צמחונית

בחורה7

New member
צמחונית

שלום לכולם, אני בת 28 וצמחונית מגיל 14. אני לא ממש מקפידה לאכול בצורה מסודרת או בריאה, בד"כ כשאני רעבה אני אוכלת מה שזמין באותו רגע (גובה 165, 48-50 ק"ג). אמא שלי כל הזמן מפחידה אותי שבסוף זה ייגמר לא טוב ונראה לי שזה מה שקורה. בזמן האחרון (האמת די הרבה זמן כבר) אני כל הזמן עייפה לא משנה כמה אני ישנה, אני מרגישה שאני לא מצליחה לחשוב (כאילו המח עובד על ניוטרל), גם הזכרון מתחיל לתעתע ,קר לי כל הזמן (חוץ מזמני השרב הפוקדים אותנו) ובכללי לא מרגישה טוב. לפי מה שאני יודעת הכי חשוב זה לבדוק מה מצב הB12, אז אני בודקת וגם בבדיקה האחרונה התוצאה הייתה בטווח הטוב, אבל נראה לי שדי נמוך. 253 כאשר הטווח הוא 180-700. מס' שאלות: 1. מה משמעות תוצאת הבדיקה? האם זה בסדר או שצריך לדאוג? 2. האם יש בדיקות נוספות שכדאי לעשות (הנוגעות לנושא הצמחונות והשפעותיו)? 3. האם התופעות שהזכרתי אכן יכולות להיות קשורות לצמחונות? 4. האם מישהו שמע פעם על קשר בין צמחונות לבעיות הורמונאליות? 5. בכללי מה כדאי או צריך לעשות כדי לשמור על הגוף (מבחינת הצמחונות)? סליחה על מבול השאלות ותודה לכל מי שיוכל להתייחס. שבת שלום

d a p h n a

New member
קודם כל, בלי קשר לצמחונות, המשקל שלך די נמוך

יש מדד שנקרא BMI שקובע מה המשקל התקין ביחס לגובה, כאשר bmi תקין הוא בין 20 ל-24 בערך. ה-BMI שלך לפי הנתונים שנתת ולפי המחשבון בו אני השתמשתי עומד על 18 בערך, שזה תת משקל. עכשיו, זה כשלעצמו אולי יכול היה להיות בסדר - כי הbmi לא תמיד מתאים לכולם ויש אנשים רזים באופן טבעי, אבל אם את מציינת שאת עייפה כל הזמן, קר לך, הזכרון מתעתע ואת לא מרגישה טוב - כל אלה נשמעים בהחלט כמו סימפטומטים שיכולים להיות קשורים לכך שאת סובלת מתת משקל. במצב כזה, הייתי ממליצה שלא להסתפק בעצות הפורום, אלא ללכת להתייעץ עם תזונאי/ת קליניים דרך קופת החולים, כדי לפנות תפריט בריא שגם יחזק את הערכים הבריאותיים שלך ויטפל בבעיות הבריאותיות שלך, וגם אולי יעזור לך להגיע למשקל תקין.

TheFinalCut

New member
ובכן,

1. ה-B12 שלך בסדר גמור; אבל תמשיכי לעקוב אחריו בבדיקות הדם, ואם את רואה שהוא הולך ומתקרב לסקלה התחתונה ומטה משמע שאת לא צורכת מספיק מהויטמין בתזונה ורצוי לתסף (באמצעות מזון מועשר או תוספים). את יכולה לקרוא עוד קצת על נושא הברזל בדיון מלמטה. 2. אי סבילות לקור ועייפות הם שני תסמינים קלאסיים של אנמיה כתוצאה מחוסר בברזל. האם בדקת בבדיקת הדם את רמות הברזל שלך? אם לא, כדאי וחשוב; אם כן, והם תקינים, כנראה שהבעיה נובעת ממשהו אחר. 3. באופן כללי, נראה שגם את מבינה שהתזונה שלך לא טובה דיה, ואני בטוח שלא צריך להסביר לך (בלי קשר למה שאמא שלך אומרת לך) שזה יכול להיות בעייתי. אין שום בעיה לשמור על תזונה (כולל צמחונית ואף טבעונית) בריאה, שלמה ומספקת, אבל צריך להקפיד לצרוך לאזן אותה ולדאוג לקבל כמויות מספקות מכל הרכיבים הדרושים. אם את לא מצליחה לעשות את זה בעצמך, כדאי לפנות לתזונאי\ת ולהרכיב תפריט שיענה על צרכיך. 4. לא זכור לי ששמעתי על קשר בין צמחונות לבעיות הורמונליות, אבל יש קשר בין תת-תזונה לבעיות הורמונליות. יש לך סיבה לחשוש? 5. כדי לשמור על הגוף צריך להקפיד על תזונה מאוזנת (לא רק בצמחונות, אלא בכל סוג של תזונה). צריך להקפיד לקבל מספיק מהרכיבים החיוניים לגופנו בתזונה, כולל חלבון, חומצות שומן חיוניות, אנרגיה (קלוריות מסוכרים או משומן), מינרלים וויטמינים. כפי שנאמר קודם, הכי טוב לפנות לתזונאי\ת ולהרכיב לך תפריט - ואז כמובן באמת לשמור על התזונה במסגרת ששורטטה עם התזונאי\ת.

בחורה7

New member
תודה רבה ../images/Emo70.gif

אני בדרך לתזונאית. נראה לי באמת שיותר הגיוני שבעיות הורמונאליות קשורות לתת תזונה. תודה ושבוע טוב.

ykliger07

New member
בעיות הורמונליות

מתלוות לתת תזונה מאחר וחלק גדול מהורמונים נוצר מכולסטרול לשל, שמאוחסן במאגרי השומן השונים. לכן % שומן נמוך ישפיע על המצב ההורמונלי בגוף. גם שומן אומגה 3 הידוע מהווה חומר מוצא להורמונים שונים.

בחורה7

New member
תודה על ההסבר

איך אפשר לדעת אם אחוז השומן גבוהה או נמוך מידי? יש מקום שאפשר לקרוא עוד על הקשר בין תזונה והורמונים?

ykliger07

New member
יש כמובן

ספרי ביוכימיה בנושא, ומאמרים (למשל כל מאמר Review על וישמין D) יסביר כיצד הוא נוצר מכולסטרול, אך יש צורך בידע פיסיולוגי על מערכת גוף האדם והבנה בסיסית בביוכימיה. ולגבי אחוזי השומן, יש צורך לבצע מדידה אצל תזונאי/ת כאשר BMI נותן אינדיקציה על המצב הכללי.

בחורה7

New member
תודה ועוד שאלה לגבי חלב

בעקבות כאבי בטן חוזרים ונשנים הציעו לי להפסיק לצרוך מוצרי חלב. 1. האם מישהו שמע על קשר כזה (בין כאבי בטן לחלב)? 2. אני לא אוכלת בשר, עוף, דגים וגם ביצים אני לא מרבה לאכול. רוב האוכל שלי עד לפני שבוע היה מבוסס על מוצרי חלב (החלטתי לא לצרוך מוצרי חלב ולבדוק אם זה אכן משפיע על כאבי הבטן). מה מומלץ לאכול כדי לשמור על רמת חלבונים תקינה? חג שבועות שמח!

TheFinalCut

New member
תשובה

צריכת חלב ומוצרי חלב יכולה לגרום לכאבי בטן, כתוצאה מאי סבילות ללקטוז (סוכר המצוי בחלב, שאחוז ניכר מבין המבוגרים אינו מסוגל לעכל) וכתוצאה מאלרגיות. בין המקורות הצמחיים הטובים לחלבון נכללים שילובי דגניים וקטניות, אגוזים ומוצרי סויה.

למעלה