קהילות דוברי הלאדינו והשואה

Sarika

New member
יום עיון בנושא -

קהילות דוברי הלאדינו והשואה לציון 20 שנה לכתב העת "לא נשכח" ובשיתוף מרכז משה דוד גאון ללאדינו אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. ביום רביעי 7.12.2005 באוניברסיטת בר-אילן לפרטים נוספים בקישור מצורף
 
../images/Emo26.gifהמרתון בעיצומו../images/Emo36.gif

למי שעוד יכול/ה להגיע, הייתי בפתיחה הבוקר, ורשמים חיוביים אספר לכם בהמשך היום.
 
../images/Emo91.gifרשמים כנס שואה ודוברי לאדינו

השתתפתי הבוקר במושב הפתיחה של הכנס שעסק בשואה בקרב דוברי הלאדינו. פרופ' תמר אלכסנדר - ראש המכון לחקר הלאדינו באוניברסיטת בן גוריון סיפרה על מאמציה להחדיר למוסדות אקדמיים העוסקים בשואה, את חלקם של דוברי הלאדינו שעברו את השואה, ועד כמה היא לעיתים מצליחה, ולעיתים מקבלת סרוב להשתתף בכינוסים שעוסקים בשואה בימינו. פרופ' שמואל רפאל - ראש המרכז לחקר הלאדינו באוניברסיטת בר אילן ברך בלאדינו את משתתפי הכנס. פרופ' משה אורפלי - דיקאן הפקולטה למדעי היהדות באוניברסיטת בר אילן - סיפר כי באחד הארועים הוא הקריא את מס' הנרצחים מקרב היהודים הספרדים שנרצחו בשואה לפי ארץ מוצא. לאחר הארוע פנה אליו אדם בכיר בישראל ואמר לו שהוא לא ידע שגם ספרדים נרצחו בשואה. יעקב העליון שאיבד את אחותו באושוויץ, הקריא בלאדינו שיר מצמרר שכתב על צעדת המוות מאשוויץ, ופרופ' תמר אלכסנדר קראה לאחר מכן תרגום לעברית. פרופ' נורית גוברין מאוניברסיטת תל אביב, התייחסה לתפקידו וחשיבותו של כתב- העת "לא נשכח" שיוצא כבר 20 שנה ע"י ד"ר רפאל באוניברסיטת בר אילן, שמוקדש לשואת יהודי יוון.
לזכרם.
 

SARAH B

New member
בר אילן

גם אני השתתפתי בכנס זה עד השעה 18.00 מרתק מרגש עד לדמעות מיכל הלד דיברה וסיפרה שגרם לנו לבכות ובסוף הראו לנו בטקליטור את הטקס עם המצבה בבירקנאו של דוברי הלאדינו באותיות ספרדיות נאמר קדיש והתקוה וכולם יצאו עם עינים אדומות
 

Sarika

New member
ועוד על המרתון...

אני רוצה לספר על - העיתונאית אבירמה גולן - שהרצתה על דוברי הלאדינו והשואה בספרות בת ימינו ושיתפה אותנו בסוד יצירתה החדשה - ספר על אודות בן לאם ילידת יוון שאיבדה את משפחתה בשואה וניסיונות הכחשה שלו. כדי לבנות דמויות אמינות ולשבץ בסיפור משפטים בשפת הלאדינו, הסתייעה אבירמה באינפורמנטים שעברו חוויות דומות, מעשה שהביא אותה להזדהות מלאה עם הדמויות עד כדי כך שבעת שהיא הקריאה לפנינו פיסקה מתוך הסיפור, דמעות הציפו את עיניה ועיני רבים מבין הצופים. בהצלחה אבירמה גולן, מצפה לצאת ספרך.
 
תודה לשרה ב. ושריקה, התרגשתי

מאד ממה שכתבתן. את אברימה גולן, ראיתי בהצגה: "גולגותא" כצופה. התרגשתי לגלות שהיא מזדהה ושותפה לתיעוד הטרגדיה של יהודי יוון שעברו את השואה. נשמח אם תמשיכו לעדכן אותנו בכל הנוגע לתיעוד שואת יהודי יוון.
 
בחיפה מתקיים פרוייקט של מסע

לרודוס בעקבות משפחות הניספים מהאי. במסגרת הפרוייקט נסעו תלמידים מחיפה לנקות את יבת הקברות היהודי, הלכו בעקבות המשלוח שיצא לאושביץ מרודוס, קיימו טקס אזכרה במקום המישלוח. היה קשה למצוא את המיקום המיוחד. למסע צורפו ניצולים מיוון אשר ליוו את התלמידים. שרו וסיפרו סיפורים בלדינו. בין התלמידים היו עולים ממדינות חבר העמים ואף צברים. לאה טייכר מהפורום השכן "שורשים משפחתיים".
 
../images/Emo140.gifללאה טייכר../images/Emo140.gif

תודה על המידע החשוב. נשמח אם תצטרפי אלינו לפורום.
 

inbar20inbar

New member
נטלתי חלק בשיקום בתי הקברות

שהייתי במסע זה היה חלק מתוכנית המסע, אני מקווה לקחת חלק שוב בעתיד!
 
אולי תוכלי לספר לנו בבקשה

על שיקום בית הקברות, גם מהצד הטכני: מטעם מי היתה המשלחת, איזה בית קברות וכו', וגם מהצד הנפשי: איך הרגשתם. ואם יש לך תמונות של "לפני" ו"אחרי", אודה לך מאד.
 

inbar20inbar

New member
פרוייקט של הבית ספר בו למדתי

בית ספר "רעות" בירושלים משלחת קטנה, מכובדת ואיכותית ביותר. אני לא זוכרת את שמות העיירות בהן שיפצנו את בתי הקברות אבל חברנו לשני קבוצות נוער, מגרמניה ומפולין ויחד שפצנו את בתי הקברות. ד"ר אריה גייגר המנהל שלי יוצא למשלחות פעמיים בשנה, פעם לטובת מסע+שיפוץ ופעם בקיץ רק לשיפוץ. בתחלת השיפוץ המחזה שנגלה אלינו היה של מצבות פזורות אחת על השניה במערום, היה נראה כאילו עוד שניה באה משאית של הס"ס לאסוף את התכולה. אחריי השיפוץ שלקח 4 ימים המקום קיבל צורה, עד כמה שהיה ניתן שחזרנו את המצבות, העמדנו אותם באדמה, ניקינו וגרפנו את הדשא...
 
../images/Emo51.gifרבה עינבר, וקישור למאמר

אני מוסיפה קישור למאמרו של רמי נוידרפר על פולין, שימו לב לבית הקברות של פולין ולדיון בעקבות הכתבה.
 
למעלה