קולנוע ותיאטרון ביידיש בישראל

קולנוע ותיאטרון ביידיש בישראל

אודה ולא אבוש - מיימי לא הייתי בהצגות ביידיש שמציגים חבורת ה"ייִדישפּיל" בתיאטרון היידיש, וגם איני מתכוון להיות נוכח בעלבון הזה שנקרא "ייִדישפּיל". אתמול סיפרה לי בהתלהבות ידידה שלי שלומדת יידיש שיש לה כרטיס ל"סיפור פשוט" ביידיש. היא הוסיפה ואמרה שבארבע הצגות ביידיש של ה"ייִדישפּיל" שהיא ראתה היא יצאה באמצע... היא פשוט לא יכלה לסבול את המשחק הגרוע ואת הזלזול בקהל דוברי היידיש. היא קיוותה שהפעם זה יהיה שונה. "זה עגנון... הסיפור ידוע... זה בטח יהיה שונה", כך היא אמרה לי. אך היום קיבלתי ממנה טלפון והיא מספרת שגם הפעם היא נטשה את אולם התיאטרון באכזבה קשה. לפי דבריה, היידיש שבפי השחקנים מלאכותית ולא שוטפת, המשחק אינו אמין כלל ויותר מכך - השחקנים יושבים על שולחן ומוזגים להם מרק... האם אתם חושבים שהיה מרק בסיר? תמשיכו לחשוב כך. לא היה שום מרק שם אלא סיר ריק שהשחקן הראשי מזק "כאילו" בכף מתוכו לתוך צלחות המסובים. התיאטרון הזה כל כך עלוב ומעליב. "הצגות בית-ספר יותר טובות מזו" אמרה לי ידידתי חובבת תיאטרון מושבעת, "למה הם התקמצנו על המרק, למה". התחושה שלי היא שאנשי התיאטרון הזה אומרים לעצמם: האַלטע-קאַקערס האלה שבאים לראות את ההצגות רוצה בעיקר לשמוע טרלללה טרללה וזה מה שניתן להם. משחק? מה פתאום... בשביל מה? להשקיע? הרי הקשישים האלה יוציאו את כל הפנסיה שלהם בשביל אַ ברעקעלע ייִדישקייט, אז למה להתאמץ. אותי זה כל כך מרגיז ואני לא יכול להירגע. ----------------------------------------------- ועכשיו לעניין הרבה יותר אופטימי ומשמח: טיפין טיפין נעשים בארץ סרטי קולנוע קצרים ביידיש (או חלקית ביידיש). חלק מהסרטים הללו שוות צפיה. זה דוגמא ליצירה צעירה וחדשה ביידיש (בניגוד לשמאַטעס של ה"ייִדישפּיל"). אביא לכם פרטים על שני סרטים שצולמו על ידי סטודנטים בבית ספר "מעלה": 1. אליקים (צריך לקרוא: עליאָקים) - סיפור אהבה שמתרחש בסימטאות מאה שערים בין בחור נכה לבין בת ראש-הישיבה. הסרט הזה אורכו 30 דקות והוא מקסים ביותר. אני הייתי שותף בעשיית הסרט בכל הקשור ליידיש: תידרכתי את השחקנים ושיכתבתי חלקים מסוימים בקטסט ביידיש; ליוויתי את הצילומים הרלווטניים ביידיש. 2. אַ מעשׂה - סיפור אהבה הנרקם בין איש זקן לבין הפיליפינית שעוזרת לו בחיי היומיום. לא ראיתי את הסרט אבל מפי השמועה נודע לי שהוא מצוין ומרומם נפש. שני הסרטים זכו ל"ציון לשבח" בפסטיבל ירושלים ובפסטיבל חיפה. הסרט הראשון אמור להיות מוצג בירושלים בפברואר 2003. לגבי הסרט השני אין לי מידע רלוונטי. אני מניח שבמהלך השנה הקרובה ניתן יהיה לראות אותם מסך הטלויזיה.

מסקנה ? ../images/Emo8.gif

תתחיל לייעץ גם ל"יידיש-שפיל" ? אגב, מימי לא ראיתי, תיאטרון באידיש... בטלביזיה, כשיש משהו בכיוון, אני נוהג לקרוא את הכיתוביות בעברית . לא מקשיב לשחקנים.

ההצגה היחידה שראיתי ביידיש

היתה די מגילה של איציק מאַנגער. זה היה בשנות השישים. היא היתה פשוט מדהימה מבחינת משחק. הם התייחסו לקהל בכבוד, השקיעו וקיבלו תוצאות תוצאות דופן.

מנקלה

New member
לפני זמן מה

הזדמן לי לצפות בטלוויזיה בשלושה סרטים של יוצרים צעירים דתיים. אחד מהסרטים היה על טהרת היידיש, אבל היידיש שם הייתה כל כך מוזרה בעיניי, ממש *קשה*, לא מתנגנת, לא עסיסית, כפי שאני אוהבת. האם זו היידיש הנשמעת בסמטאות מאה שערים?

אחד הסרטים הוא ביידיש חרדית

הסרט שהייתי מעורב בעשיה שלו - "אליקום" - הוא על טהרת היידיש הירושלמית/מאה-שערימית. זה שונה לחלוטין מהיידיש המזרח-אירופאית. התסריט היה ביידיש מזרח-אירופאית ואילו אני התעקשתי לשנות את זה מכיוון שהעלילה מתרחשת בבתי אונגרין ולא בנאַלעווקיס. אני בטוח שיהיו תרעומות על היידיש בסרט הזה, יגידו שהיא לא אותנטית, שהיא יידיש משובשת אבל אני יודע הרי שזאת היידיש החרדית ואין בלתה.

zimes

New member
תסמנו לעצמכם -

לראות את הסרטים יחד, מתישהו, במפגש פורום.

zimes

New member
שלב ראשון -

כשזה יהיה בטלויזיה - שמישהו יקליט. אח"כ נדבר.

t a m n u n a

New member
יידישיסט ובן-אהרו תרשו נא לי../images/Emo110.gif

לחלוק על דעתכם... המלומדים - יידישיסט, ובן אהרון או להביע משהו שונה. בקשר "ליידיש שפיל". לגופו של עניין אני ממש לא בוחנת את משחקתם של המשתתפים את זה יעשו המבקרים... אבל מאידך אני יודעת שלי ושכמוני, צברים רבים שנולדו בארץ ושפת היידיש היתה זרה להם כמעט ולחלוטין, ובבית אפילו בקשנו לדבר רק עברית.....דוקא "היידיש שפיל" היה חלק מהשיבה הביתה... לנו הישראלים. בעיני מה שכתבתם התקבל אצלי, במובן מסויים, קצת כמתנשא.... אני בהחלט נהניתי מכמה מההצגות ואולי מעצם העובדה שאני "תמנונה" הישראלית יושבת ערב שלם ושומעת יידיש, אתם לא יכולים לתאר לעצמכם מה זה עשה לי ולחברי הרבים שהיו עימי ובאו מאותו רקע. החזרה ליידישקייט היתה אצלי בשלבים (אגב זה קורה לרבים מידידי) צעדתי לאט והנה היום אני בפורום יידיש, קוראת אמנם לאט מאד, מבינה די הרבה, ואפילו לומדת.

zimes

New member
אני מבינה אותך, ובכ"ז

לא עדיף אם זה היה מבוצע באופן מקצועי? ברמת משחק גבוהה? זה סוג של זלזול בך ובחבריך "אלה - רק רוצים לשמוע יידיש, אז לא משנה מה נעשה על הבמה, העיקר שזה יהיה ביידיש". לא?

תמנונה.

אין לי דבר וחצי דבר, עם הביקורת שהשמיע כאן יידישיסט, על רמת הצגה כזו או אחרת. העובדה שהיא מושמעת באידיש, לא פוטר את השחקנים מלשמור על רמת ביצוע נאותה. אני מניח, שהלהקות האלה, אינם חיות מקהל הצופים, אלא, סמוכות אל שולחן התקציב הממשלתי, חבל, שכך הם נוהגים. באשר לנוהגי הבלוי והבידור שלי זו כבר העדפה אישית ואיננה קשורה בשפה. אינני כופה על עצמי "ערב אידיש" רק כדי לראות הצגה קלוקלת. שהחמצתי את הצגת "המגילה" פאשלה רצינית בהשכלת האידיש שלי.

TAMNUNA1

New member
בן בן מסכימה אתך אבל../images/Emo110.gif

לא רק הן חיות על תקציב הממשלה....ולא כל הצגה המועלת בתאטרון מקצועי שווה, הלא כן? אבל מה שרציתי להעביר ואם לא הבנת אז הפספוס כולו שלי,הוא שאנו הישראלים הרוצים בכל זאת להתקרב לשפה ולהרגיש שאנו בתוכה...זה כן ללכת להצגות האלה. גם לנו היתה תחושה שזה לא זה אבל מאחר ואין לנו דבר אחר אז..... ובעצם למה ומדוע לא קמות להקות ברמה למשל? מאחר וחוויתי מספר פעמים, לא גדול אני מוכרחה להודות, להיות בתוך הקהל היידישיסטי הזה הבחנתי בקהל שונה, מתנהג אחרת, מתלבש אחרת אבל מצאתי את עצמי נהנית מסוג אחר של חוויה שהביאה אותי בסופו של דבר ללמוד יידיש...עובדה. אגב, בן גם אני הולכת לראות הצגות.....וגם ממש לא מתוך כפיה......

TAMNUNA1

New member
זלזול?../images/Emo110.gif

את חושבת שהם בהצגותיהם התכוונו לזלזל בי/בנו? או זה מה שהם בעצם יכלו לתת. צימס יקירתי, את בדבריך מזלזלת באינטלגנציה שלנו, אבל זה לא מפריע לי כלל ועיקר. מטבעי אני נותנת צ´אנסים להרבה דברים ודי פשרנית כשצריך להיות. ואם אמרתי שנהנתי הרי אכן כך היה, ואם הייתי חשה בזילזול מן הסתם ..... טוב באמת...... זניח ולא חשוב מה אני מרגישה או הרגשתי זה לא היה הנושא.

zimes

New member
אני לא התכוונתי לזלזל בך, חלילה

אבל הנקודה היא בדיוק מה שאמרת - שאת מוכנה להתפשר על הרמה, ובלבד שתזכי להנות מהשפה והאווירה. זה לא הוגן כלפייך (כלקוחה). למה שתתפשרי?

TAMNUNA1

New member
צימס יש צדק בדבריך אולם../images/Emo110.gif

יש רצוי ויש מצוי......משפט נדוש אבל כל כך נכון...זה מה יש....מה? לעשות הפגנה? בהפגנה/עצרת האחרונה שהייתי הרגו לי ראש ממשלה...שיהרגו לי את היידיש.?..זה מה יש לי....אני מניחה שבמידה ותהיה להם תחרות ממילא הרמה תעלה ועד אז כמו בכל דבר מ ת פ ש ר י ם...... מי שלא מתפשר אין לו חברים אין לו המון דברים.......ולי חבל על כל האין, אפילו אם הדבר מצריך פשרה. וזו ההזדמנות לאחל לך בהצלחה בלהיות מ"מ של היידישיסט הבאמת אולטימטיבי ומקסים. שיהנה באילת, דעה אישית: אחד המקומות הכי אהובים עלי ובעיקר מה שנעשה מתחת למים.

yaely2

New member
מנהל
לגבי הצגות יידיש ../images/Emo151.gif

שלום עליכם, מודה לתמנונה שהעלתה את הנושא. אני חובבת תאטרון מושבעת, מנוייה בהבימה/בקאמרי(משתדלת לא להיסחף, לכן פעם פה ופעם שם). הייתי גם מנוייה בתיאטרון יידיש, וכל כך נהניתי. הייתי חוזרת עם כאב בצלעותי כשזו הייתה קומדיה, או עם דמעות בעיניים על הגורל היהודי המר (בטרגדיה). לא מבינה כלל על מה אתם מדברים? גם עכשיו אני הולכת לתיאטרון היידי, מטעמים טכניים לא יצא לי לעשות מנוי, באמת אני צריכה. בהמון אהבה יעלי

t a m n u n a

New member
יעלי בוקר טוב לך../images/Emo110.gif

אשמח להצטרף אליך להצגה ביידיש ורצוי כזאת שעושה כאב בצלעות....הווה אומר...קומדיה ...מודה מתה על בודו..........אולי זה ישמע כאן פופולרי אבל מסתכנת..... מה זה הנפקדות מפורומנו השני?

למעלה