צבירת ימי חופשה בעבודה מהבית

user32

Well-known member
מנהל
תופעה מעניינת ששמתי לב אליה: הרבה עובדים הפסיקו כמעט לחלוטין לקחת ימי חופש. בעבר, כשנעדרת מהמשרד היית מבקש יום חופש. זה יכול להיות לטיפול שיניים, סידורים, טיול עם הילדים, יום הולדת וכמובן נסיעות.
אבל היום, לתחושתי הרבה עובדים שעובדים מהבית אומרים לעצמם למה לטרוח? נגיד שיש לי ילד שמתחיל היום בית ספר וצריך להוציא אותו ב10:00 ביום הראשון. אני גם ככה עובד מהבית, אז נקפוץ ונביא אותו, הוא יהיה בבית ואני אמשיך "לעבוד" כרגיל. כנ"ל לגבי חגים, ערבי חגים, וכל יום אחר שהיה נהוג לקחת חופש בעבר.
למי ששואל איפה הבעיה פה? ובכן, זה משית עלויות חריגות על המעסיק. עובדים צוברים מספרים חריגים (30-40 ימים) ואז כשכולם יחזרו סוף סוף לפורמט עבודה מלא, החברים האלה יכולים לבקש לצאת לטייל חודש וחצי בחו"ל בתשלום דווקא כשצריך אותם. גם אלה שפודים את הימים בתשלום, יוצרים עלות לא צפויה. החישוב השנתי של ימי חופשה מסתמך על סטטיסטיקות רב שנתיות מסויימות. למשל יש הנחה סמויה שרוב העובדים יקחו חצי יום חופש בערב חג, ימי חופשה בין החגים וכו'. עכשיו כשפתאום אף אחד לא מדווח על חופשות, נוצרים מספרים חריגים וצבירות לא סטנדרטיות וזה מערער את חישובי הרווח/הפסד פר עובד.
מעניין אם הנושא יעלה מתישהו. חומר למחשבה.

תופעה מעניינת ששמתי לב אליה: הרבה עובדים הפסיקו כמעט לחלוטין לקחת ימי חופש. בעבר, כשנעדרת מהמשרד היית מבקש יום חופש. זה יכול להיות לטיפול שיניים, סידורים, טיול עם הילדים, יום הולדת וכמובן נסיעות.
אבל היום, לתחושתי הרבה עובדים שעובדים מהבית אומרים לעצמם למה לטרוח? נגיד שיש לי ילד שמתחיל היום בית ספר וצריך להוציא אותו ב10:00 ביום הראשון. אני גם ככה עובד מהבית, אז נקפוץ ונביא אותו, הוא יהיה בבית ואני אמשיך "לעבוד" כרגיל. כנ"ל לגבי חגים, ערבי חגים, וכל יום אחר שהיה נהוג לקחת חופש בעבר.
למי ששואל איפה הבעיה פה? ובכן, זה משית עלויות חריגות על המעסיק. עובדים צוברים מספרים חריגים (30-40 ימים) ואז כשכולם יחזרו סוף סוף לפורמט עבודה מלא, החברים האלה יכולים לבקש לצאת לטייל חודש וחצי בחו"ל בתשלום דווקא כשצריך אותם. גם אלה שפודים את הימים בתשלום, יוצרים עלות לא צפויה. החישוב השנתי של ימי חופשה מסתמך על סטטיסטיקות רב שנתיות מסויימות. למשל יש הנחה סמויה שרוב העובדים יקחו חצי יום חופש בערב חג, ימי חופשה בין החגים וכו'. עכשיו כשפתאום אף אחד לא מדווח על חופשות, נוצרים מספרים חריגים וצבירות לא סטנדרטיות וזה מערער את חישובי הרווח/הפסד פר עובד.
מעניין אם הנושא יעלה מתישהו. חומר למחשבה.
כמה הארות.

קודם כל, העבודה מהבית גם משית עלויות על העובד שהמעסיק חוסך - בין אם מדובר על עלויות הפעלת משרד (מזגן, קפה, מים, חשמל), או אפילו עלויות שכירת משרדים (שוחחנו בעבר על צמצום השטחים שחברות יצטרכו לשכור). במובן מסוים יש פה איזון בין הדברים.

דבר שני: אני אישית לא פעם "השלמתי שעות" במקרה של סידורים. אם גרתי קרוב לעבודה פשוט נעדרתי לשעתיים שלוש שהשלמתי במהלך השבוע, ואם גרתי רחוק מהעבודה - פשוט קבעתי את התור לרופא השיניים לתחילת או סוף היום, הגעתי מאוחר או יצאתי מוקדם, וגם פה דאגתי להשלים שעות.מצד שני, יכול להיות שבגלל זה באמת הייתי מאלו שמקבלות תשלום ענקי על ימי חופש שלא פדיתי כשעזבתי (אני חושבת שהשיא האישי שלי היה 60 ימי חופש אחרי בערך 3.8 שנים), ו / או נעלמת לחופשות ארוכות פעם בכמה שנים.

דבר שלישי: לגבי ניצול של חופש בעזרת "חופשה כפויה". בזמנו הרעיון נשמע לי באמת נוראי, אבל מקום העבודה האחרון שלי כמדיניות סגר את המשרדים שלו בימי חול המועד של סוכות ופסח כבר כמה שנים טובות (למרות שראוי לציין שהנושא נבחן בכל פעם מחדש בערך חודש או חודש וחצי לפני החג כדי לוודא שזה לא פוגע בפעילות קריטית כמו הוצאת גרסא). הסיבה היתה בעיקר חסכון כספי, וכדי להקל על הגלולה המרה מקום העבודה גם לקח על עצמו חלק מסוים משעות החופש - אבל בדיעבד אני מודה שהיה בזה גם משהו טוב לעובדים. בתור מי שבקושי לוקחת חופש באופן חופשי, עצם העובדה שיש לי פעמיים בשנה תקופה שבה אני נאלצת להתרענן היה לדעתי משהו טוב. במקביל זה היה צעד שמאוד הקל על הורים (במיוחד לילדים קטנים) שאחרת היו מתמודדים עם הקושי של למצוא לילדים מסגרת בחגים, או לנצל עוד ימי חופש כדי להיות איתם (ופה הם ניצלו קצת פחות בגלל שמקום העבודה לקח לעצמו חלק מהחופש). אני מניחה שחלק מהבחירה בחול המועד נבעה מזה שבאמת לא פעם הורים היו לוקחים חופש, ולכן פחות אנשים היו מגיעים מלכתחילה למשרדים. אני חושבת שבדיעבד המצב הזה באמת היה מצב של ווין ווין לשני הצדדים (וכן חשוב שעובדים יקחו חופש מסוים על בסיס שנתי).

כמובן שחשוב למצוא פה איזון - קשה למשל למצוא תקופה שמתאימה לכולם כדי לקחת חופשה כפויה (מה שמתאים להורים לילדים כנראה שיתאים הרבה פחות למי שלא הורים, או שהם הורים לילדים בוגרים), או לא להגזים בדרישה של כמות ימי החופש שכופים לקחת (נניח 20% יכול להיות כלל אצבע טוב לגבול העליות של ניצול). וכמובן שאם מדובר על הדממה של המשרדים, הליכה לקראת העובדים בכך שהחברה גם תורמת קצת מבחינת תקציב ימי החופש גם תתפס בתור משהו שמקל על הגלולה.

קלייטון.ש

Well-known member
מבחינת החוק אין בעיה כי לפי החוק המעסיק קובע לעובד מתי יצא לחופשה והמעסיק יכול להודיע לעובד שבועיים מראש שבעוד שבועיים הוא בחופשה במלוא הימים הצבורים.
מבחינת החוק זה לא משתנה בעבודה מהבית. אם המצב משתנה מהבחינה שעובדים צריכים פחות יום חופש פה יום שם, ולכן הם יוזמים פחות, אז המעסיק צריך לשים לב ולהוציא את העובדים לחופשה שנתית.
פדיון חופשה הוא רק בסיום יחסי עובד מעסיק ורק על הצבירה של 3 השנים האחרונות. אין פדיון חופשה לפני פיטורים או התפטרות.
מה שנוגע לעובד שנדרש בדיווח שעות, והוא מוציא את הילד ומדווח כאילו עבד כרגיל, אז זו כנראה הבעיה הכי מפורסמת של עבודה מהבית. וזו אכן בעיה אמיתית של פיקוח על שעות העבודה והמנוחה של העובדים, שחוק שעות עבודה ומנוחה מבוסס עליו. אכן אם מאבדים את היכולת לפקח על שעות העבודה, נוצרת בעיה עם החוק הזה.

user32

Well-known member
מנהל
מבחינת החוק אין בעיה כי לפי החוק המעסיק קובע לעובד מתי יצא לחופשה והמעסיק יכול להודיע לעובד שבועיים מראש שבעוד שבועיים הוא בחופשה במלוא הימים הצבורים.
מבחינת החוק זה לא משתנה בעבודה מהבית. אם המצב משתנה מהבחינה שעובדים צריכים פחות יום חופש פה יום שם, ולכן הם יוזמים פחות, אז המעסיק צריך לשים לב ולהוציא את העובדים לחופשה שנתית.
פדיון חופשה הוא רק בסיום יחסי עובד מעסיק ורק על הצבירה של 3 השנים האחרונות. אין פדיון חופשה לפני פיטורים או התפטרות.
מה שנוגע לעובד שנדרש בדיווח שעות, והוא מוציא את הילד ומדווח כאילו עבד כרגיל, אז זו כנראה הבעיה הכי מפורסמת של עבודה מהבית. וזו אכן בעיה אמיתית של פיקוח על שעות העבודה והמנוחה של העובדים, שחוק שעות עבודה ומנוחה מבוסס עליו. אכן אם מאבדים את היכולת לפקח על שעות העבודה, נוצרת בעיה עם החוק הזה.
אני לא מדבר על מה חוקי ומה לא. אני מדבר על בעיות של תזרים ותחשיבי רווח שמעסיקים לא לקחו בחשבון.
השמטת דברים שאתה כנראה לא מודע אליהם. פדיון ימים אכן משלמים רק בעזיבה אבל הם נרשמים בספרי החברה ובדו"ח השנתי כהתחייבות של החברה לעובד וזה מכביד על שורת הרווח ויש לזה כל מיני השלכות כלכליות בעיקר. אני למשל דואג שיהיה לי בקופה סכום מסויים למקרה שעובדים יעזבו או יפוטרו וצריך לשלם להם ימי חופשה. הסכום הזה גדל משמעותית כי לעובדים נצברו שבועות שלמים של חופש. זה אומר שעובד שעוזב יקבל משכורת אקסטרה וזה משהו שצריך לקחת בחשבון בתזרים של העסק.
תאורטית אני אמור להנות מהספקים גבוהים יותר כי העובדים נמצאים בתעסוקה מתמדת. בפועל, אני לא מרגיש את זה. אכן, זו בעיית פיקוח אבל אפשר לפתור אותה בהרבה דברים כשהדרך הכי ראויה היא לקבוע מנגנון של חופשות "כפויות". כלומר, מי שעובד מהבית יהיה מחוייב לנצל ימי חופשה לאורך תקופות ולא יוכל לצבור כל כך הרבה.
עד היום לא היה בזה צורך כי כמעט כולם יצאו לחופשות בארץ או בחו"ל וניצלו ימי חופשה. לדעתי הגיע הזמן לגבש סטנדרט חדש (לא שינוי בחוק אלא נוהג מקובל) לנושא הזה.

קלייטון.ש

Well-known member
אני לא מדבר על מה חוקי ומה לא. אני מדבר על בעיות של תזרים ותחשיבי רווח שמעסיקים לא לקחו בחשבון.
השמטת דברים שאתה כנראה לא מודע אליהם. פדיון ימים אכן משלמים רק בעזיבה אבל הם נרשמים בספרי החברה ובדו"ח השנתי כהתחייבות של החברה לעובד וזה מכביד על שורת הרווח ויש לזה כל מיני השלכות כלכליות בעיקר. אני למשל דואג שיהיה לי בקופה סכום מסויים למקרה שעובדים יעזבו או יפוטרו וצריך לשלם להם ימי חופשה. הסכום הזה גדל משמעותית כי לעובדים נצברו שבועות שלמים של חופש. זה אומר שעובד שעוזב יקבל משכורת אקסטרה וזה משהו שצריך לקחת בחשבון בתזרים של העסק.
תאורטית אני אמור להנות מהספקים גבוהים יותר כי העובדים נמצאים בתעסוקה מתמדת. בפועל, אני לא מרגיש את זה. אכן, זו בעיית פיקוח אבל אפשר לפתור אותה בהרבה דברים כשהדרך הכי ראויה היא לקבוע מנגנון של חופשות "כפויות". כלומר, מי שעובד מהבית יהיה מחוייב לנצל ימי חופשה לאורך תקופות ולא יוכל לצבור כל כך הרבה.
עד היום לא היה בזה צורך כי כמעט כולם יצאו לחופשות בארץ או בחו"ל וניצלו ימי חופשה. לדעתי הגיע הזמן לגבש סטנדרט חדש (לא שינוי בחוק אלא נוהג מקובל) לנושא הזה.
חופשות כפויות הן בדיוק המנגנון עליו דיברתי, ודיברתי על החוק כי החוק הוא שמאפשר את המנגנון הזה.
אם אכן השיטה של עבודה מהבית תתפוס, יהיה יותר צורך בקביעת חופשה ע"י המעסיק. אבל יש בשיטה הזו כמה בעיות יסודיות, כגון בעיית הפיקוח, כך שלא בטוח בכלל שהיא תתפוס.

עוד לפני הקורונה בהרבה חברות היו מגבלות על צבירת ימי חופש וחופשות מרוכזות מנדטוריות ככה שאני לא רואה איפה פה ההבדל? (כמובן שיכול להיות שבמקרה פרטי זה או אחר אם אין הגבלות אז נוצרה בעיה אבל כאמור זה היה קיים גם קודם, אני זוכר מישהו שעבד איתי לפני כעשר שנים שהחברה פתאום הבינה שצבר איזה 70 ימי חופשה וחייבו אותו לקחת אותם)

user32

Well-known member
מנהל
עוד לפני הקורונה בהרבה חברות היו מגבלות על צבירת ימי חופש וחופשות מרוכזות מנדטוריות ככה שאני לא רואה איפה פה ההבדל? (כמובן שיכול להיות שבמקרה פרטי זה או אחר אם אין הגבלות אז נוצרה בעיה אבל כאמור זה היה קיים גם קודם, אני זוכר מישהו שעבד איתי לפני כעשר שנים שהחברה פתאום הבינה שצבר איזה 70 ימי חופשה וחייבו אותו לקחת אותם)
שני הבדלים:
1. המגבלות ברוב המקומות הם רחבים מדי. כמו שאמרת, מקומות מאפשרים לצבור 70 ימים מתוך מחשבה שמדובר בתופעה נדירה. עכשיו פתאום כולם צוברים 40-50-60.
2. אכן יש מקומות עם חופשות מרוכזות וכו'. אני פשוט חושב שזה משהו שיצטרך להתרחב לעוד מקומות. בהרבה חברות, חופשה מרוכזת תתפרש בעיניי העובדים כפגיעה בתנאים.
מעניין אותי לאן זה יוביל. לדעתי זה מתחיל להכביד על מעסיקים. מכיר למשל חברה אמריקאית גדולה, מעסיקה בארץ מנהל פרוייקט. עכשיו הדולר נשחק אז עלות ההעסקה שלו עלתה בערך ב10% (בדולרים) ובנוסף התחיבות החופשה זינקה כי הוא לא לקח יום אחד מאז פברואר. שניהם ביחד כבר מגיעים לאיזה 20%, זה לא משהו להתעלם ממנו.

SupermanZW

Well-known member
מה אתה חושב שקורה במדינות אירופיות בהן עובדים מקבלים 30 ימי חופשה לשנה בנוסף לחגים?

אצלנו לא ניתן להעביר משנה לשנה יותר ממספר הימים של שנה אחת. למשל, אם יש לך 18 יום בשנה, ולא ניצלת אף יום השנה, הם כולם ייצברו לשנה הבאה, אבל תצטרך לנצל בשנה הבאה לפחות 18 יום כדי שלא יימחקו לך ימים בסופה (כי רק את ה-18 יום של השנה השנייה תוכל להעביר לשלישית, לא תוכל להעביר את מה שכבר העברת משנה שעברה).
כמו כן, אני רואה אנשים אצלנו לוקחים ימי חופש לסידורים. חלק באמת מודיעים מידי פעם שהם יוצאים לשעתיים או שהם יתחילו מאוחר יותר, אבל זה נראה לי סביר. גם לפני הקורונה לפעמים אנשים היו מודיעים שיגיעו מאוחר בגלל סידורים. נשמע שבסופו של דבר זו שאלה של אמון (ואולי גם של הקושי של עצמנו להעריך כמה באמת אנחנו עובדים, עם כל הבלבול בית-עבודה שקורה פה).

למעלה