קניין רוחני של המעביד

mensig

New member
קניין רוחני של המעביד

היי, במהלך עבודתי כשכיר, פיתחתי תוכנה לצורך ייעול עבודת הצוות שאותו אני מנהל (אני אחראי על הרעיון, אפיון התוכנה וכתיבתה). עם השנים הגעתי לתובנה שתוכנה זו יכולה לזכות להצלחה מסחרית בפני עצמה. פניתי למנכ"ל החברה אשר הביע התעניינות אולם גם טען שמדובר במוצר אשר לא חי בסינרגיה כלשהיא עם הפורטפוליו של מוצרי החברה. התוכנה אינה מוגנת בפטנט או ברישום זכויות יוצרים פורמלי. אני רוצה לבדוק את האפשרויות שלי לפתוח חברה ולשווק מוצר דומה (אשר אני ייעצב ואכתוב מחדש). הייתי מעוניין לקבל הפנייה לפסקי דין רלוונטים או הכוונה כלשהיא לחשיפה שלי מול תביעה עתידית מצד החברה - אם וכאשר אבחר לפתוח חברה ולפתח מוצר דומה. תודה מראש!
 

John the Savage

New member
לא תוכל להשתמש בתוכנה שפיתחת במסגרת עבודתך

לפחות לא כפי שהיא. מכיוון שהתוכנה נכתבה במסגרת עבודתך כשכיר בחברה מסויימת, ברירת המחדל היא שזכויות היוצרים על התוכנה הן בידי החברה ... אין צורך בכל תהליך "פורמאלי" להגנה בזכויות יוצרים. מה שכן, אם כפי שכתבת אתה מתכוון לכתוב את התוכנה מחדש, יתכן וזה יהיה אפשרי - אבל יש כמה נקודות שצריך לחשוב עליהן: האם חתמת על הסכם אי תחרות וניתן לטעון שהתוכנה מתחרה עם מוצרי החברה? (מכיוון שבחברה טענו שהיא לא חיה בסינרגיה עם הפורטפוליו של מוצרי החברה סביר להניח שכאן לא תהיה בעיה). האם בפיתוח התוכנה מעורבים סודות מסחריים של החברה? והנקודה החשובה ביותר עליה אתה צריך לתת את הדעת - כיצד תתגונן במידה ובחברה בה עבדת יתבעו אותך בטענה שלקחת את התוכנה שפיתחת אצליהם ושינית אותה ולא פיתחת אותה מאפס ולכן זו יצירה נגזרת? לכל השאלות הללו קיימות תשובות, אבל רצוי להתייעץ עם עו"ד המתמחה בנושא זכויות יוצרים. בכדי לקבל תשובות מדוייקות ורלוונטיות צריך לבחון את כל הפרטים באופן מדוקדק, ואת זה אי אפשר לעשות בדיון כאן על גבי הפורום. -- אני לא עורך דין ולכן אפשר לצאת מראש מנקודת ההנחה שאני טועה.
 

sh a ch a r

New member
הצעה

אני לא עורך דין, וזו לא התייחסות לסוגיה המשפטית שאתה שואל. זו שאלה פרקטית. אם המעביד שלך לא מעוניין להרוויח כסף ישירות מהתוכנה, האם לא ניתן להגיע איתו להסכם שהוא מאפשר לך להשתמש בתוכנה הנוכחית, עם קוד הקוד הנוכחי שלה והכל, תמורת אחוזים מוסכמים בחברה החדשה? אחרי הכל, אם הם לא תכננו לשווק את התוכנה, אז החברה החדשה לא מתחרה בהם. זו נראית לי דרך שגם תאפשר לך לצאת לדרך שאתה מאמין בה בלי שום הכבדה משפטית, וגם תחסוך לך את הזמן של פיתוח מחדש. שחר
 
מסכים ולא מסכים עם שחר

מסכים איתו שזה פתרון טוב. לא מסכים איתו שלא תאלץ להעזר בעורך-דין. המדובר בהסכם לא פשוט של קבלת רשיון/זכויות יוצרים כנגד תמלוגים, ועליך לבדוק שכל הנושאים החשובים כוסו, כראוי. מה שכן, בכל מקרה מי שצריך לאשר לך הסכם כזה אינו המנכ"ל אלא החברה, גם חתימות שאושרו ע"י עוה"ד שלה שמאשר כיהחותם מוסמך לחייב את החברה. גם אני עורך דין.
 
היטבת לבחור כותרת להודעתך

אותה תוכנה שיצרת, היא אכן מוגנת בזכות יוצרים והיא ההעלות המעביד. אינני יודע מדוע בהודעה כ,כ קצרה, מצאת לנכון לציין דווקא מה אמר לך מנכ"ל החברה, כלומר לא ברור לי מה רצית להעביר בנקודה זאת ומה הרלוונטיות. תוכנות בד"כ לא מוגנות בפטנטים וזכויות היוצרים בהן, ברוב המקרים לא רשומות, אך הן קיימות. מידת החשיפה שלך לאפשרות של תביעות היא פונקציה של מספר גורמים, אחד הפרמטרים החשובים הוא מידת הדמיון בין שתי התוכנות.
 
המשך

מחמת טעות נשלחה הודעתי ללא העיקר. ביקשת הפניה לפסקי דין בנושא. פסק הדין המנחה וכמובן לא היחיד הוא עא 2392/99 אשרז עיבוד נתונים בע''מ נ' טרנסבטון בע''מ. מעבר לכך, מומלץ כי תעזר בתוכנה לאחזור וחיפוש פסקי דין.
 

mensig

New member
חידוד שאלתי

עו"ד זיסו, תודה רבה על תגובתך! ברצוני לחדד את שאלתי (לאחר שקראתי את פסק הדין המצורף). ברצוני לכתוב תוכנה חדשה בעלת פונקציונליות דומה לתוכנה שכתבתי בשבתי אצל מעבידי. אולם לא יהיה בה שימוש בקוד הקיים - בכוונתי לכתוב את התוכנה החדשה בשפת תכנות שונה, ולהוסיף פונקציונליות רבה אשר חסרה לתוכנה הקיימת. אם נצא מנקודת ההנחה שלא ניתן להוכיח בשום צורה שהתוכנה החדשה מכילה קוד שהועתק מהתוכנה הישנה, האם העובדה שפיתחתי את הרעיון של התוכנה במסגרת עבודתי, מקנה למעסיקי זכות על הרעיון - למרות שלא הוגשה בקשת פטנט עבורו. תודה מראש.
 

ghost7

New member
מוסיף שאלת הרחבה

השואל לא פרט אם תפקידו בחברה כולל פיתוח/כתיבת תוכנות, ואם בצע זאת ע"ח זמן העבודה. והשאלה- אם אדם שאין זה מקצועו, או תפקידו, מפתח, כחובב בתחום, בזמנו הפנוי, תוכנה, או כלי, שפותרים, או מיעלים, בעיה נקודתית במקום העבודה. מה המצב במקרה כזה? (נכון שהשארתי פתוחות האפשרויות אם נסה זאת שם? על דעת עצמו? ברשות? הציע כהצעת יעול?).
 
הוא יצא מנקודת הנחה

שהתוכנה היא קניינו של המעביד. אם הוא מפתח את התוכנה ומבצע בדיקת איכות בזמנו החפשי, מחוץ למקום העבודה וללא קשר למקום העבודה, יש להניח שהוא לא היה תורם את התוכנה למעביד.
 
למעלה