קנס על פיראטיות ומחשבות

deuel1

New member
קנס על פיראטיות ומחשבות

שלום לכולם,
שכרתי דירה בברלין לכמה שבועות בתקופה האחרונה.
בזמן השהות שלי שם הורדתי כמה סרטים מהאינטרנט והשתמשתי לשם כך בטורנטים (תוכנה לשיתוף קבצים).
אחרי כמה שבועות קיבלתי מייל מבעל הדירה בו הוא כותב שקיבל שני מכתבים ובהם תביעות פיצויים על גניבה של זכויות יוצרים, האחד בסכום 750 יורו והשני 815, ומוזכרים בהם שמות של סרטים שהורדו (שאגב רק אחד מהם אני יכול לזהות כשלי) ובאם אלה לא ישולמו הוא מסתכן בתביעה. במכתב הוא מבקש ממני לכתוב הצהרה משפטית שאני הוא שגלש באינטרנט והוריד את הסרטים וכך התביעה תישלח לישראל ועל פי הייעוץ משפטי שקיבל בגרמניה כאן היא לא תיאכף ולא יהיו שום סיבוכים.
השאלה שלי היא:
האם אני מסתכן בתביעה בארץ אם אני אשלח הצהרה כזאת, שלטענתו תפתור אותו מתשלום על הורדות שלא הוא ביצע. האם באמת אין אכיפה לתביעות כאלה בארץ, האם החוק בארץ אחר בתחום ההורדות וזכויות היוצרים, אני מעולם לא שמעתי על תביעות כאלה בארץ. איך עובדת תביעה מגרמניה שמגיעה לארץ בתחום שהחוקיות שלו שונה כאן?
בתוך כל הסיפור הזה עולות לי תהיות על זכויות הפרט וחדירה אליהן דווקא בארץ שהתדמית שלה היא של מקום שבו הפרטיות והחופש של האזרחים הוא שם דבר בכל העולם אבל עניין זה פחות רלוונטי.

אשמח לתשובות,
תודה על העזרה!

John the Savage

New member
קראתי בהתחלה את הכותרת שלך לא נכון

בתור קנס על פיראטיות וקנס על מחשבות ... מזל שלא

מה שכן, אני מקווה שלא תסתמך על אף תשובה באינטרנט בתור ייעוץ משפטי. בייחוד לא במקרה כזה שיכול להיות עניין די רגיש ואתה עלול לשלם הרבה על התנהלות לא נכונה.

לא ברור לי למה אתה (או מי שזה לא היה שנתן לו יעוץ משפטי) מתכוון באמירה שאין אכיפה לתביעות כאלו בארץ. בעלי הזכויות בארץ לא עסקו עד היום בתביעה של משתפי קבצים, אבל אם תביעה כזו היתה מגיעה לבית משפט, יש סיכון משמעותי שלא היית יוצא זכאי. ובכלל, לא ברור לי אם תביעה כזו היתה המגיעה לארץ. אני אמנם רחוק מלהיות מומחה לעניין תחום שיפוט במשפט הבינלאומי, אבל על עבירה שנערכה בזמן שהיית בגרמניה יכולים לשפוט אותך בגרמניה, אם לא תגיע ולא תשלח נציג מטעמך - זו בעיה שלך, ועלולים לערוך משפט בנוכחות צד אחד בלבד. לגבות את הקנס שהטיל בית משפט גרמני בארץ זה אמנם קצת מסובך אבל אפשרי אם הם מאד רוצים, וחוץ מזה, גם אם לא היו רודפים אחריך עד לארץ, לא חושב שהיית רוצה להסתכן בכך שיעמוד נגדך צו מעצר בגרמניה על אי תשלום הקנס.

יש גם אפשרות שיראו שאתה לא תושב גרמניה ויחליטו שלא שווה להם להיכנס למשפט מולך, אבל אתה לוקח סיכון אם תבנה על זה.

ואגב, לידע כללי גרמניה ידועה בתור אחת המדינות עם האכיפה הנוקשה ביותר של חוקי זכויות יוצרים. למעשה, אם אני לא טועה גרמניה היא במקום שני אחרי ארה"ב במספר התביעות שהוגשו כנגד משתפי קבצים.

אכיפת זכויות יוצרים בגרמניה.

1. אין בהודעתך מספיק פרטים לגבי המקרבה, למשל, לא סיפרת במה הורדת, כלומר, במחשב של מי, בתשתית של מי, ברשת של מי, האם הרשת בה השתמשת מאובתחת בסיסמא וכו'. הוא בחזה השכירות כתוב משהו לגבי שימוש באינטרנט, האם התחייבתי לא להוריד קבצים ו/או לפצות .
2. אני גם לא יודע אם יש לך נכסים/חשבונות בגרמניה, או אינטרסים, בכל אופן, הנתיה שלי היא להמליץ לך להכיש ולא לעשות לצדדים האחרים חיים קלים ולתת להם מה שהם רוצים ואולי אין להם, קרי ראיה חזקה כבטון יצוק.
3. בהעדר עוכדות, לא ניתן לדעת אם המקרה יש בגרמניה סמכות שיפוט נגדך ולא ניתן לדעת אם כללי המשפט הבינלאומי הפרטי מאפשרים המצאת כתב תביעה מחוץ לתחם השיפוט.
4. די עשית "סלט" בין הסוגיות, לא מדובר במשפט פלילי ובקנס אלא במשפט אזרחי ובפיצויים, אבל יתכן שהבלבול לא נובע מאי הבנה שלך אלא מהטעיה של הצד השני.
5. אם אתה רוצה תשובה מדוייקת, תרכז את המסמכים הרלוונטיים ותפנה ליעוץ משפטי אצל מומחה לדין גרמני. יש בארץ עו"ד כאלה.

deuel1

New member
פרטים נוספים

קודם כל תודה על התשובות.
רציתי להוסיף כמה פרטים להבהרה.
השכירות נעשתה ללא חוזה ובתשלום מזומן. לא היה אפילו תנאי בעל פי על שימוש באינטרנט כשנכנסתי לדירה וקיבלתי אץ הסיסמא מהמשכיר. הרשת הינה רשת פרטית מאובטחת עם סיסמא. הורדתי את הסרט האחד שנראה שקשור אלי דרך הנתב האלחוטי שהיה בדירה.
בקשר לשאלה אם זו תביעה אזרחית בשביל פיצויים או קנס על עבירה פלילית, קשה לי להבין מהמייל שקיבלתי. במייל נכתב כי התקבלו שני מכתבים שדורשים תשלום בגלל שהורדות כאלה אינן חוקיות בגרמניה ולא פורט אם זה מהחברות בעלות הזכויות או מהמדינה. בנוסף רציתי לדעת
האם יש למישהו המלצה איפה אני יכול לקבל ייעוץ משפטי בתחום הזה בלי שזו תהיה הוצאה כבדה?

מבלי לקבוע עמדה ערכית לגבי במקרה, נראה שבעל הדירה נהג ברשלנות רבתי בכך שמסר לך את הסיסמא לרשת מבלי להזהר אותך לא להוריד קבצים מוגנים.
שישראל מעולם לא נתבע איש על הורדת סרטים, מכיוון שברוב המקרים חלה הגנת השימוש ההוגן או הגנת הקלטת.
כל עוד אתה לא מודה, אין ראיה חלוטה נגדך.
יש לבדוק אם יש בדין הגרמני חזקה כלשהי לגבי הורדה.
תוכל לפנות ללשכת עורכי הדין ולבקש רשימת עו"ד המתמחים בדין הגרמני.

John the Savage

New member
שני דברים לידע כללי

בחיפוש מהיר לא מצאתי עבור קישור, אבל כדאי לערוך בירור בעניין.

דבר ראשון, תבדוק היטב ממי ממוענים המכתבים והאם אלו אכן נציגים רשמיים של בעלי הזכויות. ממה שזכור לי (אבל כדאי לבדוק אם זה אכן נכון), בגרמניה יש שיטה קצת מוזרה ויוצאת דופן שמאפשרת לחברות עורכי דין להגיש תביעות על הפרת זכויות יוצרים בשם בעלי הזכויות מבלי שבעלי הזכויות יצטרכו בכלל למנות אותם לכך. זה אומר שיתכן ולמי ששלח את המכתב בכלל אין זכות לתבוע על הפרת זכויות יוצרים על פי החוק הישראלי.

דבר שני, זכור לי שקראתי שעבר חוק שמגביל את סכום התביעה על הפרת זכויות יוצרים לאנשים פרטיים בגרמניה לקנס של 200 יורו בלבד. אם זה נכון והחוק הזה כבר עבר, אז הסכום שהם מבקשים ממך, אפילו אם היית משלם, הוא מופרך לחלוטין.

John the Savage

New member
כתבתי מהזיכרון כך שלא ממש דייקתי

האמת היא שגם הרבה מהכתבות בעניין לא ממש דייקו כשכתבו על הגבלה ל-200$. למעשה, הגבילו את הסכום שהם יכולים לבקש ל-1000 יורו, כשלא יותר מ-155 יורו (כ-200$) מתוך זה יכולים להיכנס לכיס של חברת עורכי הדין ששולחת את המכתבים:
http://torrentfreak.com/germany-passes-law-to-mitigate-copyright-trolling-fines-130703/

בכל מקרה, לא הייתי סומך באופן מוחלט על אף כתבה באינטרנט או בעיתון בלי לדעת מה אומר החוק עצמו.

למעלה