פרשנות התנ"ך

Perrymedic

New member
פרשנות התנ"ך

אפשר לקבל הסבר ממישהו על ההבדל שבין פשט לדרש?
 

ppesel

New member
אוהו איזו שאלה!

נכתבו על כך הררי מילים. אמר מישהו בבדיחות, שמה שאני אומר זה פשט ומה שאתה אומר זה דרש. אמר אחר שהפשטן מקרב את עצמו אל הכתוב ואילו הדרשן מקרב את הכתוב אליו. המלצתי - קרא ראשית את שתי ההקדמות של רבי אברהם בן עזרא (ראב``ע) לתורה ואז תשכיל.
 

Perrymedic

New member
אז שאלה יותר ממוקדת!

כשאדם ניגש לסיפור ומחפש בו את מוסר ההשכל שלו, כמו שעושים רבנים רבים בדרשותיהם על פרשת השבוע לדוגמא, איך מפרשים לפי הפשט ואיך לפי הדרש? לדוגמא, הנה פירוש אחד, האם הוא פשט או דרש ולמה? והכוונה היא למוסר ההשכל שמספר הכותב על כך שמחלת דוד היא עונש לחטאו ולחטאם של אנשים בכלל... (פיסקה 5)
 

ppesel

New member
יש נטיה לראות היום פשט

גם בהקשרים ספרותיים. יתכן שהמספר כיון גם לכך שיש סיבה לדוד סבל מקור וזה כתגובה על מעשים שעשה בחייו. אם כי הסיבה שמקשרת זאת לכריתת בגדו של שאול, אינה נראית פשט, שהרי זה סיפור שמפאר את גודל רוחו של דוד.
 

ppesel

New member
פירושו של גרוסמן יכול להיות פשט

משום שהוא מתייחס לדברים שמוזכרים בסיפורי דוד (בניגוד למדרש, שפעמים רבות מפנה לסיפורים שאינם מוזכרים כלל בתנ"ך). בנוסף לכך - הקשר בין שני הסיפורים מעוגן היטב על ידי הצדדים השווים. לעולם לא נדע למה בדיוק התכוון המספר, אלא אם כן הוא הצביע על כך במפורש. לכן כל פרשנות שאינה מנותקת מהכתובים, עשויה להיחשב כפשט. ככל שהקשר יותר חזק, הפירוש קרוב יותר לפשט. כל הוספה של פרטים מן הדמיון, מרחיקה את הפירוש מן הפשט (ואין מדובר רק על מדרשי חז"ל, אלא אף על פירושים חדשים שנוהגים כך. ראה לדוגמה פירושו של דוד גרוסמן על סיפורי שמשון).
 
למעלה