דודי בן אדרת
New member
" האווזה פטוניה " - גילגולן של הצגה ואווזה
כידוע לכם ההצגה: " האווזה פטוניה " היא שנבחרה כהצגת הפרס לזוכים בתחרות
ההצגה שהופקה בתמיכת הפסטיבל תעלה בהצגות בכורה במסגרתו. יערה בויום - קפלן שעיבדה, משחקת, מפעילת הבובות ואף ביימה את ההצגה יחד עם זאב גולן נמצאת בימים אלה בחזרות קדחתניות ובאחת ההפסקות הקצרות סיפרה לי איך הכל התחיל... המסע אל ועל פטוניה התחיל כבר לפני שנתיים וחצי כשיערה עמדה לפני פגישה עם ההנהלה האומנותית של תיאטרון שלומי ( בצפון הרחוק ) מטרת הפגישה היתה ליצור יחד הצגה משותפת לילדים מתוך כוונה להעלות אותה במסגרת פסטיבל חיפה להצגות ילדים. יערה: " הרעיון המקורי היה לעבד סיפור של מרים רות למופע תיאטרון משולב בבובות, התבקשתי על ידם להכין סצינה אחת מתוך הסיפור\עיבוד כדי שיבינו במה מדובר אבל אז פתאום גיליתי שלא מתחשק לי לעבוד על הסיפור הזה בכלל..." ואז הגיעה ההצלה, יערה שהיא אם לשניים מקפידה בכל ערב כמו שעון להקריא לכל אחד מהם סיפור מתוך מדפי הספרים המלאים שאמא שלה, חובבת ספרים מושבעת דואגת למלא במיליון ספרים כמו שיערה מגדירה זאת. יערה: " כהרגלי בקודש לספר סיפור לילדים החלטנו ערב אחד לקרוא את הספר החדש שסבתא הביאה: " פטוניה " - ספרו של רוג'ר דיוואזין. " באותו הרגע היה לי ברור שהוא מפעיל אותי יותר " יערה הפתיעה את צוות התיאטרון בשלומי כשהגיעה לבסוף עם סצינה מפטוניה ולא מהסיפור המקורי כפי שתוכנן בהתחלה יערה: " לשם כך גם גייסתי את אחי- נגן גיטרה מקצועי ובאתי עם גירסת פטוניה מאוד שובבה, עם ליווי בלוז וג'א, גיעגועים, תיאטרון בובות תנועתי בו פטוניה היא בובת גוף הראש הוא בובת פה מדבר ורגליי הופכות לרגליה...והיא מאוד סרקסטית ומענטזת... כולנו כולל צוות שלומי צחקנו המון והיתה שם חגיגה גדולה " יערה החלה במסלול הפרזנטציות למנהן ואף התקבלה לפסטיבל " תיאטרונטו " יערה: אבל אז הגיעה התובנה בעקבות הערות, הארות והמלצות של: אילן סביר שלמעשה העיבוד נשאר פלקטי וטכניקת הבובות לא מפרגנת ומאפשרת סולו של אדם אחד" ולכן ויתרתי על התענוג של להעלות זאת תוך חודשים ספורים- רק כדי לעשות..." " נכנסתי לתהליך עבודה חסר מסגרת זמן ובתחילה אף חסר אמצעים. החודשים הראשונים היו מבחינת לשכתב מחדש את כל הטקסט. כמובן שהונחתי בצורה מדהימה על ידי אילן, תוך בדיקה מי זו פטוניה ומה היא מייצגת עבור הילדים, הקהל... בסופו של דבר כל הקונספט האומנותי עבר מהפך מקצה לקצה: מהרעיון של תיאטרון שנוצר מכבסים על החבל על ידי כובסת פיקנטית הפכה הבמה לבובות שמזכירות צעצועים ובובות מחיי הכפר באמריקה. הבובות הפכו לבובות שולחן. ואפשר לומר שהיה תהליך של זרימה והסכמה לשחרר וויז'אנים למען התפתחות היצירה עצמה למקום הנכון. גירסת פטוניה הקודמת הובנה כמתאימה לקברט או מופע סרקסטי ביקורתי אחר ולסוג אחר של קהל יעד...מי יודע
אולי פעם
יערה בעלת BA החוג לתיאטרון (מסלול מיוחד לתיאטרון בובות), החוג לאומנות יצירה באוניברסיטת חיפה למדה בימוי ומשחק, בהנחייתו של אברהם דנא, היחידה ללימודי חוץ, סמינר הקיבוצים, כמו כן לימדה הפעלת בובות קלאסיות בהנחיית בלה שאקטוב, ביה"ס לתיאטרון בובות של דבורה צפריר ואפילו סדנאות תנועה וריקוד אוריינטלי ומחול אימפרוביזציה. היא היתה ממונה על הנחייה ותנועת בובות בהפקה: "איוב" עיבוד תיאטרוני ל ספרו של ג'וזף רות.בימוי: איגור ברזין תיאטרון מלינקי. העלתה רעיון, עיבדה את הסיפור למופע: זבובה זמזמובה", תיאטרון מחול לילדים על פי סיפרו של קורני צ'וקובסקי, במסגרת אנסמבל פיזי, עם הכוריאוגרפית מיכל שרון שבו יערה גם הנחתה וביימה דרמטית את הרקדנים. וזה עוד לא הכל!!!!!!! היא ביימה ופיתחה את הרעיון להצגה: "העששית הקטנה" עיבוד לסיפור של המשורר הפלסטינאי רסן כנפני. בחסות קרן אברהם ותיאטרון נצרת בהנהלת רסאן עבאס, 2007. הצגה ערבית-עברית שילוב של מחול, בובות ונגינה על עוד ושירה חיה. ההצגה הופיעה ברחבי הארץ מעל 150 מופעים. במקביל היא גם יצרה וביימה מופע בובות-שעת סיפור, דרך התיאטרון הערבי, עם נשים מקומיות. המופע מבוסס על אגדה מתוך אלף לילה ולילה בשפה הערבית והוא הוצג ע"י נשים אלו בערים שונות בצפון הארץ. יערה היתה אחראית גם לפיתוח רעיון, כתיבה, עיצוב , משחק והפעלה בהצגה: "אנשים קטנים" (הצגה עפ"י שני סיפורים קצרים של קארל צ'אפק). פנטזיה המשלבת בובות, תיאטרון שחור ותיאטרון מסוגנן למבוגרים. הועלתה במסגרת פרויקט הזירה בפסטיבל ישראל 2006 כאנסמבל בשיתוף: ורד תום, נתי וירבה וזאב גולן ( שמביים את פטוניה ) למרות הניסיון והוותק היא אומרת: יערה: " אני חייבת לומר ולציין שזו לי הפעם הראשונה שאני עולה לבד על במה. והמהלך הנפשי-רגשי שאני עוברת שם הוא מדהים ומרתק. כמו לקחת אחריות על עצמי ומי שאני- לטוב ולרע...." אז יערה באופן טבעי קצת לחוצה, עמוסה ונרגשת לעומתה פטוניה נראה לי שבכלל לא טוב, היא הרי יודעת הכככככככלללללל
בשמכם ובשמי אני מאחל ליערה המון המון הצלחה
שיעברו הצגות נפלאות ומהנות לקהל ולה כאחד ומודה לה שמצאה בכל זאת את הזמן לספר ולשתף
אהההה וכמובן גם לפטוניה
מזל שנזכרתי!!!!! נראה לי קצת מסוכן להתעסק עם אווזה כזו...
כידוע לכם ההצגה: " האווזה פטוניה " היא שנבחרה כהצגת הפרס לזוכים בתחרות