קפיטולציות

  • פותח הנושא Bolo
  • פורסם בתאריך

Bolo

New member
קפיטולציות

בין המושגים שכיתות י´ צריכות לדעת לבגרות יש את המושג קפיטולציות. אבל יש לי בעיה - המורה שלי לא לימד כלום על מושג שכזה ואין לי שמץ של מושג מה אני אמורה לכתוב במושג הזה. כתוב שצריך לדעת על קפיטולציות: הבהרת המושג, סיבה למתן הקפיטולציות, השפעה אחת או תוצאה אחת. אם תוכלו לעזור לי אני מאוד מאוד אודה לכם.
 

geff

New member
המממ

זכור לי משנה שעברה משהו כזה... אני אחפש, אולי אני אמצא משהו בתור י"אניק, אני יכול להגיד לך שהרבה יותר כיף עם מושגים.. אלה נקודות בטוחות בבגרות... :)
 

mjackont

New member
קפיטולציות הסבר:

קפיטולציות - במהלך דעיכתה של האימפריה העות´מאנית, נעשו הסכמים בין האימפריה העות´מאנית למדינות אירופה. בהסכמים הללו - האימפריה העות´מאנית קיבלה כסף ממדינות אירופה תמורת זה שנתיניה הלא מוסלמים ישפטו על פי החוק של המדינה אליה שייכים, ולא על פי החוק העות´מאני כמו כן, התחייבה האימפריה לגבות פחות כסף מסוחרים אירופאים בתחומי האימפריה העות´מאנית. כתוצאה מכך, הצטמצמה ריבונותה של האימפריה העות´מאנית, ואוכלוסיתה פנתה לתוצרת חוץ, דבר ההזיק לכלכלה, כיוון שנוצרו עודפי תוצרת פנים. הקפיטולציות בוטלו עם פרוץ מלחה"ע הראשונה, חודשו שוב אחריה ובוטלו סופית ב1923
 

ישראל22

New member
קפיטולציות=

"הסכם שהמעצמות כפו על האמפריה העותמאנית לקבל ובהסכם נתנו זכויות מיוחדות לנתינים זרים. לדוגמא: נתין זר היה זכאי להשפט על ידי הקונסול שלו ולא על ידי שופט עותמאני". פרוש המושג הוא שהמעצמות האירופאיות הקימו תחומי שיפוט והשפעה משלהם באמפריה העותמאנית וכל נתין זר באמפריה היה נשפט לפי חוקי המעצמה שלו. בכל תחום שיפוט היה קונסול ששימש כשופט וכמנהל אזור השיפוט הזה(הקפיטולציה). המטרה שלשמה הוקמו הקפיטולציות היא השפעה על אזרחי האמפריה מבחינת תרבות, חוקים וכדומה. כאשר האמפריה העותמאנית תיפול המעצמה שיש לה יותר קפיטולציות ושטחי השפעה באמפריה תקבל אותם לעצמה. בימים ההם מי שהיה לו יותר שטח נחשב חזק וטוב יותר והמעצמות רצו את שטחי האמפריה לאחר נפילתה הקרובה לבוא.
 

masorti

New member
כדאי להעיר שגם בסין של המאה ה-19

המעצמות המערביות כפו על הממשלה המקומית הסדרים דומים. אמנם לא השתמשו במינוח "קפיטולציות", אבל המהות היתה דומה.
 

efratush1

New member
קפיטולציות

מה הבעיה? הנה המושג: אלו הן זכויות יתר מבחינה משפטית. בעקבות החלשותה של האימפ´ העותומנית נחתם הסכם בינה לבין מעצמות אירופה הקובע שהנתינים הלא מוסלמים המתגוררים באימפריה יהיו תחת חסותם של עמי אירופה וישפטו לפי חוקי אירופה. במאה ה-19 התהליך מגיע לשיאו כאשר טורקיה נאלצת לתת לקונסולים שבתחומה סמכויות רבות כמו: שיפוט, מיסוי לתושבים האירופאים שבתחומי האימפ´ וכו´. הדבר הקשה על הכלכלה של האימפ´ , שהיתה שרויה בחובות, ונאלצה לקחת הלוואות כדי לעמוד בהחזרת חובות. בסופו של דבר הקפיטולציות גרמו לריבונותה של טורקיה להצטמצם ולכן כל הממשלות הטורקיות קבעו לבטלן. רק בשנת 1923 התבטלו הקפיטולציות סופית.
 

קורל א

New member
המושג בפירוט

קראתי את כל התגובות שכתבו לך בקשר למושג. אבל לי יש את המושג לפי ראשי פרקים: הבהרת המושג: אלו הסכמים בין האימפריה העותמאנית לבין מדינות אירופה שבהם נקבע שהנתינים הזרים הלא מוסלמים המתגוררים באימפריה העותמנית יהיו תחת חסותם של מדינות אירופה וישפטו על פיהם. במסגרת הקפיטולציות טורקיה העניקה לצרפת ואנגליה חסות על מקומות קדושים וזכויות מסחר. סיבה למתן הקפיטולציות: האימפריה הייתה זקוקה למשקיעים האירופאיים בתמורה להשקעות ולהלוואות שקיבלה העניקה את הקפיטולציות השפעה: תרמו להחלשת האימפריה העותמאנית בכך שצימצנו את רבונוותם של התורכים. ביי ובהצלחה. וגם לי.
 

efratush1

New member
קפיטולציות

יופי שכתבת ככה את המושג לפי ראשי פרקים אבל בבגרות את רושמת אותו ללא ראשי פרקים. בבגרות את צריכה לרשום אותו כמו פסקה אחת.
 

lee_1

New member
קפיטולציות, המושג כמו שצריך להיכתב

קפיטולציות הבהרת המושג- הסכמים בין האימפריה העו´מאנית לבין מדינות אירופה, בהם נקבע שהנתינים הזרים הלא מוסלמים המתגוררים באימפריה העות´מאנית יהיו תחת חסותם של מדינות אירופה וישפטו לא על פי החוק העות´מאני אלא על פי החוק האירופי. במסגרת הקפיטולציות העניקה תורכיה לצרפת ולאנגליה חסות על המקומות הקדושים וגם זכויות מסחר שנוצלו על ידי האירופים לבניית בנקים, שרותים, תחבורה וכו´. הוקמו קונסוליות זרות ברחבי האימפריה ובא"י. הסיבה למתן הקפיטולציות- מצבה הכלכלי הקשה של האימפריה גרם לשליטים העות´מנים לבקש הלוואות ממדינות אירופאיות שונות. העזרה הכלכלית הזו גרמה לתלות של האימפריה העות´מנית במדינות האירופאיות. בתמורה לעזרה ביקשו מעצמות אירופה זכויות-יתר = "קפיטולציות" לאזרחיהן במזרח התיכון. השפעה או תוצאה אחת- הקפיטולציות תרמו להחלשת האימפריה העות´מאנית בכך שצימצמו את ריבונותם של התורכים.
 

Bolo

New member
תודה רבה רבה לכולכם! ../images/Emo13.gif

אני חושבת שעכשיו אני מבינה את זה - העותמאנים נתנו למעצמות אירופה זכויות מיוחדות לנתיני המעצמות שגרו בתורכי ובתמורה המעצמות נתנו להם כסף?
 

ezer

New member
הוספה

בשנים 1637-1690 היתה מלחמה בין טורקיה לבין המעצמות הקאתוליות. האיפריה הטורקית בקשה תמיכה מרבית מצרפת במלחמתה נגד אוסטריה והנציג הצרפתי התנה את העזרה בהחזרת המצב בירושלים(בעלות על כנסיות וקרקעות) למה שהיה לפני 1631-שאז שלטה הכניסה הפראנציסקאנית בכל. ב-1690 יצא הפירמאן הראשון והחזיר את מעמדן של הכנסיות הקתוליות בירושלים. ב-1739 פרסם "השער העליון"(הכוונה לבית מלכות טורקיה) רשימת קפיטולציות שתיארו את כל זכויות הקאתולים ואת זכויותיה של צרפת כמגינתם הרישמית. וכל מי שכתב כאן את מהותן של כל הקפיטולציות, יכול להבין עד כמה בעצם הכנסיה הקאתולית סייעה בעקיפין לבנין ירושלים על ידי היהודים שהיו אזרחים של מעצמות זרות ובזמנים ההם, היתה הדרך הטובה להגן על היהודים מפני רשעותם של השליטים המקומיים.
 

חלשדעג

New member
הסיבה במתן הקפיטולציות

הסיבה העיקרית הייתה חולשתה של האימפריה העותומנית בשל החובות הכספיים שהיו לאימפריה אצל העמים האירופאיים ולפי מיטב זיכרוני אני חושבת שעבדול חמיד הוא זה שהעניק את הקפיטולציות מהסיבה שכאשר קיבל את האימפריה היא הייתה חייבת מיליון אלף שטרלינג למעצמות אירופה.... בהצלחה לכולם
 
קפיטולציות

חולשת האימפריה העותמנית גרמה לכניעתה לתביעת מעצמות אירופה לתת להןזכיונות בתחומים שונים: בתחום המשפטי:נקבע שכל הנתיניפ הזרים הגרים באימפריה לא ישפטו על פי החוק העותמני אלא לפי חוקי ארץ המוצא האירופאית ובפני הקונסולים הזרים בתחום הדת:קיבלו אנגליה וצרפת לאחר מלחמת קרים 1856 חסות על המקומות הקדושים לנצרות. בתחום הכלכלה:זכיונות להשקעות,בנית נמלים ומסילות ברזל,פתיחת בנקים וכו´ הקפיטולציות האיצו את תהליך ההחלשות של האימפריה העותמנית והן בוטלו סופית רק ב-1923 כאשר נחתםמו הסכמי השלום עם תורכיה החדשה.
 
למעלה