צריך עזרה

צריך עזרה

אז ככה...אני בן 16 וחצי עוד מעט 17 כיתה יא, לא מעשן. אתמול גיליתי כי אחי הצעיר בן 14 כיתה ט, התחיל לעשן.תפסתי אותו לשיחה והסברתי לו כמה זה לא בסדר ונתתי לו דוגמאות מחברים שלי שמכורים. הוא מיד אמר " אני לא מכור אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה". אז תפסיק אמרתי לו....אבל אני לא רוצה....הבנתי שגישה רגועה ונחמדה לא תעבוד ואמרתי לו "תקשיב...אני קבעתי לעצמי שאני לא יעשן ועכשיו אני קובע שגם אתה לא תעשן. זה לא בריא, זה יקר ואתה תדפוק את עצמך. לא אכפת לי אם אני יוצא חרא ומניאק אבל אני מתכוון לדאוג לזה שאתה לא תעשן. אני יריח את הבגדים שלך אני יבדוק בחדר ישאל חברים וכד". לקראת סוף השיחה היה נדמה לי כי זה חדר לראשו והוא הבין את כוונתי וסיכמנו שהוא מפסיק. היום בבוקר, במקרה באתי לחדרו על מנת להשאיל גרביים, ובאותה מגירה מצאתי 5 סיגריות. לקחתי אותן שברתי וזרקתי. אחרי ביה"ס לקחתי אותו שוב לשיחה ואמרתי שוב "לא אכפת לי שאני יוצא מניאק ומגעיל ושלא תדבר איתי בחיים, אבל מצאתי את הסיגריות שלך וזרקתי אותן. אני לא מוכן שתעשן". אחרי שאני כבר חשבתי שהוא הבין הוא אמר לי ככה:"אתמול בלילה חשבתי על זה ואין לך זכות להגיד לי מה לעשות. אני יעשה מה שאני רוצה, זה הגוף שלי ואתה לא תגיד כלום. עכשיו אני מבין כמה ילד חרא אתה ואתה מגעיל וזה רק מוכיח את זה!" הוא קם והלך. זה בעיקרון תמצית הסיפור....מה אני עושה מכאן?

eris1515

New member
אני חושבת ש....

בגלל שאתה לא מעשן אז בגלל זה אתה לא מסכים עם הקטע הזה שאחיך מעשן... מצד שני אתה צודק,הוא בן 14 והוא עדיין קטין...(למרות שגם אתה...) מה שאני מציעה לך לעשות זה ככה: שתנסה לרמוז משהו להורים... [הלשנה זה לא תמיד דבר רע...=\=\]אולי הם ינסו לדבר איתו...או לחבר טוב,קרוב שלו שבאמת אתה סומך עליו שינסה הוא לדבר איתו ולהסביר לו שזה לא בסדר... מקווה שעזרתי...
עוד מעט יגיבו גם השאר...

אמממ

תראה, אני מעשנת וגם אחי הקטן (שכבר לא כל כך קטן) מעשן. אני התחלתי לעשן בערך בגילו של אחיך הצעיר ואני יכולה להעיד שאני מתחרטת שהתחלתי אבל היום כבר קשה לי להפסיק. אבל יותר מכל, בגיל של אחיך הדבר שהכי גרם לי לעשן יותר זה כל פעם שאמרו לי או הרצו לי שאני אפסיק, כי בגיל הזה נרצה או לא אנחנו עושים דווקא לכולם, כשאחי התחיל לעשן עמדו בפניי שתי אופציות, להרצות לו או לקבל את זה שהוא מעשן, אני החלטתי לקבל את זה. נכון זאת טעות להתחיל, טעות ענקית אבל בדרך של צעקות והסברים לא תגיע רחוק כי אחיך רק יכעס עלייך וימשיך לעשן. תטפטף לו לאט לאט סיפורים קשים, תראה לו תמונות של אנשים חולים בגלל סיגריות, תמצא סיפורים של אנשים שנלחמו במחלות בגלל הסיגריות, בלי הטפות מוסר, צעקות או ריבים, מדי פעם פשוט תניח לו את זה על השולחן, תשלח לו באי מייל, תכניס לו לתיק כדי שהוא ימצא את זה במקרה. אני עשיתי את זה כדי לגרום לאחי לנסוע יותר לאט וזהיר וזה עבד. אבל בסופו של דבר תאלץ להבין שגם אם הוא קטן זאת הבחירה שלו, גרועה ככל שתהיה, גם ההורים שלך יכולים לנסות לדבר איתו ואולי זה יותר ישפיע עליו אבל אף אחד לא יוכל להכריח אותו להפסיק כי הרי אתם לא תשגיחו עליו 24 שעות ביממה, לכן תנסה את הצד השני, רק להראות לו את הנזקים, אני בטוחה שהוא עדיין לא מכור ושזה לא תהיה בעיה עבורו להפסיק לעשן, תבדוק אם חבריו גם מעשנים, תבדוק למה הוא התחיל לעשן, אולי זה יעזור לך לפתור את הבעיה.

תודה

שתי העצות עזרו לי ו"האוקינוס השקט" יש משהו במה שאת אומרת, לא חשבתי על זה. כשלקחתי אותו לשיחה בפעם הראשונה אמרתי לו שבגיל הזה הרוב מתחילים ואני מניח שזה לפוזה ויענו להיות כמו כולם. והוא מיד אמר לי שזה לא נכון ושכמעט אף חבר שלו לא מעשן (שאני די בטוח שזה נכון) והוא הוסיף ואמר שרק 2 חברים שלו יודעים שהוא עישן. הוא אומר שזה מרגיע אותו והוא נהנה לעשן שזה לדעתי עוד יותר גרוע ומסוכן...לא? הקטע הוא שהגיוני שהוא לחוץ, לא מזמן עברנו לגור אצל אבא שלי (הורים גרושים) אחרי שכל חיינו גרנו עם אמא. יכול להיות שקשה לו להתמודד עם המעבר והכל וזה מה שגרם לו להתחיל לעשן? כי דווקא הציונים שלו עלו וההתנהגות השתפרה... לסיכום, אתם ממליצים לי בעיקרון לברר עם חברים שלו ולערב הורים? אני חשבתי על לערב את האח הגדול שגם מעשן בן 22...רעיון טוב?

בטח רעיון טוב

לערב את ההורים ואת אחיך. אולי הם יצליחו לתת נקודת מבט שונה או להשפיע על אחיך אחרת. ויכול להיות שהלחץ מהמעבר השפיע עליו, זה בהחלט יכול להוות טריגר להתחת עישון.

dannyshadow

New member
תערב את אחיך שמעשן?

ומה הוא יגיד לאחיך הקטן? שיפסיק לעשן ומצד שני הוא בעצמו מעשן? עישון זה חוקי, וזו בחירה של האדם. אתה יכול לנסות להשפיע עליו אבל לא להכריח אותו- אין לך זכות ולמעשה גם אתה קטין. זה שהחלטת שאתה לא מעשן לא אומר שמותר לך לכפות את דעתך על אחיך, במיוחד שהוא כבר מודע למעשיו. לערב את ההורים סתם יצור בלאגן ואולי יגרום לו לעשן עוד יותר בגלל הלחץ- במקומך הייתי מציע לו להשתדל לעשן כמה שפחות ולהציג לו את הבעיות הבריאותיות הנלוות לסיגריות.

sivan014

New member
אני לא בטוחה שזה יעזור אבל אני ינסה

תראה לו את כל התגובות ואת מה שרשמו לך ונראה לי שלא כדי להרעב את ההורים אבל את אח שלך זה רעיון מעולה לדעתי... ומקווה לבסורות טובות ושזה יעזור כי אחיך מנוסה והוא יכול לדבר איתו פנים אל פנים וכל הדברים הלא טובים זה יכול אולי לגרום לו להפסיק לעשן או לפחות הוא יעשן פחות על בטוח.. וכם המנהלת שלי בבצפר נפטרה מהעישון של הסיגריות וגם אמא של חברה שלי בגלל זה.. וזה גורם למוות.. וזה מאוד אבל מאוד מסוכן.. מכחה לבסורות טובות..או איך שלא רושמים את זה..

Mr Squirrel

New member
מסכים לגמרי

אם תנסה למנוע ממנו לעשן, זה באמת לא ימנע ממנו, אולי יגרום לו לעשן יותר. וחוץ מזה שאתה לא יכול לקבוע בשבילו, רק לשכנע אותו ולהזהיר אותו. אני בגיל של אח שלך, ויש לי אחות בת 19, שמעשנת. היא כל הזמן אומרת לי כמה שהיא מתה להפסיק אבל לא יכולה., וככה גם החברים שלה. כולם אומרים לי לא להתחיל עם זה בכלל. היא גם דיברה אתי, אבל היא אמר לי שצריך להזהר, שלא כדאי לי להכנס לזה ושאם אני מתחיל לעשן, אז לשים לב, כי רק אני אחראי לעצמי. היא אפלו לא אמרה לי לא להתחיל לעשן. זה היה פשוט מאד, משכנע, כי אפשר היה לשמוע שהיא באמת דואגת לי. אני מניח שתנסה לדבר אתו ברצינות, תגיד לו שמותר לו לעשן, כי בתכלס באמת מותר לו אבל שיזהר, שלא יגזים, כי זה יפגע בו, ולא יהיה לו על מה לזרוק את האחריות אחרכך.

כן....אבל אל תשכח....

אל תשכח את הקטע של הרמזים המקריים כביכול...באמת תמצא כתבות,תמצא כל מיני דברים של תוצאות מעישון ותשלח לו או במייל או תניח על הריצפה כאילו נפל או משהן או על השולחן....

זה ברור שהוא כועס עלייך כי הוא לא

מבין שעשית את זה כי איכפת לך ממנו, הוא חושב שזה התערבות, שאתה כועס עליו. תן לו להעביר את הכעס הזה, הוא ירגע ואולי יבין שזה פשוט היה לטובתו. לדעתי לא כדאי לערב את ההורים בזה מיוזמתך, כי הוא עוד יותר יכעס ולא יתן בך אמון, אבל אולי באמת את האח הגדול כדאי לערב.

עישון

נתקלתי במקרה בהודעתך ולהלן תגובתי: לדעתי, אני מבוגר מהוריך ורואה את התמונה בצורה קצת שונה מהיתר, אישתי ואני עישנו ה מ ו ן במשך 40 שנים, כן הייתי בערך בגילו של אחיך כשהתחלתי לעשן, בגלל עבודה לחוצה מאד קצב העישון גבר ובשיא עברתי את שלוש החפיסות ביום, עשיתי מספר פעמים נסיונות להפסיק אך ללא הועיל (היפנוזה, זריקה, כדורים וכו'), כמו שכבר נאמר כאן, כל פעם שהטיפו לי על כך זה גרם לי רצון עז להדליק מייד סיגריה למרות שרגע לפני כיביתי. לפני שנתיים בערך החלטנו, אשתי ואני, להפסיק. פנינו ל"מכון אברהמסון" במושב בצרה ומאז הפסקנו לעשן. מה שניסיתי להסביר שהטפות, לחץ ואיומים לא יעזרו, הסברה כן. לגבי שיתוף האח הגדול זה רק אחרי שתבדוק מה דעתו (של האח הגדול) על כך כדי שלא יצא שאתה מנסה לערב אותו והוא הרי מעשן ויגיד לך "נו אז מה ? ", אני לא בטוח שהתערבות האבא תעזור אך רצוי מאד שידע, זו במפורש לא הלשנה, זה כמו שתגלה שאחיך התחיל להשתמש בסמים ואתה מסתיר מאביך, אם כך, אתה בעצם משתף פעולה עם "עבריין" ויגידו כל מה שיגידו, בסיגריות יש אלמנט התמכרות לא פחות מאשר בסמים.

תודה רבה

פניתי למספר פורומים ופה עזרו לי הכי הרבה. תודה ו...יהיה טוב. אני אפנה לאחי הגדול ובמידה וזה לא יעזור גם לאבי. תודה שוב

א א ל א

New member
אי אפשר לחזור מהנקודה הזו!...

אחיך מעשן וזהו, זה יתחיל בקצת וימשיך בהרבה מאוד אבל אין מה לעשות! תראה גם אני (עכשיו בן 18) התחלתי לעשן בקטנה בגיל 14 ומניסיון אישי לא היה עוזר שאחי הגדול אמר לי שזה לא בריא ולא כדאי ולפני שנה כשההורים שלי גילו, גם השיחות איתם לא עזרו! זה הכל תלוי בו, אם הוא ירצה להפסיק הוא יפסיק... ילדים יש להם תכונה לעשות הכל הפוך במיוחד בגיל ההתבגרות אז להפך אם הוא יראה שאתה מניח לו לעשות מה שהוא רוצה אז יש עוד מצב שהוא יפסיק מעצמו, הכי חשוב זה לא להגיד להורים בגלל שאז הם יתחילו לנדנד לו וזה רק יגרום לו להמשיך לעשן יותר, מה שכן זה תוציא כל מיני נתונים וחומר מהאינטרנט על נזקי העישון ותן לו את זה, או שתגיד לו שאתה עושה עבודה על הנושא הזה ותן לו לקרוא, ככה אולי הוא יפחד ויפסיק לבד! בהצלחה!!!

זה הקטע של סיגריות

"אם הוא ירצה להפסיק או יפסיק" זה חמוד לאללה אבל ניקוטין ממכר......... אז הרוצה יהפוך להיות מאוד קשה......... בתור אחד שמעשן מגיל 11 (ונמצא בתוכנית גמילה מס' 2 מסיגריות) כאילו אם אני דופק סמאחטה חזקה במקום גוש יוצאת הראה הימנית שלי

נקודת מבט של ילדה בת 13 וחצי-

תראה , אני ישים את עצמי במקום של אחיך ויגיד מה הייתי מרגישה. קודם כל - תקופת הנעורים היא לא תקופה ממש קלה , וגם אתה עברת אותה. צריך לנסות להבין ואולי לדבר עם יועצת בית הספר ולערב אותה. אם אני הייתי מעשנת ואחי הגדול [או לייתר דיוק אחותי] היה בא ומעיר לי הייתי ממשיכה כדי לעצבן, כדי להתגרות. והייתי שומרת איזו טינה לכל החיים. כי זה ממש מעצבן שאומרים לך מה לעשות , ועוד האח/ות הגדולים שלא הכי מבינים אותך. לדעתי אתה פשוט צריך לפנות ליועצת בית הספר ולערב אותה. או פשוט לרמוז להורים כמו שכבר אמרו פה. אבל אל תמשיך עם ההרצאות האלה כי זה רק מה שיחזק אותו יותר ויותר.

א א ל א

New member
מה זה משנה אם הוא יציק לו או

שהיועצת וההורים, בכל מקרה נוצר מצב שאנשים שגדולים ממנו באים ואומרים לו מה לעשות לכן הכי טוב זה לא להגיד לאף אחד ופשוט להסביר לו על נזקים, בקטע של חברות ולא בקטע רע של איומים והפצרות!

אולי אצל היועצת הוא יוכל יותר להפתח

ויועצות בדרך כלל באות בגישה חיובית וזה נותן הרגשה יותר טובה לילד עצמו.

The Ang3l

New member
חח טינה היית שומרת.. אבל

לא לכל החיים... את רק בת 13 (וחצי).. הזמן משכיח והנסיון מלמד

למעלה