פרשת וישב - "כתונת הפסים"

פרשת וישב - "כתונת הפסים"

פרשת השבוע "וישב" עוסקת ביוסף האהוב על יעקב מכל אחיו, שאחיו מכרו אותו, וכך הגיע למצרים. שירו המצמרר של אבנר טריינין: "כתונת איש המחנות", עוסק בהשוואה בין כתונת הפסים של יוסף לכתונת האסירים היהודים בשואה.

פרשת וישב

פרשת וישב " וישב יעקב בארץ מגורי אביו בארץ כנען.." האחים רועים את העדרים, רק יוסף הנער יושב בבית, חנון ומפונק. על בנימין הקטן לא מדובר בשלב זה. " וישראל אהב את-יוסף מכל בניו כי-בן-זקנים הוא לו.." הוא הלביש אותו כותונת פסים והעדיף אותו על פני האחרים. לכן האחים קנאו בו ושנאו אותו. יוסף שנהנה ממעמד מיוחד חלם חלום. בחלום: " מאלמים אלמות בתוך השדה והנה קמה אלמתי..ואלמתכם ותשתחוין לאלמתי.." כאשר שמעו האחים את החלום כעסו עליו עוד יותר. יוסף המשיך לחלום שגם השמש והירח ואחד עשר כוכבים משתחוים לו. יום אחד שולח יעקב את יוסף לבקר את אחיו הרועים בשדה. הם מתנפלים עליו ומשליחם אותו לבור. באותו זמן עוברת שיירה של ישמעאלים שפניהם מצרימה. יהודה מציע במקום להרוג את יוסף למכור אותו לישמעאלים. " וימכרו את-יוסף בעשרים כסף.." ראובן בא לחפש את יוסף בבור כדי לחלצו, אך לא מוצא אותו. " הילד איננו ואני אנא אני-בא.." הם מורחים את כותונת הפסים שהפשיטו מיוסף בדם של שעיר עזים, ומודיעים ליעקב שמצאו את זה בשדה. יעקב מבין ש"חיה רע אכלתהו טרף טרף יוסף.." כאן בא הסיפור של יהודה שמחובתו להקים זרע לבנו המת. כלתו תמר, לאחר שראתה, כי אין לה יבם, מתחפשת לזונה ומפתה את יהודה. כך היא משיגה את המשך המשפחה ונחלתו של בעלה. היא יולדת את זרח ואת פרץ. יוסף מגיע למצריים ונמכר לפוטיפר סריס פרעה ושר הטבחים. הוא משרת כהלכה את אדונו רם המעלה וזוכה להערכה רבה. הוא מתמנה למנהל משק הבית. אשתו של הסריס, מטעמים מובנים, חושקת ביוסף שהוא צעיר יפה תואר. היא מנסה להשכיב אותו, קורעת את בגדיו, אך הוא בורח ממנה. כדי לנקום בו, היא מעלילה עליו שניסה לאנוס אותה. " ויקח אדני-יוסף אותו ויתנהו אל- בית הסהר.." בבית הסוהר יוסף פותר את החלום של שר האופים ושר המשקים. את שר האופים תולים ושר המשקים מקבל חנינה. יוסף מבקש משר המשקים המשתחרר לדבר לטובתו, אבל "ולא-זכר שר-המשקים את יוסף וישכחהו.." * " הקנאה, השנאה והכבוד מעבירים את האדם מן העולם," אמרו חז"ל ההתנשאות מזמינה את הקנאה. פתגם עתיק אומר: " רק האוהב יודע לשנוא". התשוקה והאהבה הנכזבת מולידה את השנאה. ואילו הרוכש כבוד שוכח מהר את מטיבו. שבת שלום

תודה על דבר תורה לשבת זאת

השבת לי אישית יש משמעות מיוחדת. השבוע יחול יום השנה לזכר אימי ז"ל. השבת אני גם נותן סעודה שלישית לזכרה. אימי היתה ניצולת שואה ששרדה יחידה ממשפחתה. היתה במחנה עבודה גלייביץ. היה לה מספר על היד. ששלאתי אותה פרטים על המלחמה, תמיד היא סיפרה לי, אני מצטער שלא שאלתי יותר. אולי שהייתי בגיל צעיר עיניין אותי. שבת שלום

SARAH B

New member
שבת שלום לכל חברי

הפורום כיף לקרוא על פרשת השבוע תודה רבה קצת מסורת לא מזיק רק ועיל

למעלה