צריכה עזרה בבקשה...

צריכה עזרה בבקשה...../images/Emo53.gif

קודם כל... רציתי להגיד שזה נחמד מאוד שפתחו פורום לביולוגיה בתפוז וכנראה שעוד תראו אותי הרבה פה... אני בכיתה י' ולומדת ביולוגיה 5 יח"ל... המורה שלי לצערי ממש לא יודעת ללמד והיא מוציאה לי את החשק להקשיב ככה שנשארתי עם שאלה אחת בש"ב שאני לא מבינה... השאלה הולכת ככה: "הליזוזום מכיל אנזימים מפרקי חלבון. אף על פי כן החלבונים שבציטופלסמה לא מתפרקים על ידי הליזוזום. כיצד?" אני אודה לכם מאוד אם תסבירו לי... אהה ומזל טוף על הפורום.. הבנתי שהוא חדש! בהצלחה למנהלים ושנה טובה לכולכם!

תשובה לשאלתך...../images/Emo80.gif

הליזוזום הוא חלק ממרכיבי התא, ונראה כמין שקיק קרומי עגלגל. הליזוזום מכיל אנזימים, המפרקים חומרים שונים בתא, בינהם חלבונים. שאלתך מתייחסת ל"מדוע החלבונים בציטופלסמה לא מתפרקים ע"י הליזוזום" והתשובה טמונה בעצם העובדה שרק אם נפרץ קרום הליזוזום, האנזימים האצורים בו משתחררים ומתחילים לפרק חומרים בתא. מכאן, שבתא בעל תפקוד תקין לליזוזום אין שום תפקיד. מקווה שעזרתי.

bodas

New member
נכון + תיקון

לליזוזום יש תפקיד גם כאשר הוא איננו מפוצץ. חומרים מושאים אליו בבועיות ומפורקים בתוכו, קרי לאנזימים יש תפקיד מוגדר מראש של פירוק בלי קשר למצב הליזוזום. האפשרות שהליזוזום יתפוצץ ובעקבות כך התא יתפרק היא מנגנון שנוצל יותר מאוחר ל"התאבדות" תאים. למשל, כאשר נוצרות האצבעות בידי העובר תאים ברקמות שבין האצבעות עוברים תהליך "התאבדות" הקשור בהתפוצצות ליזוזומים.

נכון../images/Emo80.gif

הכוונה שלי באימרה שלליזוזום אין תפקיד, הוא בנוגע לשאלה שלה, בקשר לפירוק חלבונים (וחומרים אחרים בתא). בנוגע למה שהסברת אודות אצבעות העובר- חידשת שלי, לא ידעתי שמדובר ב"התאבדות" תאים.

וגם הזנב של הראשן אובד באפופטוזיס

וזהו תהליך חשוב במניעת סרטן והתפשטות מחלות - כשהחומר התורשתי בתא פגוע, התא אמור לבצע "התאבדות". אם הוא לא נכנס למסלול אפופטוטי ומערכת החיסון לא "מטפלת" בו, הוא עלול להתפתח לתא סרטני. :) אבל תהליך האפופטוזיס מתבסס מאוד על אנזימים בשם קספאזות שנכנסים לפעולה במסלול מאוד (מאוד!) מבוקר ומשתתפים בו אברונים רבים, כמו המיטוכונדריה. סליחה על שצף המידע... זה פשוט הזכיר לי הרצאה קטנה שהכנתי בנושא. נהנתי ממנה כ"כ...

למעלה