פעילות האנרגיה בים הצפוני – בדרך להשלמת עסקה אסטרטגית עם ENI, ומינויים חדשים של יו"ר ומנכ"ל לאיתקה
איתקה (Ithaca) הפועלת בים הצפוני (והמוחזקת נכון להיום בשיעור של כ-88.55%), סיימה את הרבעון הראשון לשנת 2024 עם רווח נקי בסך של 43 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של 174 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. חלקה של הקבוצה (88.55%) ברווח הנקי לרבעון הסתכם בכ-38 מיליון דולר. הירידה ברווח הנקי במהלך הרבעון נבעה בעיקרה כתוצאה מירידה שנרשמה במחירי הגז ביחס לרבעון המקביל, כמו גם מירידה בהפקה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, בעיקר במאגרים שמופעלים על ידי צדדים שלישיים, ולא על ידי איתקה.
התפוקה היומית הממוצעת ברבעון הראשון עמדה על 58.7 אלף שווה ערך חביות נפט ליום (KBoe/d), לעומת 75.3 אלף שווה ערך חביות נפט ליום (MBoe/d) בתקופה המקבילה בשנת 2023. סך כל התפוקה בתקופת הדוח הסתכמה לכ-5.3 מיליון שווה ערך חביות נפט לעומת כ-6.8 מיליון שווה ערך חביות נפט בתקופה המקבילה אשתקד.
סך ההכנסות של איתקה לרבעון הסתכמו לכ-480 מיליון דולר, לעומת 644 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. ההשפעה של הפער במחירי האנרגיה בין הרבעונים, הופחתה חלקית כתוצאה מעסקאות גידור על מחירי הגז והנפט, אותן מבצעת איתקה כחלק ממדיניות ניהול הסיכונים שלה. השפעת עסקאות הגידורק על הכנסות איתקה, הביאו לעליה בהכנסות בתקופת הדוח בסך של כ-73 מיליון דולר. ה- EBITDAX של איתקה ברבעון הראשון לשנת 2024 הסתכם בכ-339 מיליון דולר, לעומת 518 מיליון דולר בתקופה המקבילה. השינוי נובע כאמור מירידה בתפוקה וכן מירידה במחירי הגז.
במהלך תקופת הדוח המשיכה איתקה להקטין את יתרת החוב הפיננסי נטו שלה, מכ-572 מיליון דולר נכון ליום 31.12.2023 לכ-461 מיליון דולר ליום 31.3.2024. נכון ליום 31.3.2024, יתרות הנזילות ומסגרות האשראי של איתקה עמדו על 1.2 מיליארד דולר, מתוכן מסגרת ה-RBL הפנויה למשיכה עומדת על כ-836 מיליון דולר. יחס החוב נטו ל-EBITDAX המשיך לרדת, והוא עמד נכון ליום 31.3.2024 על כ-0.3.
בחודש מרץ 2024, קיבלה איתקה את אישור הרגולטור (NSTA), להארכת הרישיון לתקופה של שנתיים נוספות, במאגר Cambo , וזאת עד ליום 31.3.2026. מאגר Cambo הוא אחד המאגרים הלא מפותחים הגדולים ביותר בים הצפוני, עם עתודות ומשאבים מותנים (ברמת 2C), בהיקף של כ- 129 מיליון חביות. איתקה פועלת לקידום הפרויקט לקראת קבלת החלטת השקעה FIDולצירוף שותפים אסטרטגיים פוטנציאלים, שיפעלו ביחד איתה לקידום הפרויקט, בהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו בתנאי הרישיון. כזכור, בחודש נובמבר 2023, השלימה איתקה את העסקה לרכישת מלוא הזכויות במאגר Cambo (100%) לאחר שרכשה את זכויותיה של SHELL (30%) במאגר.
בחודש אפריל 2024, עדכנה איתקה כי חתמה על הסכם מחייב לביצוע עסקה אסטרטגית לצירוף עסקים (Business Combination) עם חברת האנרגיה הבינלאומית ENI, בקשר עם מרבית נכסיה המפיקים של ENI בים הצפוני. העסקה תעשה בדרך של צירוף הנכסים המפיקים של ENI בים הצפוני האנגלי לתוך איתקה, בתמורה להקצאת מניות באיתקה. לאחר השלמת העסקה, והתאמת החזקות הציבור, תחזיק ENI בכ-37.3% מהחברה הממוזגת, כאשר קבוצת דלק תמשיך להיות בעלת השליטה עם החזקות של כ- 52.7% מהחברה הממוזגת.
איתקה הודיעה שלאחר צירוף הנכסים של ENI היא שואפת לבצע חלוקות דיבידנד של עד כ-500 מיליון דולר בכל אחת מהשנים 2024 ו-2025. כמו כן, כושר ההפקה היומי של איתקה צפוי לגדול באופן משמעותי לטווח שבין 110,000 - 100,000 חביות ביום, וזאת החל מיום 1.7.2024. סך הרזרבות של איתקה צפוי לגדול בכ- 100 מיליון שווה ערך חביות נפט.
כחלק מתהליך השלמת העסקה האסטרטגית בין איתקה ל-ENI , הצדדים הודיעו על שורה של מינויים חדשים בהנהלת איתקה אשר צפויים להוביל את החברה קדימה ולהביא ליישום האסטרטגיה הכוללת שלה להמשך צמיחה והתרחבות. שני המינויים העיקריים עליהם הכריזה איתקה כוללים את מינויו של יניב פרידמן לתפקיד יו"ר איתקה, במקומו של גלעד מאירסון, ומינויו הצפוי של לוצ'יאנו ואסקז Luciano Vasques)) לתפקיד מנכ"ל איתקה, אשר צפוי להיכנס לתפקידו לאחר השלמת העסקה בין איתקה ו- ENI. יניב ולוצ'יאנו מביאים איתם ניסיון בינלאומי וידע רב של עשרות שנים בתחום האנרגיה והתשתיות, והם צפויים, ביחד עם הנהלת איתקה, לחזק את מעמדה כשחקן מרכזי בתחום האנרגיה ולהוביל את אסטרטגיית הצמיחה והתרחבות של החברה.
בהתאם למדיניות הדיבידנד המוצהרת שלה, ביום 20.3.24 הכריזה איתקה על חלוקת דיבידנד בהיקף של 134 מיליון דולר, חלקה של הקבוצה עמד על כ-119 מיליון דולר (כ-430 מיליון שקל).
פעילות האנרגיה בישראל – עלייה ביצוא וברווח הנקי – גידול בביקושים ממצרים
המגמה החיובית בתוצאות ניומד (המוחזקת בשיעור של כ-54.7%), נמשכה גם ברבעון הראשון לשנת 2024, כאשר חלק הקבוצה ברווח הנקי הסתכם בכ-244 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של כ-232 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הכנסות ניומד (כפי שנכללות בתוצאות הקבוצה) הסתכמו ברבעון הראשון בכ-840 מיליון שקל, לעומת כ-862 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
ה-EBITDAX של השותפות ברבעון הראשון הסתכם בכ-674 מיליון שקל, לעומת 706 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הפער נובע בעיקר מהיקף כמויות הגז הטבעי שנמכרו ממאגר לוויתן, אשר קוזז בחלקו על ידי עליה במחיר הממוצע ליחידם חום (MMBTU) מכ-6.09 דולר ברבעון המקביל, לכ-6.16 דולר ברבעון הנוכחי.
ההפקה ממאגר לוויתן הסתכמה ברבעון זה בכ-2.6 BCM, תוך גידול בייצוא למצרים, שהסתכם ברבעון הראשון של 2024 לכ-70% מכלל המכירות ממאגר לוויתן. הייצוא לירדן הסתכם בכ-0.6 BCM לעומת 0.7 BCM ברבעון המקביל אשתקד.
פרויקט הצינור השלישי, שצפוי להגדיל את ההפקה ממאגר לוויתן מכמות של 12 BCM בשנה לכ-14 BCM, מתקדם בהתאם ללוחות הזמנים והתקציב שנקבעו. פרויקט זה בשילוב פתיחת צווארי בקבוק בתשתית ההולכה למצרים, צפויים להביא לגידול משמעותי במכירות מלווייתן החל משנת 2025 ואילך. כמו כן, השותפות ממשיכה לקדם את שלב ב׳ של לוויתן וברבעון החולף אישרה תקציב נוסף של 32 מיליון דולר לקראת החלטת FID.
ניו-מד אנרג'י פרסמה בחודש מרץ 2024 דו"ח עתודות, משאבים מותנים ונתוני תזרים מהוון מעודכנים (DCF) למאגר לוויתן, מהם עולה כי שווי מאגר לוויתן עלה, ביחס לעתודות ומשאבים מותנים מסוג 2P+2C לפי שיעור היוון של 10%, והוא נאמד כעת בכ- 13 מיליארד דולר, מתוכו חלקה של ניו מד אנרג'י כ-5.3 מיליארד דולר.
עם פרסום הדוחות לרבעון הראשון, דיווחה ניו-מד אנרג'י כי השותפות במאגר לוויתן התקשרו עם אשכול אנרגיות כוח בע״מ, בבעלות דליה אנרגיה ושותפים נוספים, בהסכם לתקופה של 7 שנים, לאספקת גז טבעי ממאגר לוויתן בהיקף שנתי מצטבר של כ-0.5 BCM, על בסיס מחייב (Firm) במנגנון של Take or Pay. בנוסף, הוסכם כי שותפות לוויתן יספקו לרוכשת על בסיס בלתי רציף (interruptible) כמויות גז נוספות אשר עתידות לשמש את ארבע יחידות הייצור הקיטוריות שבאתר אשכול. להערכת השותפות בלווייתן, היקף ההכנסות הכולל מההסכם (100%) צפוי להסתכם בכ-650 מיליון דולר. האספקה צפויה להתחיל בחודש יוני השנה.
לאחר תאריך המאזן, עם פרסום הדוחות לרבעון הראשון של 2024, הכריזה ניומד על חלוקת דיבידנד בהיקף של כ-60 מיליון דולר. סך הכל במהלך הרבעון הראשון ולאחר תאריך המאזן הכריזה ניו מד על חלוקת רווחים לבעלי מניותיה בסכום כולל של כ- 120 מיליון דולר, מתוכם חלקה של הקבוצה עומד על כ- 66 מיליון דולר.
מהדרין – קידום פעילות הנדל"ן והאנרגיה המתחדשת (אגרו וולטאי)
בחודש ינואר 2024, ובמטרה להגדיל את שיעור החזקה שלה בחברה מעל ל- 50%, השלימה הקבוצה הצעת רכש במסגרתה רכשה כ-10.83% נוספים מהונה של מהדרין בתמורה לסך של כ-59 מיליון שקל. לאחר השלמת הצעת הרכש מחזיקה הקבוצה בכ-55% מהונה של מהדרין. בחודש מרץ 2024, עדכנה מהדרין כי לצד תחום החקלאות, המהווה את עיקר פעילותה כיום, החברה בוחנת גם פיתוח תחומים נוספים ובהם תחום הנדל"ן, לרבות באמצעות הסבה, השבחה ופיתוח של קרקעות של החברה, כמו גם קידום תחום האנרגיה המתחדשת, לרבות באמצעות שיתופי פעולה עם חברות מובילות בתחום, במטרה לקדם שימוש בקרקעות הנמצאות בבעלות מהדרין ובקרקעות המעובדות על ידה, לצורך הקמת פרויקטי אגרו וולטאי ומתקנים לאגירת חשמל.