קורס צניחה- הסוף? גיא

קורס צניחה- הסוף? גיא

היי בוקר טוב. הצניחה המבצעית הראשונה והיחידה בהיסטוריה של צה``ל בוצעה כידוע אל עומק סיני, בעת מבצע קדש ב 56. מאז לא התבצעה אף צניחה מבצעית נוספת. התפרסמה היום ב`במחנה` כתבה גדולה האפשרות שיחליטו במטה לסגור את קורס הצניחה. לכל אלה שמחכים לצנוח: אין מה להיבהל.. רבים בצמרת מתנגדים להחלטה (רובם אגב, מהצנחנים). זאת הייתה כתבה מעניינת אז למי שאין `במחנה` הנה כמה ציטוטים עיקריים: ``לדעתי עם הזמן ילך כוח הצנחנים ויקטן, ויהפוך ליחידת קומנדו קטנה שמאומנת בפשיטות עומק..`` אומר תא``ל (מיל) אביגדור קהלני. בשאלה האם יש לצניחה ערכים נוספים מלבד ידע הצניחה עצמו, עונה תא``ל ישראל זיו (הקצח``ר בכבוד ובעצמו למי שלא ידע) כי ``.. שלמרות שצניחה מבצעית לא בוצעה בצה``ל מאז 1956, אין בכך להניח כי שימוש בצניחה אינו תרחיש אפשרי בשדה הקרב העתידי.`` והוא אף סבור כי ``יש להרחיב את אימוני הצניחה גם ליחידות שאינן מתאמנות בכך כיום, ולא רק לצנחנים ולסיירות..`` לגבי עלויות הקורס: ``עלות שימור אופציית הצניחה אינה גבוהה בכלל. מדובר בעלות כמעט שולית, כזו שלא משתווה אפילו למחיר של נגמ``ש ישן.`` תועלת ערכית בצניחה: ``כן. הצניחה היא מרכיב אימוני חשוב מאוד עם השפעה עיצובית ממשית על רוח היחידה, ועל טיפוח יכולות ההתמודדות עם הפחד או לסגל את הפדנטיות שכרוכה בפעולת הצניחה.`` לגבי ריבוי הפציעות בצניחה: ``היום ישנה בקרה הדוקה על הצונחים, הכל הרבה יותר מאורגן, ואחוז הפציעות ירד`` (תא``ל במיל` יוסי מלמד) ``הפציעה הכי נפוצה היא נקיעת קרסול, בעיקר נקעים שמשביתים את החייל ליומיים שלושה, ולעיתים נדירות שבר. לכן אנחנו מנסים כרגע להשיג מגני קרסול כדי להוריד לגמרי את כמות הנפגעים.`` ``בצה``ל מתגאים בקורס הצניחה שנותן לחיילים כלים להתמודד עם מצבים מסובכים באוויר וברגעי הנחיתה..`` לעומת זאת יש כאלה שאומרים (לגבי הנחיצות): `` כיום לנושא הצניחה בצה``ל יש בעיקר ערך סמלי וחינוכילגיבוש ועיצוב זהות ייחודית ליחידות המוצנחות.`` ``זירת המלחמה של היום ממעיטה מאוד את היכולת להשתמש בצניחה בגלל מערכי ההגנה האווירית הצפופים...`` זהו בעקרון... מה אתם חושבים על זה? שווה להמשיך ללמוד את זה? ד``א, בקרוב ``קצצו`` את כנפי הצניחה של הקורס המקוצר (קורס הבונוס שמקבלים חיילים מצטיינים מיחידות שונות, שכולל רק שתי קפיצות). מהיום הצ`ופריסטים האלה יקבלו כנפיים קטנות עם כנפיים קצרות, כדי להבדילם מן הצנחנין האמיתיים. מחכה לשמוע תגובות, ובהצלחה במתכונות.. היום אגב יהיה יום מצויין! תנצלו אותו טוב גיא נ.ב.: שימו לב להודעות הארוכות שנימי כתב, ממש מפתיע בהתחשב בזה שביום-יום הוא בחור שתקני למדי.

jedi knight

New member
מעניין

לי אישית קשה להאמין שאי פעם יפסיקו עם זה חוצמזה כפי שציינת תמיד יצטרכו כוח מוצנח כי עשויים להזדקק לו ואני חושב שזה מצוין שעשו כנפיים חדשות ומעכשיו יבדילו מן הצנחנים האמיתים :) חוצמזה יש לך מושג באיזה יחידות בצה``ל מקבלים כנפי סניור ( 60 צניחות ) ??? מדריכי צניחה מקבלים כנפי סניור אני יודע ואיזה יחידות מיוחדות עוברות 60 צניחות אתה יודע ???? והקןרס המקוצר של שני קפיצות אילו קפיצות הוא כולל ?

ההבדלים:

ג`דיי, בקשר לקפיצות בקורס הלא מבצעי (הקצר) אני לא בטוח, אבל אני חושב שמדובר בשתי קפיצות יום. בקורס המבצעי (המלא) בכל אופן, מדובר כידוע בשלוש קפיצות יום ושתי קפיצות לילה. רז

Casus Belli

New member
מאוד מעניין

שבת שלום גיא. לפי דעתי את קורס הצניחה צריך להישאר. פרט לכך שהקורס מראה על היכולות האינדיוידואליות ועל ההתמודדות עם הפחד, ופרט לכך שהוא חוויה של פעם בחיים הוא גם יכול לשמש בעתיד את צרכיה הצבאיים של מדינת ישראל. כיום, אם יטוס ``דקוטה`` בח.א סיני (כמו במבצע קדש) יוריד אותו טיל SAM ללא בעיה. על זה אין ויכוח... לא מזמן קראתי שהצבא הסורי מאמן חיילים בצניחה בגובה רב (בעזרת בלוני גז), דהיינו התנתקות מהמטוס בשטח סוריה ונחיתה בשטח ישראל, וכל זה עם סיכוי קטן לגילוי במכ``ם. אימון כזה צריך להיות חלק בקורס הצניחה הסטנדרטי. בנוסף, כמו בצבאות מערביים רבים, הדגש צריך להיות על יחידות air assault ו airborne דהיינו נחיתות לא רק ממטוסים אלא גם ממסוקים בדומה לריינג`רים בארה``ב (חטיבות 101 ו 82), ועל זה צה``ל צריך לשים את רוב תשומת הלב. אומנם לא השתמשנו זה 45 שנה בנחיתה אווירית מסיבית, אבל היכולת צריכה להישאר מהנימוק של כוח הרתעה. הרי מי תיאר לעצמו שהצנחנים ינחתו באוולי על גבי נחתות ב 82`, כדי לחסום את בריחת המחבלים לביירות? מעטים... זה היה צעד נבון שהוכיח את ידו הארוכה של צה``ל ושיפר את הרתעתו. להגיע כ-30 ק``מ מביירות (ביום הלחימה הראשון) ע``י נחיתה אמפיבית הוא דבר שהסורים לא יכולים להתעלם ממנו בעימות הבא, כמו שהם לא יכולים להתעלם מיכולת הצניחה של צה``ל, שהיא הטובה ביותר במזה``ת. מאוד מקווה לצנוח בעוד 3 שנים, Casus

jedi knight

New member
לא רק ככוח הרתעה

יש לצניחה קרבית עוד יתרונות רבים למשל כוח שיבצע פעולות קומנדו מעבר לקווי האויב ובעומק שטח האויב וגם טילים מוגבלים במטרות שלהם למשל לחימה נגד יעדים מבוצרים בתוך לחימה בשטח שיש בו אוכלוסיה אזרחית ועוד....

Casus Belli

New member
כמובן

לפעולות קומנדו השימוש במסוקים הוא רב יותר, וכל גם בלחימה בשטח עם אוכלוסייה אזרחית. מה שאמרתי בפסקה השנייה בתגובה שלי הוא שהתשומת לב צריכה להיות מופנית לכיוון המסוקים, וכך גם הדגש בקורס הצניחה. דוגמא מצויינת לכך היא כיבוש המתחם המבוצר באבו-עגיילה (67`), שבו בין היתר שולבו גם צנחנים שהונחתו בעורף האויב ע``י מסוקים. היתרונות לצניחה קרבית הם רבים, ואני מקווה שחס וחלילה אף אחד לא יבטל את קורס הצניחה המיתולוגי שהפך כבר לסמל רב משמעות בהווי הצה``לי.

liorle1

New member
רק שזה לא מקורי.

אותה כתבה בדיוק הייתה בבטאון חיל האוויר לפני שנתיים. כרגיל במחנה מעתיקים מאחרים.

jedi knight

New member
יתרונות ממסוקים

פעולה אווירית מוצנחת ממטוס היא הרבה יותר מהירה מפעולה של מסוק שאם כל השיכלול שי במסוקים כיום למסוק יש את הבעיה של למצוא נקודה טובה להנחתה וכמו כן הפחת המהירות להנחתהוגם המהירות שיוט שלו איטית יותר וגם כמות האנשים שיכנסו למסוק הוא הרבה יותר קטן מאשר כמות אנשים שיכנסו למטוס בצה``ל נמנעו כמה שיותר מלהשתמש בפעולה מוצנחת ואם אפשר לבצע פעולה ממסוק במקום אז זה מה שעושים לכן היתה גם רק צניחה מבצעית אחת עד היום ואפשר להבין הרי צניחה מבצעית זה דבר מאוד מסוכן והסיכויים להרג הם מאוד גבוהים אבל כמו כן צריכים את האופציה הזאת כי יש דברים שמסוקים לא יוכלו לעשות

ל JEDI KNIGHT , זה ממש לא נכון אחי

מבחינת הזמן שלוקח מרגע מתן הפקודה, ועד הימצאות הלוחמים בשטח, אין מה להשווחת בין צניחה ממטוס (הכרוכה בארגון מתאר ותוכנית טיסה, בדיקה וחלוקת ציוד צניחה, קביעת גיזרת נחיתה ועוד) לבין החתת סער ממסוק, עליו הלוחמים עולים כמו שהם עם הנשק. גם מבחינת ההנחתה עצמה, הרי שלדיוק הנקודתי בו אתה מגיע עם מסוק, לעולם לא תגיע עם קבוצת צניחה. המסוק יכול לשנות את מיקום ההצנחה בשניות, ולנחות כמעט בכל מקום (אגב, בשביל להנחית כוחות אין צורך לנחות..). למסוק גם קל הרבה יותר להסתנן למדינה זרה בשל הגובה הנמוך בו הוא טס. היתרונות היחידים של ההצנחה לעומת המסוק הם כמובן יכולת הנשיאה הגדולה בהרבה, והביטחון היחסי ללוחמים בעת הטיסה. אני מדבר פה על צנחיה רגילה, לא על צניחה מגובה רב או הנחתת ציוד ואספקה. יוני

אולי זה דווקא רעיון טוב...

הקצינים שדיברו בכתבה העלו כמה נקודות חשובות ודי מעניינות על הצורך בהמשך קיומו של קורס הצניחה כפי שהוא מונהג כיום. למען האמת, ובניגוד כנראה למה שהרוב חושבים פה, זה נראה לי רעיון לא רע בכלל לשנות את מתכונתו של קורס הצניחה, לא יודע בקשר לביטולו המוחלט, אבל ריענון ושינוי מתכונת, הטלת ספק בקיים וכו`, זה תמיד דבר טוב לעשותו. מה שאני חושב זה, שבאמת, הצניחה המבצעית די עברה מהעולם, ולמען האמת, אצלנו היא כמעט ולא היתה מלכתחילה. תחילה, משום שאין שום צורך במדינה כשלנו, עם גבולות כשלנו, בצניחה מבצעית כלשהי. כוחות מוטסים של מספר מסוקי סער אשר טסים בשקט ובמהירות למקום הנחתת הכוחות, עדיפים בהרבה על הסירבול הנובע ממתיארי הטיסה בכלל ומיכולת ביצוע התימרונים של המטוסים בפרט. כמו כן, בענייני העברת כוחות וכו`, הרי שהבדלי המרחקים אצלנו לא דורשים את הצנחתם של כוחות גדולים דרך האוויר. בקיצור ולעניין, הצניחה המבצעית היא קונספציה שלא מתאימה לאזור שלנו. הדבר היחיד שנותר כשיקול, הוא עניין היוקרה וההתמודדות המנטלית והפסיכולוגית של הצנחן. וכאן גם נכנסות הטענות האמוציונאליות יותר ``מה, לוותר על כנפי הצנחן?``. מה שאני חושב זה, שכנראה שהתשובה היא כן, אבל לא כן מוחלט. משמע, לבטל את רוב הקורסים ביחידות השונות, ולהשאיר את עניין הצניחה והקורס ליחידות שבאמת יצטרכו את זה. בכך אני לא מתכוון לחטיבת הצנחנים כולה, שברור שלעולם לא תבצע בקנה מידה כה גדול צניחה המונית כזו, אלא לצמצם את הצניחות לפלס``ר, ואולי לעוד שתיים שלוש יחידות שממש זקוקות לזה (ואולי למעט יותר). זה אולי לא נעים כל כך לאוזן, אבל זה המצב שייצור יותר יעילות. הדבר הנוסף הוא הצורך במתן זהות יחודית לחטיבת הצנחנים, לשם מוטיבציה וערכים סמליים וחינוכיים. בעניין הזה, הסתכלות על המצב בעיינים פקוחות תראה לנו שהטענה הזו היא אבסורדית. זה כמו להשאיר את יחידות הפרשים של ארה``ב ובריטניה, בשל המסורת הארוכה (מאוד!) של יחידות רכובות על סוסים, ולא לבטלן בשל הסיבה שעבר זמנן. אולי דיומי שכזה נראה לכם מוגזם, אבל כל איש צבא כמעט יסכים שזה מתקרב למצב כזה, אם אנחנו כבר לא נמצאים בו כעת. אם אנחנו רוצים לחנך ולתת זהות יחודית, לא חייבים קורס שעבר זמנו. בחטיבת הצנחנים יש מספיק אנשים איכותיים, והמשימות שהיא מבצעת מספיק מרכזיות, בכדי שיהיה ניתן לבנות לה אתוס חדש, או להתפתח לכיוונים חינוכיים חדשים. הצבא עשה את זה כבר כמה פעמים פעם, הוא מסוגל, אם רק ירצה, לעשות זאת שוב.

jedi knight

New member
אז ככה

1)בניגוד לפרשים צניחה זה דבר שאפשר עדיין להשתמש בו ואולי גם יצטרכו למשל אם יצטרכו להביא כוחות גדולים מעבר לקווי האויב למשל לעירק אז אי אפשר להביא את החיילים במסוק לכזה מרחק הסיבות ידועות 2) חוצמזה העלות של הקורס היא אפסית זה לא שעם הכסף שיחסכו יוכלו לעשות הרבה דברים אחרים במקום וגם קורס הצניחה זה שבועים זה לא חודשים ויוני הבנתי את מה שאמרת בהודעתך אבל כשמסוק צריך להנחית לוקח לו זמן כדי להכין את המסוק להנחתה וגם הוא גם צריך לעצור בניגוד למטוס שטס הצנחנים קופצים אל היעד שלהם והמטוס ממשיך בטיסתו כל זה באוויר מה אתה אומר????

תגובה...

1) להביא כוחות גדולים בהצנחה לעיראק?! מה?! עזוב את הרכבת האוורית הענקית, שתושמד חלקית על ידי הנ``מ העיראקיים, ועל ידי המטוסים שלהם, אבל למה לכל הרוחות שנעה משהו כזה. יש דבר שזורע הרס רב, מהיר, והוא מגיע לנקודת היעד במהירות עצומה - קוראים לזה טיל. שמעת על זה בטח... אין שום סיבה להעברת כוחות גדולים בצניחה. ואם תסתכל על זה, גם לא תהייה סיבה להצניח כוחות לפעולות קומנדו - המסוקים עושים את העבודה מצויין, ולא צריך להנחית אותו - פשוט קופצים ממנו בגובה מאוד נמוך (ראית פעם סרטים על ויאטנם? בערך משהו כזה). 2) העלות ממש לא מעניינת אותי. גם להכשיר מישהו לזרוק אבנים עם רוגטקה זה מחיר אפסי, אבל אני לא רואה שמרכיבים את ``חטיבת הקלע`` או משהו (אף על פי שיש לנו כבר ``קלע דוד``...).

דעותינו בנושא: יוני ורז

טוב קודם כל, כדי לחפות על בזיון האי-יציאה היום, ארגנו לנו ביחידה מסיבה פצצות לגבות נמר-לסנטר, זאב-ללב, תן-לתוספתן (אני שוב מגזים). טוב האמת שהמסיבה כללה מספר מצומצם מאוד של בנות (5) וכן של בנים. הארוחה כללה שתי שקיות במבה (לכולכם, לא לכל אחד), ועל המוזיקה הופקד הרזידנט שלנו- DJ-repeat (למי שלא הבין זה הכפתור בטייפ). היה מעולה. בכל אופן, יוני ואנוכי הגענו למסקנה, שכדי לא לאבד את כשירות הצניחה, ולשמור על כבודם, ייחודם ויוקרתם של הצנחנים, ועם זאת לצמצם את משך הקורס(הרי החיילים היו יכלים לעשות משהו יעיל יותר בזמן הזה) ועלויותיו, הדבר הנכון ביותר (לדעתנו כמובן) יהיה לצמצם את חטיבת הצנחנים לכוח בסדר גודל של גדוד, במבנה פנימי של גדוד רגיל (פלחו``ד, מסייעת, מנהלה, אימון..), אך לספח אליו יח``טיות (מה שכבר יש, רק שעכשיו הן יהיו גדודיות ולא חטיבתיות-`יג``דיות`). ככה נשמור ואף נגביר בהרבה את יוקרתם של הצנחנים (ישודרג גם תהליך המיון והגיבוש), החשובה להם כל-כך. בנוסף נשיג את היתרון הגדול של כוח לחימה קטן ומעולה, שבשל גודלו הקטן יחסית יוכלו לוחמיו להתמחות בתחומים חדשים, לעבור קורסים נוספים, ולקבל ציוד חדיש ויקר יותר-תוך שמירה על התקציב הקודם ואף צימצומו. הכוח הזה, יהיה כפוף ישירות לקצח``ר, ויוכל לשמש ככוח סיוע בינוני- מין שלב ביניים בין סיירת קטנה ו``חדה`` לבין חטיבה גדולה אך מן הסתם מקצועית פחות. מה אתם אומרים? תודו שעל הנייר זה נראה לא רע... יוני ורז נ.ב. חשובים: (רז) ל``חובל לעתיד``- אשכרה שיחקת אותה עם התרשים! רק ששכחת שלב חשוב ושובר בגיבוש מטכ``ל! לא ציינת את הקטע שבו אתה הולך לתומך לסעוד, ולפתע מתנפל עליך הרס``פ השמן להחריד ומעיר בנונשלנטיות: ``אה..מס` 117, למה הנשק שלך לא בהצלב?!, טוב, מזהה תגבעה מימין? (אכן מימין, אך במרחק 2.4 קילומטר)- קדימה 30 שניות זוז!`` אנא הכנס את השלב המכריע בו החניך מתלבט אם לרוץ או לזרוק ורס``פ חול לעיניים וללכת לאכול. (סיפור אישי. משעמם הא?)

למעלה