צוואה באינטרנט מה תוקפה?

צוואה באינטרנט מה תוקפה?

מהמעט שאני יודעת מניסיוני, אם כתבתי צוואה בכתב יד, אני לא צריכה נוכחות עורך דין ועדים, כדי שהיא תהיה בעלת תוקף, מספיק שכתבתי אותה בדיעה צלולה. אם אני חותמת על צוואה מודפסת אני צריכה נוכחות עורך דין ושני עדים. מה לגבי צוואה בפורום אינטרנט שאני מנהלת נניח וכותבת בשמי בחיים, ובפורום הזה יש אנשים שמכירים אותי בחיים, האם ניתן לאמר שהצוואה בעלת תוקף משפטי, כי יש עדים, ואני כתבתי עם שם משתמש וסיסמא יחודית לי? או שכאן מתעוררת הבעיה של אולי מתחזה-? שבת שלום מרחל-נשמה

צוואה כזו אינה תקפה

חוק הירושה מפרט שלוש דרכים רגילות לעשיית צוואה ועוד אחת, המיועדת למי שנמצא בסכנת חיים. פורום אינטרנט אינו נמנה עם הדרכים הנ"ל, ודי בכך לקבוע, שצוואה שנעשתה בו אינה תקפה. אשר לדרכים התקפות - הן אינן מנושאי הפורום, ועל כן לא אפרט, אך באשר לשתיים שציינת אבקש להעיר: 1. צוואה בכתב ידו של המצווה תקפה, כשמצוין בה תאריך עשייתה, והיא חתומה ביד המצווה. 2. צוואה בעדים אינה מחייבת נוכחות עורך דין (די בשני עדים). עורך דין נחוץ רק כדי להדריך את המצווה או העדים, אם הם אינם יודעים מה עליהם לעשות (על המצווה לכתוב את התאריך ולחתום על הצוואה בנוכחות העדים, לאחר שהצהיר שזו צוואתו; ועל העדים לאשר באותו מעמד בחתימת ידם על הצוואה, שהמצווה הצהיר וחתם כאמור). 3. החוק מתיר לשופט לקיים צוואה, שנפל פגם בעשייתה, אם הוא משוכנע באמיתותה. הערה: החתום מעלה אינו עורך דין.

אני בכוונה העליתי את הנושא

כי אני חושבת שזה מאוד מעניין , יתכן שזה עוד יעלה בעתיד. אני לא יודעת את החוק עצמו,(אחפש אותו) והאם מדובר ברשימה סגורה, כמו כן אני מניחה שהאינטרנט לא אוזכר כי לא חשבו על זה אז כשחוקקו את החוק אבל הסוגיה יכולה להתעורר ואסביר. כשאדם משאיר הודעה בפורום, הודעת התאבדות-זה מהווה מכתב התאבדות לכל דבר , כדי לאפשר לרשויות המתאימות משטרה, מד"א וכו´ לפעול לפי החוק, ולהציל את חייו-למרות חוק הגנת הפרטיות-מאתרים אותו. אז מה ההבדל אם אדם חולה, כותב ברשת למשל (כמו מה שקרה לאחרונה אבל בפתק), בפורום שהוא משתתף בו קבוע ומוכר, אם מצבי הרפואי יתדרדר אני מבקש לא להציל את חיי. אני מבקש לא להגיש לי עזרה רפואית......ונניח כמו במקרה שקרה מדובר בחולה סופנית...האם צוואתה ברשת לא תתקבל כי היא נכתבה ברשת ולא על פתק בבית? צוואה למיטב הבנתי היא לא רק לעניין רכוש וחלוקתו..אלא גם למקרים כגון אלה. שבת קסומה מרחל-נשמה

הודעת התאבדות אינה צוואה

הודעת התאבדות היא, לעתים קרובות, קריאה לא מודעת לעזרה. מכל מקום, כשאדם בסכנת חיים, ואפילו רק נדמה שכך, לרוב מנסים להצילו, אפילו לכאורה בניגוד לרצונו. תוקפה המשפטי של ההודעה, ברגע שהיא מתקבלת, והאפשרות שהיא כוזבת זניחים נוכח החשיבות שבהצלת חיי אדם. צוואה כוזבת, לעומת זאת, עשויה להשפיע מאוד על חייהם של אנשים לאחר מותו של המצווה. על כן צוואה תהיה תקפה, רק אם לא יהיה ספק, שהיא אכן משקפת את רצונו האמיתי של המצווה. נכון להיום, פרסום באינטרנט כשלעצמו אינו ראיה משכנעת לנכונותה של צוואה, ואת הרי יודעת מדוע.

כנראה לא הסברתי עצמי

הודעת ההתאבדות הייתה דוגמא, למכתב באינטרנט.....לרגע לא חשבתי שהיא צוואה. אבל נעזוב את זה רגע בצד, ונתיחס לעיקר שאלתי. המקרה שהתעורר לאחרונה במערכת המשפט לגבי חולים סופניים מאוד נגע לליבי, והעלה את השאלה אצלי......אם לאישה ההיא היה יומן חיים וירטואלי, אתר פרטי משלה, בו היא כותבת מה עובר עליה ויש אנשים שגולשים באתר ומכירים אותה. וכמו ביומן חיים רגיל, היא הייתה כותבת ביומן הוירטואלי, באתר הפרטי, את בקשתה לימים שתהיה מרותקת למכונת הנשמה----לנתק לה את המכונות ולא לעשות פעילות להחיות אותה.....כמו שבדיעבד הסתבר שאישה רשמה בפתק. למיטב הבנתי המוגבלת משפטית---זו צוואה. ולמיטב הבנתי המוגבלת משפטית, אפשר לעשות צוואה גם בקלטת וידאו , או קלטת טיפ, לא חייבים לכתוב. האם בית המשפט בבואו לקבל החלטה אם החולה הביע רצונה באופן מפורש לסיים את חייה, (כמו במקרה שקרה), וידע שהיא כתבה על כך באתר אינטרנט שלה-יתעלם מהדבר..ורק אם היא כתבה על נייר בכתב יד יתיחס? יום נפלא רחל-נשמה

"צוואה בחיים" אינה צוואה

צוואה היא הוראה של אדם לגבי הורשת נכסיו לאחר מותו. הוראה של אדם להגביל או לאסור טיפול רפואי או הזנה במכשיר איננה צוואה. בכל מקרה, התוקף של המסמכים האלה יכול שבעתיד יינתן באמצעות חוק החתימה האלקטרונית. הרי חשוב מאד לדעת מי כתב את המסמך, שהמסמך לא שונה אחר כך על ידי גורם חיצוני. את הדברים האלה אי אפשר להבטיח היום, לגבי הודעות אינטרנט, בין שמדובר על עמוד באתר, בין שמדובר על הודעת פורום, אימייל, מסר אישי או משהו דומה. מקובל מבחינה משפטית שקלטת אודיו ווידאו הן גם "מסמכים בכתב" לצרכים מסויימים. אני לא שמעתי עד היום שמישהו עשה נגיד חוזה למכר מקרקעין בקלטת אאודיו או וידאו לכן אינני יכול להגיד בוודאות מה בית משפט יעשה במקרה כזה.

אתמול רציתי להעלות תדפיס

של חוק זכויות החולה, אך לא הספקתי, זה
אך זה קשור למה ששאלת. אולי אצליח להעלות את זה בקרוב, אך אם יש לך גישה לספריה משפטית, אני מציע שתעייני בו כי הוא עוסק בנושא הזה של מתן טיפול ללא הסכמה מפורשת של חולה.

תודה רבה

מצאתי קישור...אבל במציאות ביום יום....משפט לחוד---רפואה לחוד.

למעלה