צליאק?? לא חד משמעי?!

צליאק?? לא חד משמעי?!

בני בן 3.3 שנים. נולד בתום הריון תקין, בשבוע 40 במשקל 3050 ג'. ינק חלב אם בלבד עד גיל חצי שנה, ומגיל חצי שנה אכל אוכל מגוון (נגמל לחלוטין מיניקה בגיל שנתיים ורבע). עד גיל 4 חודשים היה באחוזון 90. בגיל חצי שנה ירד מעט באחוזונים, אך לא באופן מטריד. החל לקבל גלוטן בגיל 9 חודשים, כמומלץ. בגיל 10 חודשים בערך בעקבות כמה מחלות ויראליות סבל מחוסר תיאבון (מותר, לא?) אלא שהתיאבון לא חזר מאז ועד היום (כן, יותר משנתיים). הילדון אוכל כמויות קטנות מאוד, ומאוד מאוד מאוד בררן באוכל. יתרה מזאת חלה צניחה באחוזונים והיום הוא באחוזון 5 מבחינת משקלו ומתחת לאחוזון 3 בגובה. בגיל שנה וחצי בוצעו בדיקות סקר ראשונית, שהראו אנמיה קלה (המוגלובין 11), ביוכמיה קטנה תקינה, ואנטי TTG שלילי. ספירת דם בגיל שנתיים וחצי הראתה אנמיה חמורה יותר (המוגלובין 10, קצת יותר היפוכרומי ומיקרוציטי) ואז הוחל במתן ברזל, אם כי לא במינון מלא. בשל העדר שיפור בצמיחה נשלחו בדיקות חוזרות: הפעם נצפתה אנמיה קשה יותר (תחת טיפול בברזל, אם כי לא אופטימלי): 9.4 מיקרוציטית היפוכרומית יותר, והמטיניקה המעידה על חוסר ברזל. ביוכמיה תקינה, אנטי TTG שלילי (ובהמשך גם אנטי EMA ו AGA, לרבות IGG), אולם התגלה גם IGA נמוך (46-49, כאשר במעבדה אחת הגבול הנמוך הוא 20 ובאחרת 90
). לסיכום ביניים: בן 3.3 ש' עם FTT, אנמיה של חוסר ברזל תחת טיפול (לא מלא) בברזל, חסר יחסי של IGA, נוגדני צליאק שליליים. בוצעה ביופסיה של מעי דק שהתשובה שלה היא: לימפוציטים אינטרה-אפיטליאליים, אך ללא שינוי "ארכיטקטוני" בְּסִיסי המעי. (וההתשובה הלא רשמית מרופא הגסטרו שבדק את הביופסיה היא שהיחס בין הווילים לקריפטות הוא 2:1, לפיכך לדעתו זה אינו תקין גם כן). הומלץ לנו היום על דיאטה נטולת גלוטן ומעקב קליני. מה דעתך?? האם יש מקום לבדיקת HLA במקרה זה?

צליאק

ראשית אני חייב לתת מחמאה על הכתיבה הבהירה והמסוגננת רפואית (האם את במקצוע רפואי?).לאמר את האמת קשה לי לקבל צליאק עם נוגדנים שליליים כוללAGA EMA TTG.אך תמיד יש לזכור שקיימים מקרים נדירים כאלה של צליאק.באשר לביופסיה קשה לי לדון בכך מבלי שאראה אותה בעצמי (חשוב למשל לדעת האם כמות הליפוציטים התוך אפיתליאליים הינה משמעותית).צריך לזכור שהממצא ההיסטולוגי הזה הינו השלב הראשון של צליאק מבחינה היסטולוגית.השלוב הקליני של חוסר תיאבון,חוסר עליה במשקל ואנמיה מחסר ברזל גם הינו מחשיד לצליאק.אי לכך הייתי ממליץ לקבל חוות דעת נוספת לגבי הביופסיות (מחייב קבלת הSLIDES).נסיון של דאיטה לתקופה של עד חצי שנה יאפשר לראות האם יש שינוי בתיאבון או במשקל או באנמיה.באשר לבדיקת הHLA -אכן זהו המוצא במקרים לא חד משמעיים של צליאק המאפשר לקבוע כמעט בודאות אם יש צליאק או לא.

למעלה