פרשת תזריע ומצורע

פרשת תזריע ומצורע

פרשת תזריע – מצורע
תזריע
עם נודד במדבר חשוף לרוחות המורחות עליו חול ועפר. אבק דרכים המדביקים בו מחלות. היות והוא לא יכול לסחוב את הג'קוזי על גבו, הוא חייב לנקוט אמצעי ניקיון לפי מצבו.
התורה דואגת קודם כל ליולדות:
" אישה כי תזריע וילדה זכר וטמאה שבעת ימים כימי נדת דותה."
ועוד: " שלושים יום ושלושת ימים תשב בדמי טהרה.."
ביום השמיני ברית.
" אם נקבה תלד טמאה שבועיים מנדתה ושישים יום וששת ימים תשב על דמי טהרה.." בזמן הזה לא תבוא במגע לא עם דברי קודש ולא עם בן זוגה, כדי למנוע כל אפשרות של זיהום. בגמר ימי טהרתה היא תביא קורבן כבש או יונה לפי יכולתה.
המחלה השכיחה ביותר היא מחלת העור. הקשה ביותר בין מחלות העור היא הצרעת. מחלות אלו מדבקות לכן כל מי שנחשד, עליו להיבדק אצל הכהן ולהיכנס לבידוד שבע ימים. לאחר הבידוד הראשון יבדוק הכהן שוב, ובמידה ומצבו השתפר יטהר אותו. ולא ימשיך לבודדו מן הציבור.
"אדם כי- יהיה בעור-בשרו שאת או – ספחת או בהרת והיא בעור-בשרו לנגע צרעת.."
נגע הצרעת היא אחת המחלות שהפחידו את בני ישראל במדבר. מי שחלה בה הוצא מחוץ למחנה ושרפו בגדיו.
מכאן גם ההשוואה עם לשון הרע ורכילות.
אדם המוציא לשון הרע על חברו סופו שיוחרם ע"י הקהילה ויוצא מן המחנה כמו מצורע.

מצורע
הצרעת הייתה מחלה המאיימת על בריאות העם. גם מבחינה גופנית וגם מבחינה רוחנית. לכן חוזרים על הצורך במניעת התפשטותה. קודם כל ע"י בידוד והרחקה, שנית ע"י ביקורת מתמדת , כדי לגלות כל סימן בעוד המחלה באיבה.
גם מי שנמצא בטיפול והבראה נוהגים בו נוהגים בו בחשדנות ומחזירים אותו לחברה בהדרגה. עליו להקריב קורבן כדי להודות לאל שהציל אותו.
" שתי-ציפורים חיות טהורות ועץ ארז ותולעת ואזוב.."
הכהן מבצע טקס רב רושם. שוחט ציפור אחת ואת השנייה שולח לחופשי כדי שתרחיק הטמא והסכנה מן העם.
גם על המטהר להביא קורבן : שני כבשים תמימים, או כבשה אחת לפי יכולתו. אם דל הוא, יכול גם להסתפק בסולת בלולה בשמן.
הצרעת היא המחלה של המדבר, אבל היא עלולה במצבים מסוימים להופיע גם בארץ. יש לבדוק את הבית ולשרוף אותו במקרה של נגע.
חייבים לשמור על הניקיון.
אז כל הניקיונות של הפסח לא בחינם. להזכיר את האקטואליה?
שבת שלום

yaely222

New member
תודה ליצחק.

גם נהנית להיזכר בפרשה וגם נהנית מהתרבות שנכנסת לפורום. יישר כוח יצחק

שי11951

New member
יום השישי ויכולו השמים
יצחק -
על פרשת השבוע, הרבה בריאות
שבת שלום

שבת שלום וסוף שבוע נעים לכל גולשי הפורום

כמה שירים לכבוד שבת - בקישורים הבאים:
עומר אדם - יום השישי
https://www.youtube.com/watch?v=3RDmUmpqRj4

חני נחמיאס - מי אוהב את השבת
https://www.youtube.com/watch?v=WtKDdbVcQQ0

דורית ראובני מי אוהב את השבת
https://www.youtube.com/watch?v=OweQknoxn9w

נחמה הנדל - ירדה השבת
https://www.youtube.com/watch?v=PWg4eMkh8uU

בואי כלה - שיר שבת - מוטי פליישר
https://www.youtube.com/watch?v=B77kz2COePk

מצרף קובץ עם תוכן - לשיפור מצב הרוח

yaely222

New member
סיפור ששלחה לי חברה לפני שנים

אני קלידן כבר שנים ארוכות. אין לי תזמורת, אני מנגן לבד בשמחות קטנות - אירוסין ברית, בר מצווה, בסך הכול סידור די נוח.
באחד הימים התקשר אליי מישהו וביקש: "אני מחתן בת, והייתי רוצה אותך לשבע ברכות".
עוד לפני ששאלתי ידעתי היטב במי מדובר.
היה זה מורה שלי מלפני יותר משלושים וחמש שנים. בטח שכח אותי מאז. אני לא שכחתי אותו מעולם.
הפרעתי פעם באמצע שיעור, וכשהוא העיר לי עניתי תשובה מתחכמת. הוא קרא לי, ביקש ממני לקמץ את אצבעות יד ימין, ובעזרת סרגל מתכת הכה עליהן בכוח. ברגע הראשון הייתי המום והתקשיתי להגיב.
לאחר מכן התחלתי להתחנן: "תפסיק, המורה, בבקשה תפסיק". אבל הוא לא הפסיק. קפצתי משתולל מכאב, הייתי מסוחרר מהמכות ומההשפלה, ובשלב כלשהו הצעקות שלי הפכו ללחישות מסכנות ומתחננות.

כשהגעתי הבייתה הסתרתי את היד הפצועה בכיס. התביישתי לספר.
אחרי שלושה שבועות נעלמו הפצעים, אבל הצלקות בנפש נותרו עד היום. בכל פעם שאני נזכר בילד הקטן ההוא, שקיפץ וייבב, והתחנן שיעזבו אותו, אני מרחם עליו, מרגיש מושפל ועצוב, ומהר מאוד הופך העצב גם לזעם עצור.
והנה, שלושים וחמש שנה אחרי, מתהום הנשייה הוא צץ ומזמין אותי לנגן אצלו. שהאצבעות שהוא הכה ינגנו לו וישמחו אותו?
רציתי להגיד לו את זה. רציתי להגיד לו שבחיים לא אשמח אותו, ושיגיד תודה שאני לא נוקם ולא מחזיר לו כפי שמגיע לו, אבל המילים לא יצאו לי מהפה. במקום זה ניסיתי להבריח אותו על ידי מחיר אסטרונומי.
"זה 900 דולר", אמרתי.
"מה פתאום 900 דולר? כולם לוקחים 300 דולר!"
התרגזתי עוד יותר, "זה המחיר אדוני. אם מתאים לך - בבקשה. אם לא - תחפש מישהו אחר".
אחרי רבע שעה הוא התקשר: "טוב, סגרנו על 900 דולר?".
הייתי בהלם. לא ידעתי אם לכעוס על עצמי שנתתי לו פתח או לשמחו שבערב אחד ארוויח מחיר משולש. ניסיתי להתמקד באפשרות השנייה.
הערב עבר בצורה סבירה. האולם היה קרוב אליי הבייתה, השמחה הייתה קצרה יחסית, ולא היו בני משפחה חסרי חוש מוזיקלי שהתעקשו לשיר ולנגן במקומי כפי שקורה לרוב. בסוף הערב הוא ניגש אליי, שלף 900 דולר במזומן ונפרד ממני לשלום.
אחרי חצי שנה הוא התקשר פעם נוספת. שוב רציתי להגיד לו שימצא מישהו אחר, ואולי גם לספר לו את מה אני והאצבעות שלי זוכרים ממנו, אך איכשהו הרגשתי שאני כועס מעט פחות, אם כי עדיין כועס מספיק כדי להבריח אותו על ידי המחיר:
"תשע מאות דולר".
הוא נאנח: "אתה יקר, אבל אתה טוב. בסדר, תגיע".
במשך שנתיים הוא הזמין אותי לחמש שמחות משפחתיות.
כשהוא התקשר בפעם השישית כבר לא הרגשתי כעס, אולי כי הענשתי אותו מספיק, ואולי כי המחמאות שלו על הנגינה שלי עשו את שלהן. לא יודע.
"כמה זה עולה?"
התחלתי לגמגם: "תראה, אני לא יודע בדיוק, תן לי לחשוב".
"באמת מאז הפעם הראשונה שהזמנתי אותך לא העלית את המחיר".
בטח שלא. אצל כולם המחיר עלה בחמישים דולר ל- 350 ורק אני לוקח ממנו 900.
"אה...דווקא החלטתי להוריד לך את המחיר ל- 300 דולר".
הייתה שתיקה לרגע ואז הוא אמר: "תשמע...תודה רבה לך...אני שמח שאתה הולך לקראתי. אני חייב לקחת אותך. הילדים שלי הכי אוהבים את הנגינה שלך".
הוא סגר את הטלפון, ורק אז הבנתי שאני כבר באמת כבר לא כועס עליו. אני בן ארבעים ושש, רוב חיי שנאתי את האיש הזה, ופתאום התהפכו הדברים.
זאת הייתה שמחת בר מצווה של אחד הנכדים שלו. ניגנתי כמו שלא ניגנתי אף פעם. הרגשתי מעורב. באמת רציתי לעשות להם שמח.

בסוף הערב הוא ניגש אליי כרגיל עם כסף מזומן. שלוש מאות דולר. הוא נתן לי את הכסף, אמרתי תודה.
ואז הוא לחש: "אברמ'ל"...
התבוננתי בו. כבר עשרות שנים אף אחד לא קורא לי אברמ'ל. הוא הביט בי והבנתי שהוא יודע בדיוק מי אני.
"אברמ'ל, האם סלחת לי?"
הוא סיפר לי. הוא סיפר שהוא ידע. הכול. כל הזמן. הוא סיפר ששמע במקרה כמה אני כועס עליו. סיפר שהבין שבקשת סליחה לא תועיל באמת, אז החליט להזמין אותי לנגן כדי להתיידד איתי. סיפר ששמע בקול שלי את התדהמה כשפנה אליי לראשונה, ושהבין טוב מאוד שהמחיר המשולש הוא דרך להיפטר ממני.
"כשהורדת את המחיר הבנתי שהכאב קהה, ונראה לי שרק עכשיו יש טעם לבקש סליחה. אני כל כך מתבייש. אל תשאל אותי למה עשיתי את זה אז, כי אין לי הסבר. זה היה הפעם היחידה בחיי שהתנהגתי כך כלפי תלמיד. כנראה עבר עליי יום רע במיוחד. שום דבר לא מצדיק ולא יצדיק התנהגות כזאת".
נסער הבטחתי לו שסלחתי עוד לפני שביקש, והוא הודה לי בדמעות.
מצבור של כעס, שנאה וזכרונות נגול מליבי.
חלפו שנים. לפני חודשים אחדים הוא נפטר בשיבה טובה. בהלווייה השתתפו המונים - בני משפחה ותלמידים.
כשהתסיימה ההלוויה הבטתי בתלולית העפר מלא במחשבות שהתרוצצו בי - מחשבות על החיים שלנו, על הטעויות שלנו ועל הזכות והאפשרות לתקן. חשבתי כיצד בחוכמתו הוא הצליח לרפא את פצעים עמוקים שלא הצליחו למחוק גם השנים הארוכות.
כשהתרחקו כולם אמרתי בשקט: "אני מוחל לך איש יקר. אני מוחל באמת ובתמים. אין לי בליבי עליך דבר. פייסת אותי, ולימדת אותי לפייס אחרים. תבוא לעולם האמת זך ונקי".
פתאום התחלתי לבכות. זה היה בכי גדול ומטהר על קברו של אדם שבעבר שנאתי, ושבתבונתו ואצילות נפשו הפך את השנאה שלי לאהבה גדולה".
סלחתי

טובי1952

New member
שיכורה מהקידוש

שבת שלום כולם,

די, נמאס לי מקורונה מקרונה. כבר סיפרתי שהנכדים אצלי חלק גדול מהזמן ואני חייבת לעודד אותם ואולי בגלל זה גם אני מתעודדת.

כואבת לי הבטן והכול בגלל שי1952 הבדיחות שבתמונות גרמו לי לצחוק. של ממש,התפרקות מהקורונה. זה היה שחרור מצויין.

שי תמשיך

למעלה