צבא, מלחמות ואנחנו

Dia Leoghann

New member
צבא, מלחמות ואנחנו

במבט היסטורי אני חושב שהפגאניות והמלחמה הלכו יד ביד וחלקו גורל משותף. הדרואידים למשל, ראו במלחמה חלק חיוני בחיי החברה האנושית. קראתי בפורום אחר הודעה של מישהי שטענה שהפגאנים מעולם לא יצאו למחמות מבלי שתהיה להם סיבה מוצדקת, מעולם לא פתחו במלחמה ששורשיה נעוצים בחמדנות או סיבות אישיות כמו כבודו של נסיך זה או אחר. הלוחם הפגאני הקדום, טענה אותה אישה, לא היה מבזה את המלחמה בכך שהיה נלחם מבלי שתהיה לו סיבה הגיונית, רצינית וצודקת. לדעתי, זה כמובן גיבוב של שטויות. כולנו מכירים את המלכה מייב שהובילה את כל אירלנד למלחמה כי למלך אולסטר היה שור יותר יפה משלה, או את יוון שיצאה לפרק את טרויה לחלקיקים קטנים בגלל יופיה של הלן. אבל לא צריך ללכת רחוק לאגדות ומיתוסים, הרי כולנו גם קראנו ושמענו על המלך המסופוטמי שכבש את כל האזור כדי שהוא יוכל לכתוב על איזה סלע שהוא שלט מהים העליון ועד הים התחתון, או על הפרעה המצרי שכבש את כל ערי כנען כדי שיהיה לו יותר קל להשיג עצי ארז מלבנון, או את אותו מלך כנעני בשכם שפרק כמה ערים שכנות כי לא היו לו מספיק עבדים כדי לבנות את הארמון החדש שלו. אולי המלחמה היא חלק מן הדואליות של העולם? יום-לילה, אור-חושך, חורף-קיץ, שלום-מלחמה... בתור חובבי דואליות לא קטנים, אולי אנו צריכים לצפות שמלחמות יפרצו פה ושם לשם האיזון הקוסמי? אולי המלחמה היא פשוט עובדה קיימת, עיניין של קיום העולם הזה, ואם לא היו מלחמות אז היה משהו אחר, נוראי באותה מידה. הדרואידיות לימדה אותי שלכולנו יש בעיות, ולכולנו יש דברים שאנו לא אוהבים. אם נפתור בעיה אחת יתעוררו במקומה בעיות חדשות, ממש כשם שבמדע כל תשובה מעלה שאלות חדשות - זו דרכנו להכיר את העולם בו אנו חיים. אם כך, אילו היינו פותרים את בעית המלחמה, האם העולם היה מוצא דרך אחרת או צורה אחרת להגשים את אותו אספקט הרסני ביקום המציג את עצמו היום בצורת מלחמה? מה דעתכם?
 
-----

יש פתגם שאומר שמלחמה היא ההמשך של פוליטיקה באמצעים אחרים... הרבה חוקרים סבורים שמלחמת טרויה, שהונהגה ע"י העיר מקנה, הייתה כדי להרוס את טרויה בגלל שזו שלטה על נתיב סחר חשוב בשבילה ועל המעבר אל טוריקה, אחר כך נוצרה אגדה ע"י הומרוס שייפה את זה והעלים את הפליטיקה משם... המלחמה היא בהחלט תהליך טבעי בבני אדם, חלק מהיצר הכוחני.. זה הכרח זה כמו כמה אנשים שהולכים מכות עם קבוצה אחרת עם או בלי סיבה (למשל מלחמת העולם הראשונה, שכל המדינות האלו חברו ביחד ופשוט התשוקקו למלחמה ולתקרית ההיא עם הנסיך שנרצח כדי שתצית את זה) רק על כנה מידה גדול יותר. זה לא פוסח על אף קבוצה אלא אם כן הם בודהיסטים שלווים אי שם על ההר.
 
עזוב את הפגאניות למינה

אלו הם החיים עצמם, מלחמות הם טבע אנושי, בלי שום קשר לדת או משהו, אפילו עפ"י התיעוד של המשפחה הראשונה(עיין ערך תנ"ך) הקנאה פרצה וגרמה לפילוג רק כי מישהו חשב שהאל לא רוצה את המתנה..
 

SupermanZW

Well-known member
תגובה

לדעתי הדתות משפיעות על הסבירות למלחמות כי עובדה היא שיש דתות שנוטות לעורר מלחמות יותר מאחרות וגם שהמלחמות הכי קשות שעבר העולם הותחלו ע"י הדתות המונותאיסטיות, משום שהן הקנאיות ביותר והמיסיונריות ביותר, והכי רל למאמיניהם להצדיק את מלחמותיהם ב"כפירת" הצד בו הם נלחמים. הדתות הפאגאניות עוררו גם כן לא מעט מלחמות, אך לפחות הפאגאנים לא תרצו את מלחמותיהם באמונתם או ב"כפירתם" של האחרים באמונתם כי הן הרבה יותר טולרנטיות ונוהגות יותר בכבוד זו לזו. המצב בו סבירות המלחמות היא הנמוכה ביותר הוא בהיעדר מוחלט של דת, מצב שלצערנו אינו אפשרי, אך כיום קיימות כבר אמונות לא דתיות שהמוסר והסובלנות מהווים בהן אבני יסוד (אתיאיזם, דאיזם, פנתאיזם, אגנוסטיזם, ועוד כמה אמונות מפורסמות פחות), אבל גם האתאיסטים גרמו למלחמות (בברה"מ למשל), כך שניתן לטעון כי אין אמונה המונעת מלחמות, אך יש אמונות שגורמות לפחות מלחמות מאחרות.
 

מורגיין

New member
אני חושבת...

שמדובר במעין מעגל שחוזר על עצמו. ולמה אני מתכוונת, אני מתכוונת לכך שטבע האדם הוא אלים, אך הברירה הטבעית היא שהביאה את האדם למצב שבו טבעו הוא אלים. בחברה הקדומה, שבה הכוח שלט והחזקים שרדו, החזקים היו אלה שהעבירו לדורות הבאים את הגנים שלהם, וכך מורשת האלימות ויצר ההרג פשוט המשיכו עם השנים. למשל, ידוע שהיו פעם, בימי האדם הקדמון, פגאנים שהאמינו ברוחניות קדושה, והיו אומנים, וציירים, ונבונים. פלישות של ברברים מהצפון, הכחידו אותם. ציירי ואומני "קרו מאניון" המפורסמים בצרפת נכחדו כנראה על ידי ברברים אלו. וזאת רק דוגמא אחת לאלף. הקונפליקט הגדול במין האנושי, הוא התבונה והאלימות, הטורף והנטרף, היצר החייתי מול האינטילגנציה, והם מנהלים מאבק עז מתחילת האבולוציה האנושית ועד ימינו הקסם לא נשבר! ולמי שמחפש מקורות נוספים מומלץ בחום לפנות לסופרת המד"ב המדהימה אוקטביה באטלר, ולפסיכולוגיה המדהימה שלה. עכשו, אתה אריאל, התייחסת לצד המלחמתי במובן הלוחמה הפשוט "חרב מול חרב", אני מתייחסת כשאני אומרת מלחמה גם למובן הרחב של מלחמה, מלחמה כתחרות, מלחמה כרצון לניצחון, כשאיפה קדימה, כשאיפה לחיות ולשמר אותך מול כולם, הרצון להצטיין, הרצון לשרוד ולהעביר הלאה את הגנים שלך (ובמקרה כזה, גם מכבי תל אביב האלופים שלנו, הם הם המנצחים במלחמת השרידה שלהם!). בתנאים כאלה המלחמה היא הכרחית לשימור הפרט. החזק שורד, ומיהו החזק, המוגדר על ידי אותה תקופה כ"חזק", בין אם זה הצייד המצטיין, המשורר המצטיין, או זה שפשוט נשאר האחרון שעומד עם אלה ענקית ביד... בניגוד לזה אתה תמיד יכול להסתכל על העובדה שאנחנו גם יכולים לפעול כחברה, על היכולת של מעטים לדעת להקריב את עצמם לאתה חברה כדי שהחברה תשרוד, היכולת של אנשים להתאגד ולהתאסף ולעבוד ביחד כדי להשיג מטרה משותפת, חלום משותף, כדי לחיות. שוב, שתי הקצוות המנוגדים, שנמצאים בכל אדם באשר הוא, שה"מלחמה" ביניהם תמשיך לעד "order versus chaos" יאמרו לך מעריצי B5... יש זאבים שרצים בלהקה, צדים יחד ועובדים יחד, יש זאבים מתבודדים, ששורדים למען עצמם ועצמם בלבד, בכל אדם קיים מעט מזה ומעט מזה. האספקט ההרסני במלחמה הוא גם האספקט הבונה, בין אם בצורה חיובית, ובין עם שלילית, בין אם הנצחון הוא במלחמה, או הנצחון הוא בשלום, בין אם מדובר במלחמה אמיתית, או במלחמה על המקום הראשון בטורניר הדמקה של ראשון לציון. מי שקם, קם חזק יותר. מי ששורד הוא זה שממשיך לחיות (אלא אם כן הוא מקריב את עצמו לטובת החזקים, אבל גם אז הוא לפי ההגיון שלו, ממשיך לחיות באותם חזקים), ובתור פגאנים שמעריצים את הטבע, אנחנו יכולים לראות את החוק הזה מתבטא בכל הסובב אותנו.
 

Weirdi

New member
מלחמה,

מוציאה את המיטב של חלק מסויים באוכלוסיה, שלא היה יוצא אחרת. מלחמות העולם הביאו לשיפור משמעותי במעמד האישה, המלחמה הקרה בין ארצות הברית וברית המועצות הביאה להתפתחות אדירה בתחומים שונים, והמצב הקשה בארץ הביא אנשים להתחיל עסקים משלהם, שבהיא לפיתוח מרשים בטכנולוגיה והיי טק. ואם אני אצטט מישהו [ואני באמת לא זוכרת מי אמר את זה] - אחרי הכל, מה לשוויץ יש להראות לעולם? על אותו רעיון- יש עץ חזק ועוצמתי, שיכול לשרוד שריפות והצפות, למרות שרוב העצים היותר חלשים שגדלים באותה נישה אקולוגית לא יכולים לשרוד אותם. בארצות הברית עשו עבודה של למנוע שריפות והצפות, והזן של עץ הזה עומד למות, כי כל האזור בו הוא אמור לגדול מלא בעצים היותר חלשים, כי הם לא מתו בשטפונות ובשריפות שהיו אמורים לקרות. הרס הוא חלק חשוב מהקיום של העולם הזה בידיוק כמו בריאה, ולכן אם לא היו מלחמות, אנחנו נקרוס על עצמנו.
 
צודקת

זו, באמת, דרך חשיבה שקולה ונבונה - כי אין "טוב" ו"רע"; אלו הזיות אנושיות, בלבד, פרי שאיפתו של האדם להשתנות. בפועל, יש רק טבע. נקודה. וחוק הטבע - הוא-הוא הדבר היחיד עלי-אדמות...
 

L e s t a t

New member
דעתי האישית לגבי מלחמות

האמת היא שאני לא הכי מת על הצבא, לא.. האמת היא שאני לא נהנה מהמחשבה על להרוג בני אדם (ולהרוג בכלל), ממש ממש לא.. מכל ערכי צה"ל, אני מוקיר את ערך טוהר הנשק ואני מתפלל כל יום שייפסקו הפיגועים ואם זה היה תלוי בבחירה שלי, הייתי בוחר במצב שלא היו בו מלחמות. זה דבר נוראי ומזעזע, רק לחשוב על המשפחות שנקרעות, על האנשים שסובלים, על אלו שחייהם נלקחו מהם - ואף פעם לקיחת חיים אינה צודקת, במקרים חריגים היא מוצדקת (ותגידו לי שלא הייתם דופקים להיטלר כדור בראש) אבל אף אחד כאן הוא לא אלוהים ולא אמור לקבוע מי לחיים ומי למוות ולפי דעתי לכל אדם באשר הוא יש זכות בסיסית לחיות. אני אוהב את החיים החופשיים (גם החיים באזרחות הם בסדר
) ואם הייתי יכול, תמיד רציתי להיות חובש קרבי - לעזור לשמור על החיים של כל מי שאני יכול כמה שיותר וגם להגן על המדינה הזו שבעבורה מתו רבים (אבל בלעדיה מתו הרבה יותר). שלא תבינו לא נכון, אני באותו ראש עם הנטייה ה"אנארכיסטית" של ניטשה כלפי "מדינות" והלוואי שמישהו ייקח את כל הפוליטיקאים שבעולם וישאיר אותם להילחם אחד בשני באיזה אי מרוחק ויש לי על מה להתווכח עם הצבא אבל לדעתי צריך לשמור על המדינה הזו ואם זה אומר שצריך לכוון אל בן אדם (שהוא במקרה טרוריסט שמתכנן או משתתף בתכנון\ביצוע של אירוע שמטרתו הפגיעה החמורה ביותר בכל מה שזז ובכמה שיותר) ולסחוט את ההדק כדי להבטיח שאיזה ילד בן 14 יחזור הביתה בשלום ולא יצטרך לצעוק לאבא שלו "אני אוהב אותך!" שתי שניות לפני שהאוטובוס שלו מתפוצץ - אני הייתי מוכן לעשות את זה. אם אחרי מותי ייקחו אותי הולקיריות לואלהלה והאדון הרם יגיד לי "לסטט, אתה עכשיו אינהרייר, אתה הולך להילחם לצדי בקרב האחרון בסוף העולם הזה" אני אהנהן בראש ואעשה כמיטב יכולתי להבטיח את עתידם של השורדים לאחר המלחמה. לדעתי, קונפליקט כלשהו הוא דבר שבני אדם זקוקים לו - במיוחד האופי הישראלי הוכחני
LOL אבל קונפליקטים יכולים להתנהל בצורות שלא מערבות מעשי זוועה וקטיעת חיי אדם. באשר למלחמות פגניות - מהי סיבה מוצדקת ליציאה למלחמה, בדיוק? במלחמה אין מנצחים, כולם מפסידים. זו דעתי האישית.
 
למעלה