קניות ברשת - כללי זהירות
בעיקרון, הזנת מספר כרטיס אשראי אמורה להיות בטוחה, ולו רק מהסיבה שאם נוצל הכרטיס לרעה ע"י גורם לא מוכר לך חברת האשראי אמורה לזכות אותך ולברר עם המדווח על החיוב את מקורו. יצא לי פעם להתלונן על חיוב של חברה ששמה לא היה מוכר לי. מחברת האשראי השיבו כי אזוכה אם יעלה הבירור כי אין רישום של חתימה שלי או התחייבות אחרת כתובה. חזרו אלי לאחר 3 שעות וטענו שרכשתי בחנות ......... מוצר כלשהו. כן, אבל זה לא שם החברה שמופיעה בחיוב החשבון, אז זה נראה לי לקוי. הסבירו לי כי שם החנות הוא שם מסחרי שמאחוריו עומדת חברת ניהול ולכן החיובים על שמה. מה שמראה שבהחלט הם מבררים ובודקים את תלונות הלקוחות. כאשר אתה נכנס לדף בו נדרשים פרטי הכרטיס, וודא שזה אתר מאובטח. לרוב תראה הודעה על כך או סימן ה"מנעול" בדפדפן יציג זאת. היום רוב האתרים הרציניים מאובטחים על פי דרישות חברות האשראי. אם אין לך במחשב איזה סוס טרויאני שעוקב ומשדר הקלדות שלך לאחרים.... אז זה בסדר. חוץ מזה, אם אין באתר הקניות הפניה לשירות לקוחות, עם טלפון ומענה אנושי ורצוי גם עם כתובת של המשרד וקצת פרטים על בעלי ומפעילי האתר, אל תקנה שם. לא מזמן רציתי לרכוש באתר נחמד (dailysale) וטרחתי קודם כל להתקשר לשירות תוך מעקב אחר זמן התגובה, צורת המענה, ההיענות והנכונות לענות לשאלות "טורדניות" וכדומה. (הם עברו את ה"בחינה" בהצלחה יתירה, דרך אגב...). זה חלק מהפרמטרים שבודקים על פיהם שירות באתר לפני שמבצעים רכישה, לא אחרי. בקשר למחיר, אל תתלהב. המחיר המוצג בכל האתרים כ"מחיר השוק" הוא למעשה מחיר המוטה כלפי מעלה, לרוב בתיאום עם היבואן, כדי לפתות ולהרשים ולשכנע לקנות במחיר מתאים (מתאים למוכר, כמובן....). ברר היטב מחירים בשוק האמיתי, לפני שתתלהב. קבע לעצמך רמת מחיר המתאימה לך כשווה את העיסקה המקוונת. נניח לצורך הדוגמא, 20 אחוז מתחת למחיר השוק האמיתי, בהנחה שהפרש זה מהווה את התמורה ההולמת בעיניך בעבור הסיכון, ההמתנה, הרכישה בלא קבלה מיידית של המוצר וכד´. אם החלטת על מרווח מתאים השווה בעיניך את כל זה, הצע מחיר נמוך יותר כדי להשאיר מקום להעלאתו אח"כ. אל תיסחף, יש ברוב האתרים עובדים בשכר המכניסים מחירים גבוהים יותר בכוונה לסחוף אחריהם את שאר המתמודדים (מה שנקרא תופעת העדר). אל תיפול במלכודת זו - אל תשלם אגורה מעבר לסכום שהחלטת מראש כי הוא מתאים לך. הדפס כל מסמך המופיע על המסך ומאשר את זכייתך. כל עמוד/דף בו מופיע מידע היכול לאשר את זכייתך - יכול גם לשמש אותך אח"כ אם המוכר ירצה להתנער מהמכירה, בגלל שלא הצליח להשיג את המחיר לו ציפה. שמור אצלך גם העתק של הדף וגם הדפס אותו מיידית כשאתה מקוון - יש כאלה שלא מאפשרים שמירה של כל המידע על הדיסק אבל כן ניתן להדפיס זאת. בהצלחה.