צמחונות ופליטת גזי חממה

TheFinalCut

New member
צמחונות ופליטת גזי חממה

התפרסמה היום כתבה מעניינת בהארץ, שלמעשה מסכמת בשפה קצת יותר עממית את מה שנכתב ב-400 עמודים בדו"ח רשמי של האו"ם, או ב-17 עמודים במאמר של פרופ' גדעון אשל (כיום מאוניב' שיקגו, בימי התואר הראשון שלו מהטכניון בחיפה) ופרופ' פמלה מרטין. עיקרי הדברים הם שמשקי החי מזהמים את הסביבה יותר מכל כלי התחבורה יחד, ושצריכה של כמה שפחות מן החי = פחות זיהום סביבתי. במאמר של פרופ' אשל מדובר על זיהום אוויר בלבד, בעוד בדו"ח של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) מדברים גם על זיהום מים, הרס קרקעות, פגיעה במגוון המינים, כריתת יערות וגורמים נוספים. משקי החי מובילים על פני כמעט כל שאר המפגעים הסביבתיים בכל הקטגוריות. לפי המאמר של פרופ' אשל (שפורסם בכתב העת Earth Interactions), המשופע בגרפים ומשוואת מסובכות שאין לי לצערי זמן להתעמק בהם, הזיהום הכרוך בבשר בקר (או חזיר) הוא הגרוע ביותר, אחריו דגים, ביצים וחלב ולבסוף עוף. וכמובן שללא צריכת מוצרים מן החי, מתקבל זיהום הקטן ביותר
. מסתבר שהעבודה הזו עוררה הרבה הדים ונכתב עליה ב-New Scientist, ב-The Guardian ובאתר של ערוץ דיסקברי. אגב, הכותבים מקנחים במאמר בסקירה של ההשלכות הבריאותיות של תזונה קרניבורית, צמחונית וטבעונית - ומצטטים מאמרים רבים המצביעים על קשר בין בשר וחלבון מן החי למחלות לב ולסוגים מסוימים של סרטן.
 
השלכות אקולוגיות

הן אחד הדברים שעומדים בבסיס האידיאולוגיה שלי ומאוד מעניינות אותי. אז תודה רבה לך ההודעה ועל הקישורים
שאלה קטנה - לפי מה חושב הנזק היחסי לחיה? האם זה לפי מצב המשקים בעולם כיום? (כלומר ייתכן ומשקי עופות מזיקים פחות כי הם פחותים בכמותם או משהו בסגנון?) או שהחישוב היה ספציפי עבור כל חיה, ללא קשר למצב הגידול שלה כיום? כי קצת קשה לי לעשות היגיון מהסידור הזה. אולי קראת ותוכל להסביר קצת יותר... (נא לסלוח לי, אני מנסה להימנע מקריאה בעצמי לא מעצלנות אלא מעומס יתר של חומר קריאה שעומד מולי כרגע וצועק עליי שאני נבחנת עליו מאוד בקרוב
)
 

TheFinalCut

New member
הסבר קצר

החישוב מבוסס בעיקר על הניצולת הקלורית של האנרגיה המושקעת בגידול אותו בע"ח. פרה, למשל, מסוגלת להטמיע רק כ-1% מהאנרגיה שהיא אוכלת, כיוון שהיא מתבססת על פירוק חומרים מורכבים וקשי-פירוק כתאית, בסיוע חיידקים שמנצלים את רוב האנרגיה כדי לגדול בעצמם. יש הרבה טבלאות במאמר הזה, ובאחת מהן מוצגת הניצולת הקלורית של האנרגיה המושקעת בגידול בע"ח שונים לעומת צמחים. חלק מהחישוב הוא העבודה שמושקעת אנרגיה רבה בלייצר את הצמחים שאח"כ ייאכלו ע"י חיות המשק, כך שאנרגיה רבה אובדת גם בתהליך גידול המזון הצמחי וגם בתהליכי הפקת האנרגיה מהמזון אצל בע"ח עצמם.
 

TheFinalCut

New member
שכחתי פרט חשוב

והוא שמשקי בע"ח, בעיקר בקר, גורמים לפליטה משמעותית של מתאן - גז חממה החזק פי 300 מפחמן דו-חמצני. המתאן נפלט מבעלי-החיים עצמם (המתסיסים בקיבותיהם את מזונם בסיוע חיידקים הפולטים אותו) ומהכמויות האדירות של צואתם (בה התסיסה ממשיכה). יש חוקרים שטוענים כי מתאן יותר חשוב כגז חממה מפחמן דו-חמצני, בגלל שכרגע פליטת ה-CO2 בתהליכי בערה שונים יוצרת אירוסולים שחוסמים את אור השמש. אלו גורמים לאפקט של עמעום גלובלי (global dimming) שחוסם חלק מההתחממות הגלובלית ומגביל אותה (אם היה נפלט CO2 נקי ללא יצירת אירוסולים, הטמפ' היתה עולה בצורה הרבה יותר משמעותית). מתאן לעומת זאת אינו יוצר את האפקט הזה, וכאמור הוא חזק בהרבה מ-CO2 כגז חממה
 

לקשמי

New member
תודה

באמת יצא לי לשאול את עצמי איך תזונה צמחונית ו/או טבעונית תורמת לאיכות הסביבה. בתור מי שמתעניינת באיכות הסביבה ויש לי רצון עז לתרום מעצמי גם בתחום הזה, זה באמת דבר שטוב לדעת. את המאמרים אקרא בהמשך, כשיהיה לי יותר זמן.
 
למעלה