צילום כתובה בת 85 שנה ממרוקו

avitalit

New member
צילום כתובה בת 85 שנה ממרוקו

לכל מי שמתעניין - צילמתי מהקיר ולכן הכתב לא כ"כ ברור ..בכל מקרה - זוהי כתובה שנכתבה ע"י סופר סת"ם -לא על קלף - אלא על נייר ממוספר שהונפק ע"י ועד הרבנים של קהילת מראקש שבמרוקו . על הכתובה יש חותמות תשלום האגרה . יום טוב. איציק

avitalit

New member
אכן כן ויש עוד אחת ...ועצה ..../images/Emo140.gif

זוהי כתובה של סבי וסבתי מצד אימי .יש לי גם את הכתובה של הורי אבי . גם היא באותו "פורמט" - קצת פחות מעוטרת אבל בה הכתב הרבה יותר יפה . עכשיו לעצה : מספורים ששמעתי על נוהג נפוץ של יהודי מרוקו. כיוון שבעבר - הנייר לא תמיד היה נגיש לכל והנייר הזמין ביותר היה בספרי הקודש - היו הרבה אנשים שציינו תאריכים חשובים בחייהם ובחיי משפחתם וכן מאורעות שונים בחייהם ( כמו למשל - נס שנעשה וכד´ ..)על גבי הנייר של ספר הקודש שלהם - בדרך כלל - בסידור או בחומש בשולי הכתוב . ידוע לי שהסבא של אבי שעלה לארץ ב1952 הביא עימו מזוודה מלאה בספריו והספרים היו מלאים בתעוד . לצערי כי רב לא הצלחתי עדיין למצוא את הספרים האלה שבמרוצת החמישים שנה האחרונות החליפו הרבה כתובות וידיים ... אולם יש לי "עד ראיה ( אבי) " שראה את הספרים ואת תוכנם .... ועצתי לכם - לכו לנבור בארון הספרים - אולי בין דפי הספר כתובים דברים חשובים שיסייעו לכם במחקר . בהצלחה . איציק

א77

New member
הנוהג לכתוב תאריכים

הנוהג לכתוב תאריכים בצד הפנימי של הכריכה, ידוע ומקובל גם בקרב קהלות אשכנז. מיכיון שאלו תאריכים חשובים בחיי היומיום, , יארצייט, יום הולדת וכו´ ונקבע לפי התאריך העברי, היה חשוב להנציחם, כדי לא להתבלבל בין התאריך העברי והתאריך הלועזי. גם בתאריך העברי נוצרו בלבולים, לדוגמא, מי שנפטר בנר שמיני של חנוכה, עדיין לא אומר על יום הזכרון שלו, כי אם היו שני ימי ראש חודש טבת אזיי יום הזכרון יחול בב´ טבת, מה שאין כן ביום ראש חודש טבת אחד, כי אז יחול יום ההילולא בג´ טבת. הנייר הכי הכי נשמר, ולא הולך לאיבוד, זה ספר קודש, שבלית ברירה נשלח לגניזה, שלא כשאר ניירות ופנקסים, היום כאן ומחרתיים באשפה. אז לי ידוע שמנהג הכתיבה בספרים הוא לא משום מחסור בנייר. אלא מהטעם הנ"ל. יש ברשותי ספרי קודש מפולין, שם הנציחו על הפנים של הכריכה את תאריכי ימי הולדת הילדים וימי זכרון וכו´

avitalit

New member
לא מחסור .. אלא עניין הזמינות ..

לא היה להם שם "אופיס-דיפו" ..בשנות העשרים והשלושים.... (אמנם היתה חנות משגשגת לצרכי כתיבה רק החל משנות השישים- ואני מכיר אישית את משפחת הבעלים שלה ..) .. אבל מקובלת עליי הסיבה שאכן ספרי קודש בד"כ לא הולכים לאיבוד כשאר פנקסים .. ואם כבר - אז גם לי יש סיפור : לפני כמה שנים נהרג בן דודי בעיצומו של מסע עסקים במרוקו - קצת לפני התאונה הוא סיפר למשפחה על שארע לו בתחילת המסע :. אותו בן דוד שנולד שם - ועלה לארץ בגיל צעיר - חזר לשכונת ילדותו וניגש לבית הכנסת שלא ביקר בו כמעט 35 שנה ... . בבית הכנסת היה גבאי קשיש - וכשהזדהה בפניו בן דודי זכר אותו הקשיש ומיד ניגש הלה לארון ושלף לו משם זוג תפילין שהיו שייכות לסבא שלו (מהצד השני - לא סבא שלי ..) . זו היתה חוייה עצומה לבן דודי . כל הניסיונות לקבל את התפילין ולהביאן ארצה נתקלו בסרוב מוחלט של אותו גבאי קשיש . אבל נותר הסיפור והתקווה שביום מן הימים יגיעו התפילין ארצה יחד עם כל היהודים שעוד נותרו שם !

א77

New member
סיפור יפה ומרגש

ואגב הכתובה מעניינת מאד. היא כבר שמורה אצלי... תודה תודה תודה

friend9

New member
רישום בתוך ספרי קודש

רישום לידות בתוך ספרי קודש היה נהוג גם בתימן. הראה לי ידיד רישום (בכתב דומה-שונה לכתב רש"י) בתנ"ך: ביום ___ בשבת פרשת _____ בשנת ______ לבריאה נולד הפרח הנחמד _____ .....

avitalit

New member
יפה ! מה שמראה לנו היהודים ש

לכולנו "אותו ראש" ...

למעלה