"פרשת פאטריה"

"פרשת פאטריה"

באחת התוכניות שראתה הבת שלי ביום העצמאות בערוץ "לוגי" סופר את סיפורה של אוניית "פאטריה". עדיין לא עסקנו במסגרת הפורום בפרשה זו, שהיא עגומה ומעציבה עד מאד. אני מצרפת חומר, לזכרם של הקורבנות
בתוכנית הטלווזיה, רואיינה האישה שנולדה על ה"פאטריה", איזכור לסיפורה נמצא בקישור השלישי שהבאתי.

אני עליתי באניית מעפילים

פטריה השנייה.האנגלים תפסו אותנו בלב ים לאחר קריאת SOS. לקחו אותנו לנמל חיפה ושם העבירו אותנו ישר לאויית הגרוש. האצל פיצץ אותו ערב את מיכלי של וכל הנמל בער. למחרת נחתנו בקפריסין.

deebeebee

New member
יצחק יקירי---

אתה לא יכול לסכם הכל בשורה אחת ולהשאיר אותנו עם טעם של עוד....

יצחק תודה

אותי בן למעפילים של אניה שבתי לוז'ינסקי שהוגלו לקפריסין. אני עצמי יליד מחנות קפריסין, מעניין אותי מאוד. אנא ספר סיפורך.

טוב, הסיפור של פטריה-מולדת

האנייה פטרייה השנייה ז"א מולדת התקרבה באישון לילה לחוף בקצה המגף האיטלקי במטפונטו. המקום הזה היה ידוע בציבור כבית משוגעים ולכן רק מעטים התקרבו לאזור. אנחנו כ 1000 בני נוער התאספנו על החוף במחנה אוהלים מאולתר. אנשי הפל"ים הגיעו עם מטען של סירות גומי. האנייה עגנה כמה מאות מטרים מן החוף. צוות המלחים היוני ביחד עם אנשי הפל"ים ופלוגת המים שלנו שאורגנה בעוד מועד משחיינים טובים, מתחו חבל מהאנייה אל החוף. נפחו את סירות הגומי ואנחנו משכנו את עצמנו אל האנייה. שני מלחים הרימו אותנו אחד אחד מהסירות אל בטן הספינה. בבטן הספינה היו דרגשים כמו במחנה ריכוז. שכבנו כמו סרדינים עם הראש כלפי המעבר כדי שנוכל להקיא. שלושה ימים סבלנו ממחלת ים. ביום השלישי נתנו לקבוצות, קבוצות לעלות על הסיפון. האנייה לא הייתה בנוייה להובלת חומר בלתי יציב כמו אנשים וכל פעם שרבים הצטופפו בצד אחד של הסיפון היא החלה נוטה לצד באופן מאיים. אז התחילו לצעוק: " לעבור לצד השני!" והאנייה התישרה. ממפקדת ההגנה בארץ קיבלנו שדר מעודד שמאחל לנו להבקיע את המצור ולהוכיח שאסון פטריה הראשונה לא ישבור אלא יגביר את תנועת ההעפלה. כעבור כמה ימים של הפלגה נשמעו זמזום של מטוסים. פנינו מיד את הסיפון. זה לא עזר, בעקבות המטוסים הופיעו שתי משחתות בריטיות. רב החובל היוני הודיע להם ברמקול שטעינו בדרך ואנחנו אניית סוחר בדרך לקפריסין. הם לא האמינו ונשארו דבוקים. אז החליטו לשבור את המכונות ולשדר SOS גם זה לא עזר הבריטים התכוננו להתקפה. עלינו כולנו לסיפון כל אחד בעמדתו מצוידים בקופסאות שימורים לזרוק על האנגלים. הנפנו את דגל ישראל על התורן ושרנו את התקוה. שתי המשחתות נקשרו לאנייה משני הצדדים והחל הקרב. המלחים הבריטים קפצו עלינו ואנחנו זרקנו עליהם קופסאות והתזנו מים. תוך זמן קצר הם כבשו את האנייה. העבירו אותנו אל סיפון המשחתות ואת האנייה שלנו גררו. כך הגענו לנמל חיפה.משם כמו שכתבתי לקפריסין.

הזכרת את שבתאי לוז'ינסקי

האנייה שבאה אחרי מולדת הייתה שבתאי לוז'ינסקי. היא הצליחה להגיע לחוף ושם תפסו האנגלים גם את המעפילים וגם את מקבלי פניהם. אנחנו היינו אז במחנה הקיץ של קפריסין. האנגלים הביאו את כולם למחנה הזה. הישוב רגש.אצלנו במחנה התארגנה הפגנה גדולה. כל הנוער היה מאורגן בקיבוצים לפי התנועות.פלוגות,פלוגות של נוער לבושים כחול לבן(בגדים שתפרנו מבד האוהלים ההודים) התחלנו לצעוד לכיוון השער. בראש התהלוכה צעדה קבוצה של פרטיזנים עם כלי עבודה לפרוץ את השער. מחוץ לשער עמדו כמה חיילים בריטים חמושים. אחד מהם, כנראה מפחד, פתח באש. אחד הפרטיזנים נהרג מיד ורבים אחרים נפצעו.הדם נמרח על הדגלים שנתלו על גדר התיל. אחר כך הגיעו להסכם ושחררו את הארץ ישראלים.

יצחק תודה רבה ששיתפת

אני מעריכה את העובדה שאתה משתף אותנו במה שעברת, ולא קל לך לכתוב ואנו קוראים ומודים לדור שלך, שבנחישות הגיע לכאן למרות כל הקשיים. מעניין שאת הסיפור של האוניה וקופסאות השימורים סיפרה גם חנה גרינוולד, ניצולת אושוויץ בספרה: "שתיים ממשפחה". ושוב תודה לך וכל טוב, אם יהיו לך כוחות הנפש לעלות את סיפורך השלם ל"מאמרים" אודה לך מעומק הלב.

deebeebee

New member
../images/Emo51.gif יצחק../images/Emo140.gif

אשמח גם אני לשמוע עוד מסיפוריך.

schlomitsmile

Member
מנהל
תודה יצחק! משפטים קצרים, מילים פשוטות, וצימררת אותי כהוגן... ../images/Emo24.gif

למעלה