צמחים חדשים שעושים בעיות.

צמחים חדשים שעושים בעיות.

קניתי צמחים חדשים לאק' שלי לאחר תקופה בה לא היו בו צמחים עקב תאורה שנמצאה חלשה מדי.
החלפתי לתאורה חזקה יותר של לד והכנסתי אנוביה אחת למרכז ועוד איזשהו צמח גבעול שאיני יודע את שמו כדי שיהיה בצדדים.
בינתיים האנוביה לא מראה סימני חיים, חוץ מעלה אחד שהיה סגור ונפתח וגדל אצלי. לאחר כמה זמן שהיא לא הוציאה שום עלה קיצצתי כמעט את כל העלים ה"ישנים" שלה (שהגיעו אכולים ומחוררים), אך גם זה לא עזר כלום. אשמח אם מישהו יכול לפתור לי את התעלומה.
הצמח השני דווקא צומח בסדר אבל זה לאחר שבערך חצי מהגבעולים שהגיעו נבלו.
עוד בעיה שיש לי היא אצות ורפש. התחילה להתפתח על קצות העלים של צמח הגבעול אצת רפש, ויש גם עוד משהו שחור על העלים של שני הצמחים שאני לא בטוח אם זה רפש שנדבק שם או אצת מברשת (לא רואים בבירור שערות אבל אולי זה שערות קצרות מאד שיוצרות כמין פלומה). יש חילזון קרניים זקן והיה עד לא מזמן גם חילזון טייגר שמת בשיבה טובה. אני מחכה שיגיעו עוד לחנות כדי לחדש את המלאי.
בכל אופן החילזון לא יכול לטפס על צמח הגבעול וגם מהאנוביה הוא לא מוריד את מה שיש עליה, ואני אובד עצות. אשמח לעזרה.

קצת נתונים על האק':
אק' 40 ס"מ (15 לי')
תאורת לד של 9W סה"כ
מדושן בפלוריש פעם בשבוע
מצע תחתי מדושן (נדמה לי של JBL אם אני זוכר נכון ויש חברה כזו)
מאוכלס בטטרות (2 גלולייט, 4 קרדינלים ונאון אחד) ובגוראמי ננסי אחד. קרדינלים נוספים יוספו בהזדמנות.
האק' מתוחזק וותיק. החלפות מים אני קצת מתעצל לעשות אך עושה מידי פעם (פעם בכמה חדשים) החלפה של שליש.

roeeya

New member
אשמח לתמונה של התאורה

לא כל הלדים נולדו שווים...
צמחיה זה קטע בעייתי
צריך הרבה סבלנות וכיוונון עדין של ערכי המים

מצ"ב תמונה של התאורה

אלו שלש נורות לד שבכל אחת יש שלש נורות קטנות יותר של 1W. סה"כ 9W
אשמח לקצת הסבר לגבי אופן הטיפול בצמחיה.

נ ע ל

New member
אהלן

אנוביה צומחת מאד, מאד לאט, כל כך לאט שברוב האקווריומים היא מתמלאת באצות ונהיית די דוחה לפני שהיא מצליחה לגדול כמו שצריך :)
בכל מקרה הכוונה שלי היא שעד שתראה אותה 'פורחת' ומלאת עלים, יקח זמן, והתאורה שלך מספיקה, השאלה היא רק אם יש מספיק חומרי הזנה במים ובקרקעית.
אני גם לא סגור מה שם צמח הגבעול שבצד אבל צמחי גבעול הם בדרך כלל מהירי גדילה ולפיכך גם זקוקים לתנאים טובים מקבילים לתאורה - קרי דשן ו-CO2. בלי זה, רוב הצמחים גדלים קצת מעוותים.

אני במקומך הייתי עוזר צמחי גבעול, משאיר את האנוביה ומקווה שתתאושש וקונה קריפטוקרינים, שהם צמחים שלא זקוקים ליותר מדי אור ובתנאים מספקים מתפשטים די יפה.
מלבד זאת, האקווריום קטן למדי והייתי ממליץ שלא להכניס יותר דגים, אני יודע שאני לפחות לא הייתי רוצה לחיות בחלל כל כך קטן. :)

תודה

בכל אופן אשמח לקצת פירוט בנוגע לאצות ולרפש.
לגבי דשן ופד"ח: דשן יש לי גם במים כיוון שאני מדשן. בקרקעית יש לי מצע תחתי שכמעט לא נוצל עד כה וגם הקרקעית עצמה כבר הספיקה לקבל דשן באופן טבעי במשך 3-4 שנים.
פד"ח למיטב ידיעתי לא חובה לכל צמחי הגבעול אף שהוא יכול לעזור הרבה, ולכן אני לא מכניס אותו ומעדיף לקחת צמחי גבעול חזקים מאשר להשקיע הרבה כסף והתעסקות (ומקום) בבלון פד"ח או בהכנה של משהו לבד. בסופו של דבר זה אק' קטן ליופי ולא משהו גדול.
לגבי כיוון צמיחה של הצמחים, לא הבנתי איך משפיעים הדישון והפד"ח על כיוון הצמיחה.

נ ע ל

New member

אהלן,
מה שהתכוונתי הוא שרוב הצמחים מהירי הגדילה, אם הם לא מקבלים מספיק ממה שהם צריכים הם גדלים מעוותים מעט. לא התכוונתי בכיוון הגדילה אלא עלים בגודל שונה, עלים עם חורים, עלים בצבע משונה, מרווח גדול בין העלים, וכו' וכו'. זה קורה הרבה בצמחי גבעול מהירי גדילה וכמובן שפד"ח הוא לא חובה ואני בכלל לא ממליץ עליו באקווריום קטן שמאוכלס גם עם דגים בגלל הקלות שבה הם יכולים לקבל הרעלה.

לגבי אצות, מה שאמרתי זה פשוט שבגלל שאנוביה גדלה לאט אז לרוב (אלא אם כן האקווריום מאוזן) גדלות עליה אצות, זה הכל. :)

הבנתי

האצות גדלות גם על צמחי הגבעול ואני אובד עצות. האק' כמדומני די מאוזן, מזמן לא בדקתי ערכי מים כי אין לי ערכה והחנות רחוקה, אבל אין מקרים חריגים של מות דגים (מלבד מוות רגיל של אחוז מסוים בעת ההתאקלמות) ויש פילטר ביולוגי חזק.
בכל אופן כנראה שאנסה לשים קצת קריפטוקרונים (או איך שלא קוראים להם...) וולסינריות במקום צמחי הגבעול.
האנוביה לא הוציאה עלים מאז שהבאתי אותה (כבר מעל חודש) והשורש נהיה צהוב. זה אומר שהיא מתה סופית? אם כן מה יכולה להיות הסיבה, זה הצמח שאמור להיות החזק ביותר.
תודה מראש

roeeya

New member
אין לך מספיק צמחים באקו' בשביל להוסיף דשן!

את האנוביה תוציא מהמצע ותקשור לאבן או גזע

בלי דשן כלום לא שורד

אין לי כרגע ברירה אחרת (אלא להוריד במינון אם זה מומלץ).
לגבי האנוביה, מה זה משנה היכן היא נמצאת, זה יחזיר אותה לחיים (בעבר אנוביה גדלה לי טוב מאד במצע)?
מצטער על הטירטורים, אבל באופי שלי אני מוכרח להבין דברים עד כמה שאפשר...

roeeya

New member
הצמחים שיש לך באקו' יחיו טוב מאוד

בלי תוספת דשן. מה שיקרה מהדישון שלך זה פשוט מכת אצות מטורפת...
לגבי האנוביה, יש סוגים שלא אוהבים שהריזום (הגבעול המרכזי) נמצא בתוך המצע, זה גורם לו להרקב. מה שעשיתי עם האנוביה שלי בזמנו זה לקשור אותה לחתיכת טוף גדולה ואחרי כמה חודשים היא הכניסה שורשים לבד למצע (אז אפשר לנתק מהאבן בעדינות)

בזמנו אפי' וליסינריה לא שרדה לי בלי תוספת

דשן נוזלי. ראו הבדל ברור בין שבוע שדישנתי לבין שבוע ששכחתי לדשן, אע"פ שזה צמח שורש שאמור לכאורה להסתפק בדשן במצע. לאחר שהפסקתי לדשן היא מתה כליל ונשארו ממנה רק כמה עלים באורך ס"מ אחד שמבצבצים מהמצע ולא נראה שהם חיים.
בכל אופן אני אנסה מה שאמרת עם האנוביה.

roeeya

New member
יש יותר מדי משתנים באקו' כדי לקבוע מה קרה

אצלי וליסנריה, אלודיאה, אנוביה, קריפטו' ומוסים שונים חיו והתרבו ללא דישון. אכן, עם דישון ופדח צמחו הרבה יותר, אבל יש יותר סיכוי לפספס בכמויות הדשן ואז אתה נכנס למלחמה נוראית עם אצות מברשת שחורות.

הבנתי, תודה.

מה לגבי כמות הדגים? יש לי כרגע שישה דגים קטנים ואחד יותר גדול קצת, ואני רוצה להעלות את הכמות ל15-12 דגים. זה יעבוד?

למעלה