ציניות ומשפט

Andrei D

New member
ציניות ומשפט

מהי ציניות, והאם היא מועילה למשפטן... ולעורך דין? שבוע טוב
 
על ציניות, משפט וערכים

שלום אנדרי, מקור המילה "ציניקן" ביוונית ופירושה: "כמו כלב". המילה הזאת שימשה להצבעה על דיוגנס (וחבורתו), שבז למנעמי החיים. דיוגנס לעג לאלה המכלים את ימיהם בהשגה ובצבירה של רכוש וכן לזיהוי שבין תחושת חשיבות לבין מעמד חברתי. ציניות היא מבע שלועג לאמונות ולדעות שנתפסות ע"י הזולת כבסיסיות וכמובנות מאליהן. על פי רוב הציניקן בז לאמונות אינטואיטיביות בדבר "שכר ועונש" (למשל 'צדיק וטוב לו'), לנורמות המבוססות על מוסר אישי, למי שמאמין שכללים וערונות באמת חלים על העולם ושנכון לפעול לפיהם וכיו"ב. ציניות יכולה להועיל מאוד למשפטנים בהקשר שבו קיימת תחושה חריפה של צדקנות ושל היתממות: הנה דוגמה לשימוש (שיכול להיות יעיל) בציניות: כאשר מצופה, נניח, ממפקד זוטר להתפטר בגלל מחדל של מה בכך, יכול עורך דינו הציני להפנות את תשומת הלב לכך שנורמת ההתפטרות חלה רק על דרגים זוטרים ולכן היא נורמה כוזבת... מצד שני ציניות עלולה להוות חרב פיפיות: כי נניח שעורך הדין מבקש להציג נורמה חברתית מסויימת כחסרת שחר, אך הציבור (והשופטים) דווקא מעוניינים מאוד לשוב ולשמר אותה, לשוב ולכונן אותה. או אז יכולה הגישה הצינית לפגוע מאוד בקו המשפטי של הסניגוריה.
 

just speed

New member
סליחה שאני מתערב בשיחה בינכם...

אז איזו גישה (זרם) פילוסופית יכולה להועיל לעורך דין?
 
ספידי - ??!!

נכון שזו היתה הערה צינית? נכון שלא התכוונת לבלבל את מוחם של הבריות בשאלות פשטניות עד כדי כך? תקן אותי אם התבלבלתי ואני מבטיח להתנצל אם האשמתי אותך לשווא.
 

just speed

New member
לא הבנתי כל כך מה כתבת.....

וזאת לא הייתה הערה צינית.... אני סטודנט למשפטים ולכן הגבתי פה... כי השאלה קשורה למשפטים. השאלה שלי הייתה רצינית...
 
אם כך אני מתנצל!

אתה שואל איזה זרם פילוסופי יכול להועיל לעורך דין. ובכן, זה כמו לשאול איזה סוג של בד יחמיא ביותר לברונטית. התשובה היא שרוחב אופקים ועושר תרבותי יועילו מאוד לעורך דין, כשם שהם יועילו לכל פרקטיקן חכם. אתה ודאי יודע שאנשים חכמים יוכלו למצוא תועלת בכל רכיב מידע שיש להם והשאלה היא עד כמה הם יצירתיים. אם ברצונך לדעת באילו סוגיות פילוסופיות כדאי למשפטן לשלוט, ועליי לבחור שתים בלבד אני ממליץ על הבאות: 1. פילוסופיה של המוסר (אתיקה) 2. פילוסופיה של הלשון צור אתי קשר במסר פרטי ואוכל להיות יותר קונקרטי. להתראות!
 

Andrei D

New member
ישראל, שלום

אני מודה שוב על ההסבר שלך. שאלתי את אותה השאלה גם בפורום "פילוסופיה לכל" וקבלתי שם תשובה שנראת לי מעניינת בהקשר של ציניות ומשפט. אני אביא ציטוט של ההודעה ומבקש התייחסות לדברי הבחור שענה לי. תודה מראש "הציניקאים, שהמפורסם בינהם היה אולי דיוגנס אשר רכושו היחיד היה חבית שבה הוא חי הטיפו לכך שהדבר היחיד שחשוב הוא פיתוח המעלה. כמו כן הם סברו שהעולם נע מרע לטוב ולא מטוב לרע. כלומר יש בגישה הצינית אופטימיות ובגישה הלא צינית פסימיות, ולכן הציניות עדיפה ומעודדת התפתחות בעוד הלא ציניות מנוונת. באשר לקשר בין ציניות למשפט- הציניקן מניח שהעולם רע ומשתפר ולכן הוא מניח שכולם רמאים בני רמאים אבל אפשר לעשות משהו נגד זה, אפילו שהוא עצמו רמאי בן רמאי, ודווקא בגלל שהוא רמאי בן רמאי. כך שהטיפוסים הללו מאד מאד מחוברים למציאות ומניחים את הרע מכל, ולכן יכולים רק להצליח."
 
למעלה