קליניות אבולוציונית

Wolverchenus

New member
קליניות אבולוציונית

מישהו מכיר מאמרים בנושא? בעקבות ויכוחים עם בריאתנים בפורום שאלתי את עצמי אם מישהו התחיל לחשוב איך דיסוננס קוגניגטיבי השתמר כאחת היכולות של המוח שלנו.. מה היתרון שהדבר מציע?
 

22ק ו ס ם

New member
מה הכוונה בקליניות אבולוציונית?

לא בהכרח כל תכונה מקורה באבולוציה אבל אפשר לחשוב למה יש לנו מנגנונים ביולוגיים להפחתת הדיסוננס (הפחתת אי ודאות, ניצול טוב יותר של אנרגיה).
 

Wolverchenus

New member
השאלה היא דווקא

למה קיימים בכלל מנגנונים כאלה. הרי ניתן לדמיין מדוע קיים מנגנון הטראומה. למה שיהיה מנגנון שמונע ממך מלקשר את כל העובדות שאתה מתייחס אליהם מראש?
 

22ק ו ס ם

New member
יתכן שהוא לא אדפטיבי

תראה, דיסוננס קודנטיבי הוא תוצאה של מציאות שבה אין לך מידע שלם על מה שקורה. בצורה אידיאלית היית רוצה לדעת הכל על כל דבר אבל במציאות אנחנו יודעים שזה לא כך. אני לא בטוח שאתה יודע מה זה דיסוננס בהגדרתו הפסיכולוגית (הממציא שלה היה פסטינגר): דיסוננס זה כשיש לך שתי פריטי מידע שסותרים זה את זה ואתה חייב להחליט ביניהם. למשל, אם אתה נרשם לאוניברסיטה ויש לך שתי מועמדות שוות ערך אתה מרגיש דיסוננס ולחץ גדול להכריע ביניהן. הדיסוננס נפתר כשאתה בוחר אחת ואז אתה מתחיל לעשות רציונליזציות לבחירה, ובדיעבד הבחירה נראית לך הרבה יותר מוצלחת ממה שהיה קודם לכן.
 

Wolverchenus

New member
אוקיי,

אבל יש לזה מודול ביולוגי די חזק. מכיר את הניסוי הזה שניתקו בו את החלק השמאלי מהימני של המוח? פינקר מדבר עליו בThe Blank Plate. הראו למוח הימני מילים שאמרו לו מה לעשות אבל כששאלו את המוח השמאלי למה הוא עשה את הדברים האלה הוא המציא תירוצים יש מאין. מעין "מיישר מציאות".
 

22ק ו ס ם

New member
זה משהו אחר לחלוטין

אתה מדבר על ניתוחים שעשו בזמנו לחולי אפילפסיה ושחתכו את הקורפוס קאלוזום שמחבר את שינ חלק המוח. קשה מאוד להסיק מכך משהו לגבי דיסוננס קוגנטיבי כי אנשים נוטים לתת רציונליזציות בהרבה מאוד מקרים. קשה מאוד להסיק ממקרים של חולים נוירולוגיים כי זו לא הצורה שהמוח שלנו מתפקד באופן רגיל.
 

Wolverchenus

New member
ממ..

נכון שהדבר הוא לא בדיוק המודוס אופרנדי שלנו.. ובכל זאת, רציונליזציה של משהו זה די מורכב. לא יתכן שזה פשוט מנגנון שמתפקד לא נכון?..
 

22ק ו ס ם

New member
מורכב - כן. אדפציה - לא בהכרח

יש נטייה לחשוב שכל המחשבה האנושית היא אדפציה אבל לא כך הוא. יכול להיות שרציונליזציה היא חלק מאדפציה אחרת, או שהיא בכלל לא אדפציה. זה שדבר מסוים קיים לא אומר שהוא בהכרח אדפטיבי. רציונליזציה גם תלוית הקשר ולא עובד באותה צורה בנסיבות שונות. צריך להגדיר בדיוק למה אנחנו מתכוונים כשאנחנו מדברים על אדפטציה ואז לנסות לחשוב על ניסויים קוגנטיביים שיאששו או יפריכו את זה. גם צריך לבדוק למשל אם הרציונליזציה עובדת באותה צורה בחברות שונות, מה שלחלוטין לא בטוח.
 
למעלה