ציורי וקליגרפיות זן נדירה במוזיאון וילפריד, קיבוץ הזורע

Tenguy

New member
ציורי וקליגרפיות זן נדירה במוזיאון וילפריד, קיבוץ הזורע

"בקצה מכחול עננים ורוח" - תערוכה יפהפיה של ציורי וקליגרפיות זן , הכל עם דיו שחורה בלבד (פה ושם יש צבע, אך זה משני וזניח יחסית), מן האוסף הפרטי של פרופ' פרוקצ'ה איתמר, חתן פרס ישראל לחקר הפיזיקה. תערוכה, שנדיר לראות כדוגמתה בארץ, והיא חובה לכל אחד שאוהב את האמנות הזאת.... הייתי ונהניתי ואני מאד ממליץ .... התערוכה נסגרת ב-3 ליולי 2015 ... כך שאין לחץ

מצרף כאן קליגרפיה וציור שמצאו חן בעיניי... אני ארחיב את הדיבור עליהם בהמשך. מישהו מזהה מה כתוב בקליגרפיה ?

הערה: הפוסט הועלה בפעם השנייה (התמונות לא נקלטו בפוסט הקודם מדפדפן כרום משום מה....)

Tenguy

New member
鉄船水上浮 : קואן "סירת הברזל" של Hsüan-sha

קואן (公案) - זה קושיית זן שסותרת את המציאות שלא ניתן לפתור אותה באופן לוגי. בזרם הרינזאי ((臨済宗) של הבודהיזם-זן הקואן הוא כלי ודרך להתמודד ולהבין איך להתנתק מן הדואליות וההיגיון השיפוטי כדי להגיע ל"תודעת הבודהא" וממנה להארה ואל התבונה העליונה.

בקליגרפיה כתוב: 鉄船水上浮 = סירת ברזל צפה על מים , ע"פ הקואן "סירת הברזל" (שבעת העתיקה לא הייתה קיימת כלל סירה ממתכת שיכלה לצוף על מים).

מן הספר "The Iron Flute" - מסופר הרקע לקואן הזה:
כאשר Hsüan-sha למד זן תחת Hsüeh-fêng, אח נזיר בשם Kuang אמר, "אם אתה יכול להשיג משהו בזן, אני אעשה סירת ברזל ואפליג בה בים הפתוח".
שנים רבות לאחר מכן Hsüan-sha נהייה מאסטר זן, כשנזיר Kuang עדיין לומד תחתיו. יום אחד Hsüan-sha אמר, "בנית את סירת הברזל שלך?" ... Kuang שתק.

כאן מובא הסבר (עם השמות ביפנית) להבנת הקואן :
Gensha התחיל ללמוד זן בגיל שלושים תחת מאסטר Seppo. נזיר האח הצעיר Ko, העיר את הערתו על סירת הברזל בתקופת שושלת ט'אנג (מאות 9-8 לספירה) כאשר אנשים בסין מעולם לא חלמו על ספינות המתכת כפי שיש לנו היום. למרות שהנזיר Ko התחיל את לימודי זן בגיל מוקדם יותר מאשר Gensha ולמד והתאמן במסירות במשך שנים רבות, הוא עדיין היה רחוק שנים רבות מאחור ממימוש.ההארה. כאשר Gensha, כמאסטר, שאל Ko על סירת הברזל, Gensha לא היה כלל סרקסטי, רומז, או מחמיר עם Ko. זו היתה הפנייה הנדיבה ביותר שמאסטר Gensha יכול לתת Ko על מנת להעירו אל ההארה : תודעת זן לעולם לא תושג על ידי שנים של תרגול ומשמעת ולא על ידי מחקר והצטברות של ידע.

למעלה