פרשת השבוע

aziz joon

New member
פרשת השבוע

שאלה שמטרידה אותי הרבה זמן. יש לייבלים לכל מוזיקה. זה נוח ונותן מושג רחב כלשהו. מוזיקה ים תיכונית, לטינית, אפריקאית וכו'. איפה נמצאת המוזיקה היהודית ? אם יש חיה כזאת, איך ניתן לאפיין אותה ? האם זו מוזיקה דתית ? האם כל מוזיקה שנעשית ע"י יהודי היא יהודית ? (בוב דילן ?) האם יש קשר בין מוריס אל מדיוני, סלים אל נור, האחים אל חכאוותי, אוי ואבוי, סמדג' ? האם אריק איינשטין וחוה אלברשטיין זה מוזיקה יהודית ? האם רק שירי האידיש של חוה אלברשטין יחשבו יהודים? טוב, אני יודע שנסחפתי והבנתם את הרעיון. אשמח לשמוע דעות. תודה

samai

New member
../images/Emo42.gif המוזיקה שייכת לקוסמוס ../images/Emo29.gif

לדעתי אין קשר ישיר בין מוזיקה לדת.
המוזיקה היא מעבר לגבולות הגאוגרפיים, חוצה את החומות שיש בין בני האדם. המוזיקה לעתים יוצאת מהלב של הנגן, מדלגת בחן מעל הדימויים והלוגיקה, התפוסים התרבותיים, הדעות הקדומות, חודרת את כל המסכות, ונוגעת.
אכן בכל מקום בעולם מנגנים בכלים שונים. מן הסתם כשיש שירה עם מילים, יש גם שפה שונה. יש מקצבים שונים. אבל כל זה לא בהכרח קשור לדת. המוזיקה לא יכולה להיות שיכת לנוצרים או ליהודים, או למוסלמים. המוזיקה באה מהנשמה ולכן היא שייכת לקוסמוס. לדוגמא:
המוזיקה העירקית היא לא מוזיקה מוסלמית או יהודית. סאלים אל נור הוא (כביכול) יהודי וכך גם האחים אל כאוו'תי. זה נכון שהתרומה שלהם למוזיקה העירקית היא בלתי מבוטלת אבל זה עדיין לא הופך את המוזיקה העירקית ליהודית.
פאריד אל עטרש נולד בישראל וחיי במצריים. הוא היה דרוזי. לא היינו מעלים על דעתנו שפאריד כתב מוזיקה דרוזית
. מי ייתן וכל בני האדם יאהבו זה את זה. שבת שלום B. Eitan

The Orange One

New member
קודם כל ../images/Emo45.gif על הרעיון ../images/Emo13.gif

לדעתי מוזיקה יהודית ניתנת לאפיון בעיקר ע"י קשר למקורות יהודיים. למה כוונתי? אני מאמין שאדם עושה בסופו של דבר מוזיקה שקשורה או לשורשיי המקום שבו הוא נמצא (והדוגמא של פאריד אל עטרש מעליי היא מצוינת) או לשורשי המקום ממנו הוא בא (הלהקה הלונדונית היהודית שמשלבת צלילים יהודיים מובהקים) או דברים של המקום אליו הוא שייך. מכאן אומר, שלמרות שאני חושב ששיריה של חווה אלברשטיין אכן מעולים, הם לא יהודיים לדעתי, אולי ניתן לאפיין ולשייך אותם כישראליים או כקשורים לחיי היהדות, אבל לפחות השירים בעברית (את אלה באידיש לא יצא לי להכיר) לא קשורים ליהדות פר סיי. ובנוסף גם אני אומר, שמוזיקה יהודית היא לאו דווקא דתית, אבל צריך להיות בה קשר, לפחות לדעתי, למקורות, לשורשים היהודיים, בין אם בצלילים או בכלים.

miromiro

New member
השפעה תרבותית- הגלות עשתה את שלה

ולמה שנלך רחוק, בוא נישאר ביהדות, בקריאה מהתורה ובמזמורים. בהתאם למקום ולמוזיקה שהתפתחה בו. כך נישמעת הקריאה בתורה, ביהדות צרפת היא נשמעת כמו כנסיה, במזרח הרחוק כמו שירי עם תאילנדים, בספרד כמו מוזיקה אנדלוסית וכו' לגבי מקורות קדומים יותר יש הרבה מחקרים על השפעות מוזיקליות בין תרבותיות וגם אנחנו תרמנו את חלקנו לעמים שעברו פה במה שנקרא אז "כנען" . סגנון ישראלי טיפוסי עדיין לא התגבש פה כמו שאין מאכל מקומי טיפוסי." כור ההיתוך" הידוע לשמצה. לא עשה את שלו וטוב שככה רק לאחר שיגדלו פה מספר דורות שמחוזות הילדות שלהם ושורשיהם נטועים חזק פה בישראל רק אז יהיה סגנון מקומי מאפין, אין עדיין אחד כזה.

aziz joon

New member
מה לדעתכם תכלול תערוכה

של מוזיקה יהודית (מאוד רלוונטי לי בימים אלה) ? מאיפה השאלה באה... בהרבה מקומות אני קורא ביקורת על אלבומים של יאיר דלאל, יסמין, קליזמטיקס ועוד רבים תחת הלייבל מוזיקה יהודית. גם בחנויות רב הסכוים שתחת הלייבל הזה תמצא את חוה אלברשטיין, עפרה חזה, דלאל, כליזמרים למיניהם. אני טוען שאין כזה דבר למעשה מוזיקה יהודית, מתוך איפיון מוזיקלי. כשאתה שומע משהו 'נוצרי' זה בא מתוך הטקסטים הדתיים. כנ"ל מוזיקה של האסלאם. מוזיקה שונה אך הטקסט מבוסס על הקוראן (למשל הסדרה הנהדרת של The music of Islam שמביאה מוזיקה אסלאמית מכל המדינות האסלאמיות וכמובן שהמוזיקה שונה מאוד). ואז מגיעים ליהודים. לשמוע 'אדון הסליחות' זה יהודי. 'אל נורא' זה יהודי. האם בגירסא של Orphand Land , רוק כבד אתני (עוד, קאנון ותפילות-מילים מהתנ"ך) זה עדיין יהודי? האם סלסה בעברית זה לטיני או יהודי ? יסמין לוי עושה פלמנקו, זה יהודי ? אם נצא מתוך יחודיות השפה, אידיש ולדינו, הן שפות שרק יהודים דיברו, אך המוזיקה.... לדינו ניתן למצוא בגרסאות בלקניות, טורקיות, אנדלוסיות וכו'. אידיש לרב מגיע עם מוזיקה מזרח ארופאית. אם דלאל שר 'יא ריבון עלאם' זה מוזיקה עיראקית. אמיל זריהן או אלן שוקרון ישירו את אותו טקסט כמוזיקה מרוקאית-צפון אפריקאית. יש דיסק נהדר של DJ SOCALLED (מקנדה) בשיתוף עם Solomon , נגנית הכינור של Oi Va Voi , שעשו אלבום דנס שכולו על טהרת הכליזמר ואידיש. אלבום קונספט שכולו חתונה יהודית, ('שבע ברכות' שר חזן מזרח ארופאי על רקע מקצבי דנס, קצת פלפולים של אידישקייט...). ללא הטקסט, מוזיקלית, בעינים עצומות אני רואה את ברגוביץ' עושה אותו אלבום עבור עוד סרט של קוסטריצה או את DJ שנטל (DJ של מוזיקה צוענית) מרקיד את הקלאברים שלו בגרמניה. אז מה שאני אומר שמוזיקה יהודית, כהכללה, אין לה יחוד מוזיקלי. היחוד הוא לשוני וטקסטואלי . לכן הקושי שלי לקבל, סמנטית, את צרוף המלים 'מוזיקה יהודית'.

Ragamala

New member
מה עם חזנות?

חזנים מבטאים באופן מובהק את המוסיקה היהודית לפי הגדרתך כי הם שרים (על פי טעמי המקרא) את הטקסטים הקדושים. אפשר להגיד שכל סלסול שנבע מטעמי המקרא הוא סלסול יהודי וכאשר היהודים גלו לארצות ערב ואירופה הם הביאו איתם את הטעמים הללו. בגולה הטעמים קיבלו השפעות מהארצות בהן שכנו היהודים. לבוא ולנסות לאפיין מוזיקה יהודית בצורה כזאת זה קצת לא להבין את מהות העם היהודי וההיסטוריה שלו. לעם היהודי אין תרבות אחת מאוחדת שנשמרה לאורך השנים עקב שתי גלויות (היום קוראים לזה טרנספר) שארכו אלפי שנים. התרבות עצמה נקרעה יחד עם העם ולכן אין קו תרבותי אמיתי שאפשר להצביע עליו כיהודי. אבל היהודים למדו ולימדו עמים אחרים והסינטיזה הזאת הביאה למה שקורה היום. מוזיקה עירקית, אתיופית, צרפתית וכו' שהן כולן בעלות השפעות יהודיות. אני רוצה לטעון שמוזיקה ערבית - יש בתוכה השפעות יהודיות וכמובן ההיפך. אבל שוב - אין לצפות מעם שהתאחד לפני 56 שנה לאחר אלפיים שנות גלות והתבוללות שתהיה לו תרבות מוזיקלית אחידה

aziz joon

New member
אין

דין חזן מרוקאי כדין פולני או עיראקי וכו'. הטקסט דתי , ולכן יהודי, אך הניחוח המוזיקלי הוא מקומי. תעצום עינים, תוריד את הטקסט. האם תוכל להגיד שהמוזיקה שאתה שומע יהודית ? מוזיקה ישראלית מתהווה ויקח עוד כמה שנים, אני מניח, למציאת הזהות. אבל זה יגיע.

Ragamala

New member
דווקא יש

טעמי המקרא אמנם מושרים בסגנונות אחרים אבל האופי של הטעמים נשמר בכל העדות - כלומר טעם קצר ישאר טעם קצר, טעם מודגש ישאר מודגש. ואם נוריד את הטקסט - עדין לי זה נשמע כמוזיקה יהודית לכל דבר - אבל אולי פה נכנס לשיקול מה שלמדתי כילד. כלומר, זה נשמע לי הכי יהודי שיש כי זה מה ששמעתי כילד וזה מה שהוגדר לי כמוזיקה יהודית. קלרינט שמנגן מוזיקה כלייזמרית הוא לחלוטין יהודי - סגנון הנגינה הוא יהודי, השימוש בסולמות מינוריים הרמוניים (ומלודיים) באופן היהודי כל כך, הכל אומר לי יהדות. אם אתה רוצה לשמוע מוזיקה יהודית עם השפעות חדשות תלך לכל מה שהלייבל "צדיק" עושים. ג'ון זורן ושות. יהודי - רדיקאלי - אקספרימנטלי אבל לשאול יהודי האם יש מוזיקה יהודית זה כמו לשאול דתי אם יש אלוהים- בכל מקרה טוב שיש מוזיקה מכל סוג

aziz joon

New member
טוב שיש מוזיקה מכל סוג

עם זה אני מסכים איתך. גם בענין צדיק, אכן נסיוני ואונגרדי ומענין, אפעס היהדות... מוזיקאים יהודים כן, וכאן לדעתי זה נגמר. אבל כאן אנחנו יכולים להסתובב במעגלים שעות, אז אולי פעם על כוס בירה נגלגל שיחה או... בכל מקרה נעזוב התוויות, העיקר המוצר
יומטוב

למעלה