פשר האהבה

פשר האהבה

ושוב לקחתי לידי את ספרו המאלף של ד"ר ויקטור פראנקל "האדם מחפש משמעות", ואת עיניי לכדה הפסקה המופלאה הבאה, שכל-כך אהבתי, שהחלטתי לחלוק את הנאתי ממנה אתכם: האהבה היא הדרך היחידה לתפוס את האדם בפנים-פנימיותו. שום אדם לא ירד לעומק מהותו של אדם אחר, אלא אם כן הוא אוהב אותו. מעשה-האהבה הרוחני מניח לו לראות את התוים והתגים המהותיים שבאדם האהוב, ויתרה מזו: רואה הוא את הסגולות הגנוזות בו, שעדיין לא הגיעו לידי הגשמה, אך מן הראוי שיתגשמו. ולא עוד אלא באהבתו זו מאפשר האדם האוהב לאדם האהוב להביא סגולות גנוזות אלה לידי הגשמה. הוא מעמיד אותו על מה שיוכל להיות ועל מה שראוי הוא להיות, ועל-ידי כך מתגשמת יכולת גנוזה זו. כל-כך יפה... כל-כך נכון... שיהיה לכולנו יום מקסים ונעים... גילת

תודה

גילת יקרה, תודה על הציטוט הספונטני והמרגש. כמוך אני חש שיש גרעין של אמת במשפט כזה. אך כלום די בגרעין של אמת? וכי האם לפעמים אין דברים שדווקא מרחק רגשי מאדם אחר מאפשר לראות? ועוד משהו: מעולם לא הבנתי את אלה שכותבים "כל כך נכון". במה מוסיף ה"כל כך" על "נכון"?

בכיף גדול ../images/Emo13.gif

ישראל יקר, אכן ציטוט ספונטאני- מיד לכשסיימתי לקרוא את הפיסקה על "פשר האהבה" בספרו של פראנקל, קמתי מכסאי, ניגשתי למחשב וכתבתי...
פראנקל מדבר על אהבה רומנטית (שהרי מיד בהמשך דבריו הוא מתייחס למין כ"אחד ממאפייני הביטוי... [ל]חוויית ההתלכדות העילאית ששמה אהבה"). מהות האהבה, לפי דבריו אלה של פרנקל, היא בעצם היותה מצמיחה- האוהב מסייע לאפשר את צמיחתו של האהוב. מסייע לו להוציא מן הכוח אל הפועל את מלוא עצמיותו. במחשבה נוספת, נדמה לי כי גם אהבה שאין בה אלמנטים רומנטיים הכרחית כדי להביא את זולתך לצמיחה- נדמה לי כי מטפל טוב יכול להיות רק אותו אדם שבאמת אוהב בני אדם. גם אהבת הזולת היא סוג של אהבה. אומרים שאהבה (רומנטית) מסמאת את העיניים, כך שאין בלבו של האוהב אלא דמות אידאית של אהובו. מבחינה זו מרחק רגשי אכן מסייע לראייה אובייקטיבית יותר. יחד עם זאת, הקרבה הגדולה לאדם האחר שמאפשרת האהבה (הרומנטית, או זו האחרת), מאפשרת, לדעתי, גם ראיה עמוקה יותר של פנים פנימיותו וגם את להט התשוקה להצמיחו. תהית לגבי ה"כל-כך" שהוספתי בדבריי... הכתיבה שלי היתה ספונטאנית ורק דבריך הביאו את ה"כל-ככים" הללו שהוספתי לתשומת לבי...
כעת, כשאני חושבת על-כך, הרי שהתוספת "כל-כך" היא ביטוי אמוציונאלי המעצים את הביקורת השכלית הסתמית "נכון". דבריו של פרנקל אכן רגשו אותי, בהיותם מתיישבים היטב עם האופן בו אני רואה את האהבה... שיהיה בוקר נפלא... גילת

BazilEouS

New member
אהבה כאמצעי?

אהבתי את הפירוש, וגם את ההבחנה כי פסיכולוגיה נובעת מאהבת אדם ולכן פשר הביטוי תקף. עם זאת - אני רואה את ההסבר כאן כאילו האהבה היא גשר שאם פוסעים עליו ניתן להגיע לצד השני של הנהר, ובו נמצאת ההיכרות האינטימית עם האדם השני. כלומר האהבה היא אמצעי.. לדעתי היא הרבה יותר מכך.. הלא כן? גיא

האהבה כרגש ספונטאני

אהבתי את דימוי האהבה כ"גשר" להיכרות אינטימית עם מושא האהבה. אך האם אהבה יכולה לשמש אמצעי לשם מטרה זו (או אחרת)? אני סבורה שלא. לטעמי, האהבה היא רגש ספונטאני- דבר-מה שאינו ניתן להשגה לפי הזמנה. מכאן שהאהבה אינה יכולה לשמש אמצעי להשגת מטרה, מאחר שבלתי אפשרי להשיגה באופן מושכל, מעצם היותה ספונטאנית. אם כן, היכרות/קרבה אינטימית עם מושא האהבה היא פועל יוצא של הרגש הספונטאני- אחד מאותם דברים רבים ונפלאים שהאהבה מזמנת לאוהב. בוקר נפלא... גילת

למעלה