קדימות בתור להשתלה

sporTV

New member
קדימות בתור להשתלה

כתבה שמכניסה קצת צדק לחיינו. שלא נזדקק

LullaBelle

New member
אני כמובן מאוד בעד החוק החדש + דיון?

וכמובן שאני חתומה על כרטיס אד"י כבר הרבה שנים, כמו כן גם בעלי [שחתם הרבה לפני שפגש אותי]. בדיון שהתפתח אצלי בעמוד הפייסבוק לאחר שפרסמתי לינק לכתבה הנ"ל והבאתי את שמחתי לאור החוק החדש, התפתח דיון ביני לבין חבר טוב שלי. הוא טען שאנחנו מדינה סוציאליסטית ולכן חוק כזה, שבעצם [לפי הגדרתו] מגדיר סוג אחד של אנשים כ"טוב" יותר מאחר, הוא לא בסדר, והידיד גם כותב שהוא "לא חושב שזו התגובה הנכונה להתמודד עם סירובם של מגזרים מסויימים לא לתרום". מה דעתכם?

ראשגדול

New member
נו מה לעשות

יש אנשים שהם טובים יותר מאחרים ... זה מה יש למה שמישהו חרע יקבל במקום מישהו טוב ? אני מתאר לעצמי שחבר שלך לא חתום על כרטיס ..

sporTV

New member
השאלה שיותר מדאיגה אותי היא:

למה לא מרכזים את המאמצים בעידוד לתרומות איברים? הרי בסופו של דבר, איש "טוב" או איש "רע", המצוקה בארץ כל כך גדולה ששניהם לא ישרדו עד ההשתלה. וגם - איך בדיוק אמורים לתעדף את אלו החתומים על אד"י? מסתכלים באיזה תאריך נכנסת לרשימת ההמתנה להשתלה ואם מישהו ללא כרטיס אד"י נכנס כמה ימים קודם אזי לך יש קדימות? נשמע לי כמו משהו שיכול לתקן עוול קטן ולא משהו שבאמת יפריד בין ה"טוב" ל"רע". אני חושב שצריך לשנות לאנשים את התפיסה בראש ולא להכריח אותם לחתום על אד"י בצורה שכזו. הרי אדם בריא בכלל לא חושב שהוא יזדקק להשתלה אי פעם....אז למה שזה יניע אותו לחתום על כרטיס אד"י?

vikvik

New member
אני חושבת שזה לא סותר

ואני כן חושבת שזה עוד אחת מהדרכים לפעולות העידוד תרומת איברים. ואנשים בריאים כן חוששים על דברים שיכולים לקרות להם , אחרת לא היינו משגשגים בכל העניין של ביטוחי החיים והבריאות. ואני גם חושבת שזה חלק משינוי התפיסה הכללי בראש גם , ולא בהכרח מסכימה שזה תיקון של עול קטן. מדובר באוכלוסיה מאוד משמעותית ורצינית במדינת ישראל שפועלת בצורה לא הוגנת של לקחת ולא לתת , לכן מבחינה הפרופורציונאלית זה צעד קטן אך גדול. ואיך עושים את זה? יש ניקוד לכל מועמד. ניקוד שמורכב מכל מיני מרכיבים הרלוונטיים לכל סוג השתלה , אחד מהקריטריונים מעכשיו יהיה חתימה על כרטיס אדי , כן או לא , דבר שיוסיף או יוריד מהניקוד הכללי. ואם יהיה מצב שבו יהיו שניים באותו המצב הבריאותי הזקוקים להשתלה , הקדימות תהיה לזה שיש לו כרטיס.

sporTV

New member
תודה על ההסבר. נעשה ברור יותר עכשיו....

אני עדיין חושב שכמות האנשים שיחתמו על הכרטיס בגלל שיפחידו אותם שיעכבו את תורם להשתלה הוא זעום לעומת שכנוע ציבורי שיוביל לכך שאנשים יחתמו כי הם רוצים ולא כי הם "מפוחדים". אני מנסה להסביר (וקצת מסתבך....) שיש הרבה יותר אנשים בריאים שנפטרים מבלי לתרום איברים, ואפילו מבלי להזדקק להשתלה כלשהי, מאשר אנשים חולים שזקוקים להשתלה וחתמו או לא חתמו על כרטיס אד"י. כלומר - הנתח העצום שבו ניתן להעלות המודעות וכתוצאה מכך תרומות איברים כנראה לא נכלל בקטגוריית התיעדוף הנ"ל.

orii

New member
אתה חושב רציונאלית, זאת הבעיה שלך...

כל התחום הזה מונע מדחפים ושיקולים לא רציונאליים בעליל. אני מסכים שאם היה מסע הסברה שינסה לפוגג את הפחד הזה היה יכול להיות שיפור גדול.

ומה יגידו במסע ההסברה??

באמת, אני מנסה לחשוב על כיוון כזה... הידעת? כשאתה מת גופך נרקב ואוכלות אותו תולעים... לא חבל לתת להן הכל? לפחות תציל כמה איברים
וברצינות, הבעיה היא שבאמת לא מדובר ברציונאליות, אלא בעניינים של אמונה. וזה כבר לא ממש עניין של שכנוע. אולי צריך לעבוד על העניין הזה של מוות מוחי וקביעת מוות. כי זו נקודה שכנראה לא מספיק מובנת בציבור.

sporTV

New member
לדעתי חשוב להדגיש

את החיים שניצלים בזכות הנפטרים. להראות אילו חיים ואיכות חיים מקבלים המושתלים בזכות ההחלטה שמצילה את חייהם.

orii

New member
ס. אחת, בתכלס זו נראת לי הדרך הכי אפקטיבית

להציל חיים זה אחלה אבל לא משכנע יותר מ 10% לחתום על אדי. אני חושב שמה שמונע זו ההכחשה של המוות ושל מה שקרוה לגוף. הכיוון שאת הצבעת עליו: "הידעת? כשאתה מת גופך נרקב ואוכלות אותו תולעים... לא חבל לתת להן הכל? לפחות תציל כמה איברים..." נראה לי אפקטיבי. זה כמו שעשו באוסטרליה מסע פירסום במלחמה בתאונות והראו תמונות לא קלות - והוא השפיע. אני לא חושב שצריך להראות באמת מה קורה לגוף בקבר, אבל אני חושב שניתן לגרום לאנשים לחשוב על זה מספיק כדי שזה יהיה מטומטם להשוות את החים של ילד מול החלופה הנפוצה - מזון תולעים. כו כן אני חושב שניתן ללכת בעוד כיוון שדרך השתלה במובן מסוים חלק מהגוף של מי שמת ממישך לחיות. אני חושב שזו נקודה שתגרום לעוד חלק מהאוכלוסיה לחתום.

orii

New member
ראיתי את התשדיר

הוא אכן מאוד יפה ומרגש. אבל אני מכוון למשהו עם יותר בשר. קודם כל מבחינת התורם, שמאפשר לאברים שלו להמשיך "לחיות". דבר שני האופציה של להראות את החלופות: מזון לתולעים

האופציה הראשונה נראית לי מאד משמעותית

בנוסף לראיונות של משפחות שכולות שמתארות את הסיפוק שיש להן בכך שהן סייעו להצלת חיים להביא אותם לדבר על כך שבאמצעות התרומה "חלק" מהיקר שלהם ממשיך לפעול ולתפקד.

thecarrier

New member
קציר אברים להשתלה

אני עסוק בעניין שנים רבות, וקורא לפעמים פירסומים וחדשות (לא מדעיים) בנושא. אין ספק שאחד ממטרות האיגוד צריכה להיות עידוד הציבור לחתימה על אדי. פעם כתבתי רעיון דומה לקידום ההשתלות, לרבות הגדלת הסיכויים ע"י אחוז מבני המשפחה מקרבה ראשונה למועמד להשתלה, וכן וותק החברות באדי. אומדנים כלליים: באירופה המערבית חתומים על כרטיס (כמו אדי) כ-1/3 מהאוכלוסיה. בישראל חתומים כ-1/3 מאשר באירופה, דהיינו כ-1/9 מהאוכלוסיה. באירופה אם אתה חתום וחלילה הפכת לתורם, די בחתימתך המוקדמת לעשות את הפעולות. בישראל, החתימה באדי אינה מספיקה, פונים לבקש הסכמת המשפחה, ונעזרים בכרטיס בכדי לנסות לשכנע את המשפחה (זוהי צוואתו וכו') .בישראל יש מגדר רחב מאוד של אוכלוסיה דתית ו/או מסורתית שחושבים שזה אסור ע"פ ההלכה, אע"פ שיש פסקי הלכה שזה מותר, תוך שימוש במצוה "כל המציל נפש אחת מישראל,כאילו הציל עולם מלא" וכו'. רוב האוכלוסיה לרבות החילוניים חוששים משיקולים זרים של הרופאים (מקבלי ההחלטות) באשר לקביעת מועד הפטירה של התורם, האם אכן אפסו הסיכויים להחלמה ולו גם תפקוד הכרתי חלקי. תכלס: נסו לעודד את המעגלים המשפחתיים והחברתיים שלכם לחתום על אדי
ושלא נזדקק. זכרו: תרומת דם ניתנת מראש, לצורך ביטוח מנות דם למקרה שלא נידרש. חתימה על אדי, אינה תרומה מראש. יהיה ביטוח לקדימות תורים למקרה שלא נזדקק, וספק אם נידרש לתרום. ושנהייה בריאים ומאושרים

vikvik

New member
תוכלי להגיד לו

כי אין באמת סוציאליזם במערכת הבריאות. שגם לפני החוק הזה בכל העולם יש קריטריונים למועמד " טוב" יותר ו"טוב" פחות. לדוגמא לא יעשו השתלה לאדם מנרקומן או אלכוהוליסט. לא יודעת מה החוק לגבי עישון , אבל זה גם מוריד ניקוד. אז מה זה הופך את הרופאים לאלוהים? אולי לאותו המעשן יש יותר סיכוי להשתלה מוצלחת מאשר למישהו אחר שלא מעשן...

sporTV

New member
כן, בהחלט תשדיר מרגש ויפה !

האם יצא לך לראות את הכתבה בחדשות ערוץ 2 ? דיברו שם על כך שהחוק החדש שקובע מוות מוחי גרם לצניחה במספר תרומות האיברים. כתבה עצובה כרגיל.... אשתדל לשים כאן קישור לכתבה.

לדעתי זה תשדיר שמשכנע את המשוכנעים

מקסים ועדין ושובה לב תרתי משמע... אבל איך הוא יכול לשכנע את המתנגדים מהסיבות השונות לתרום איברים?

למעלה