פרק א' מספרון של הרמב"ם

ינוקא1

New member
פרק א' מספרון של הרמב"ם

הנקרא "הנהגת הבריאות". הספר חובר לבקשתו של בנו של צלאח א דין , שמלך במצריים תקופה קצרה. זהו ספרון בן 4 חלקים , הראשון עוסק בדרכי הבריאות הראויים לאנשים בריאים - כלומר לשמירת הבריאות. הספר תורגם לעברית עם שאר כתבי הרמב"ם הרפואיים בהוצאת מוסד הרב קוק , על ידי הד"ר זיסמן מונטנר. עם זאת השפה שם היא קצת "ארכאית" ועל מנת שאבין משהו עשיתי לעצמי סיכום קטן - בינתיים רק של החלק הראשון. אני מניח שתהיינה אי הסכמות לא מעטות , בפרט כאשר הרמב"ם מפרט לגבי מאכלים בריאים ולא בריאים , עם זאת חשוב לדעתי להכיר את הדברים. (כמו כן , יתכן שחלק מהאשמה בתרגומים הלא מדויקים או בסיכום שלי ולא בו). הרי הוא לפניכם :

תודה על הרשימה

השאלה היא האם זה רלוונטי להיום? שהרי אומרים שהטבעים השתנו כבר מהזמנים ההם.

ינוקא1

New member
"נשתנו הטבעים"

זה איזשהו "פקק" שכאשר יש קושיה מהרפואות של הגמרא על ימינו , שמים אותו . . . לגבי מה שכתוב בפרק הזה - כמטפל ברפואה סינית , כל ההתחלה שם בוודאי ובוודאי שרלוונטית לימינו - יש שם דברים שכדי להבין כמה שהם אמיתיים צריך רק קצת הגיון בריא. כל מטפל ברפואה טבעית יסכים עם כל מה שכתוב שם. (לא רק זה - יש שם דברים שנחשבים בימינו כ"שיטות" תזונה שלימות , שהוא מזכיר אותם בחצי משפט - לדוגמה הוא מזכיר בסעיף 4 את ההפרדה בין סוגי מאכלים שונים ולא לאכול באותה ארוחה סוגי מאכלים שונים , כי כל אחד צריך עיכול אחר. בימינו זוהי שיטת תזונה ידועה של "להפריד חלבונים מפחמימות"). לגבי מאכלים "בריאים ולא בריאים" שהוא מונה - כאן יש הרבה שיטות ברפואה הטבעית , ויהיו שיגידו שדבריו לא נכונים. יש למשל שפוסלים כל סוג של בשר , יש האומרים שחיטה היא מאכל לא בריא , יש שיגידו שפירות זה כן בריא ועוד. למרות זאת אני חושב שהנסיון מוכיח שהוא צודק גם בדברים הללו - דהיינו אין לפסול בשר , אלא כפי שהוא כותב יש בשר קל לעיכול ויש בשר שומני וקשה לעיכול. הקל לעיכול (כמו עופות, למשל) בריא , והקשה לעיכול לא בריא. לגבי חיטה - יש אנשים שרגישים לזה. לגבי פירות - הוא כנראה צודק ואכילה מרובה של פירות לא בריאה , בגלל הסוכר (סוכר הוא "ליחתי" ברפואה סינית , וגם הוא כותב ש"לחות הפירות היא חומר הקדחת") ואכן אכילה מרובה של פירות גורמת לסוכרת. כמובן שבימיו הבעיה היתה רק פירות , בימינו כאשר הסוכר נכנס לכל מאכל פירות הפכו להיות הבעיה הקטנה שלנו לעומת הסוכר התעשייתי. כך שעל החלק הראשון של דבריו אין מחלוקת והדברים נכונים ורלוונטיים והגיוניים לפי כל מטפל ברפואה טבעית. לגבי החלק השני של דבריו יש כל מיני דעות בימינו , אבל אני חושב שהנסיון מוכיח שהם דווקא רלוונטיים מאוד.

למעלה