כן ולא. קצת על דגים "מנקים".
אין דג שהתפקיד שלו הוא לנקות , אבל באקוואריום צריך ליצור שילוב נכון , שיאפשר (בשאיפה) ל100% מהמזון להאכל , ולכן אנחנו מכניסים דגי קרקעית שיאכלו את המזון שנופל , חלקם (כגון קורי') גם לא בוחלים במזון שאיננו טרי. דגים אחרים , מנוצלים לטובתינו ע"י אכילת אצות שחונקות את הצמחים , מתחרות איתם ועם הדגים על חמצן ועם הצמחים בלבד על מקורות האנרגיה , וגם מכסות את התפאורה. (וזה כבר מעורר צורך להרחיב על נושא התזונה...) עכשיו צריך להפריד בין שני סוגי ה"נקאים" לאוכלי אצות ואוכלי שיירים , כשיש דגים שעושים את שתי הפעולות. עם אוכלי שיירים אין בעיה מיוחדת , רק צריך לוודא שהם אכן מקבלים מספיק "שיירים" ואם לא - אז לוודא שאכן חלק מהמזון ישקע ויחכה להם (הם מעדיפים בד"כ פעילות בשעות חשיכה). עם אוכלי אצות , הסיפור שונה , כי הם זקוקים למזון ירוק , ולא כל שיירי המזון יתאימו. יש 3 אפשרויות עיקריות להאכלת דגים אלו: * אק' מוצף באצות , ותמיד יש להם מה לאכול (ולכן דגים אלו , שבלאו הכי ברובם , אינם יפים באופן מיוחד או פעילים , יוכנסו לאק' רק כשיש אצות). * הוספת מזון ירוק טרי (חסה/ קישוא / מלפפון / אצות שיש לנו ממקור בטוח לשימוש ללא מחלות). * שימוש בטבליות שוקעות מותאמות להזנת אוכלי אצות. דברים נוספים שחשוב מאוד לזכור - לא כל דג עם "כפתור הצמדה" הוא אוכל אצות מובהק. רבים מהם הם אוכלי כל , והראשונים לזנק על דגים שמתים. דגים כגון שמרלה (ואצלי אני מכיר את התופעה מקרוב - אצל שמרלה אלבינו שנחשב לרגוע יותר) ממש תוקפים דגים אחרים (בעיקר דגים "שטוחים" כמו סקאלארים / דיסקוסים , אבל לא רק) ונצמדים אליהם ע"מ לאכול את השכבה הרירית ואולי קצת מעבר. התאמת דג מנקה איננה פשוטה , וצריך לקחת בחשבון - מה גודל המקומות בהם מצטבר ליכלוך? בתכנון מקדים של התפאורה , כדאי לוודא שאין מלכודות לכלוך , ואם ממש רוצים מסלעה צפופה, אפשר למקם ראש כוח / צינור יציאה / אבן אוויר כך שלא יהיו פינות עם מים עומדים. הדגים המנקים , צריכים להיות מסוגלים להכנס לכל מקום בו יש פסולת , זה המצב האידיאלי , אבל באק' עם דגים תוקפניים זה לא תמיד יתאפשר , ואז נחזיק חתול גדול /פלקו גדול שיאכלו שיירים , ונמנע מראש מיצירת פינות בהן יצטבר מזון שלא נאכל. אני אישית מאוד אוהב דגי קרקעית , ויש לי באק' הגדול , 9 קורידורסים , 4 בוטיות , כריש קשת , שמרלה , ופלקו שיש. ככה גם הקרקעית מעניינת , ונקיה.