ציטוט של ליבוביץ על אושר, מערביות והתגברות

ציטוט של ליבוביץ על אושר, מערביות והתגברות

לפני כשנה-שנתיים אם אני זוכר נכון אחד החברים בפורום העלה ציטוט של ליבוביץ שתוכנו כי הוא סולד מן תרבות המערב ששמה לה במרכז את האושר. ואילו הוא, כמאמין יהודי, שם לו במרכז דווקא את ההתגברות על האני (שמצידה יש בה תחושת העדר וחוסר שלמות מתמדת).

אם מישהו מכם יודע פחות או יותר על מה מדובר, אני אשמח מאוד אם יפנה אותי אל אותו ציטוט.

iricky

New member
אולם מנין לנו בכלל

שהאידיאל האודימוניסטי של "הבריאות הנפשית", של ההרמוניה של המאוויים והרציות, של הסיפוק הנפשי, של peace of mind, שהחינוך האמריקאי שואף אליו, הוא האידיאל החינוכי? שמא דוקא המתח הנפשי הגבוה והלבטים הרוחניים והמצפוניים המתמידים מחמת אי התאמה נצחית בין מהותו של האדם ובין מציאותו - הם התכלית האנושית, כפי שהיא באה על ביטוייה בתודעה הדתית ובמעשה הדתי? אולי אין האודימוניזם ואין הסחת הדעת מן הסתירות והניגודים גורמים חינוכיים כלל, אלא גורמים אנטי חינוכיים, היוצרים אזרחים צייתנים במדינה ואינם יוצרים טיפוס אנושי מושלם?

יש ניגוד גדול מאד בין התפיסה הדתית, הרואה את האדם כנועד למאבק מתמיד ולאי-הרמוניה, ובין הפרפקטיביליזם האתיאיסתי. כל התכנים של תרבות ישראל הם ניגוד גמור לפרפקטיביליזם (ההדגשה במקור), החושב שע"י חינוך למשטר מסיים - פוליטי, חברתי, כלכלי - אפשר לפתור את בעיות האדם.

iricky

New member
מי ימלל גבורות ישראל?

אולי זאב הרוי?

בהצלחה!

u r i el

New member
שיר חנוכה.

ואולי האסוציציה של מלחמה כנגד הערכים היווניים.

iricky

New member
ואיך זה קשור לשאלת השואל?

וחוץ מזה , ליבוביץ דיבר על האמריקאים ולא על היוונים. היוונים זה המצאה של הרווי, וזה משמש כאן רק בתור ספיח.

המלל שביקש השואל מצוי בעמ' גבורות בספר שבשמו כלול השם ישראל.

u r i el

New member
ליבוביץ דיבר

על האמריקאים, אבל השואל שאל על תרבות המערב שליבוביץ ( לכאורה ) סולד ממנה.
מכאן האסוציציה של מלחמה כנגד הערכים היווניים.

אבל אתה בעל החידה ועל כן גם בעל הדעה ולפחות במקרה זה אין לי אפ' צל של לגיטימציה להתווכח איתך.
לצערי.

iricky

New member
סליחה, שכחתי באמת

שאמריקה מצויה במזרח ושמה שמעצב היום את דמותה של תרבות המערב היא התרבות היוונית שמלפני 2500 שנה.

תודה

הציטוט למי שמעוניין נאמר בהרצאה בשם " חינוך יהודי לאזרחות ישראלית". אפשר למצוא ההרצאה בכתב בספר "יהדות, עם יהודי ומדינת ישראל".

שיוש82

New member
איזה מאמר יפה!

קצר וקולע. ויש כאן גם חידוש על המחלוקת בין ל' לרמב"ם

למעלה