צמחונות וספורט

ailag

New member
צמחונות וספורט

לאלאלא, אני לא ספורטאית. אבל אני הולכת לשיעורי קפוארה פעמיים בשבוע. עקרונית התזונה שלי בסדר. לפני קצת הרבה זמן בדקתי והכל היה תקין לגמרי (לעומת הבדיקה הקודמת, כשאכלתי בשר ולא היה לי B12 וברזל
) אבל תזונה שהיא בסדר בשביל לשבת מול המחשב זה לא בהכרח תזונה בסדר בשביל ספורט. אז מה לאכול ביום של שיעור ספורט? קפוארה ספציפית? על מה לשים דגש בשאר השבוע? עדיף בלי פטריות וחצילים. לא אוהבת. עדיף גם דברים שאפשר להשיג באת"א כי שם אני כל היום לפני השיעור.
 

dim18

New member
אצלי הפיתרון שמצאתי לאימונים

הוא המגידרה. זה תבשיל של אורז עם עדשים ותוספת של בצל או ירקות אחרים בשביל הטעם. זה מאוד טעים מזין ומשביע, לא מכיל כלל חומרים מן החי והכי חשוב עמוס בחלבון. ככה שאחרי אימונים אני בדרך כלל לוקח מנה אחת מזה ומרגיש "מתודלק". בעיקרון לפי מה שאני יודע כדי להשיג חלבון מלא ממוצרים שאיינם מן החיי דרוש שילוב של דגן וקטנייה אבל אני לא באמת יודע כמה אחוזי חלבון יש במאכלים ספציפיים. ידוע לי שבאגוזים למשל יש חלבון וגם b12 ושקדים, וגם טחינה בעיקר בגולמית. כמו כן את יכולה לצרכוך אחרי אימון גבינה לבנה או קוטג' ובו יש גם אחוז חלבון גבוה, אבל קחי בחשבון שגם אחוז השומן בו יהייה יותר גבוה (אגב גם באגוזים) לא בטוח שזה מומלץ אחרי אימון. אני מניח שאת יכולה לשאול גם את המאמן שלך, זה לא נכון שאחרי אימונים ובכלל ביום של אימון אוכלי רק בשר ואני בטוח שהוא כמי שמתאמן באופן קבוע ידע לענות לך על זה הכי טוב. אגב, אצלי זה אימוני כושר בסיסי, פקלים משקולות ומדיי פעם ריצה אני באמת לא יודע על מה אתם שמים את הדגש בקפוארה אבל אני מניח שכל הדברים שהמלצתי לך עלייהם כאן טובים לשני המיקרים.
 

Sweet Fantasy

New member
איזה קטע

בדיוק אתמול ביקשתי מאמא שליש תכין לי מג'דרה רק שלא יצא משהו (לא מכו שאני אוהבת לפחות) למישהו יש מתכון טוב?
 

d a p h n a

New member
מג'דרה זה הדבר הקל בעולם להכנה

לוקחים עדשים. שמים אותן בסיר. מכסים במים. מבשלים (בלי מלח! את המלח שמים בסוף) עד שהן רכות. בינתיים מכינים אורז לבן, פשוט לפי ההוראות של הכנת אורז (על כוס אורז שמים שתי כוסות מים, וכו'). הפעם עם מלח. במחבת מטגנים בצל עד שהוא זהוב. כשהעדשים רכות, האורז מוכן והבצל מטוגן, מערבבים הכל ביחד בסיר של האורז. מתבלים במלח ופלפל ואפשר גם קצת כורכום בשביל שזה יקבל צבע זהוב יפה. זהו. בתאבון.
 

Sweet Fantasy

New member
אני לא אוהבת זהוב אני אוהבת חום ../images/Emo3.gif

ואני לא יודעת איך מגיעים לצבע הזה
תודה על המתכונים.. מה שאמא שלי עשתה זה לבשל את האורז והעדשים יחד, יצא חביב לא יותר מזה
 

d a p h n a

New member
חום בבצל או חום במג'דרה?

בכל מקרה, הדרך לעשות את זה היא פשוט לבשל את זה יותר זמן, עד שזה כמעט שרוף. במקרה של המג'דרה, סביר שרק החלק בתחתית הסיר יהיה חום ופריך כזה.
 

d a p h n a

New member
אגב, למען הסר ספק

צריך להשתמש בעדשים ירוקים ולא בעדשים אדומים.
 

d a p h n a

New member
קטניות ודגנים

השילוב של קטניות ודגנים הוא אכן שילוב חשוב מאוד עבור צמחונים. החלבון בקטניות "מתחבר" עם החלבון שקיים בתוך הדגנים, ויוצר מה שנקרא "חלבון מלא", שנותן לגוף חלבון שדומה באיכותו לזה של בשר (מה לעשות, בשר נותן לגוף חלבון יותר איכותי מאשר חלבונים אחרים. חלבון מלא משלים את החסר הזה). לא במקרה כמעט בכל תרבות בעולם יש מזון די יסודי שמבוסס על זה. זה יכול להיות מג'דרה, אורז עם שעועית, טורטייה עם שעועית או אפילו הפיתה-עם-חומוס המקומית שלנו.
 

One Echoe

New member
לפי מה שאני יודע,

אם את ספורטאית, את צריכה לאכול יותר חלבון מאדם שהוא לא ספורטי. על כך בוודאי ירחיבו לך כאן שאר חברי הפורום. מה שכן, אני ממליץ לך לאכול הרבה קטניות ודגנים! שעועית, אפונה, קינואה, חדשים, חומוס, טחינה ועוד
 
אכן כך

ההמלצה המקובלת לאדם הממוצע והלא פעיל במיוחד היא כ 0.8-1 גרם חלבון ליום על כל ק"ג משקל גוף. כך למשל אדם ששוקל 70 קילו צריך לצרוך כ 70 גרם חלבון. מי שצריכים לתגבר את הכמות הם: 1. ספורטאים - הגוף זקוק ליותר חלבון לבניית השרירים ולהתאוששות מהפעילות. 2. מי שנמצא בתהליך ירידה במשקל והוא בגירעון קלורי יומי - כדי למנוע ככל האפשר את פירוק מסת השריר, שלגוף יותר קל לפרק ממסת השומן. תגבור חלבונים מונע את זה לפחות באופן חלקי, והוספה של אימונים כנגד התנגדות (משקולות וכו') - עוד יותר מונע ומשפר את המצב. 3. טבעונים ומי שרוב החלבון שלו מגיע מתזונה צמחית - חלבונים מהחי הם גם מאוזנים יותר מבחינת פרופיל חומצות האמינו שלהם מחלבונים מהצומח, ובמקרים רבים גם נספגים יותר טוב. מי שמתבסס רק על חלבון צמחי, כדאי שגם הוא יקפיד על תפריט שמכיל יותר חלבון. הכמויות המומלצות - לספורטאים ולמרזים 1.5-2 גרם על כל ק"ג משקל גוף, לקטגוריה השלישית בסביבות 1.2-1.5. מי שמתאים ליותר מקטגוריה אחת עדיף שילך על הגבול העליון של ההמלצה. חשוב להקפיד על הכמויות, אצל צמחונים רבים יש נטייה להוריד מהתפריט את הבשר, העוף והדגים ולהוסיף במקומם עוד תפוחי אדמה או פחמימה אחרת. מקורות חלבון - מוצרי חלב וביצים. מהצומח - כפי שאמרו, שילוב קטניות ודגנים שמשלימים זה את זה לפרופיל חומצות אמינו שקרוב יותר לזה של חלבון מהחי. דגנים - אורז, תירס, חיטה ועוד... קטניות - אפונה, שעועית, חומוס, עדשים ועוד... מהצומח יש גם את הסויה ואת הקינואה שפרופיל ח"א שלהם מלא בפני עצמו ללא השלמה. עם זאת כיום ממליצים לצרוך עד 3 מנות סויה בשבוע, כך שלא כדאי להתבסס על זה כמקור חלבון.
 
מה שאמרת

מתאים להגדרה של דיאטניות כשהן מכינות תפריט, שם באמת מחשיבים אפונה כפחמימה. מבחינת הרכב הדברים הללו משלימים חלבון כמו כל קטניה אחרת. אגב כדאי להוסיף שהנבטה מעלה את כמות החלבון ואת איכותו.
 

m_shy

New member
זה כניראה קצת יותר מידי

מומלץ לקרוא את הכתבה הזו. תקציר:
איכות החלבון ממקור צמחי יחיד היא פחותה ביחס לבשר. זאת משום שפרופיל ח' האמינו בקטניות - ובדגנים - אינו הולם את הצרכים בפני עצמו. עם זאת, שילוב של מקור מקבוצת הדגנים והקטניות הוא שילוב משלים, ומביא לחלבון מאיכות כמו חלבון מן החי. אלפקה ציינה את זה, ועם זאת כללה המלצה לצמחונים לצרוך 50% יותר חלבון מאשר שאינם צמחונים. זה מבלבל, ולפי המקורות אינו מוצדק. הערה שאינה מן המקור שצויין: עודף חלבונים מעמיס על הכליות, ולכן יש לנהוג בזהירות בעניין הזה. יש נקודה ממנה כל המוסיף גורע. לא לתסף סתם, גם לא אם אתם צמחונים או טבעונים. מינונים:
המספר המומלץ עבור אדם שאינו עושה פעילות גופנית הוא הגבול התחתון שציינת: 0.8 גר/קג משקל גוף ליום. (RDA 1989)
המספרים המומלצים עבור ספורטאים מצוטטים עבור ספורטאים - לא עבור מישהו שהולך לעשות קפוארה שעתיים בשבוע. עבודות שנעשו עבור פעילות ארובית ממושכת הראו שהגוף לא מנצל מעבר ל-1.5 גר/קג משקל גוף ליום. עבור פעילות של פיתוח גוף הצריכה גבוהה עד כדי 1.6גר/ק"ג משקל גוף ליום בכמה ימים הראשונים, ולאחר מכן הצריכה המומלצת יורדת לכדי גר אחד לכל ק"ג משקל גוף. המספרים הללו רלוונטיים בתנאי שהצריכה הקלורית היא מספקת.
 
תגובה

ככל שידוע לי, קיימות המלצות למי שניזון מתזונה טבעונית לצרוך יותר חלבון. גם בהשלמה לא מגיעים לניצול החלבון הצמחי כמו מחלבון מהחי (יש מדדים נוספים לניצול החלבון של הגוף שאינם תלויים רק בפרופיל חומצות האמינו), ולכן יש מקום לצרוך יותר מאשר ההמלצה לאדם הרגיל שצורך חלבונים מהחי. לגבי הכליות - אכן עודף חלבון מוסיף עבודה לכליות. המחקרים שאני מכירה מראים שזה בעייתי עבור מי שהכליות שלו אינן בריאות מלכתחילה, בעוד שאצל אדם עם כליות בריאות אין לגוף בעיה להתמודד עם תוספת החלבון. בכל מקרה זו הערה חשובה וטוב שציינת אותה, ואכן כדאי לבצע בדיקות לתקינות עבודת הכליות למי שמתכוון לצרוך כמויות חלבון גדולות באופן קבוע. ולגבי המספרים עבור ספורטאים ולא מישהו שעושה קפוארה וכו' - כמו שניתן היה להבין, התשובה שלי הייתה כללית ולא רק עבור המקרה המסוים בפתיחת השרשור. (וחוץ מזה שאם הכול ממשיך לפי התכניות, גליה הופכת להיות קפואריסטית-על בקרוב ותתחיל לפרפר אימונים כאילו אין מחר
) ולגבי הערתך האחרונה, על הגברה אך ורק בימים הראשונים - אני אשמח לראות סימוכין לעניין, ממה שאני מכירה ההמלצה עבור ספורטאים היא לתגבור קבוע (ולא רק עבור מפתחי גוף, גם עבור ספורטאי סיבולת). (סימוכין - במאמרי פורום תזונה ופורום חדרי כושר, וכן בהמלצות תזונאי ספורט שונים כגון יאיר להב ואחרים מתוך אירוחים שנעשו בתפוז ושיחות אישיות).
 
למעלה