צהרים טובים לכולם

צהרים טובים לכולם ../images/Emo140.gif

ולפני שאתם שואלים: לא! לא התעוררתי רק עכשיו עשיתי לי מנהג בימים האחרונים לא להכנס ישר על הבוקר לאינטרנט. אז את הבוקר הזה ביליתי לי בהכנות להכנות לשבת. כלומר: לעבור על כמה ספרי מתכונים כדי לראות מתכונים מעניינים לשבת ואח"כ לבדוק אם יש לי את המצרכים בבית להוציא את הבשר והדגים מתא ההקפאה כדי שיהיו מוכנים לבישול לכבוד שבת קודש. בעבר, כשהייתי כלה טרייה, הייתי מקפידה להכין חלות בבית. כשהתחלתי את הקורס תקשורת מחשבים שבו הייתי הפסקתי מחוסר זמן ועברתי לחלות קנויות. היום החלטתי שאני חייבת לחזור לאפות חלות בבית. זאת אחת המצוות הבודדות שנשים נצתוו עליהם אז מדוע אני מעדיפה לקנות חלות מאשר לזכות במצווה? האם עד כדי כך אני נותנת ליצר הרע ששמו עצלנות להשתלט עלי? אז היום לחזור לאפיית חלות, בעזרת ה' ובלי נדר. גינגית - יש לי את המתכון שפרסמת ואם יש לך עליו הערות נא לתת אותן עכשיו! כדי לא לקפח את הגברים אני שואלת את השאלה הזאת גם לנשים וגם לגברים (שהרי בימינו גם גברים אוהבים לאפות ולבשל): אז האם אתם/ן שייכים לסוג שקונים חלות מוכנות או מכינים בבית? אם אתם/ן מכינים בבית - מה הטריק שלכם לחלות מוצלחות? ונא לא להתבייש להגיד גם את הטריקים ה"רוחניים" כביכול

גם ביום יום אני לא קונה לחם

לשבת אני תמיד אופה חלות ומקפיאה. ביום יום אני לוקחת מאותן חלות את החלות היותר קטנות (לחמניות). זה יותר טעים ויותר זול. חוץ מזה אני לפעמים עושה הפרשת חלה על שני קילו. זה נפלא כי זה זמן טוב להתפלל ולהדליק נרות תוך כדי לישה והכנת החלות.

אז מה הטריקים שלך

מה הטריקים שלך לחלות גבוהות ויפות? אגב, בכוונה קניתי 2 קילו קמח מכיוון שאני רוצה לזכות בהפרשת חלה עם ברכה

החלות שלי יותר קטנות כי אני לבד

אבל אני ממליצה לך לעשות אצלך בבית ערב של הפרשת חלה, אם תרצי אתן לך טלפון של אשה שעושה את זה נורא יפה, עם סיפורים והסברים. תזמיני את כל השכנות והחברות שלך ותכיני סלטים ושם תוכלי לראות איך עושים חלות משגעות! יש לערב כזה סגולה מאוד גדולה של זיכוי הרבים וגם ביתך נספג במצוות. מומלץ!

כן, אבל זה בטח עולה כסף להזמין אותה

ומאחר ואני חייה כרגע על חשבון חמתי (נו טוב הכל מה' אבל ה' נתן את זה ללחמותי) אני לא יכולה להרשות לעצמי את זה.

אם ככה, אני אשמח ../images/Emo13.gif

תוכלי בבקשה לשלוח לי לתיבת המסרים את מס' הטלפון שלה?

ירוחם 16

New member
אני מאוד אוהב לאפות

וראיתי באיזה עיתון לפני זמן מה שהמתכון לחלה מוצלחת זה להשים למטה תבנית חסינת אש עם מים בתנור היא טענה שם שזה ההבדל בין חלה
לבין חלה כזאת
לא ניסיתי אבל זה נראה שווה לנסות...

אתה צודק שמעתי את זה מחברה

שלי שלומדת קונדיטוריה. זה נקרא לאפות על אדים. תודה שהזכרת לי - בעזרת ה' בלי נדר אנסה את זה

giingiit

New member
להלן המתכון עם ההערות והארות

על קילו וחצי: 1.1/2 קילו קמח מנופה 2 ביצים 1.1/2 כף מלח 5 כפות סוכר (אם רוצים חלה מתוקה, כוס סוכר-כוס חד פעמית) 1.1/2 קוביות שמרים של שימרית (הקוביות נותנות תוצאות טובות ביותר) 1 כוס שמן (כוס חד פעמית) 3 כוסות מים פושרים (כוסות חד פעמיות) (אני מקווה שלא שכחתי כלום) עם כוס מים פושרים, ממסים את הקוביה וחצי של שמרים, מוסיפים כף סוכר ושמים במקום חמים לתסוס בערך 10 דקות עד שיש מלא קצף. להזהר לא לשים מים חמים מדי שלא ישרוף את השמרים. בינתיים מערבבים את שאר החומרים ביחד ומתחילים קצת ללוש. מוסיפים אחרי 10 דקות את השמרים ומתחילים ללוש את העיסה ביחד תוך כדי ששרים "אשת חיל מי ימצא". נמצא שאורך השיר מתאים לזמן הלישה ומוסיף אווירת שבתא לאפיית החלות. אחרי שמסיימים ללוש את הבצק (בערך 5-10 דקות) מניחים אותו בקערת פלסטיק גדולה ומשומנת, מפרישים מהחלה (מי שהולך לפי החזון אי"ש מפריש בכמות כזו ללא ברכה, אלא רק על 3 קילו) ואת שאר הבצק משאירים בקערה לתפוח במקום חמים, מכסים במגבת למשך כשעתיים ואומרים "שתעלה העיסה ותתפח ושנזכה לברכה לכבוד שבת קודש". אחרי שעתיים, לשים את הבצק שוב במשך כ- 5-10 דקות ומשאירים שוב לנוח ולתפוח כשעה נוספת. בתום השעה, מכינים חלות. כשמכניסים לתנור נא לזכור להגיד שוב "שתעלנה החלות ותצלחנה לכבוד שבת קודש". בהצלחה

כמה הערות מקצועיות ברשותך giingiit

בתור אופה לחמים מקצועי כבר כמה שנים טובות, אני תמיד שמח לקרוא על מתכון לחם חדש שעוד לא ניסיתי, ואם אפשר להוסיף/לתקן או פשוט לרוץ ולנסות ולהלל את שולחיו כשזה מצליח. רק 2 הערות קטנות אבל נורא חשובות: 1. הכמות של השמרים שאת כתבת היא מוגזמת בצורה בלתי רגילה. אני כבר עוסק באפיה עם שמרים טריים 3 שנים, ועל כמות של קילו עד קילו וחצי של קמח +כל התוספות - אסור ! אבל פשוט אסור ! שיהיה יותר מקוביה אחת של שמרים טריים של שימרית, וגם זה כמות מוגזמת מאוד, שלרוב גורמת לטעם לוואי חזק של שמרים אחר כך שאוכלים את הלחם... מטרת השמרים היא לגרום לתסיסה של הבצק יצירת גזים וכך הוא מקבל נפח. למעשה אפילו חצי קוביה (25 גרם) של שמרים טריים כשהם מהולים במים חמימים (צדקת, אסור מים רותחים אחרת השמרים פשוט מתים, וגם לא קרים אחרת העיסה תתפח אחרי יומיים..) גורמת בדיוק לאותה תוצאה, מספיק קומץ קטן מאוד של שמרים על מנת לגרום גם לעיסה של 3 קילו ויותר לתפוח למימדים מפלצתיים. מדוע ? משום שהתפיחה תלויה בעוד 3 גורמים לא פחות חשובים: 1. הייחס שהבצד מקבל במשך הזמן.... ממש ככה: איך שמטפלים בבצק ואיזה ייחס שנותנים לו ככה הוא מגיב. ככול שנלוש אותו יותר, נתעסק בו יותר, ובאופן נמרץ ואפילו אגרסיבי ועם כל הלב, ככה זמן התפיחה שלו יתקצר, התפיחה תהיה גדולה יותר, וצריך יהיה להשתמש גם בפחות שמרים. 2. הטמפרטורה/הלחות באויר. 3. הזמן. אנחנו כעת בחודשים הכי חמים ולחים של הקיץ. לנו זה איכס, לבצק זה גן עדן. בחום ולחות הנבגים/חיידקים חוגגים. וזה מה שהשמרים שהם סוג של נבגים - עושים בכייף. ואחרון חביב: כמה שתתני לבצק יותר זמן מעבר לשעה או שעתיים שהקצבת ככה הוא פשוט יותר יתפח. ולמה כדאי כל כך לעקוף את הכמות הגדולה של השמרים באמצעים אחרים כמו יותר לישה או יותר זמן ? פשוט כי כמה שהשימוש בשמרים הוא יותר קטן ככה זה יהיה יותר טעים. לשמרים יש במקור טעם לוואי שהרבה אנשים רגישים לו, וכדאי לצמצמם את זה כמה שאפשר. 2. אה ! עניין הסוכר. אפשר לצמצם בשליש כמעט את כמות הסוכר בחלה/לחם אפשר גם להמיר חלק מהכמות בדבש ואז זה עוד יותר טעים וגם פי אלף יותר בריא..(וזה בהחלט משהו שאפשר לנפנף בו בימים שבהם כמעט כולם אומרים לעצמם "מה יהיה עם הדיאטה שלי" כשהם הולכים לאכול לחם...) בהצלחה !

הווו! אותך אני יכולה לשאול שאלות...

למה לא יוצאות לי חלות גבוהות ויפות כמו בחנות? אז שמעתי את הטריק שיש לתחום אותם. תחמתי אותם ויצאה לי חלה מרובעת אבל גבוהה. אני רוצה חלה גבוהה אבל לא מרובעת. איך עושים את זה?

יכולים להיות לזה הרבה סיבות

לתעשיית מאפי הבצק יש הרבה טריקים "מלוכלכים" אפשר לומר. למשל מה שקרוי לרוב "כלחם קל" הוא עבודה בעיניים. מהנסי המזון פשוט מתבססים על המונח כפשוטו כפי שהוא מובן אצל רוב בני האדם, ואצל רוב בני האדם התמימים כשאומרים להם "לחם קל" (כלומר לחם דל קלוריות) הוא נתפס אצלהם בראש אסוציטיבית כלחם קל במשקל - תרתי משמע. כלומר: עם לחם הוא כבד במשקלו הוא חייב להיות עשיר ולכן עם "המון קלוריות" ועם הוא דל קלוריות ודיאטטי הוא צריך להיות בעל משקל מועט כשמחזיקים אותו ביד..... מה עשו ? לקחו את הבצק, ומדובר במאות קילוגרמים של בצק במכונות ענקיות שבמקום ידיים של בני אדם מסובבות טורבינות גדולות שמערבבות את הבצק במהירות גבוהה מאוד, המהירות הזאת גם מאיצה את זמן התפיחה ומקצרת אותו אבל גם.. יוצרת הרבה בועות אויר בבצק..... אם תשימו לב בלחם שאתם אוכלים לרוב יש יותר בועות אויר מאשר לחם...זה יותר ספוג אכיל מאשר לחם אמיתי. זה טעים בגלל שיש חומרי טעם בפנים אבל זה ספוג, ולכן זה גם קל יותר - פשוט כי בלחם שלכם יש הרבה יותר אויר והרבה פחות לחם. לכן הוא קל..... עלאק דיאטטי. "ולחם בריאות" שצבע הבצק שלו חום הוא לרוב מולסה או סוכר וצבע מאכל חום שמערבבים בבצק כדי לתת לעין את האשליה של לחם מחיטה מלאה. מה עוד עושים ? שמים מרגרינה במקום חמאה איפה שצריך, אבקת חלב ולא חלב אמיתי, בלחמים על בסיס חלבי, והכי יפה זה שמפזרים קצת שיבולת שועל על הלחממניות מלמעלה ואז יש לך הרגשה אמיתית של לחם בריאות.. הינה יש לי לחם עם דגנים... אני ראיתי במו עיניי את כל השטיקים הללו, ואני לא רוצה לגלות לכם מי באמת עושה את הפרשת החלה והמעשרות במאפיות הגדולות ואיך עושים את זה אחרת פתפסיקו לגמרי לקנות אצל כולם. ולכמה אנשים יש כבר כוח וזמן לאפות לבד ? מה לעשות לחם אמיתי הוא מחיטה מלאה (הקמח הלבן הוא רק הקליפה של החיטה, הפסולת הוא חסר כל ערך תזונתי, את כל מה שהיה בו טוב זרקו לפני כן) ולכן הדרך היחידה לדעת עם לחם הוא לחם "שווה" באמת מבחינה תזונתית הוא פשוט: משקלו. כמה שהלחם כבד יותר הוא עשיר יותר בחומרים אמיתיים. לחם קל זה פשוט יותר אויר. זה הכל. לחם מחיטה מלאה לא יכול להיות זול, מה שלפעמים עושים זה לרשום על האריזה 100 אחוז חיטה מלאה ובפעול שמים 30 אחוז קמח מלא וכל השאר לבן. המרקם הסופי יהיה חום. ככה זה. לחם אמיתי הוא כבד וסמיך וצפוף יותר, כמו שלחמים היו פעם, ופרוסה אחת וחצי סתמת אותך כמעט לכל היום. לא הספוגים של אויר שקונים במכולת... איך עושים שהחלה תהיה מוגבהת יותר ? אז ככה, כמה אפשרויות: 1. יותר זמן תפיחה (בתפיחה השניה) 2. התבנית מלבנית או מרובעת אבל מהצד העליון צריך להיות פתוח לגמרי 3. בלי תבנית, מה שקורה שאחרי שמניחים לבצק לתפוח בפעם השניה עד שהוא מגיע לתנור הוא לאט לאט מתפשט לצדדים, צונח מעייפות..... ואז יוצא נמוך, מה שאני עושה לפעמים זה ממש רגע לפני שאני מטיס אותו לתנור זה "לעבד" אותו שוב ליצור מחדש שוב את צורתו (בפעם הראשונה לא לתת צורהבכלל אלא סתם להשאיר אותו בצורת בצק) ואז כשהוא מיוצב ברגע האחרון כמו ברגעיו "הראשונים" להטיס לתנור. 4. מייד אחרי זה יש לתת מכת חום חזקה, שהבצק לא יספיק לבצע לנו שוב את תרגילי הצניחה שלו, אלא שהחום העצבני בפנים מייד יתפיח אותו, אבל לשים לב ! אחרי שהוא מתמצק להוריד טמפרטורה ולבדוק את מצב הרוח שלו מפעם לפעם 5. כששומרים את הבצק בתפיחות חשוב מאוד: לשמן אותו מכל הצדדים לפני כן - למניעת התייבשות, ולעטוף (חשוב מאוד !) בשקית אטומה או בניילון נצמד, כי כל העניין זה לא לתת לבצק אויר חופשי שלשם יברחו כל הגזים שעושים השמרים ואז אין לגזים איפה לברוח .... וככה הוא יתנפח יפה יותר.....\ 6.מנגינות הבעש"ט ברקע והרבה מצב רוח טוב יכולים בהחלט לעזור....
שיהיה בהצלחה...

תודה רבה על הטיפים ../images/Emo13.gif

לקחתי את המתכון של גינגית ושילבתי בו את העצות שנתת. יצאו לי 4 חלות גדולות, גבוהות ומדהימות + 3 לחמניות אה, ולקחת גם את העצה של ירוחם16 ושמתי למטה מיכל עם מים בשביל האדים. יצאו לי חלות שלא מן העולם הזה - מדהימות!

ואגב אריאלה....

אני לא נותן אצות חינם.... שבוע הבא שאני ארים טלפון לאיש הכלייזמרים היקר שהמלצת לי עליו לחתונה שלנו, וניקח אותו, אנחנו רוצים "שיעשה לנו מחיר מחיר"......
אולי גם נעשה דיל של הנחה על כל ניגון תמורת חלה טעימה מכל סוג .....

giingiit

New member
תודה על ההארות והערות

אבל להיות כנה איתך, ניסיתי את כל המתכונים המקצועיים, והחלות לא יצאו טובות כמו אלו שיוצאות לי במתכון הנוכחי, שאני חייבת לציין שאינן מלוות בטעם לוואי, להיפך. טעמן נשאר בפה כל השבוע. בנוסף, כל אלו שנתתי להן את המתכון ועשו כפי הכתוב (ולא שינו) סיפרו על הצלחה בלתי רגילה, וטעם נפלא. אז למה לשנות משהו שעובד? ברגע שאדם משנה את הכמויות והיחס ביניהם, זה כבר ממש לא אותו המתכון ואם מצליח לו, מה טוב. אני כרגע נשארת עם מה שאני יודעת שמצליח לי בצורה בלתי רגילה, הטעם טעם גן עדן והטיפול בחלות משאיר זמן להתעסק גם בשאר ההכנות לשבת. בכל אופן, תודה על ההארות. אולי בפעם הבאה כשאכין 3 קילו לברכה, אחלק לשני חצאים. אחד אעשה כפי שאני רגילה, ואחד אנסה כהצעתך, ונראה מה יהיה ההבדל. שבוע נפלא לך

למעלה