על ספר איוב שמעת?האם עיינת בו ובפרשנויות שניתנו לו?
לצורך הדיון, יש להאמין/לשלול קיומה של נשמה בגוף האדם החי. בהמשך וכדי לפרט את המידע - עליי להחליט שאני מאמינה/לא מאמינה בקיומו של רובד חיים מעבר לחיים עלי אדמות.
צדק, צדקנות, אמת והונאה עצמית
לפעמים צדק מופיע כצדקנות, שהיא הצד האפל של הצדק.
לפעמים צדק הוא רק שם של כוכב.
אולם כדי שצדק ייעשה וגם ייראה יש לראות את האמת בבהירות.
למעשה, לאמת פנים רבות וכך גם למושג הצדק.
על פניו: אריה - חייו תלויים בכישורי הציד שלו.
נניח שבא לו לארוחת צהריים - לאכול זברה.
מנקודת מבטו זה אך צודק שהוא יחיה וישקיט רעבונו.
מנקודת המבט של הזברה - בא לה לחיות וממש לא לשמש ארוחה של ... אם יש לה כישורי בריחה מעולים - עדיין היא עלולה להתפס/ להטרף.
למרות זאת, גם היא מנקודת מבטה צודקת.
כאן עניין הצדק לפיכך, הוא תלוי נקודת מבט והוא בדרך כלל תלוי העניין הנדון.
האם ומי יכול לשכנע את האריה להפוך להיות טבעוני/צמחוני כדרך חיים ולוותר על הרג חפים מפשע לטובתם ? האם זה בהכרח לטובתו?
נניח שרגע אחרי שנתפסה הזברה תגיד: אבל זה לא הוגן... מה ישיבו לה?
אם תצליח להמלט ולא יהיה בסביבה טרף אחר - האם האריה יוותר? מה נגיד לו?!
נתתי לעיל דוגמה מעולם הטבע כפי שנגלה לעיניי מתישהו.
כשאת שואלת על ענייני "צדיק ורע לו - רשע וטוב לו" חשבתי על מושג הצדק האנושי והצדק האלוהי לרגע.
האם יש בכלל ביכולתי לקבוע מי צדיק ומי רשע?!האם זה בידיי?!
אינני הכוח הבורא (אלוהים/טבע/המקור - כל שם אחר שניתן לו) ולכן אין לי הכלים הדרושים לקבוע מי צדיק ומי לא. מובן שגם אין לי כזו סמכות.
החיפוש אחר האמת
הבוקיו דנדו קיוקאי מספר על אדם שחץ מורעל ננעץ בו. קרוביו וידידיו טיכסו עצה והחליטו להזעיק רופא, שישלוף מגופו את החץ ויטפל בפצעיו.
אבל הפצוע התנגד. "רק רגע" , אמר, " בטרם תשלפו את החץ ברצוני לדעת מי ירה אותו, גבר או אישה? בן אצולה או איכר? ממה עשויה הקשת? האם היה זה רובה חיצים? האם הקשת עשויה עץ או במבוק? ממה עשוי המיתר? מחוט או מעור? האם הלהב עשוי מקרני ראם או מקרן צבי? באילו נוצות נעשה שימוש? בטרם תוציאו מגופי את החץ , ברצוני לדעת את כל הדברים האלו."
אין ספק שעד שכל המידע הזה יושג, יתפשט הארס בגוף האיש, והוא עלול למות. החובה הראשונה היא לשלוף את החץ ולמנוע את התפשטות הרעל.
כך גם בחיפוש אחר האמת יש שאלות חסרות חשיבות .
מבחינה רוחנית - דתית - אלוהית הסוגיה שהעלית היא מהותה של "תורת הגמול". היא מתקשרת אוטומטית לדעתי למיסטיקה באמצעות מושגים כמו: נשמה, קיום נשמה נצחית, חיי נשמה בעולם הזה וקיום של עולם אחרי מות הגוף המכונה:- העולם הבא, גלגולי נשמות, קארמה וכדומה.
ספר תהילים- כתיבתו מיוחסת לדוד המלך ע"ה וכך אתייחס אליו גם אני כאן.
בספר תהילים מזמורים רבים ובינהם מזמורים העוסקים בתורת הגמול מהיבטים מגוונים. מושגי הצדיק ו/או הרשע מתוארים בכמה מזמורים. בינהם מזמור א.
על הפסוק: "אין צדיק בארץ אשר יעשה טובו לא יחטא " (קהלת, ז, כ)
ניתן לשייך את דברי אביו, דוד, מתוך האמור בפרק יט בתהילים.
חלק מהבריות מאמינים שספר איוב הוא אלגוריה לתורת הגמול.
בנוגע לאמיתות בחיים ולאמיתות החיים:
האם יש אמת מוחלטת? מי קבע אותה? כיצד היא באה לידי ביטוי?
נקודת מבטך על החיים היא האמת שלך. לעיתים היא כוללת רבדים מעוררי כעס בליבך או באחרים. האמת נובעת מנקודת מבטו של כל אדם. בין שהוא היהודי מ"מאה שערים" או הנוצרי מ"כנסיית המולד" או הבודהיסטי או המוסלמי או...
כמו רוב בני האדם כך גם את - שופטת הכל מנקודת המבט שלך. את מגדירה דברים שונים כנכונים , מוטעים, מוסריים, בלתי מוסריים, מקובלים או לא מקובלים. ייתכן שכמה אנשים , אולי רובנו, מסכימים עם הגדרה זו , אך אין זה עושה אותה לנכונה. לאמיתו של דבר , זו רק תפישת האמת שלנו. הסכמה כללית שמשהו מוסרי אינה יכולה לשנות את מה שהוא באמת.
לפיכך, לא קיימת אמת אחת אחידה. "אמת" קיימת רק בנוגע אלייך. כפי שאמר אנטואן דה סנט אכזופרי: "האמת אינה מה שאנו מגלים, אלא מה שאנו יוצרים."
יש זמנים בחיים שבהם עלייך להיות בעלת די אמונה כדי לשחרר וכדי להפסיק לנסות לתמרן את נסיבות חייך. לעניות דעתי, כדאי יותר להאמין כי יש סיבות לכל דבר. סיבות הנשגבות מבינתנו. לכן מומלץ שתאמיני כי בסופו של דבר תצמח טובה מן המצב.
כדי להתקדם לשם - אני ממליצה לך שתבחני את הדברים שאינך יכולה לקבל, עד שתביני שהם מטרידים אותך, רק משום שאת מעניקה להם כוח. זו בחירתך לראות אותם בדרך מסוימת.
מובן שאינך חייבת להכנע לדברים שאין לקבלם בחייך, אך כל אחד שתיצמדי אליו יגרום לך סבל. כל דבר בלתי מקובל עלייך ימשיך להרגיז אותך, כל עוד תיאחזי בו או תיאבקי בו. ואז - תורת הגמול תהיה נושא שיעסיק אותך והדוגמאות שתמצאי לחוסר הצדק בעינייך ימשיכו לבסס את התנהלותך רחוק ממרכז ליבך, קיומך, חייך ולהטריד את שלוותך.
זכותך כמובן לאחוז בהן - אך האם זה באמת גורם לך אושר.
אמונה איננה משוואה לדת. אמונה יכולה להתקיים ללא דת אך דת והשתייכות דתית אמיתית היא תלויית אמונה!
זו לטעמי גם הדרך להפנות עורף לכל הןונאה עצמית, צדקנות ושאר מרעין בישין.
אני באופן אישי מאמינה בקיומו של רובד הנסתר מעיניי ובקיומו של עולם הבא.
תודה על חומר למחשבה.
רחל♥