צריכה כמה עצות בנושאי בריאות...

wild pink

New member
צריכה כמה עצות בנושאי בריאות...

אני בת 13 ואני כבר שנה צמחונית. מה שכלול בזה זה לא דגים ולא בשר, אבל אני אוכלת חלב וביצים. כל החיים שלי שנאתי בשר כי כל פעם שישב לי המבורגר בצלחת הדבר היחיד שהיה לי בראש זה אותה פרה מסכנה רועה לה במרעה ופתאום בה השוחט והורג אותה באכזריות... הייתי מדמיינת שלהמבורגר יש עיניים עצובות והוא עושה לי: מווו... בגלל זה לא הייתי אוכלת הרבה בשר, אבל הייתי אוכלת מדי פעם, בגלל שההורים שלי הכריחו אותי, בתור ילדה קטנה לא היה לי הרבה כוח רצון וידע כדי להחליט שאני צמחונית. אבל יום אחד החלטתי: זהו, אני לא יכולה יותר. אני לא יכולה את זה על המצפון שלי, שאני אוכלת משהו שנרצח בדם קר. בגלל שבחיים לא הייתי זוללת המבורגרים, וגם כי נולדתי ככה, תמיד היה לי בעיות אנמיה: חוסר ברזל, בי-12, אמוגלובין ועוד כמה דברים בדם. מאז שהפכתי לצמחונית, זה הפך להרבה יותר גרוע... השיער נושר, הציפורניים נשברות, אני נהיית יותר חלשה ואני חולה לעתים מאוד תכופות. גם במבחני ספורט בבי"ס אני הפכתי לרעה מאוד. הציון שלי ירד מלפני שנה בספורט מ-96 ל-57, בגלל שבריצות ובמבחני מאמץ אחרים, אני פשוט נכשלת. פעם שיחקתי בליגה כדורסל, הייתי מתאמנת 5 פעמים בשבוע. עכשיו אני לא יכולה לשחק ברצף 15 דקות בלי להיות קרובה ללהתעלף! אני עושה בדיקות דם גם לעתים קרובות וכל פעם התוצאות הולכות ונהיות יותר גרועות. הרופאים ממש כועסים עליי! אני מפחדת שבגלל שאני בגיל ההתבגרות ההתפתחות שלי תפגע. אני חייבת עצות איך להשלים את החורים של החוסר ויטמינים האלה! סיפרו לי שעם שילובים מיוחדים של מאכלים צמחוניים אפשר להשלים את זה, אבל לא אמרו לי מה בדיוק... אני חייבת עזרה ממישהו שמבין אותי... ביי ביי, ותודה מראש, ענבר.

דורון ק

New member
עצות

היי ענבר, העצה הנכונה ביותר בשבילך לאור מה שאת מתארת הינה ייעוץ עם תזונאי(עם עדיפות לתזונאי שמתמחה בתזונה צמחונית) על מנת לייצב את התזונה שלך שכפי הנראה לוקה בחסר. עד ייצוב התזונה שלך-הנה כמה עצות מאוד כלליות: כדאי לשקול נטילת מולטיויטמין/מינרל בפוטנציה נמוכה ותוסף ויטמין B12-נראה שגם בעקבות האנמיה מומלץ לך לקחת תוסף ברזל וכו´ אבל רק לאחר בירור עם תזונאי/רופא שידוע לו נתונייך ההמוטולוגים. מומלץ לאכול כל 3-4 שעות ארוחה(לא חייבת להיות גדולה). כשעתיים לפני מאמץ גופני-ארוחה עתירת פחמימות. על פניו נראה שכדאי לך להגביר את כמות המזון,החלבון והקלוריות בכלליות. מומלץ לאכול דגנים מלאים(אורז מלא,לחם מלא) על פני המוצרים המעובדים. בקשר לציפורניים ולשיער-למרות שרוב בעיות הציפורניים אינן קשורות לתזונה אצלך סביר להניח שהתופעה נגרמת בעקבות חסר תזונתי אבל בכל זאת מומלץ לא לעשות פעולות כגון רחיצת כלים ללא כפפות ולא לשים לק ועוד כימיקלים על הציפורניים וכו´. קצת על שילוב מזונות צמחיים: החלבון מכיל חנקן וכו כן מכיל מונומרים הנקראים חומצות אמינו(אבני הבניין של הגוף)-במזון ישנן 20 חומצות אמינו שמסווגות לשתי קבוצות: חומצות אמינו הכרחיות-כאלה שהגוף אינו יכול לסנטז וחייבות להיות מסופקות על ידי התזונה. חומצות אמינו לא הכרחיות-כאלה שהגוף יכול לסנטז מחומצות אמינו אחרות. חלבונים כגון סויה,ביצים,חלב הינם חלבונים איכותיים בעלי ערך PDCAAS גבוה-זאת אומרת הם מכילים את כל חומצות האמינו ההכרחיות ביחסים הנכונים לתמיכה בפעילויות כגון גדילה,בניית תאים וכו´. לעומת זאת מקורות כמו פסטה,אורז,עדשים וכו´ מכילים את חומצות האמינו ההכרחיות ביחסים פחות טובים ומכאן שאיכות החלבון שלהם פחות איכותית. לעומת זאת לא כל המקורות דלים באותן חומצות אמינו:דגנים(חיטה,אורז,בורגול,שיפון וכו´) דלים בחומצות האמינו ההכרחית ליזין ועשירים בחומצת האמינו ההכרחית מתיונין ולעומת זאת קטניות(עדשים,גרגרי חומוס,פול,שעועית וכו´) עשירים בליזין ודלים במתיונין-מכאן ניתן להבין שעל ידי שילוב דגנים(וגם זרעים) עם קטניות חומצות האמינו משלימות זו את זו וכך נותר חלבון איכותי המתקרב ברמתו לחלבונים כמו סויה,ביצים וכו´-אכן מומלץ לך לשלב מקורות צמחיים לקבלת חלבון איכותי-בכל מקרה זה לא ממש קשור לאנמיה מחוסר ברזל או למחסור בויטמין B12-לא זה מה שישפר את המצב ההמוטולוגי שלך שכאמור מצריך התייעצות עם תזונאי. בהצלחה!

למעלה