צרבת, רקע, והמלצה אישית.
צרבת היא תחושה שנוצרת למעשה עקב הנוזל החומצי שמפרישה דופן הקיבה בבואו במגע עם דופן הוושט. בעוד שהקיבה מוגנת על ידי ריר, הוושת בעלת מבנה תאי שונה, ונצרבת ממגע הנוזל החומצי של הקיבה. תחושת "צרבת" הנה בד"כ תחושה זו. ישנה תחושה דומה של צריבה נמוכה יותר שנובעת לעיתים מכיב קיבה בדרגה זו או אחרת(אך היא אינה "צרבת"). צרבת, לרוב מטופלת על ידי שתי קבוצות עיקריות של תרופות- האחת היא סותרי חומצה כמו טאמס או מאלוקס. יש להזהר עם לקיחת תרופות אלו שכן מינון גבוה מדי שלהן יכול לשנות את מאזן החומציות בדם. קבוצה שניה של תרופות נקשרת לקולטנים על גבי התאים מפרישי החומצה ומעכבת את המשאבות על גביהן, למעשה בכך הקיבה יוצרת פחות חומצה. אז מה הבעיה בעצם עם צרבת? ראשית, אם הבעיה היא חומציות יתר, או שהשסתום בין הוושת לקיבה לא סגור כהלכה, אזי הוושט נצרבת שוב ושוב על ידי החומצה ולבסוף לאחר שנים יש שינוי מבני בוושט (בארט אזופגוס), שעשוי להפוך לממאיר. שנית, אם התחושה היא עקב כיב קיבה, כיב יכול להתפתח והוא אינו נעים יכול לגרום לדימום פעיל במערכת העיכול ואף יכול לסכן חיים. אז מה עושים? אם המצב לא פשוט ויש לך הרבה התקפי צרבת, פנה לגסטרואנטאורולוג, הוא יבדוק את הקיבה ואת השסתום בינה לבין הוושט, באחת ממספר דרכים כמו בליעת בריום, גסטרוסקופיה או מבחן נשיפה. במידה ומדובר במשהו פשוט תקבל סותרי חומצה או מעכבי משאבות. במידה ויש לך תחושת צריבה (לא צרבת בהגדרתה הקלאסית) כיב שנובע מחיידק (רוב הכיבים נובעים מחיידק בשם הליקובקטר פילורי), תטופל בשילוב אנטיביוטי, ובד"כ הבעיה נפתרת. במקרים חמורים יותר יש טיפולים כירורגים. הגורמים לצרבת הם - סוגי מזון עשירים בשומן, עישון, סכרת, מאמץ גופני רב ועוד. בכל אופן לא שמעתי עד כה על כך שאוויר יבש גורם לצרבת. לדעתי הדבר נובע אולי מהזווית בה מצוי הצולל (מאוזן) שיכול אולי לסייע בחזרה של נוזל קיבתי חומצי לכיוון הוושט, או אכילה מוקדמת לפני הצלילה, או כפי שאבי אומר ייתכן וזה בשל התנועה על הגלים שמעודדת רפלקס הקאה או המאמץ הגופני הרב. ישנן תרופות שמעלות את הסיכוי לצרבת. לדעתי, אם הבעיה נמשכת פנה לקופת החולים הקרובה וקבע תור חינם לגסטרו' והסבר לו את הבעיה... זהו, גמרתי לקשקש... אילן