קאנטרי ישראלי, מקורי, בעברית

קאנטרי ישראלי, מקורי, בעברית

ובכן, נראה לי שזה היה כשהצטרפתי לפורום ודיברנו קצת על התובנה שיש דבר כזה קאנטרי ישראלי מקורי בעברית (כלומר, לא גרסאות כיסוי בסגנון קאנטרי, אלא יצירה מקורית שכזו).
בזמנו הזכרתי את חלק מהשירים של אריק סיני כעונים על ההגדרה (העיירה שלי, שובי לפרדס, על עגלה של אספסת, ילד ירוק וכד').
גם חלק מהשירים של שלום חנוך מתוזמרים כקאנטרי (שיר דרך, לעולם לא אעזוב אותך עוד, בצעירותי ומרבית 'ערב ערב' פחות קלי הנשיפה).
מאיר אריאל (כמה שירים בפחות או יותר כל תקליט אולפן שלו) אבל בעיקר טרמינל לומינלט ושיר כאב. אפשר לראות ב'אגדת עם מקסיקאית' סוג של נגזרת קרובה גם כן.
גם שלמה ארצי ניפק כל מיני דברים מוצלחים במהלך השנים - אהבתיה יותר מכולם ככל הנראה.
אבל, החיפוש אחרי הקליפ של YEAH (בשרשורפלצת מה שומעים עכשיו) הזכיר לי סולו כינור אחר מוצלח שלא חשבתי עליו קודם - אריק ברמן (שער שש יותר מכולם, אבל התקליט המשלוש שלו רובו הולם ומושפע מה-road trip שהוא עשה בארה"ב ושמע בו בעיקר קאנטרי).
ויש גם דברים ביזאריים - למשל 'מבט אחד' של שבק ס'

אז, יש לכם מחשבות לקטעים נוספים שאפשר לשלב לכדי פלייליסט קאנטרי ישראלי מקורי בעברית?

ענת71

New member
בישראל בכלל לא שרים מוזיקת קנטארי!!!

רציתי להוסיף שגם במצעד הלועזי בגלגל"צ
לא מכניסים שירים חדשים בסגנון מוזיקת קנטארי.

מה זאת אומרת - ההצהרה לא ברורה לי.

קאנטרי זה סגנון עיבוד מוזיקלי, כמו הבי מטאל, דיסקו או מוזיקה קלאסית. כל מנגינה אפשר לבצע בכל תיזמור בלי קשר לשפה בה שרים אותה.
אין שנסונים בעברית (אם כן, אז מה זה השירים של אריק לביא)? אין רוק כבד בעברית (אז מה שרים 'היהודים' או רמי פורטיס)?
תקשיבי לשיר הזה של אריק סיני ותגידי לי שזה לא קאנטרי - על עגלה של אספסת.
או לשלום חנוך (הנה שיר דרך).
קאנטרי זה לא רק מבטא דרומי אמריקאי, סליידינג גיטר ובנג'ו או מפוחית.
ההצהרה שלך יותר מהכל מעידה על קבעון מחשבתי בנושא ובסופו של דבר מובילה אותך למקומות שליליים ביחס למוזיקה.
אם תתחילי לחשוב על זה דרך הפרספקטיבה הנכונה, תראי שיש בעצם לא מעט קאנטרי בישראל, גם אם לא מוצהר או לא מובלט.

ביחס למה משמיעים בגלגל"צ או לא זה כבר סיפור אחר. גם שם, משמיעים לא מעט קאנטרי, אבל בצטלה של דברים אחרים.
פליטווד מק, דייר סטרייטס, ליידי אנטבלום מדי פעם (בטח לאור הלהיטים הגדולים שלהם).
אפשר לצפות שחלק מהשירים היותר קאנטריים של קלי קלארקסון יגיעו למטחנהגם כן.
גם BLOWN AWAY מושמע בארץ ובתחנות קאנטרי בצפון אמריקה - אם כי, אם תשאלי אותי זה לא קאנטרי ולא נעליים. סתם פופ מודרני בינוני.
ולגבי מה נכנס למצעד ומה לא - רבות נכתב ודובר על האופן שבו גלגל"ץ מקבלים החלטות. הרבה מכך זה עניין מסחרי מול חברות התקליטים והמפיצים.
במצב הנוכחי, כאשר מרבית אמני הקאנטרי חתומים על חוזים מול חברות תקליטים קטנות ונישתיות בארה"ב שאין להן ייצוג בישראל, אין מי שיידחוף אותם לפלייליסט.
פשוט כך.

LeAnnDylan

Well-known member
לא שומעת מספיק מוזיקת עברית כדי להגיב

הזמרת הישראלית היחידה שאני שומעת זו קרן פלס. כשהתחלתי לשמוע אותה, האלבום השלישי שלה "בין העיר לכפר" הזכיר לי מאוד את סגנון הקאנטרי שאני אוהבת. אני מניחה שיותר במילים וקצת פחות במלודיות למרות שאת חלק מהשירים אני בהחלט יכולה לראות באנגלית עובדים ב-CMT.

LeAnnDylan

Well-known member
הנה כמה

במכונית של אבא - http://www.youtube.com/watch?v=d2JNNxfbBZI
בלוז חרדל - http://www.youtube.com/watch?v=Xz_GUMHG9eU
סני - http://www.youtube.com/watch?v=9mAlNyOlxIw
בין העיר לכפר - http://www.youtube.com/watch?v=nrv6W9NInTU

ויש את "מה כבר נשאר לקחת" שמחזיר אותי אחורה בזמן. לא מצאתי קישור לגרסת סטודיו אז במקום הנה קישור מהופעה שלה. זה מופע אקוסטי אז שומעים די טוב - http://www.youtube.com/watch?v=cr-WrBZN4Pw

דוגמאות טובות שכנעת אותי.

מצד שני, שמיעה ברצף של ארבעה שירים שלה וכבר הסגנון מתחיל להימאס עלי קצת. די מונוטוני מבחינת עיבוד וכד'.
במכונית של אבא בהחלט הכי קאנטרי מבחינת תזמור.
בין העיר לכפר הכי מתאים מבחינת תוכן אם כי מבחינת תזמור הוא הרבה יותר בקו שבין רוק קל ופולק. השריקות וכד', ומקצב הסווינג הקליל הזכירו לי את סיימון & גרפונקל יותר מאשר את קני & דולי.

ענת71

New member
רוב הזמרים בישראל.

ואני לא עושה הכללה שרים גירסאות כיסוי של זמרים אחרים.
ושרים שרי אהבה או מוזיקה מזרחית

אז מה זה אם לא הכללה?

אם את מתייחסת לתופעת ה'כוכב נולד' שמבוססת ברובה על גרסאות כיסוי, אז כן - יש הרבה מהן.
אבל אני לא מסכים עם הטענה הזו כלל ועיקר.
מרבית האמנים שזוכים לחשיפה רצינית בכלי התקשורת יוצרים חומרים מקוריים משל עצמם או חומרים מקוריים של יוצרים שאיתם הם עובדים (כותבים ומלחינים).
מה הקשר בין זה לבין מוזיקה מזרחית לא ברור לי.
ושירי אהבה - את רוצה לטעון שאין שירי אהבה בקאנטרי?
זה ערבוב קטגוריות תוכן וקטגוריות סגנון.

ענת71

New member
יש שירי אהבה בסגנון קנטארי.

אבל רוב הזמרים בישראל שרים שירי אהבה.
לפני מספר שנים הזמרים בישראל שרו הרבה יותר יפה.
תכנס לאתר נוסטלגיה עברית של היוצר נחום היימן ושם תמצא אלבומים של זמרים
ששרו הרבה יותר יפה. הנה כמה שמות:

צילה דגן.
רותי נבון.
אריק לביא.
עוזי מאירי.
רבקה זוהר.
עדנה לב.
ויש עוד הרבה.

אוי הנוסטלגיה...

אני מכיר את מרבית השמות שהזכרת (את חלקם אפילו אישית) וגם את נחצ'ה היימן אישית.
מה הקשר בין הדברים עליהם הם שרו ובין הדיון על קאנטרי בעברית לא ברור לי.
"שרו יותר יפה" זו הבחנה של סגנון הגשה, "שרים שירי אהבה" זו הבחנה של תוכן (ואגב, הקשר בין הכותרת של ההודעה שלך והמשפט הראשון לא ברור לי. למה "אבל", אין כאן סתירה).
וביניהם ובין ז'אנר מוזיקלי (סגנון עיבוד) אין דבר וחצי דבר.

ואגב, רק כדי להמחיש את הנקודה הנה שיר קלאסי של אסתר גמליאלית בביצוע זמרת אחרת שמככבת באתר של נחצ'ה (עדנה גורן) והגרובטרון בעיבוד קאנטרי קלאסי
לכל מי שלא מכיר/ה שווה האזנה!
הטנדר נוסע - http://www.youtube.com/watch?v=fTNv_LdOHRU

ענת71

New member
אתה לא הבנת אותי נכון.

יש שירי אהבה בסגנון קנטארי ששרים באנגלית ולא בעברית.
אתה לא אוהב נוסטלגיה.
אני אוהבת .
כדאי לך לקרוא את הספר: מוזיקה אז ועכשיו שכתב נפתלי וגנר בהוצאת מפה.

אני הבנתי אותך מצוין...

הטענה המרכזית שלך, שלא השתנתה עד כה למרות דוגמאות שסופקו בדיון גם על ידי, וגם על ידי משתתפים (או אולי משתתפות, כולן נשים לא?) אחרים/רות, היא שקאנטרי יש רק באנגלית. אין קאנטרי בעברית. לא קיים. אפילו לא צל של חיקוי. זה משהו אחר.
אולם, בעוד הוכחות כבר סופקו שסותרות את טענתך, את ממשיכה לטעון אותה מבלי לספק הוכחות משלך. אז אנא, הסבירי למה את חושבת את מה שאת חושבת.

השאלות האחרות שלי,שלא ענית עליהן כלל עד כה, הן למה את מערבבת הגדרות ותחומים שבכלל אינם קשורים לנושא שעליו שאלתי.

לא דיברתי על מוסיקה נוסטלגית לעומת עכשווית. נהפוך הוא, חלק מהדוגמאות לקאנטרי בעברית הן משנות ה-60 המאוחרות.

לא דיברתי על מה אני אוהב או לא (אם כי את בהחלט מדווחת מה את אוהבת ומה לא).
אם כתבתי לך שאני מכיר (אישית, לא פחות) את נחצ'ה היימן, ועוד אי אלו אושיות זמר ישראלי, זה אמור דווקא להצביע על האפשרות שאני כן מעריך נוסטלגיה. אם היית קוראת את ההודעות שלי בפורום הזה, היית מבחינה וודאי שגם בתחום מוזיקת הקאנטרי הטעם שלי רבה יותר הארד-קור, שמרני ואפילו 'זקן' מאשר מרבית הכותבים/ות בפורום הזה והוא דווקא קרוב לשלך (דולי פרטון,ווילי נלסון, קני רוג'רס וקארל פרקינס וכו').

לא דיברתי על תוכן (שירי אהבה, שירי דיכאון, שירי ספורט או שירי מימון) בהקשר של מוסיקת קאנטרי - שזה אגב נושא מרתק מבחינתי.
ובהקשר הזה, גם אני מעדיף שירי קאנטרי שאינם שירי אהבה ריקים מתוכן אל עם אמירה (You Don't know Jack של לוק בריאן עכשווית דוגמא מצוינת בהקשר הזה).

בקיצור, נראה שזה שיח חירשים.
לך חשוב לטעון טענות בלי ביסוס, שאינן קשורות אפילו פורום הזה, להכליל הכללות על גולשים אחרים מבלי לדעת מי הם ומה דעתם,
העיקר שתוכלי להישאר לכודה בקונספציה שאף אחד לא אוהב או מקשיב למה שאת אוהבת ולפיכך זה עושה אותך ל:
א. מסכנה ומדוכאת תרבותית.
ב. מיוחדת ויוצאת דופן בקרב הקהל הישאלי.

אז בזמן שב' אולי נכון. א' לא בהכרח. וזו הייתה המטרה שלי בנושא הדיון הזה. לראות כמה קאנטרי יש בעברית וכמה אפשר להינות ממנו.

ענת71

New member
גם הזמרים.

עמי שביט וזאב טנא
הכי קרובים למוזיקת הקנטארי.
יש להם שירים מאוד יפים.

לא מכיר את עמי שביט. אני אחפש.

לגבי זאב טנא... אני לא בטוח. המעט שלו ששמעתי היה יותר בכיוון של מוזיקת פולק-רוק א-לה בוב דילן שכזה עם קצת השפעות אתניות דווקא.
אבל אולי אני טועה או לא זוכר נכון. אם תיתני דוגמאות זה יעזור.

ענת71

New member
השירים של הזמר עמי שביט:

1. בית הבובות.
2. מי שזוכר.
3. האדמה בוערת.
4. לו.
5. אם תאמיני.
6. זה בא.
7. דם די דם.
8. עולם ישן.
9. מי שזוכר.