיש ממשיך בשלו. 10 חודשים אחרי, לא נראה שיהיה לזה סוף. יש לציין, ובכך אסיים, שהאיש עושה זאת לא בפעם הראשונה. לפני מספר שנים הוא עשה את זה לגופים אחרים, ובכל פעם הוא הוקא מקירבם אבל המשיך להפיץ את שטנתו ברבים. עכשיו אני הוא המטרה שלו. מה עושים?

ואם אהיה ספציפי יותר בשאלה שלי

האם ניתן לעצור בנאדם מלהשמיץ ולהכפיש ולפרסם דברי שקר נגד אדם אחר, במיוחד אם יש עשרות רבות של תיעודים של ההשמצות הללו, שעדיין נמצאות בצורה "חיה" באינטרנט, מאונדקסות ע"י גוגל ומנועי חיפוש, וגורמות לפגיעה בשמי הטוב?

המקרה נשמע מורכב ולכן אומר

ראשית על פי התאור הראשוני נראה כי אכן מדובר בנסיבות שמקימות עילת תביעה מכוח חוק איסור לשון הרע. מעבר לכך ציינת כי היה ניסיון של גישור עם עו"ד, כלומר יש לך עו"ד ? במקרה והתשובה היא חיובית הרי שעורך דין אשר בקיא בכל הפרטים יכול לספק לך תשובה ראויה הרבה יותר. באם בכל זאת אתה זקוק להכוונה או הבהרות חברי הפורום ואני נשמח לסייע ככל שניתן. בהצלחה.

כמה תשובות

המקרה עצמו אינו מורכב. מדובר באדם מתלונן כפייתי (נקרא לו "המתלונן") שמסוכסך עם יבואן. אני לא קשור לעניין. האיש מתלונן בכל מקום אפשרי על היבואן (מכירים את ההם שנוסעים עם האוטו הדפוק שלהם בכל מקום על שלטים גדולים "אל תקנו מככה וככה כי הרכבים שלהם דפוקים"? אז כזה טיפוס). כאמור, אין לי שום צד בעניין. אני משמש כמנהל פורום בתפוז (ועל כן, מטעמים מובנים, כותב בניק אחר). האיש הציף את הפורום בצורה סדרתית, אבל תפוז נמנעו מלנקוט עמדה חד משמעית והסתפקו ב"נו נו נו" ו"אל תעשה את זה שוב". עד כאן אני עדיין לא קשור. בגלל תפקידי הניהולי בתפוז ובגיבוי מלא מהנהלת הפורומים ולאחר שהוזהר אין ספור פעמים, נחסם ה"מתלונן" מכתיבה. מאותו רגע הוא רואה בי כאשם העיקרי וכחסם המונע ממנו מלהוציא את האמת לאור. מאותו רגע, בכל מקום שבו הוא מתלונן, בפורומים, טוקבקים, מגזינים אינטרנטיים - בכל מקום שבו מוזכר היבואן ו/או כלים מתוצרתו - הוא מתלונן, ומזכיר אותי בתור אדם שמונע ממנו מלהגשים את החזון שלו - ארגון צרכנים "דמוקרטי" בו יכולים כל צרכני ישראל להתאחד ולפעול כנגד אותו יבואן. האיש פותח עשרות ניקים מדי חודש, ומדי חודש כותב בניקים אחרים. ברגע שהוא מזוהה (לא לוקח לו הרבה זמן לגשת לאג'נדה האמיתית שלו) הוא נחסם מיד. לא משנה שאין בכך אמת, אבל האיש הכפייתי ממשיך וכורך את שמו בכל מקום שבו הוא מתלונן. הוא טוען שאני מקבל שלמונים מהיבואן כדי להשתיק אותו, הוא טוען שאני משת"פ של היבואן ומסית את ציבור הצרכנים ומונע מהם מלהתאחד. הטענות הן חסרות שחר, שקר מוחלט, וגובלות במושגים מעולם הדיאגנוזות הפסיכולוגיות/פסיכיאטריות. כריכת השם שלי עם התלונות המטופשות שלו גורמת לי לנזק, שכן אנשים מחפשים את שמי האמיתי באינטרנט, ולצד מאמרים ותוצאות חיפוש נכונות שהם מוצאים, הם גם מוצאים טוקבקים ותלונות של אותו אדם כפייתי שבעצם, גם אם לא אומר את זה במילים מפורשות - קורא לי פושע. אדם שיש לו שכל יבין שמדובר בהזיות, אבל אדם שסתם מחפש לראות מה אני עושה בעולם (ואני עושה), ימצא דברים כאלה וזה יציג בפניו תמונה מעוותת, שקרית, ופוגע בשמי הטוב. לגבי ניסיון הגישור - יש לי חבר שמשמש כעו"ד בתחום לא קשור, והוא גם בעל הסמכה כמגשר. הוא הציע את עצמו בניסיון להביא את המתלונן הכפייתי להבין שמה שהוא עושה הוא לא הדרך הנכונה. נוצר מגע, נוצר קשר, היה ניסיון גישור, האיש הסיר מכל האתרים שהיו אז בשליטתו את כל האיזכורים הפוגעים נגדי והבטיח שלא ימשיך לעשות כן. אך מרגע שהוחזר לכתיבה פעילה, לקח לו פחות מ- 24 שעות לחזור לעצמו. הגולשים בפורום כבר מכירים ונמאס להם מכל זה, ולכן ברגע שהוא כותב ישר קופצים עליו גולשים ויורדים עליו ועל השטויות שהוא כותב, ולכן מרגע שהוא כתב ואנשים הגיבו לו הוא חזר לסורו די מהר, ולכן נחסם שוב. מיותר לומר שעקב כך הוא חזר והמשיך להציף את האינטנרט בתלונות ודברי שטנה נגדי, כאילו אני הגורם שמונע ממנו מלהגיע לפורקנו אל מול היבואן (כאמור, אין ביני לבין היבואן כל קשר עסקי ואני אפילו לא עוסק בתחום, אבל זה לא מפריע לכפייתי להציג את הדברים בצורה כזו). אז שאלתי היא פשוטה. האם יש דרך לגרום לאיש הזה להפסיק?

אם הוא מפרסם עליך שקרים

זכותך לתבוע אותו. אם הוא מפרסם עליך עובדות ומביע את דעתו על אותן עובדות בתום לב (לפי מבחן הסבירות), זו זכותו. העובדה, שאתה בוחר לשאול בפורום, בשם בדוי, "מה עושים?", כשהפתרון לכאורה מובן מאליו, מרמזת, שאתה חושש מעימות משפטי, משום שהאפשרות השנייה היא הנכונה כנראה. ראה חוק איסור לשון הרע, ושים לב במיוחד לסעיף 14, 15 (3) ו- (6) ו- 16.

שלום עופר, תשובה לנקודות שהעלית

אני אינני חושש מעימות משפטי. כלל וכלל לא. אבל אני משמש כמנהל פורום מאוד פעיל בתפוז, ולכן אינני כותב בניק האמיתי שלי. אם זה מהותי אשמח לתת לך את הלינקים הרלוונטיים במסרים, אני לא חושף אותם פה מכיוון שאני לא בקיא בחוקי הפורום הספציפי הזה ובשאלה האם אפשר לתת מידע "אמיתי" כאן בצורת לינקים. השאלה היא האם הוא מפרסם שקרים או עובדות עם דעות היא הסוגייה הבעייתית פה, שכן היא פתוחה לפרשנות משפטית. אשמח לתת לינקים שיבהירו באופן חד משמעי את העניין, אבל אני רוצה לקבל אישור על כך ממנהל הפורום. אם יהיה אישור, אני נותן לינקים מלאים ותוכל/ו להתרשם בעצמך.

שקרים או ביקורת?

1. תחילה טענת נחרצות, שהבחור מפרסם שקרים עליך. בעקבות תגובתי מיתנת את גירסתך, וכעת אתה טוען, כי "השאלה היא האם הוא מפרסם שקרים או עובדות עם דעות היא הסוגייה הבעייתית פה, שכן היא פתוחה לפרשנות משפטית". תגובתך זו מחזקת את השערתי, שהבחור אינו מפרסם עליך שקרים, אלא ביקורת, שאינה חורגת מהמותר בחוק, אף אם אינה נוחה לך. 2. אם הבחור מפרסם, כדבריך, שאתה נוטל שלמונים מיבואן רכב כדי להשתיקו - זו עילה מובהקת לתביעת דיבה. 3. הסיכוי שבית המשפט יוציא צו, שיאסור מראש פרסום בשל לשון הרע שבו, קלוש עד אפסי. ההלכה הרווחת היא, שחופש הביטוי גובר, ותרופתו של הנפגע מפרסום לשון הרע היא תביעה לפיצוי בדיעבד (ראה מאמרו של עו"ד איתן להמן כאן).

שלום עופר

בעקבות אישור מנהל הפורום העליתי בהודעתי מטה 2 דוגמאות. אין עוררין על כך שהאיש כפייתי וכורך אותי, בעל כורחי, במאבק האישי שלו אל מול היבואן. בדימיונו הוא הוזה כיצד אלפי מבקרים באתר שלו מתאגדים ויחד מנצחים את כוחות האופל, ולשיטתו, אני הוא הכוח העומד בינו לבין נצחון מוחלט. הזוי לחלוטין. אני יודע. אבל תקרא שוב את הכתוב בדוגמה שהבאתי מטה ונראה מה תחשוב אחרי זה. האיש כותב עלי ביקורת, ועל ביקורת אי אפשר לתבוע. את זה אני מבין. אבל האיש גם בעצם כותב שאני משת"פ (שימוש במילה בעלת קונוטציה שלילית) של היבואן, במקומות אחרים כותב שאני מקבל כסף מהיבואן (שקר) ועוד כהנה וכהנה. למה אני אומר שזה פתוח לפרשנות משפטית? כיוון שתכל'ס האיש גורם לי נזק, מספר וכותב שקרים, הוא אפילו הגיע לאירוע חברתי שהקמתי וחילט פלאיירים לכל מי שהיה שם, מודפסים במדפסת ביתית ועם שגיאות כתיב. צחקו לו בפנים, אבל עדיין, הוא בשלו, ולא ניתן באמצעים הרגילים לעצור אותו. אבל השאלה היא האם כל זה הוא בכלל בגדר השמצה או לא? האם אדם יכול לבוא לחתונה של אדם אחר, לעמוד בכניסה, ולצרוח עם מגאפון שהחתן הוא משת"פ של צה"ל, שהוא מקבל שוחד, שהוא פועל לפי אינטרסים כלכליים של אדם אחר, שהוא פוגע בזכויות כל החתנים בישראל, ושבכלל, הוא נבלה? האם זכותו של אדם לעשות כזה דבר? ומה אם הוא הולך וכותב בכל מקום אפשרי את העניין הזה? עד לאן מגעת זכותו של אדם להפיץ דברי שיטנה כנגד אדם אחר? רצ"ב קובץ. תסתכל ותגיד לי מה אתה חושב.

ורק כדי לענות, מראש, על מה שכתוב בפסקה

הראשונה ב"פלאייר" שהוא חילק באותו אירוע חברתי - חסימתו מהפורום נעשתה בגיבוי מלא של הנהלת תפוז לאחר שהתברר שבאמצעים כשרים כמו שיכנוע אי אפשר להניא אותו מלהמשיך להשמיץ את היבואן (מה שכמובן חושף את המנהלים ואת תפוז עצמה לסיכון משפטי). הוחלט לחסום באופן גורף את הנ"ל, ואת כל הניקים שהוא פתח וממשיך לפתוח ברגע שהם מזוהים. מדובר על מלחמת התשה תרתי משמע. מיום שישי שעבר ספרתי לפחות 3 ניקים שונים שבהם הוא כתב, שוב ושוב, ומרגע שנחסם עבר לניקים הבאים בתור. תפוז, משום מה, חושבת שלא מדובר בעילה לבצע חסימה גורפת לפי IP או לפנות לספק שלו. אבל מי שעומד בפרץ ונלחם בזה הוא אני ושותפי לניהול. עזוב, לא על זה אני מלין באמת. בחרתי במשרה כפויית הטובה הזו, ואין לי תלונות על כאבי הראש הנלווים. אבל בעצם כל מה שכתבתי פה עוזר לקבל את תמונת המצב המלאה. אדם כפייתי, הזוי, טרחן, שכיוון שעבודתו היא עבודה לילית, זה מפנה לו את כל היום להתיש ולטמטם את כל המעורבים - וכל זאת מאז ינואר 2009. תחשוב אתה, מה היית עושה לו אדם כזה היה מחליט שהוא מציף בעשרות טוקבקים את האינטרנט, ומקים אתר אינטרנט שכל כולו מיועד כמעט לגמרי ל"ביקורת" עליך, על "עופר בן אברהם". ביקורת לא נכונה, שקרית, מתובלת היטב בחלקיקי משפטים שהוצאו מהקשרם, וכל זה מוצג בצורה כזו כאילו אתה משרתו של השטן עלי אדמות. כתוצאה מכך, חיפוש השם שלך בגוגל יעלה אין ספור תוצאות שקשורות להשמצות האלה, ובעצם כל אדם שירצה לשכור את שירותיך ויחפש את השם שלך בגוגל, יעלה גם על התוצאות האלה וישאל את עצמו במה מדובר. מה היית עושה אז? איך אפשר לעצור כזה דבר?

ולכן אני מספר לך את העובדות.

למעשה, כבר קיבלתי תשובה די טובה, אבל תמיד טוב לשמוע ולקבל חוות דעת נוספת מאנשים שמבינים בזה יותר ממני. על כל פנים - תודה רבה.

תשובה

שוב שלום, לאחר קריאה של הודעות ההמשך שלך אומר כי אין בעיה או מניעה עקרונית להעלות דוגמאות בפורום והכוונה גם בצורה של לינק כזה או אחר כמובן בהנחה ואין הפרה של זכויות יוצרים וכיוצא באלה. במקרה המתואר אין מניעה להעלות לינק להודעות של אותו מטריד שהרי אין בכך פגיעה בו בשום צורה או דרך. בהצלחה.

תודה, להלן מספר דוגמאות.

הראשונה והחשובה שבהן - "מאמר המערכת" שבאתר שלו, שימו לב שגם הדף הראשי וגם הדף אליו אני נותן את הלינק שזורים כולם בפנינים שכל בר דעת יבין מיד במה יש לו עסק. אני חושב שגם יהיה לכם קל מאוד להבין מהכתוב את שמי האמיתי, ולכן לא אכתוב אותו פה. אני בכוונה לא נותן לינק "חי" כדי לא לעשות שירות לאותו איש ולצ'פר אותו בלינקים נכנסים מהאתר של תפוז. אנא, העתיקו ומחקו את הרווחים המיותרים. http :// www .imc. org .il /maarech השניה, לינק לכתבה ב- NRG מן הימים האחרונים. שימו לב לתגובה 24. http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/946/806.html כאלה טוקבקים תמצאו בכל כתבה שמזכירה כלי רכב דו-גלגליים, את שמו של היבואן, או כל דגם של אופנוע שהיבואן הספציפי הזה מביא. יש כל כך הרבה שממש אין טעם להתחיל לסכם את כולן בהודעה הזו שלי, וכמו שכתבתי מעלה, כל בר דעת יבין עם איזה טיפוס יש לו עסק. אבל אם עדיין זה לא יהיה ברור משתי הדוגמאות מן הימים האחרונים, אז אתן עוד ועוד ועוד דוגמאות ישנות יותר (זה הולך אחורה עד לינואר 2009). למען הסר ספק - אינני מקבל כספים מהיבואן (אחרי שתקראו את הכתבה תבינו מה שמו), אינני פועל בשמו, אינני מזוהה עימו, מעולם לא הייתי בקשרים עיסקיים איתו, כל אשר על דעתי הוא טובת הציבור הדו-גלגלי. עכשיו, אחרי שלפחות חלק מהמידע מהימים האחרונים זמין לשיפוטכם, אשמח לשמוע, ברשותכם, את דעת המומחים.

שוב שלום

לאחר שקראתי את התגובה באתר nrg ובהנחה כי קיימות תגובות נוספות כאלו, הרי כי עומדת לך עילה תביעה מכוח חוק איסור לשון הרע. לפחות לפי התגובה הרלוונטית נראה כי אותו משתמש פועל לפי אג'נדה ברורה ומטרתו לפגוע בגופים ובאנשים מסויימים. מובן שיש לבחון את כלל התגובות/פניות/התכתבויות של המשתמש בטרם נקיטת צעדים נוספים. דרכי הפעולה האפשריות הן: 1. להתעלם ולקוות שהבחור פשוט יפסיק. 2. לשלוח מכתב התראה ודרישה להפסקה מיידית של כל פרסום בנוגע אלייך. 3. לפנות לבית המשפט למיצוי ההליכים כנגד הבחור. בהצלחה.

תודה רבה על תשובתך המנומקת

אין ספק שאופציה 1 ו- 2 מוצו כבר מזמן, וכעת נותרה רק אופציה 3 פתוחה בפני. האם ניתן במהלך שכזה גם להוציא צו מניעה כנגד האדם? האם הצו הזה מחייב אותו? האם הוא יכול להתעלם ממנו, ואם כן, מה דינו של אדם שמתעלם מצו שכזה? הנחת העבודה שלי היא קודם כל לגרום לו להפסיק, ולאחר מכן, אחרי שהוא הפסיק, להיפרע ממנו על הנזק התדמיתי שנגרם לי. בסדר הזה.

למעלה