קח לך אישה ובנה לה
- בנייינים.

  • פותח הנושא Xboy4
  • פורסם בתאריך

Xboy4

New member
היי.... שאלה שקשורה בבניינים

מה מקור המילה רוקן? השורש הוא ר.י.ק ולכן אם שמים את השורש בבניין פיעל אמורה להתקבל הצורה רוקק. בדומה לשורר (ש.י.ר). מה גם שבעברית אין נ' שהיא מוספית... מה פשר הדבר?
 

מור ד

New member
מה המשמעות של כל בניִן?

הרבה פעם יִצא לי לשאול את עצמי מה המשמעות של בניִן התפעל או נפעל וכו' וכו'... מה הבניִנים הנוספים בערבית? ואיזה בניִנים עוד היתם מציעים?
 

or99

New member
לפי אבן שושן...

השורש הוא ר-ק-נ, והוא נגזר מהמילה רֵיקן (שהיא מהשורש ר-י-ק). אולי הפועל נוצר על דרך ע"ו משום שזו גזרת השורש המקורי. (זו כבר השערה שלי...) הפועל מופיע כבר בלשון חז"ל: "לרוקן כל נכסי האומות וליתן לך..." (ויקרא רבה פרשה כד), ויש גם ע"ד השלמים: "וזנב של אשכול שריקנה..." (משנה עוקצים א,ג)
 

איליה.

New member
אני לא אתווכח עם אבן שושן

אבל הגיוני לקרוא לשורש הזה "ר.י.ק.ן." ושיהיה שורש מרובע, לא? כי הוא לא מתנהג כמו שצריך להתנהג ר.ק.נ. אמיתי, שאמור להיות שייך לגזרת השלמים.
 

שימית

New member
הוספה קטנה.

ניתן לחלק את הבניינים לאקטיבי, פסיבי והדדי. נִפעל הוא לא רק סביל של קל (נשמר), אלא משמש גם כאקטיבי, לדוגמא: נכנס.
 

shlomitss

New member
איליה, הגיוני בהחלט להתייחס לשורש

הזה כמרובע, כי פעלים גזורי שם יוצרים שורשים תנייניים.
 

Yovav16

New member
אני לא בטוח שיש משמעות אחידה

מה שיותר מעניין הוא: האם יש שורש שנכנס אל כל הבניינים?!?!
 

Yovav16

New member
המ

קל: פקד פיעל: פיקד הופעל: הופקד פועל: פוקד התפעל: התפקד נפעל: נפקד הפעיל: הפקיד פשששששש יפה!
 

or99

New member
ויש גם בונוס...

"וְהַלְוִיִּם, לְמַטֵּה אֲבֹתָם--לֹא הָתְפָּקְדוּ, בְּתוֹכָם." (במדבר א, מז) בניין הָתְפָּעֵל (ה' בקמץ קטן, O) שנמצא רק במקרא.
 

איליה.

New member
יש גם ר.ש.מ. וגם כ.ת.ב.

הבניינים הפחות ידועים של השרשים האלה הם (הכל על פי אלקלעי): רישם - סירטט, צייר בקווים כללים (כלומר ביצע רישום). רוּשם - סורטט, צויר בקווים כלליים, סומן. כיתב - כתב, הרבה לכתוב (במקום אחר ראיתי שהפירוש הוא: חקק על אבן). וּמְכַתּבים עמל כִּתֵּבוּ (ישעיה י 10) כוּתב - נכתב.
 

הקורא

New member
מתוך השוואה בין העברית לערבית בנוגע

לבניינים הגעתי למסקנות הבאות: 1. שורשים שהיום נוהגים להגדירם כשורשים עם ארבע אותיות שורש שתחיליתם ת או ש אינם שורשים עם ארבע אלא ביניין נפרד, שזהים לבניינים בערבית. 2. הבניינים הסבילים בעברית אינם בניינים נפרדים אלא צורד סביל לביניין פעיל. בדיוק כמו בערבית. 3. ישנם ביניינים שקיימים בערבית והם לא קיימים בעברית. 4. ישנם ביניינים שקיימים בעברית אבל לא בערבית. בניין 1 - בעברית פעל בערבית פַעַלַ בניין 2 - בעברית פִּיעל בערבית פַעַלַ (בשתי השפות דגש בעה"פ) בניין 3 - בעברית אין בערבית פַאעַלַ בניין 4 - בעברית הפעיל בערבית אַפְעַלַ בניין 5 - בעברית תִפעל בערבית תַפַעַלַ (בשתי השפות דגש בעה"פ) בניין 6 - בעברית אין בערבית תַפַאעַלַ בניין 7 - בעברית נפעל בערבית אִנְפַעַלַ בניין 8 - בעברית התפעל בערבית אִפְתַעַלַ בניין 9 - בעברית אין בערבית אִפְעַלַ (דגש בלה"פ) בניין 10 - בעברית אין* בערבית אִסְתַפְעַלַ. *ייתכן שבעברית בניין התתפעל* זהה לבניין אִסְתַפְעַלַ אבל אני צריך לבדוק עוד. בערבית לכל בניין חוץ מ7 ו10 יש צורת סביל. בעברית לכל בניין יש צורת סביל: פעל כולל בתוכו צורת סביל בהווה - כותב - כתוב. פועל הוא הסביל של פיעל. הופעל הוא הסביל של הפעיל. הָתפעל* הוא הסביל של היתפעל. *כמו בדוגמא "והלווים לא הָתפקדו" בנוסף אני מגדיר בעברית את בניינים הבאים: שיפעל שצורת הסביל שלו היא שופעל. והשתפעל שצורת הסביל שלו יכולה להיות הָשְתפעל. בברכה, כל מה שכתבתי כאן נכתב ללא ידע אמיתי בבלשנות. ולכן ייתכן וימצאו בו טעויות. אשמח לשמוע הערות והארות על דבריי. בחרתי לתעתק את הבניינים בערבית במקום לכתוב בערבית כי לא הייתי בטוח שלכולם יש תמיכה בערבית כמו לי.
 

הכימאית

New member
יפה! אבל...

מצא חן בעיני הרעיון לפיו פעלים מרובעים כמו תדרך או תרגם הם שרידים לבניין תִּפְעֵל, המקביל לתַפַעַלַ (تفعل) הערבי, אם כי איני מאמינה שזה נכון: בדרך כלל מסבירים כי שורשים אלה נגזרו משורשים רגילים שניטו במשקלים המכילים ת"ו תחילית (למשל הִדְרִיך > תַּדְרִיך > תִּדְרֵך). כמו כן, שים לב שלתִּפְעֵל העברי, בניגוד לתַפַעַלַ הערבי, אין דגש בעי"ן הפועל. אבל עדיין, הרעיון שלך מעניין...
 

איליה.

New member
בהחלט יש משמעויות לרוב הבניינים.

הערה: הכללים שלהלן לא תופסים לגבי כוווול המקרים, אבל תופסים לגבי רובם. קל - מגוון פעלים, קשה למצוא תכונה משותפת. נפעל - הסביל של קל (כתב -> נכתב, ירה -> נורה). פיעל - כמו קל, אבל בדרך כלל פעולות חזקות יותר (פיקד לעומת פקד, מדמה לעומת דומה). פועל - הסביל של פיעל (דיבר -> דֻבַּר). הפעיל - פעולה שנעשית על מישהו אחר (דבק -> הדביק, רקד -> הרקיד, דלק -> הדליק). משמעות נוספת: שינוי מצב (האדים, השחיר, הגליד). הופעל - הסביל של הפעיל (הדליק -> הודלק). התפעל - הבניין החוזר, פעולה שמישהו עושה על עצמו (הצטדק = הצדיק את עצמו, הזדכה = זיכה את עצמו).
 
למעלה