קורלטבים?

מור ד

New member
קורלטבים?

מתי משתמשים בקורלטבים (הם נורא נורא קשים ללימוד!)
 
"קורלטיבים" בדקדוק של אספרנטו

אני מתפלא שהגעת כבר לקטע זה של הלימוד כי זה קטע מורכב יחסית, שאין טעם להיכנס אליו בתחילת הלימוד. אני מציע לך להשאיר זאת לשלב מאוחר יותר. ולשאלתך- הקורלטיבים הם כל מיני מילים שאינם שמות עצם או שמות תואר או תארי-פועל. דוגמאות: מי, מה, איך, מתי, אף-פעם, לפעמים, של מי? של מה?, תמיד, אף-אחד, כל-אחד, בכל אופן, תמיד... בשלב זה של הלימוד מומלץ בפניך פשוט ללמוד אותם בע"פ (כפי שאתה לומד שורשים "רגילים") ורק בשלב מאוחר יותר תגלה שיש הגיון מיוחד ונפלא (חוקיות) ביצירת מילים אלו. אבל, אם אתה סקרן כבר עכשיו, אדגים להלן מעט מחוקיות זו בפניך: kiu פירושו: מי? (לאנשים!). tiu פירושו: זה! (לאנשים). neniu פירושו: אף-אחד (לאנשים). c^iu פירושו: כל-אחד. iu פירושו: מישהו. kio פירושו "מה" (לעצמים). tio פירושו "זה!" (לעצמים). nenio פירושו "שום דבר". c^io פירושו "כל דבר". io פירושו: "משהו". אלו רק כמה דוגמאות. אבל מומלץ בפניך להשאיר את לימוד ההגיון שיש בכך לסוף הלימוד!
 

Allon 8vD

New member
כשצריך!

נדמה לי שהמושג קורלטיבים קיים בכל מיני שפות (או בכולן?), אבל הפירוש קצת משתנה משפה לשפה. באספרנטו מדובר בקבוצה גדולה של מלים עם "הגיון משלהן", שאמור להקל על הלימוד. כדי באמת להקל על הלימוד כדאי לראות את התמונה הכוללת, אבל לשנן רק את המלים הנפוצות. אם זה מרגיע אותך, פגשתי בגרמניה אספרנטיסטים עם ותק של 10 חדשים (פי 2.5 ממני באותו זמן) שהוציאו מהכיס טבלה בכל פעם שרצו להשתמש בקורלטיב כלשהו! (אם זה דווקא מלחיץ אותך, אז בכלל לא פגשתי כאלה
) צרפתי לך טבלה משלי בה התחיליות והסיומות העיקריות מודגשות
 
הכתרת אלון 8vD כ"אביר זמנהוף"!

בתוקף הסמכות הקדושה והאלוהית שניתנה לי (מאת עצמי כי אני הראשון שגילה את הזכות הזו) הריני שמח להכתיר את אלון רוטפרב המכונה אלון 8vD בתואר "אביר זמנהוף"! וזאת בעבור הטבלה היפה שבה הוא הכריע את הקורלטיבים הנורא נוראיים ואשר מצורפת בהודעתו הקודמת! יחי הגיבור אלון! יחי אדוננו זמנהוף! vivu la verda stelo! על החתום עודדיה הראשון
 

Allon 8vD

New member
../images/Emo51.gif

אבל "אביר זמנהוף" זה לא תואר. זה שם עצם.
(קוראים ירקרקים, אל תדאגו! עודדיה הראשון מחלק לי קומפלימקסים ותארים בלי בקרה עוד מימי טרום הפורום. אם למישהו יותר ביקורתי יש הערות, תלונות, דרישות וכד´ – אני אוסף כאלה)
Vidu la varodan stelon
 

ורדה ש

New member
תודה.

הטבלה אכן מאירת-עיניים ו"עושה שכל" כמו שאומרים בתרגום קלוקל מאמריקאית מדוברת.
 

interDist

New member
כדאי ללמוד בהדרגתיות

אני ממליץ לא ללמוד את כל הקורלטיבים במכה אחת - זה קשה, מסובך ובכלל לא נחוץ
הרבה יותר כדאי ללמוד קודם (ז"א לשנן) את הקורלטיבים הבסיסיים: kiu? (מי).... kio? (מה)........ kie? (איפה) tiu! (ההוא).. tio! (זה - חפץ).. tie! (שם) tiu c^i! (זה - אדם)............ tie c^i! (כאן) אחרי שתדע את 8 אלה כך שאוכל להעיר אותך בלילה ותדע לענות לי נכון, עבור לשלב הבא: kiam? (מתי).. kiel? (איך).. kiom? (כמה - כמות).. kia? (איזה) tiam! (אז)... tiel! (ככה).. tiom! (כמות כזאת)... tia! (כזה/כזאת) ולבסוף, אחרונים חביבים: kies? (של מי/של מה)..... kien? (לאן) ties! (שלו/שלה/של אלה).. tien! (לשם).. c^i tien! (לכאן) אחרי שאתה יודע את כל הרשימה הזאת בלי בעיות, תלמד במכה אחת את כל הקורלטיבים של השלילה: neniu (אף אחד)... nenio (שום דבר).... nenie (בשום מקום).. nenia (מאף סוג) neniam (אף פעם).. neniel (באף אופן).. neniom (שום כמות, כלום) nenies (של אף אחד).. nenien (לשום מקום) את זה לא תהיה לך בעיה לתפוס, אם אתה כבר מתמצא בשאלות ותשובות שרשמתי בהתחלה. טוב, מה נשאר לנו? הכינוי הסתמי וההכללה. לומדים בזוגות: iu (מישהו) -- c^iu (כל אחד) io (משהו) -- c^io (הכל) ie (איפהשהו) -- c^ie (בכל מקום) ia (מסוג כלשהו) -- c^ia (מכל סוג) iam (מתי שהוא) -- c^iam (תמיד) iel (באופן כלשהו) -- c^iel (בכל דרך) iom (כמות כלשהי) -- c^iom (הכל) ies (של מישהו/משהו) -- c^ies (של כולם) ien (למקום כלשהו) -- c^ien (לכל המקומות, לכל הכיוונים)
למדת את כל הקורלטיבים! נכון שכך זה הרבה יותר פשוט? וזכור:
הדרך היחידה לדעת טוב את הקורלטיבים היא ללמוד בעל פה. נכון, שבהתחלה אולי תתבלבל (במיוחד באלה, שדומים בצליל) - אבל אל תדאג, עם הזמן זה יבוא לך כבר טבעית. Krome, ripetado estas la plej bona lernado!
סרגיי. ------------------------------------------ (Vivu la verda shtel´! (humurajho
 
מחמאה לסרגיי

ברצוני להחמיא לך: אתה מסביר יפה מאד. אולי תהיה מורה? ברצינות!
 
למעלה