"קנאָבל, פעפער און בוימל"

"קנאָבל, פעפער און בוימל" ../images/Emo13.gif

נכנסתי היום לסטימצקי לקנות איזה עיתון ביידיש. אני בדרך כלל קונה את ה"פאָרוועטרט" אבל הוא לא היה, אז הסתפקתי ב"לעצטע ניַיַעס". הרמה של העיתון הזה הוא מתחת לכל ביקורת ולא ארחיב את הדיבור על כך, את נשאיר לפעם אחרת. אבל חיכתה לי הפתעה בתוכה - גליון "טאָפּלפּונקט", מס´ 5, מתנה לראש השנה. הגליון הזה עולה בדרך כלל 32 ש"ח והיום קיבלתי אותו בחינם, און אַז מ´גיט אַ מתּנה זאָל איך נישט נעמען ? הגליון הזה מחזיק בתוכו אוצרות של שירה עברית מתורגמת ליידיש ושירה מקורית ביידיש, והכל בפורמט יפה מאוד. יש בתוכו גם שני מאמרים ושני סיפורים. אבל מה ששובה את ליבי בעיתון, ולא רק בעיתון זה אלא בכל עיתון ביידיש, זה פירוט תוכניות הטלוויזיה לשבוע זה, והנה הן לפניכם: 1. "בוקר-טוב ישׂראל" 2. ניַיַעס אין ענגליש 3. "קנאָבל, פעפער און בוימל" 4. ניַיַעס 5. "מ´מאַכט סדר" - מיט מירב מיכאלי 6. "פעסטיוואַל בראשית" - אונטער דער אָנפירונג פון הרב מרדכי גפני און נטלי עטיה 7. "פאַרבייגייענדיקער טוריסט" - פילם 8. ניַיַעס מה זה הסרט הזה ? מישהו יודע ? למישהו יש את עיתון היום בעברית ? (זה נשמע כאילו אני בביראָבידזשאַן ואין לי סיכוי למצוא משהו בעברית, אבל באמת אין בפני משהו בעברית).

מילולית כתבת

"פאַרבייגייענדיקער טוריסט" שזה .. תייר כפוף ? אולי הכוונה, אן פארביי- גאנגענדיקער טוריסט. שזה "עובר אורח". למיטב זכרוני יש סרט כזה. אגב, "קנאָבל, פעפער און בוימל" התכנית נקראית " שום, פלפל ושמן זית" "קנאָבל, פעפער און אוליב בוימל" ?

zimes

New member
../images/Emo6.gif הצחקת אותי לגמרי

"קניתי לעצטע נייעס" מעלה אצלי בראש תמונה של המכולת השכונתית (השכונה של סבא וסבתא שלי, עליהם השלום). אתה גם שומע חדשות ברשת א בטרנזיסטור בפול ווליום?
עוד משדרים חדשות ביידיש? (שידרו פעם, או שהזכרון מתעתע בי?).

שמעתם על בן-גוריון הדרעק הזה

יש לי במבטח מתחת לטשיַיַניק [כלי ישן להרתחת מים] רדיו AM מפלסטיק עטוף בניילון וסלוטייפ. כל יום בחמש וחצי כאשר אני קם ומכין קפה אני יושב חצי שעה ומקשיב צו די לעצטע ניַיַעס. ועכשיו ברצינות (מה ? לפני זה לא היה ברצינות ?): לפני זמן לא רב ראיתי איש זקן הולך ברחוב ורדיו מעין זה שסיפרת לכם לפני דקה צמודה לו לאוזן. דמיינתי אותו כאדם שמבחינתו מלחמת העולם השניה עוד לא נגמרה. מאז המלחמה הוא שומע רדיו כל יום, כל היום והכל במעין המשך למה שהיה. אין רגע שהוא עוצר ואומר לעצמו: חלאס, מעכשיו זה סיפור אחר... אפרופו העיתון ביידיש שקניתי: לפני כשנתיים קניתי איזה עיתון ביידיש בסופר וזרקתי אותו בעגלת הקניות שלי. זקן שחלף על פני ראה את העיתון והסתכל עלי והתחיל לקלל את זבוטינסקי כאילו הוא עדיין חי. יענו, הוא קלט מישהו שיש לו עיתון ביידיש ורצה להמשיך את הוויכוח שהוא כנראה התחיל אי-שם לפני עשרות שנים. זה ממש הצחיק אותי. לא יכולתי להרגיע את האיש, הוא פשוט מאוד שמח לפגוש מישהו שיקשיב לדעות הפוליטיות שלו ביידיש.

ש"יהיה בריא בן גוריון"

שנים, לאחר פטירתו של דוד בן-גוריון, רואיינה עוזרת הבית בתכנית טלביזיה. השתמשה בביטוי, ש"יהיה בריא בן-גוריון". התכוונה לומר, "עליו השלום", אך התבלבל לה. ככה זה ייִדישיסט , מי שמדבר אידיש בימינו. נתקל במוזרויות שונות. קורה לי לא אחת. כששומעים אותי דובר את השפה, שואלים מייד, מדוע אינני חוזר בתשובה. למותר לציין, שהדוברים, בדרך כלל, מן המגזר החרדי. אבי געזונט.

השם של התוכנית...

לא של השמן. " שום פלפל ושמן זית " ולא ´שום פלפל ושמן חמניות´. בוימל זה שמן. גם שמן סויה , קנולה וכו´

מנקלה

New member
אין דעם געלעגענהייט ווינש איך אייך

אלע: א זער גוט יאר, א געזונט יאר, א געבענשט יאר און לומיר אלע צונויפקומען דא אין א סאך בעסערע טעג און יארן, פון היינט נאך דעם דאווענען ביז הינדעט און צוואנציק!!!

../images/Emo74.gifא דאנק און א גוט יאר !../images/Emo55.gif

אייך, און אלע מיטגלידער פון פארום. א גוט געזונט יאר !

למעלה